subota, 13. ožujka 2010.

Seboreja: Analiza (mini studija - dio 2.)






Seboreični dermatitis odnosno seboreja je, po meni, nakon dosadašnjeg proučavanja, kronična toksičnost organizma kod koje dolazi do izbacivanja toksina preko kože, znači mogli bismo reći da je to bolest izlijevanja ili prelijevanja toksina.

Znači ne radi se o nikakvoj gljivi koja se nalazi na licu i to uzrokuje pa da se jednostavno namaže i to prođe, ima takvih bolesti, no ovdje je problem puno dublji i složeniji i lijek nije u obliku magične tablete nego od nas se traži da počnemo razmišljati o svim našim postupcima, šta jedemo, kakav je sastav, dali ima aditiva, kad jedem, kako jedem, kakvu kozmetiku koristim...

Jako je slična psorijazi i gotovo da se na prvi pogled niti ne razlikuju jer obje karakteriziraju crvenilo, svrbež i perutanje odnosno ljuštenje kože. Psorijaza je tim gora jer je koža tvrda i kod savijanja dolazi do pucanja i krvarenja kože i može izbit bilo gdje na tijelu dok seboreja ima specifične dijelove. Najjednostavniji primjer te toksičnosti vidimo na sebi svaki dan, barem je u mom slučaju tako, ako se recimo dobro naspavam 7-8 sati sna i lice ujutro bude gotovo čisto do navečer se stanje pogorša a ako odspavam svega 2-3 sata simptomi na licu se drastično pogoršaju. To je jednostavan pokazatelj da se jetra jednostavno preko dana preoptereti toksinima i ne stigne očistit krv. Ista priča se događa kad sam radio čišćenje jetre po Huldi Clark kad je koža nakon toga bila užas a pogotovo SD, crvenilo, svrbež perutanje sve na maksimumu. Treba dan dva dok se ponovno ne stabilizira, odnosno dok jetra to ne očisti.
Sad si prvo pitanje postavimo kvragu odakle toliki toksini? Pa prvi odgovor na to bi bio crijeva, to je kao začarani krug. Crijeva ispuštaju toksine u krvotok, jetra te toksine očisti i šalje natrag u crijeva i tako u krug, no naravno osim crijeva tu je stotine drugi razloga koji su mogli dovesti do toga stanja poput nekakve bakterije ili virusa koji su opteretili i oštetili jetru (visoki jetreni enzimi AST i ALT su najbolji pokazatelji toga), paraziti koji su se u njoj nastanili a da toga nismo niti svjesni, kontinuirano nezdrava prehrana, kroničan manjak određenih vitamina/minerala u organizmu bez kojih jetra ne može funkcionirati, trovanje sa teškim spojevima iz šampona, krema, omekšivača za rublje kao i praškova, parfema, dezodoransa, stres, možda smo u nekom trenutku bili izloženi teškim metalima poput olova ili žive, itd.


To se naravno nije dogodilo sve preko noći nego se ti procesi događaju godinama i čak je i bilo simptoma samo se nismo na njih obazirali ili nismo niti bili svjesni što oni jesu i što nam govore. Pošto govorim iz svog iskustva samo da nabrojim neke poput glavobolje, alergije (bilo koje na bilo šta u vašem slučaju), bolovi na desnoj strani ispod prsnog koša (pogotovo kod trčanja kad se bol obavezno javljala), bolovi u kičmi (zbog njih sam čak mijenjao krevet i madrac), umor nakon velikog obroka, umor gotovo svako poslijepodne kad moram malo odrijemati, naleti vrućine kao toplotni udar, naleti svrbeža po cijelom tijelu, depresija i mnogi drugih koji se sad ne mogu sjetiti. Najbolje da se usporedimo s onima koji imaju psorijazu, koja je glavna razlika između njih i nas sa seborejom? Oni je imaju po cijelom tijelu a mi samo na određenim mjestima i to na mjestima sa lojnim žlijezdama. Psorijaza se kao i seboreični dermatitis (SD) liječe isključivo zdravom prehranom i detoksifikacijom i iako su dosta slične nitko ili vrlo malo njih nisu radili vezu između njih dvoje i nije dao pravi uzrok problema.



Koliko dugo sam to proučavao i na sebi radio eksperimente došao sam do sljedećeg zaključka ili teorije. Kod psorijaze je došlo do potpune blokade mehanizma za uklanjanje toksina, dok je kod nas sa seborejom isto došlo do blokade osim jetre koja nekim čudom radi i to na minimumu jer je i kod nje većina sustava „izvan pogona“.
Jetra kad je pod opterećenjem ili kad je začepljena nije u stanju obraditi toksine te ih kao višak šalje koži da ih ona izbaci i to konkretnije žlijezdama lojnicama, tj. uljnim žlijezdama (uljni mi nekako bolje zvučni od lojnih J).
Zašto baš njima?
Iz više razloga. Ajmo po redu. Prvo i najbitnije je da kompletnu eliminaciju i preradu toksina obavlja jetra i to u dvije faze. Ona je kao raskrsnica za sve ostale sustave. Ako recimo faza II kod jetre ne radi u potpunosti automatski nam otpadaju crijeva koja su glavna za eliminaciju. Ta druga faza u jetri se odvija u 6 podfaza od kojih je svaka zadužena za određenu detoksifikaciju. Sad imate odgovor zašto toksini idu preko kože van, jer odjeli u jetri koji su za to zaduženi ne rade! Nije ni čudo što mi čišćenje crijeva nije pomoglo, upravo zbog toga, ništa nije ni dolazilo do njih. Uglavnom budem malo kasnije opisao te faze i što se točno u njima odvija jer te faze su ključ ili barem veći dio cijelog rješenja kod seboreje. Taj dio pročitajte na kraju o tim fazama i bitno je da ih razumijete.

Sad se opet vraćam na prethodno pitanje zašto baš žlijezdama lojnicama?
Zato jer tu na tim dijelovima (i ne samo tu već na cijeloj koži) obitava gljiva Pityrosporum ovale koja se hrani tim uljem a usput s njim i toksinima! Naravno imunološki sustav je na tim mjestima smanjen ili čak ugašen za gljivu kako bi se ona mogla razmnožavati i što više toksina sa uljem proždrijeti. Upravo za to djeluju antifugalni šamponi! Oni uništavaju Pityrosporum i crvenilo se povlači ili nestaje.
Naravno s vremenom šampon prestaje djelovat jer se gljiva brani i postaje otporna na njega. Zbog toga kortikosteroidi i steroidi djeluju jer oni ruše tu barijeru (možda pojam "rezervat" bi bio bolji da dočara sliku što se tu zapravo događa i zašto neke stvari djeluju a neke ne) koju je imunološki sustav napravio za gljivu i naravno kad se brana sruši imunološku sustav uništi gljivu. Kada se prestane s mazanjem barijera se ponovno uspostavlja, gljiva se razmnoži i proces izbacivanja može se nastaviti.

To je još ljepši primjer kako je imunološki sustav sofisticiran jer steroidi djeluju gotovo instantno a nemaju antifugalna svojstva a to što su štetni to je druga priča ali o njima malo detaljnije par stranica niže. To je također odličan primjer kako je za imunitet lako riješiti gljivu i nešto slično a sad što on to ne radi odmah ili zakaže na nekim drugim stvarima to je tema za drugu raspravu o kojoj bi se dale napisati knjige.



Seboreja je ništa drugo nego jedan od načina rješavanja toksina i po meni je to briljantan način, iako ovo zvuči glupo i naivno jer mi smo ti koji patimo zamislite da toga nema kud bi ti toksini otišli? Vjerujem da odgovor na to i sami možete pretpostaviti, popis drugih puno opasniji bolesti je beskonačan. Ako se gleda sa te perspektive mislim da se možemo smatrati sretnicima jer gledajte na seboreju kao backup koji se pali samo u krajnjoj nuždi.

Najbolje i ujedno najsmješnije objašnjenje imaju doktori koji kažu da se imunološki sustav brani protiv gljive, da je to poremećaj uljni žlijezda ili autoimuna bolest i dat će vam sve moguće kreme i antimikotičke pripravke da se otarasite seboreje. Kad se samo sjetim silnih krema sa kancerogenim sastojcima, ajme pa što sam ja sebi radio i još za to masno plaćao! Naravno da su to sve doktorske gluposti koje treba sve zaboraviti i krenuti od nule, jer da i jesu u pravu da se imunitet zaista brani od te gljive, zašto onda nisu pod upalom sve uljne žlijezde na tijelu nego samo određeni dijelovi kože i to točno limitirani dijelovi? Zašto na jednom mjestu izbije a malo dalje koža potpuno zdrava? Zašto onda crvenilo i perutanje varira s promjenom prehrane (to je valjda svatko od nas dosada i sam zaključio; samo nisu doktori) ili se čak povlači? Znači sve je to slučajno? Kad nešto ne znamo najbolje je reći to je autoimuno ili to ti je u glavi.
Ako ima više toksina za izbacit imunitet (bolje rečeno jetra jer ona upravlja imunitetom) jednostavno izolira veću površinu za gljivu kako bi mogla neometano živjeti i jesti taj otrov. To sam uvjerio na vlastitoj koži kad sam uzeo jedno sredstvo za detox i koristio sam duplu dozu od preporučene i seboreja je jednostavno buknula i proširila mi se na dio čela, jednostavno granica koja je nekad bila uz rub vlasišta se pomaknula dalje na zdravi dio. Mi to ne primjećujemo na početku kada krene malo perutanje nego tek kad nam izbije na licu i završimo kod dermatologa a onda je kasno.


Naravno to je sve iznimno kompliciran proces i možemo samo nagađati kako sve detaljno funkcionira ali evo pokušat ću objasnit neke stvari koje pomažu i na koji način funkcioniraju.
Vitamin C je prvi. Zašto on smanjuje crvenilo? Zbog više stvari.

1. Kao prvo prirodan je antihistamin. Hm antihistamin?
"Histamin je već dugo poznat kao pokretač (medijator) akutnih alergijskih reakcija u ljudi. Dokazano je i njegovo izlučivanje iz mastocita i bazofila nakon spajanja alergena i antitijela (specifični IgE) na njihovoj površini koja sadrži receptore za IgE. Kako bi se moglo ispitivati njegovo djelovanje, sintetiziran je i laboratorijski još 1907. godine, a dobio je ime po grčkoj riječi "histos" što znači tkivo. Dajući ga intravenozno životinjama, Henry Dale dokazao je njegov jak učinak na spazam bronha i nastanak vazodilatacije (širenja krvnih žila). Odgovoran je i za nastanak urtika na koži zbog izlaska tekućine i staničnih elemenata u potkožje, što izaziva edem, crvenilo i svrbež."

Eto nam odgovora otkud crvenilo, uz pomoć histamina organizam tjera toksine kroz kožu (čitaj gore – "staničnih elemenata"), koža crvenija - protok veći, iako u našem slučaju i gljiva može izazvati crvenilo ili oboje izazivaju crvenilo i rade u balansu. Primjer za to ako uzmete veliku količinu vitamina C, crvenilo se smanjuje jer smo snizili količinu histamina u krvi, isto se dogodi ako se tretiramo antifugalnim šamponom, crvenilo se smanjuje; znači očigledno je tu dobro kontrolirana veza između njih dvoje a detaljno kako sam proces ide pretpostavljam da toksini zajedno sa uljem izlaze van kroz kožne otvore.

2. Kao drugo vitamin C je prirodan antioksidans jer uništava slobodne radikale koji su nusprodukt jetrenih pretvorba toksina
3. Kao treće vitamin C je glavnih inhibitor u jetri za proizvodnju još jačeg i glavnog antioksidansa Glutathione-a koji je jedan od najbitniji elemenata u drugoj fazi detoksifikacije jetre.

Eto riješili smo crvenilo, ostaje nam svrbež i perutanje.
Svrbež uzrokuju slobodni radikali koji kolaju tijelom jer oni su izašli iz prve faze u kojoj nisu eliminirani ali ih niti druga faza nije prihvatila i obradila. Pravilo je jednostavno, više toksičnosti = više radikala koji su jako opasni jer oštećuju tkivo = jači svrbež Tu nastupaju antioksidansi koji ih neutraliziraju i popravljaju njihovu štetu. Više puta ću ih tokom teksta navesti jer su jako bitni kod nas sa seborejom, to su beta karoten, vitamin C i E te selen, cink, alfa lipoična kiselina i koenzim Q10. No po meni najbitniji su selen, vitamin C i beta karoten. Kombinirajte ih, ovisno o debljini vašeg novčanika i rezultati neće izostati.
Svrbež riješen i ostaje nam najkompliciraniji dio – ljuskanje za koje nisam uspio pronaći i shvatiti kako i zašto, ali pokušat ću opisati.

Zašto se stvaraju ljuske?
Za to može biti više odgovora; prvi sloj kože se mora mijenjati jer dolazi do oštećenja tokom tog procesa „izbacivanja ulja/prehrane gljive“ ili na taj način tijelo još brže izbacuje toksine preko tog prvog sloja. Prvi sloj epiderm se sastoji od pločasti stanica koje su prekrivene tvarima za apsorpciju i zadržavanje vlage koje ih održavaju vlažnim i elastičnim. Ako se ta elastičnost gubi ploča se zamjenjuje a naravno da se gubi jer ulje namijenjeno za vlaženje kože potroši gljiva i taj proces se stalno ponavlja samo jako ubrzano i potrebno je puno minerala i vitamina da se taj novi sloj kože napravi. U normalnim okolnostima taj proces izmjene traje oko mjesec dana a kod nas se to događa praktički svakih par dana i onda se možete zamisliti potrošnju vitamina kod nas i kod onih koji nemaju seboreju i još tome ako pridodamo lošu prehranu onda se pitam odakle mu toliki vitamini.


Upravo tu nastupa biotin i vitamini B kompleksa koji daju koži materijal koji je potreban za izgradnju novog sloja. Ukoliko dođe do manjka elemenata onda se jednostavno resursi namijeniti izgradnji kose i ostalih dlaka preusmjere na izgradnju kože.
Zato kod seboreje dolazi do opadanja i stanjivanja kose ili samo stanjivanja jer se želi rast održati na minimumu. Isti princip kao kad nemate love pa umjesto skupih marki prelazite na jeftine. Dodavanjem vitamina nadomještamo taj manjak i u mom slučaju sa eksperimentiranjem vitamina opadanje je gotovo u potpunosti prestalo ali za sam rast treba vremena i kvalitetnih vitamina tako da ako prođe i mjesec dana nemojte odmah očekivati rezultate.
Slično se postiže s određenima uljima koji se stavljaju na vlasište i oni dugoročno zadržavaju vlagu i perutanja gotovo da i nema.
Napomena za vitamine, one norme što vam pišu na bočici su napisane za zdrave osobe i idealnom prehranom a pošto mi tu ne spadamo slobodno možete duplati od preporučenog a to čak i preporučujem jer jedino tako se postižu efekti.

No to su sve detalji koji opisuju same procese koji se događaju kod seboreje ali glavno pitanje još nije ni dotaknuto, zašto? Kako je do tog stanja uopće došlo i što je točan uzrok? To su pitanja na koja tražim odgovor jer da ih znam izliječio bih se i vjerojatno ne bih ovo ni pisao.

Nastavak slijedi...

by Viktor

Broj komentara: 355:

  1. Svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan članak koji je vrlo lijepo i razumljivo napisan. Sve pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma nema na čemu, samo iznosim dosadašnje zaključke i iskustva iz prakse koji će pomoći onima koji je imaju i oni koji će tek dobiti.
    Naravno cilj ovog bloga i jest pomoći ljudima u smislu informiranja stanja u kojem su i da si sami moraju pomoći te da se maknu iz ralja industrije koja propagira samo mazanje i šamponiranje.

    OdgovoriIzbriši
  4. bravo, svaka čast, pišeš kao dermatolog s velikim iskustvom...imam seboreo, koju sam dobio od nekih pilula i šampona, dermatolozi preporučuju krema i šampone, ali nemaju pravo... malo sam čitao, tvoja teorija je potpuno najrealnija i najistinitija...naime imam 25g, pruje oko 2g su mi dali neke gluposti koje sam stavljao na zdravu kosu, koja je bila jako gusta, ali sada je prerijetka od toga i masti se, no nemam perut..oronazolom sam se riješio peruti i svrbeža..bezobzira na maščenje, naravno toksini su dospjeli preko kože u organizam iz tih preparata koji su se koristili, i poremetili rad žlijezda lojnica, stres je prouzrokovao manju cirkulaciju kože glave i time doprinio manjem dotoku hrane za korijen vlasišta...pitanje koje istražujem leži u tvom objašnjenju, da problem je u nutra u organizmu...no evo primjenit ću tvoju teoriju i riješavati problem na tvoj način, tj.čiščeći se od toksina, no jesi li što studirao o tome, koliki je životni ciklus korijena, vlas ima 3 ciklusa, (rast,faza stajanja i opadanje) ali ako ta vlas opadne i nakon recimo 1 godine ne na raste iz tog korijena druga, dali je korijen zauvijek uništen...ili????? ili ako izliječimo tjeme od seboreje, oslobodivši se od toksina i masnog tjemena, dal dakle možemo imati gustu kosu kao i pirije?

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo zasad sam i ja na jednoj laganoj detox kuri koja neznam ni sam koliko će trajati ali seboreja je definitivno vezana uz toksine, sad dali su to oni koji dolaze izvana ili oni koji su zbog lošeg metabolizma se nakupljaju unutra teško je reći. Također vidim da tijelo reagira na količinu detox sredstva, ako je previše nevalja, ako je premalo, jako slabi pomaci znači treba nači balans jer nema smisla siliti tijelo. No o detaljnijim rezultatima još nebih govorio jer neznam niti kako će ovo završit.
    Što se tiče vlasišta, prije sam imao isto gustu i jaku kosu, prvo je počelo s stanjivanjem vlasi a kasnije s opadanjem uz rub čela, granica se pomaknula unutra, a i ove vlasi koje su ostale su jako tanke i beživotne no otkad sam počeo ovaj detox, evo skoro mjesec dana, primjetio sam par novo izrasli vlasi na području na kojem je nekad bila kosa!
    Jednostavno su počele rasti zasebno od drugih, odvojene od ostalih što je dokaz da se vlasište može u potpunosti obnoviti i vratit na prijašnje stanje.
    Ako se ne varam to sam negdje i napisao, da vlasište nije problem, ono je samo slika unutarnjeg stanja i tek kad riješimo seboreju vlasište će se samo od sebe riješit.
    Korijen nije uništen nego je i dalje tu samo ne proizvodi vlasi, a sad zašto je to tako i kako to detaljno funkcionira teško je reći.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da čitao sam, tvoja tvrdnja je istinita...no isto sam tvrdio dermatologu, ali čovjek mi ovak reće:nakon 2-3 mjeseca kada dlaka ispadne i nepojavi se druga od korijena nema ništa, ali u tom sam vidio koliko samo nezna, jer pitajmo se poslje kemoterapije ljudi gube kosu i nakon 1 gog. opet im izraste, no pitanje je dali seboreja žljezdama lojnicama uguši korijen lojem, slažem s stobom da ne, rijedak je slučaj onih koji dobiju bitku protiv ove bolesti..jer danas za ovu bolest se nezna uzrok pravi, ali svakako u potpunosti se slažem s tobom, stres i toksini su razlog veliki, dali stres može poremetiti rad štitne žlijezde( Uradio sam analizu štitne preko krvi i evo rezultata TSH 3,31 µlU/ml, freeT4 14,73 pmol/l, free T3 5.21 pmol/L) molio bih tvoje mišljenje o nalazu.
    Sviđa mi se tvoje objašnjenje da dlaka se stanji usljed nedostatka vitamina B12, danas sam kupio B komplex, ili možda zbog toga što je korijen ugušen u loju.
    Eh sada lijepo bih te zamolio , jer mi se sviđa način tvog razmišljanja,dali bih mi mogao opisati kak izgleda tvoja detox kura, da i ja to uradim.. jer sam siguran da bi tvoja teorija moj slučaj mogla izliječiti, nemam dermatitisa, hoću reći svrbeža, niti peruti, i kosa mi podjednako opada svuda kada je povućem, nemam zaliske ali ak ovako nastavi neću imati ništ:)samo ima par malih crvenih tačkica, radio sam triho skan prije 8 mjeseci, (snimak vlasišta na površini 1 cm kvadratni) imao sam 126 vlasi, od toga sve su nezdrave, dakle krenule su ispadati, i kada krene vlas ispadati tada ide do kraja, jedini spas je da druga naraste. Sretan sam što sam čitao tvoje izlaganje, pa bih te stoga zamolio da me uputiš pravilnoj detox kuri. samo bih još rekao da sam imao prije zdravu kosu, imao sam jak stres, koji je dugo trajao i koristio sam rougj preparate 3 mjeseca, neko mi to uvalio i od tada problemi.dakle slušam tvoje savjete o detoxu:)
    Unaprijed hvala, veliki pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  7. Da sam ikada išao studirati sigurno bih izabrao dermatologiju jer je najlakši posao od svih ostalih grana, samo propišeš kremice, šampone malo tabletica ako je u pitanju alergija i teraj doma. Ni sam neznam koliko sam puta bio kod dermatologa što zbog alergija, što zbog kožni problema što zbog seboreje, nisam se s mjesta pomaknuo nego još išao unatrag gledajući dugoročno. Sve silne uputnice, naručivanja, "industrijska rješenja" u obliku krema etc, sve je bilo bacano niz vjetar. Zato se mani dermatologa.

    Što se tiče detoxa još neću ništa govoriti dok ne vidim rezultate tek onda objavljujem jer neki djeluju a neki ne.

    Što se tiče kose, pravilo je jednostavno, daj joj materijala za izgradnju. Drugo ništa niti ne možeš. Vitamin B je već nešto, može samo pomoći a ne suprotno.
    Kako kažeš da nemaš peruti i svrbeža? Kako ti je uopće dijagnosticiran seboreični dermatitis?
    Nalaze štitnjače nebih komentirao jer nisam doktor.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dijagnoza je postavljena na osnovu masne kose i brzog maščenja,(nakon dana tjeme je masno potpuno)te na osnovu tih malih crvenih točkica , kao i jakog prorijeđenja kose svuda po vlasištu, kako kaže dermatolog kod mene je seborja, koja vrlo lako može preći u seboroični dermatitis, imao sam svrbež, ali uzeo sam oronazol i ubrzo sam riješio perut i svrbež, tak da ga više ni nekoristim a nemam perut ni svrbež, zanimljivo ali istinito, teorija da gljivica pityrosporum ovale se hrani lojem žljezda lojnica i proizvodi perut žučkaste boje zbog samog loja, je točna no imam puno masno vlasište ali ne i perut i svrbež. No već 2 godine nakon jakog stresa i korištenja tih preparata kosa neprestano opada, već je i više nego rijetka, koristio sam pilfud 4 mjeseca 5 %, po nagovoru dermatologa ali bez uspijeha i rezultata, zadnje što radim za spas kose je to da ću dugo vremena voditi računa što jedem , naravno bez masti i šećera i puno tih loših stvari, ak neupali nema mi spasa sve sam probao.

    Koža je najranjiviji dio tijela po meni, jer to je dio tijela koji treba najviše vremena za oporavak, jednom aktivirane žljezde lojnice teško je zaustaviti, možeš misliti što su mi uvalili na zdravu kosu prije, dok sam imao zdravu kosu, rougj, na kojemu piše na početku korištenja se može pojaviti više lučenja masnoče od žljezde lojnice , no tu je bio problem aktivirali su mi žljezde lojnice,jesi čuo za glupe i po meni otrov preparate caduta sebo i forfora sebo su razlog moje seboreje (http://www.rougj.com/index.php?lang=it&page=prodotti&catProdotti=6). Jednu sam koristio mjesec drugu dva, to su ti neke kapi koje se kapaju u vlesište, čuj sad ovo, na zdravu kožu ruke kad mi je kapnula kap tih ampula za kapanje koža je pocrvenila ko luda, i ja sam taj otrov kapao 3 mjeseca i koristio to neznam ni zašto, eto kažu te menađerke iz apoteka, (slagale su da su doktorice, a ja povjerovao i došao kupiti andol u apoteku one me pozovu joj kak imaš super kosu ovo će ti pomoć da je očuvaš i ja kupim i koristim 3 mjeseca, ma kreten sam bio). Cijelo vrijeme dermatolozima govorim da je to uzrok moje seboreje, i da analiziraju sastav tog preparata i vide koji je sastojak mi uništio kosu pa da onda nađu neki drugi sastav kojim bi djelovao na taj koji mi je uništio kosu prije nego očelavim, a oni ništ. Molio bih te da pročačkaš malo po tom sastavu cadute sebo i forfore sebo od proizvođača ROUGJ, kako bi mi pomogao da nađem nešto protiv tih elemenata koji mi kosu i dalje uništavaju i ako sam ih koristio prije 2 god, njihov efekat još traje, a dermatolozi govore da je nemoguče da efekat tih preparata je i dalje pristan, ja njma tvrdim suprotno i toliko se trudim da utvrdim koji sastav od te kombinacije tih preparata mi uništava kosu.
    Veliki pozzzzzz,bolji si nego ijedan dermatolog kod kojeg sam bio!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pa seborjeu mi diagnosticirao dermatolog na osnov prejakog maščenja kose, par crvenih prištiča po vlasištu... i jakog opadanja kose po cijelom vlasištu ravnomjerno i podjednako..perut i svrebež sam riješio oronazolom, i nekoristim ga više i nemam peruti i svrbeža...da gljivica pityrosporum ovale je odgovorna za nastanak peruti u opće, što se tiće seboreje kod nje je ta perut žučkaste boje zbog velikog ispuštanja masti odnosno loja...eh sada naprosto neznam, imam masnu kosu ali ne i perut, bit će da je zakazala gljivica pityrisporum ovale...naime napomenio bih da je kod mene seboreja buknula naglo, nakon stresa jakog koji je traja dugo, i korištenja iznimno jake kemije i kemijskih pripravaka koje sam koristio po nagovoru nekih menađerica koje pak dolaze u apoteke i prodaju te proizvode a predstavljaju se kao doktorice i rade u bijelim mantilima, meni su to uvalili kako kažu imaš gustu kosu i trebaš je sačuvati koristeči ovo,i ja nikad nisam znao koliko je se s kosom opasno igrati koristio sam to 3 mjeseca, dakle to i stres su moja formula koja me dovela do seboreje koja traje 2 godine i nešt...koristio sam ROUGJ proizvode, preciznije caduta sebo i forfora sebo, 3 mjeseca...sada radim na tome da analiziram pomno svaki sastav ova dva proizvoda i da vidim koji je kod mene doveo do toga maščenja, ali mi i neide, jer dermatolozi kažu nakon 2 g da efekat tih preparata još traje je nemoguće a ja kažem suprotno..naime znam moja 2 prijatelja s faksa su koristila iste preparate i oni imaju isti problem s masnom kosom koji prije nisu imali, a to su koristili jer su se našli u apoteci gdje su te zle lažne doktorice, stručno uvaljivale naivcima poput nas trojice...evo budući da puno znaš o ovoj bolesti, sigurno više nego dermatolozi koji se vade na šampončiće i kremice , molio bih te u ime nas trojice da pogledaš sastav ROUGJ proizvoda, i to caduta sebo i forfora sebo....i ak možeš da nam daš svoje cijenjeno mišljenje..čuj ovo tek če te zaprepastit...na proizvodu u upustvu piše; na početku korištenja treba se pojaviti jako maščenje kose i kože glave i crvenilo i svrbež, ali to je samo rezultat aktivnog čiščenja, da pojavilo nam se to kako piše i više nikad do sada nije prošlo...evo ja imam tu neku formulu koja uzrokuje maščenje kose, koju su napravili u toj industriji ROUGJ, kako bi zavaravali ljude, jer tko bi zdrave kose dalje kupovao nešto za kosu specijalno, a ovak ti je unište i moraš, čuj dakle imam formulu u tim caduta sebo i forfora sebo preparatima samo neznam precizno koji sastojak uzrokuje aktiviranje žljezda, kada bih saznao mogao bi dijelovati nekim sastavom koji bi bio suprotan tim lošim i vratiti sve u normalu, kak je i bilo...ili kada bi saznao znali bi svi od čega treba da se čuvaku kada je rijeć o nekim kemijskim elementima...volio bih kada bi pogledao dakle sastav tih proizvoda i dao svoje mišljenje...

    Pozdrav veliki!!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa seboreju mi je dijagnosticirao dermatolog, na temelju jakog maščenja kose i opadanja a kasnije i pojave tih prištiča po glavi, kak da ih drukčije nazovem..u vrijeme kada sam išao dermatologu imao sam i svrbež i perut, i to onu žučkastu, i kupio sam oronazol i riješio se peruti i svrbeža...nekoristim ga više , no nemam svrbeža niti peruti...koristim blagi ph neutrak šampon, gljivica pityrusporum ovale je odgovorn za perut i hrani se masnočama i više masnoče kaže obično više i te peruti, no imam jaku masnoču, a nemam niti peruti niti svrbeža nakon oronazola...naime kod mene je seboreja izazvana preparatima ROUGJ, i to caduta sebo i forfora sebo, to su mi uvalile neke glupaće iz apotekek kako kažu da očuvam tu jaku i divlju kosu..isto su kupila i moja 2 frenda i imamo sada sve troica isti problem , tj masnu kosu i opadanje, imam formulu koja može dovesti do seboreje a to je ta caduta sebo i forfora sebo, samo nemogu da otkrijem element koji je uzrokovao ovu seboreju nam trojici, kada bih ga našao spasili bi se od čelavosti, jer evo dokaza 3 ljudi koriste i dobiju seboreju, nakon tih gluposti..na preparatu piše crvenilo, jako maščenje i svrbež nakon primjene je normalna pojava i rezultat je generalnog čiščenja, a mi vjerovali ajedne mi je prilike kap tih ampula pala ne ruku koža je pocrvenila kao luda..molio bih te da vidiš sastav ovih preparata i da nam daš mišljenje o njima ak znaš što o njima...znaći ROUGJ-caduta sebo, forfora sebo..
    Unaprijed hvala i veliki pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ajme meni kao da ste domestos stavljali na kosu! No da ne analiziram sad budem napisao post kako se analizira neka krema ili šampon. Koristit ću tvoj primjer Rough Caduta Sebo. Malo sam proučio tu kremu i analizirao sastav i po meni mislim da su baš zadnja 2 sastojka odgovorni za crvenilo.
    Da čak se navodi u uputstvu da se mora zacrvenit koža što je meni nepojmljivo i neshvatljivo što su time mislili postići!
    Kosa i samo vlasište se samo odražava sa svojom masnoćom i sad ići to tretirati s nekakvim kemikalijama.
    Nažalost svi tako naivno prođemo prvi put, ni ja bolje nisam prošao kad sam nasjeo na šampon selegel pa sam se šokirao kad sam proučio sastav.
    Detaljnije u postu.

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala, uz napomenu to su jako štetne ampule, kapi koje sam kapao u kosu, eto kažem kad je kap pala na ruku, gdje je bila kap crvenilo se pojavilo..sada nemam crvenila, samo opadanje i masnoču...dali možeš ustanoviti te sastojke koji su doveli do toga...da djelujem protiv njih nekim drugim elementom...dali su ti sastojci dospjeli preko kože u krv? i nikako da iziđu sami , dakle treba nešto poduzeti da se ti štetni elementi ak su u krvi ispuste van...pa da DOMESTOS, a dermatolozi pričaju kak je se koža od tog oporavila nakon 2 god,jer je toliko prošlo od kak sam to koristio, a nije se oporavila , možda nikada ni neće, a kako stvari stoje stvarno neće..šta mi savjetuješ, kremice nikakve više ne mažem, dakle dali je sada i kod mene problem unutra u organizmu, šta predlažeš?
    veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Izbaci svu kemiju, koristi prirodnu kozmetiku ili onu sa provjerenim sastojcima (šampon, pasta za zube, kreme, aftershave, dezodorans)koristi što više voća i povrća i izbjegavaj junk food.
    Obavi jednu kuru detoxa sa methoddrainom - http://encian.euroart93.net/proizvod/71. Koristio sam ga jednom i nije loš al nije i nešto turbo jak.

    Nakon tjedan dva počni trošit omegu3, vitamineB komplexa, biotin i neke vitamine baš za kosu. Preporučujem marke tipa kal ili twinlab, skupi al rade.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala puno, svakako probat ću MethodDraine Detox šljivu, no zanimljivo omegu 3 nezasičenih masnih kiselina sam koristio po nagovoru dermatologa, da bi nakon korištenja slučajno spomenio nekoj magistrici kemije, koja je također imala problema s kosom, da sam koristio omegu 3, i žena mi reće ak ti se masti kosa nekoristi to, jer ti netrebaju masne kiseline vidiš da ti se i tako masti vlasište, i nisam više, dok dermatologinja kaže klin se klinom izbija koristi omegu 3 da istjeraš štetne masne zasičene kiseline..koristio sam natural wels tablete vitaminske za kosu mjesec ali bez uspjeha...no mogu probati sve iz početka..
    zahvaljujem na savjetima, jer svakako dali mi koristili kemiju koja je dovela do seboreje, kao kod mene ili dali se seboreja sama pojavila,(nakon dugogodišnjeg nakupljanja toksina u tijelu) ili to bila androgena alopecija složili smo se oko vrlo važne teorije da problem je u tijelu, izlučivanjem toksina je jedini spas!!! veliki pozdrav uz napomenu priželjkujem tvoj post gdje analiziraš sastojke prokletog caduta sebo otrova od prokletog ROUGJ...pozzzzzz

    OdgovoriIzbriši
  15. Jedna primjedba: Svrab je zarazna bolest, mislio si na svrbež.
    Ali svejedno, hvala, puno si mi pomogao. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Evo ispravljeno, zahvaljujem na primjedbi.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  17. hvala hvala hvala. sve sad ima smisla i streptokoki i alergije i tjeme

    OdgovoriIzbriši
  18. Moj dermatolog mi je rekao da sebore.dermat.nema veze s stanjivanje i opadanjem kose.Moja kosa se recimo stanjila,poprilično sam pod stresom,a sve je počelo još prije 3 godine s tada bezopasnim svrabom glave.Inače iman podužu kosu,a na zaliscima se kosa ipak malo prorijedila,no neprimjetno je drugima.
    Recite mi šta da radim.Više ne virujen dermatolozima,nisam ćelav,ali volumen oša kvragu.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  19. maščenje kose je u većini slučajeva popraćeno stanjivanjem ili pak prorijeđivanjem vlasišta. odgovor zašto se javlja seboreja i zašto maščenje kose nije još uspjela dati dermatološka grana medecine, no iskustvo pokazuje da je maščenje kose, koje lagano prelazi u svrbež i perutanje vlasišta, perutanje upravo zbog gljivice pityrosporum ovale (koja je više prisutna kod masne kose, jer joj to pogoduje), dakle iskustvo je pokazalo da maščenje kose, potom stanjivanje kose i kasnije opadanje dolazi zbog; stresa, nedostatka vitamina i minerala ( vitamina c, cinka, željeza, vitamina b6, b12 i općenito vitamina b complexa) ili pak zbog uporabe nekih štetnih i agresivnih šampona koji mogu aktivirati rad žlijezda lojnica. No ako se pojavljuje opadanje kose u krugovima tada govorimo o alopecije ako imamo opadanje kose u zaliscima koje lagano vremenski postaje uočljivije a nismo imali npr.stresa ili pak nalazi krvi glede vitamina i minerala potrebnih za kosu su nam ok, tada možemo sumnjati u genetsku predspoziciju čelavosti koju nazivamo androgena alopecija, androgena alopecija je hormonski poremećaj koji se genetski može nasljediti i tada se po pitanju očuvanja vlasišta nemože puno ućiniti. Androgena alopecija je tip bolesti kože glave koji uzrokuje muški hormon, zato žene rijeđe čelave, no ako nam kosa opada podjednako svuda po glavi, dakle ne samo na tjemenu i zaliscima tada je u pitanju sljedeće; stres, nedostatak vitamina ili pak TOKSINI koji su dospjeli u tijelo dali preko kože ili neke hrane koja pogoduje seboreji, a ta hrana je svakako zasićene masti i šečeri. Dermatolog ti tvrdi da je stanjivanje kose i opadanje neovisni o seboreji e pa teoretski da, no neslažem se snjim, jer na strani su tisuće i tisuće slučajeva protiv njegove teorije, kao prvo masna kosa je pogodna za razvitak mnogih štetnih gljivica i bakterija koji mogu naštetiti vlasištu, kao drugo jednom aktivirane žljezde lojnice se teško gase, dakle to je složeno pitanje dali seboreja ima veze s opadanjem i stanjivanjem kose , praksa kaže "DA", a zašto pa zato što prejakim lučenjem loja od strane žljezde lojnice može se narušiti zdravlje korijena. Mislim da sam jasan, mani se dermatologa i kremica i šampona, koža je alarm koji govori kako stvari stoje u organizmu, kontaš, kupovanje šampona ti je kao da pokušavaš začepiti alarm koji ti govori da imaš problem s štetnim toksinima u organizmu.

    OdgovoriIzbriši
  20. Mack reci nešto o mom gornjem komentaru, ja sam onaj koji je imao frku s caduta sebo:)...Mack tvoje mišljenje o mom komentaru mi je važno, jer te držim velikim stručnjakom koji je stekao jako znanje s ovom bitkom protiv seboreje..

    OdgovoriIzbriši
  21. moj odgovor je sljedeći: masnoća je povezana s toksinima, preciznije s nusproduktima neispravnog metabolizma. toksini ne moraju nužno biti samo vanjski nego imamo i vanjske.

    osobni primjer iz prakse:
    bio sam nekoliko godina u toj fazi mašćenja kako kose tako i lica (bilo je perioda kad sam doslovce prstima kupio mast s lica).
    te masti nemam odavno jer pazim na prehranu, nema slatkog i mlijeka :)

    e sad, nekad, tu mislim do prije koju godinu, mašćenje kod mene je bilo uzrokovano šećerom. sve slatko što sam pojeo izbaci mi u obliku masti i to prvo na licu, kasnije u kosi u na kraju ramena i prsa, točno tim redoslijedom. morao sam prati kosu skoro svaki dan zbog masti.

    danas je situacija drugačija s mašćenjem, od silnih eksprimentiranja nešto se promjenilo jer sad ako jedem slatko nema mašćenja nego povećanje peruti!
    mast više nije problem, jer kosu nekad ne operem i po tjedan dana i sve je OK, nema niti mašćenja, niti neznam čega, jednostavno je normalna. većinom je perem svaki treći dan s šamponima koje sam naveo a tijelo svaki dan i to sa samo sapunom.

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala na odgovorima.Samo da napomenem da je kod mene prhut oblika sitnog pijeska i mogu je opipat pod prstima.Mislim da mi to šteti korijenu i mogu vam reć da je ta sitna prhut prisutna gotovo po cijelom licu pa čak i u obrvama koje svrbe i opadaju i promijenile su boju,posvijetlile kao i kosa ja bih rekao.Dakle ne radi se o standardnim ljuskama već o nećemu nalik an pijesak.Iman to katkad i straha na leđima ,a prsa s umi gotovo konstantno crvena.

    OdgovoriIzbriši
  23. Mogu reć još i sljedeće,da često ujutro iman proljev i loše spavam,pa sve to prepisujem stresu,ili je uzrok nešto drugo,tko zna...

    OdgovoriIzbriši
  24. ako imaš proljev troši acidophilus. imaš razni firmi ali mislim da treba treba baš ova - http://www.biorela.com/
    zašto? zato što većina proizvođača imaju kapsule sa 2-5 milijardi bakterija u prosjeku dok ovi 20!
    nisam probao taj proizvod al to će mi bit sljedeći jer sad imam drugi koji trošim.

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala ali ipak ne bih.Koncentrirat ću se na vitamine i minerale,jer peviše uzimanja suplemenata me samo podsjeća na dermatitis.Pokušavan šta manje mislit o tome.Mack,da li ti se kosa oporavila nakon ovih kura,tj.njena debljina i gustoća jer to mi je trenutno problem number one.
    Počeo san koristit šampone iz bio bio trgovina jer nemaju u sebi SLS ,no dosta su skupi.Također kupit ću jedan šampon protiv prhuti na prirodnoj bazi od koprive ,a izbacit vichy zeleni.Što misliš o tome šamponu.

    I još nešto.Koliko kapsula dnevno omega 3 po 1000 mg je potrebno unosit u organizam jednog seborejičara poput mene?Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  26. Nije se oporavila a niti ne može dok se ne riješi seboreja. Što se tiče šampona ako je stanje kritično onda uzimaj bilo koji ali ih redovito rotiraj, ne zadržavaj se dugo na jednom jer s vremenom izgubi djelovanje.
    Omege uzimaj u početku 3 kapsule na dan dok ne vidiš da djeluje pa kasnije spuštaj. Meni je optimum bio 2 kapsule, na jednoj efekta uopće nije bilo a na 2 je bilo kao i na 4 ili samo malo bolji efekat.

    OdgovoriIzbriši
  27. Bok!sorry, nisam pročitala sve komenatare pa ne znam da li je već netko spominjao zelene sokove. ima li itko iskustva s time? pomažu li išta?
    Bojana

    OdgovoriIzbriši
  28. pa morali bi pomoći, pogotovo napravljeni od cikle i mrkve.općenito sva zelenjava mora pomoći. zadnje što sam pokušao je tekući klorofil i ne pomaže, stanje se dosta pogoršalo tako da to otpada.

    OdgovoriIzbriši
  29. joj vi žene nemate se čega bojati, nemožete očelaviti, čuva vas vaš ženski hormon..no muškarci s androgenom, testasteronom neće daleko, neradi u našu korist zbog toga smo večinom čelavi, još ako se pojavi seboreja, ma nema spasa...no vrijedi se boriti...no moram priznati da zamjetim ponekad žene sa znatno rijetkom i masnom kosom kod kojih se vidi baš tjeme, pa se pitam kaj je sad ovo...ali kosa je misterij, pa stoga teorije iz dana u dan padaju u vodu a nove nastaju i tako u krug..

    OdgovoriIzbriši
  30. ej sviđa mi se način na koji si sve ovo izanalizirao, jer imam blagi oblik serboreje sa svim simpotomima i imam 23godine, pojavila mi se prje neke 2,3 godine, pio proteine treniro, pušio pio, studenski život loša prehrana plus puno stresa pred ispite kad bi se serboreja kronično pogoršala, naravno cim sam završio fax ima 6, 7 mjeseci prestao sam sa svime jer sam sam sebi reko ok sad si se ižvio, sad treba bit ozbiljan, recimo primjetio sam da pušenje pridonosi srboreji a pušenje sprkečava vezanje vitamina c sa hemoglobinom, a vitamin c doprinosi gore si lijepo objasnio, ako se ne tuširam 2 dana izbije mi crveniko oko nosa, mogu reć da fizička aktivnost i čaša limunade dnevno gotovo eliminira serboreju, također jako je važno ostat pozitivan, recimo kad mi izbije sad serboreja odmah znam da sam pod stresom ili da se trebam korigirat evo nepušim već par mjeseci i sad sve to iskašljavam van ono stvarno sam požalio što sam uopce pušio, još nisam išao kod dermatologa, ali baš me zanima što će mi reći,a za sve vas preporučujem vam vježbanje 3-5 puta dnevno po 1 ili sat ipol sa minimalno 10 minuta cardiovaskularnih vježba plus normalna prehrana odmah cete se bolje osjecat, sto je kljucni faktotr kod otklanjanja stresa, također mislim da svi mi koji imamo serboreju imamo probavnih smetnja recimo meni je normalno da idem srat jednom tjedno, što definitivno nije normalno ali tako mi je od kad sam bio klinac, razmišljao sam da odvojim jedno pet minuta dnevno i da sjednem na wc na wc forsirajuci se da serem, reci cu vam kako i jesam li se uspio natjerat da to radim eto nadam se da ovo nije bilo uvrjedljivo za neke od vas

    OdgovoriIzbriši
  31. Slično sam prošao kao i ti, osim ja nikad nisam pušio. Probava je također upetljana u ovo, samo još nisam uspio povezat kako i što. Također je tu upetljana i alkanizacija organizma, al to je sve toliko kompleksno da sam više poludio od svega toga i eksperimenata. Limun definitivno pomaže jer je čisti vitamin C. Fizička aktivnost definitivno pomaže, to sam primjetio kod trčanja ili nekakvog opterećenja kako se crvenilo na licu potpuno povuče. Zdrav život je jedini odgovor na seboreju.

    OdgovoriIzbriši
  32. Slijedio sam ove savjete i došlo je do primjetnih rezultata.Samo je ostao jedan mali dio na glavi koji je obuhvaćen ljuskicama bez
    crvenila.

    OdgovoriIzbriši
  33. @anonymous
    "Slijedio sam ove savjete i došlo je do primjetnih rezultata.Samo je ostao jedan mali dio na glavi koji je obuhvaćen ljuskicama bez
    crvenila. "
    Ako može detaljnije što si sve trošio i koje firme da i drugi vide tvoja iskustva iz prve ruke?

    OdgovoriIzbriši
  34. duga je to historija....
    Počelo je u 8 razredu kad mi se pojavile na
    glavi ljuskice i jak svrabež koji je dovodio do
    crvenila.Obratio sam se dermatologu i stvar
    riješio ...(malo sutra),uslijedilo je ponovo
    i ponovo i došlo do te mjere da mi je 50% glave bilo saboreično .U početku sam uglavnom
    koristio vazelin, šamponi,plimakol,cenesten, ali sve je to riješavalo teško i sporo i privremeno.
    Primjetio sam opadanje kose kod zalisaka.
    Posjećiovo sam travare ,dermatolozi su tvrdili da je stres (mada mi je to imaginarno).....
    Posjetio sam jednu ženu koja mi je snimila
    glavu i propisala kolekciju ROUGJ(ROUGJ HAIR ŠAMPON,losion forfora urto....,vitaminske tablete).Žena je vjerovatno radila za tu firmu
    prodavajući njihove proizvode.Malo je pomoglo,
    nisam imao svraba al ostalo sve isto.U vašem članku o analizi sastava nekog lijeka oprađena je baš ova ROUGJ kolekcija i pokazala se kao
    pogrešna jer većina sastojaka je toksična što
    loše djeluje na našu jetru....
    Konačno sam tetki koja je u Americi objasnio
    da imam saboreični dermantitis koja je rekla
    da njezina kćerka ima isti problem.Poslala
    mi je CLOBETASOL PROPONATE TOPICAL SOLUTION UPS.0,05% I KETOCONAZOLE SHAMPO i to mi je najviše pomoglo uz *PRAVILNU ISHRANU* o čemu sam se informisao na netu i izbacio bilo koji
    vid fastfood ishrane,kečope,previše masna i previše slana jela ,paštete ....i naravno uz
    savjete sa ovog izuzetno korisnog bloga
    gotovo riješio problem .Međutim postoji jos jedan mali dio koji nemogu riješim jer mi je
    ponestalo ovih preparta ali poslaće tetka ...

    OdgovoriIzbriši
  35. Meni je drago da ti je barem nešto pomoglo. Ne želim te obeshrabrivat ali to sredstvo (CLOBETASOL) je SINTETIČKI KORTIKOSTEROID. Stranica proizvođača - http://www.taro.com/media/oMedia/176_6_265.pdf
    On problem ne rješava nego samo prikriva, to valjda ne trebam naglašavat. To sredstvo je dosta jako i neznam kolik je pametno se s tim igrat na dugoročno. Evo što piše za njegovu uporabu:

    INDICATIONS AND USAGE: Clobetasol propionate topical solution is indicated for short-term
    topical treatment of inflammatory and pruritic manifestations of moderate to severe corticosteroid-
    responsive dermatoses of the scalp. Treatment beyond 2 consecutive weeks is not recommended,
    and the total dosage should not exceed 50 mL per week because of the potential
    for the drug to suppress the HPA axis.

    Tj., preporučuje se KRATKOROČNO za dermatoze na skalpu. Tretman od 2 uzastopna tjedna se NE PREPORUČUJE

    Na dalje debelim slovima je navedeno:
    MJERE OPREZA:
    oPĆENITO: Clobetasol propionate is a highly potent topical corticosteroid that has been
    shown to suppress the HPA axis at doses as low as 2 g (of ointment) per day!

    Prevedeno; Clobetasol je visoko potentni kortić koji se pokazao da potiskuje HPA os!
    Šta je HPA os?????

    Definicija: hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna osovina (HPA os) je složen skup interakcija između hipotalamusa (dio mozga), hipofize (također dio mozga) i nadbubrežne žlijezde. HPA osovina pomaže regulirati stvari kao što su temperatura, probavu, imuni sustav, raspoloženje, seksualnost i potrošnju energije. HPA je također veliki dio sustava koji kontrolira tvoju reakciju na stres, traumu i ozljede.

    Dakle vidimo koliko je HPA os bitna i šta sve kontrolira zato stalno govorim da se ne igrate s tim sredstvima jer oni nisu rješenje!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  36. Svaka čast autoru članka, stvarno si se potrudio i sve lijepo objasnio. Ja isto tako imam problema sa seborejom pa nakon sta sam procitao tvoj članak počeo sam se pridržavat tvojih savjeta i vidim da pomažu. Imam jedno pitanje, šta misliš o upotrebi Silverex spreja. Evo stranica http://www.silverex.hr/silverex-proizvodi/sprej.html?utm_source=etarget&utm_medium=cpc&utm_campaign=etarget, zanima me tvoje mišljenje. Unaprijed zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  37. Ja sam mama male bebe (7 mjeseci) i dijagnosticiran mu je atopijski dermatitis i seboreični dermatitis tjemena.
    Stanje nam je grozno. Tjeme je jako suho, ljuskavo. Ja ne znam što više koristiti. Moram napomenuti da sam protivnik kortikosteroidnih krema,a dermatolozi jedino to znaju propisati.
    Imate li neki savjet što koristiti i možete li me utješiti da će to barem za par godina nestati?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  38. Kad su male bebe u pitanju dosta je teško dati pravi savjet, no evo pokušat ću najbolje dati što mogu. U toku traženja odgovora na seboreju tražio sam i odgovor koji je uzrok kod male djece? Po čemu su oni drugačiji od odraslih jer nisu niti imali pravog kontakta s okolinom da bi to samo tako nastalo. Teoretski, uzrok je mogao biti u majci, koja je u sebi nosila određene kemikalije koje je dijete "pokupilo". To bi bio kao najlogičniji odgovor no u istraživanju naišao sam na toliko različitih priča da ni sam nisam pametan. Naletio sam na par priča da su ekcemi (atopijski dermatitis, seboreja..)kod malenih bili uzrokovani nekim iritantom u okolini, običnom sapunom ili praškom za veš, tj. da su bili alergični na nekakvu komponentu u okolini. To može biti bilo šta, plastična duda (pogotovo ako je made in china), prašak, sastojak u pelenama, sapun, šampon, klor u vodi, narukvica ako je maleni ima, žličica s kojom se hrani koja je ili plastična ili metalna s niklom, hrana poput mlijeka, brašna.......... znači ništa nije isključeno. E sad ako je alergija u pitanju, što je uzrokuje? Tu mogu sa 90%stom sigurnošću reći da alergiju uzrokuje neispravan rad jetre koja iz tko zna koji razloga nije u stanju to isfiltrirati ili analizirati u organizmu. Fascinanantno je koliko je to sve složeno, jer sam i ja bio alergičan na travu i to samo ako je dodatknem, makar to bilo i samo glađenje trave na par sekundi! Organizam sve što dotakne upija kao spužva.

    Zato bih ja na početku pokušao krenuti tim putem. Eliminirati to nešto iz okoline koje može biti uzrok kožni problema. Još bolje otići na alergo testove jer rade ih na djeci i sa 4mj starosti. Iako ni ti testovi nisu nešto, jer ne pokrivaju cijeli spektar, ali imaju barem nekakav temelj za dalje.

    Dalje tu kožu treba njegovat, jer i da dermatolog ili pedijatar propiše nekekvu kortiko steroidnu kremu to neće vječito trajat, možda mjesec dva će bit super, ili čak ako se prekine s uporabom simptomi se vrate instant šta onda? Opet smo na početku. Zato tu kožu treba njegovat s blagim losionom više puta na dan. Neznam ni sam kakvih sve losiona ima al mogu preporučit Bepanthol losion za tijelo, davno sam ga koristio i ima sigurne sastojke a fantastičan je. Neznam dali postoji verzija za osjetljivu kožu al mislim da je samo jedan al pitajte.
    Onda dalje imate termalnu vodu. Isto fantastična stvar. Evo google mi je izbacio prvu avene termalnu vodu - http://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/proizvod/56/ pa možete s njom malenog poslije kupanja našpricat.

    Znači sve se svodi na održavanje kože vlažnom i čistom. Koristit isključivo proizvode za osjetljivu kožu.

    OdgovoriIzbriši
  39. E sad što se tiče kupanja tu je malo zahebano odabrat dobar proizvod. Zašto? Zato što lažu kao psi u s vezi sastojaka. Tu je politika jednostavna, ne vjeruj nikome, nikakvim nazivima, ph ovakav onakav, fragrance free,sensitive, za djecu, bla bla bla. Isključivo sastojci daju zadnju presudu u kupnji nekog proizvoda!!!!
    Recimo johnsonov šampon za djecu kad sam zadnji put prije par godina napravio analizu je imao dva štetna sastojka od koji je jedan dokazano kancerogen a namjenit za djecu!!! Pa ima gore sastojke od običnog gela za tuširanje koji košta 15kn. To je bio velik šok za mene i od onda ne vjerujem nikome. To je bilo prije par godina, dal se danas šta promjenilo neznam, al od te firme nebih ništa u životu kupio.

    Za kupanje neznam ni sam kakvi sve sapuni i šamponi postoje no iz mog iskustva gotovo svi sapuni isušuju kožu pa bi bilo možda bolje nekakav blagi šampon ili gel koristit. Za sapun ako baš hoćete imate od sympatica u dm-u. Ti su mi najbolji, isušuju jako malo, prirodni su sastojci. Od sapuna samo tu firmu koristim. Za šampon neznam ni sam kakvih sve ima ali ja koristim florame - http://www.terra-organica.hr/prirodni-sampon-za-intenzivan-sjaj-kose-florame.html
    Najbolji šampon koji sam probao, jedini koji ne isušuje kožu i vlastište a uz to imam seboreju. Evo već ga trošim gotovo godinu dana i prezadovoljan sam. Probao sam i druge, sensitive i kojekakve al nisu ni upola kao ovaj koji je doslovce kako piše u opisu - "Prirodna, nježna formula dozvoljava da perete kosu onoliko često koliko je potrebno, ozdravljuje vlasište i vraća vašoj kosi sjaj. Formula je bez parabena, silikona, naftnih derivata, sintetskih boja i mirisa."

    Krema? Tu dvojbe nema, isključivo Sensibio DS od firme Bioderma. Potpuno prirodni sastojci, a djeluje fantastično, odmah se upije, nema mirisa.

    Prašak i omekšivač? Probajte sa Froschom iz mullera ili neki drugi sensitive ali samo iz mullera jer to je provjerena roba iz njemačke a ne da je pakirana u turskoj ili uzbekistanu:)

    Ja se nadam da će to malenom barem malo pomoći. Cijene za te proizvode jesu malo skuplje,no barem su sigurni i provjereni. Ako idete na druge proizvode obavezno kontrolirati sastojke. Kako? Sve piše na blogu pod analiza sastojaka u zadnjem postu.
    Ukratko alergo test obavit, izbacit kemikalije, njegovat kožu.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  40. PS: Možete malenom za početak u hranu dodat omega3. Uzmete onu kapsulu i škarama odrežete vrh i ulje pomiješate s hranom. Krenite s jednom kapsulom na dan, ako za par dana bude OK, dignite na 2 kapsule. Ostale neke vitaminske mixeve nebih davao jer su premaleni za to. Samo omegu3 za početak, ona može samo pomoći a nikako odmoći. Firmu preporučam twinlab ili kal.

    OdgovoriIzbriši
  41. Moram reći, nevjerojatni ste.
    Hvala puno na iscrpnom komentaru.
    Ja sam se naravno nebrojeno puta pitala od kuda mu dermatitis? U obitelji nitko nema, u vrijeme trudnoće sam doista izbjegavala sve moguće kemikalije, puno kozmetike, čak su mi se gadili i mirisi gelova za tuširanje pa sam počela koristiti sapune marke sympatico što ste već spomenuli. Naravno odgovor nisam pronašla. O atopijskom i seboreičnom dermatitisu puno čitam, i stalno neke nove stvari isprobavamo. Mazala sam ga bhepanten kremom, pantegal i nisu imale učinka. Po savjetu dermatologa počeli smo koristiti kupku i losion trixera ali isto se nisu pokazali učinkovitima. Jučer sam nešto čitala kako je gavezova mast jako dobra za ekcem pa sam to danas kupila.
    Već sam rekla da sam protivnik kortikosteroida jer mislim da je od takvih krema više štete nego koristi ako se gleda dugoročno.Kad sam ga prvi put mazala takvim kremama (advantan, hidrokortizon) bila sam oduševljena kako je crvenilo nestalo u roku sat vremena. Ali kad sam saznala kakve su to kreme odmah sam odustala.
    Razmišljala sam o alergotestovima pa ću još vidjeti kad odemo kod dermatologa što će nam reći.
    Moram napomenuti da je beba dojena i još uvijek doji pa sam pomišljala da bi možda mogao biti alergičan na kravlje mlijeko jer ja mliječne proizvode konzumiram svakodnevno, ali tko bi sad to znao bez testa.
    Još jednom hvala puno na savjetima, svakako ću pokušati što ste napisali.

    OdgovoriIzbriši
  42. pozzz mack, ja sam onaj koji je koristio onu caduta sobo 3 mjeseca, i s obzirom da si ti analizirao sastav tog preparata dali misliš da su posljedice nakon primjene tog preparata moguće i nakon 2 godine..jer naime čuo sam da nije moguće da toliko dugo (2 godine) djeluje taj preparat..i drugo moje pitanje za tebe jeste , ja tvrdim i uvjerena sam 100% da su moje tegobe s kosom nastale od caduta sebo i traju, dali možeš nešto preporučiti čime bi mogao djelovati kontraefektom na sastave tog preparata ako je on još s posljedicama prisutan , nakon korištenja preparata su prošle 2 god... unaprijed hvala....

    OdgovoriIzbriši
  43. Hm dosta teško je reći što se kod tebe dogodilo. Gledajući sastav caduta on ima 5 komponenata toksičnosti 6. To nije malo al nije niti previše da uzrokuje seboreju. Postoji mogućnost da je neka od kemikalija ušla i "zaglavila" u organizmu jer je jetra nezna ili nema raspoloživu građu da se s njom obračuna.
    No prije da je kod tebe slučaj, kao i kod drugih, pa na kraju i kod mene, to da je seboreja bila tempirana bomba koju je caduto samo pokrenuo. Kod mene su to bili antibiotici koji su kod mene aktivirali seboreju iako je bila i prije no 10% od onoga što sam kasnije dobio a da lice ne spominjem.
    Kako god bilo o uzrocima ne vrijedi puno raspravljat, šteta je učinjena, šta je tu je, natrag nema samo naprijed.
    Nema druge nego prijeći na maximalno zdrav život koliko je to kod pojedinca uopće moguće. Šećer, mlijeko izbacit, ostalu drek hranu također, jest bademe, kikiriki, lješnjak jer su puni hranjivi nutrijenata, dalje trošit vitamine b, omegu 3 i eventualno uvesti neki vitaminski komplex tipa twinalab dualtabs, jesti dosta povrća i voća. Vidjet kako se stanje mjenja, onda nakon toga ako ne ide do kraja na bolje (vjerovatno neće) eksperimentirat s drugim preparatima za detox. Evo ja sam isprobao hrpu preparata i neki su djelovali dok su mi drugi napravili štetu al o tome drugi put.
    Tegobe se neće same od sebe rješit a kosa će se sama oporavit ako se stanje sredi unutra jer kosa je refleksija stanja unutra.

    Neznam više šta da ti drugo dodam kad sam i sam u govnima kao i svi ostali i stalno tapkama na mjestu ili idem 1 korak naprijed dva nazad. Što više proučava tu seboreju to više vidim koliko je to sve složeno a kladim se da je rješenje jako jednostavno i da mi je x puta bilo pred nosom samo nikad da mi dođe onaj Aha!
    Zato i pišem ovaj blog da svoja saznanja i iskustva podijelim s drugima.

    OdgovoriIzbriši
  44. mack zahvaljivam na odgovoru, a slažem se s tvojim mišljenjem da su ti preparati samo doprinijeli seboreji i to u velikom rezultatu, a analizirao sam par šampona Oronazol (od kojega nakon 1 primjene nemam svrbeši ni svraba i po pola godine) pa sam za njega dobio da je ketokenazol s toksičnosti "5" na ocjeni i dietanolamid kokosove masne kiseline 6, ima 2 puta s ocjenom 4 , 3 puta sa ocjenom 3, 2 puta s ocjenom nula...i par sastojaka nisam mogao naći...no šta misliš o ovoj analizi... i kao napomena u dječijem šamponu BECUTAN sam pronašao toksičnu ocjenu 10 za 2 bromo-2nitropropane 1,3 -diol..eto ti a kaže dječiji ph neutral šampon...za višijev šampona protiv masne kose ima ocjena za dmdm hydantoin 7-9 i dvije ocjena s 5 za hexylene glycol i sodium methylparaben i 4 za sodium laureth sulfate- dali se može koristiti za seboreju vichy jer ga hvale...oprao sam kosu s njim par puta i očisti kosu od masnoće tako da je tjeme skroz jako suho ali ne dugo :)i dali znaš neki ph neutral šampon, gdje ima malo satojaka i za koje bi na toksičnoj ljestvici ocjena imao sve nule :) pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  45. Svaka čast da si počeo razmišljat o tome i analizirat sastojke. Recimo za taj oronazol ako ima jednu 6 i jedna 5 to je u granicama normale i nije toliko strašno. Većina komercijalni šampona je tu negdje po toksičnosti. Onda za perutanje garnier fructis ima 2 od 8, jedan od 7 i dva od 5. Head and shoulders jedan od 8 i 3 od 6. Taj jedan od 8 je fragrance što bi ono možda i prošlo al bi bilo bolje da stavljaju parfum mjesto njega jer pod fragrance oni trpaju i druge kemikalije.

    Onda ovo za dječiji šampon nisam imao pojma da isto ima ima čak 10, to je dokazano kancerogeno, mislim strašno šta rade. Zato sam mami par postova gore napisao da ne kupuje te za djecu jer LAŽU. Što se tiče vichya ima par proizvoda koji valjaju. Imam analiziran jedan šampon dercos, samo koji je neznam jer ima ih više i taj u analizi ima jedan od 8.
    Takav šampon koji ima sve 0 bila bi čista voda :)
    Ma ima kako ne bi bilo, recimo od "komercijale" ima gel za tuširanje -Fa Yoghurt Coconut- http://www.int.fa.com/products/showergel/yoghurt/coconut.html.
    Ima svega 2 sastojka sa ocjenom 5, 3 sa 4 i sve ostale sa 0 i 1 što je po meni odlično. Recimo sve do 5 po meni prolazi bez beda, pogotovo ako ima jedan ili dva sa 5 kao ovaj. Inače Fa ima dosta dobre proizvode i čak zdravije po sastavu od napuhanog dove-a koji isto u neke šampone trpa kancerogene sastojke.
    Što se tiče zdravih šampona tu mogu preporučit http://www.terra-organica.hr/. Ne radim za njih pa da ih reklamiram ali sajt je odlično dizajniran, ažurni su u isporuci, svi sastojci su navedeni odmah uz proizvod što je čista 5ca!
    Iz svog iskustva sam isprobao hrpu šampona, biljni ovakvi onakvi, neutralni , ph i šta ja znam i niti jedan nije kao of firme Florame. Recimo za njih analiza sastojaka ne vrijedi jer su svi iz organskog uzgoja, tamo čitao sam o tome, da ih vade iz biljaka i iz kore drveta, znači nisu sintetički!
    Ja imam perut u kosi, no nije toliko strašno da bih potegao za nekim šamponom protiv peruti. Moram tako jer onda ne bih znao dali ovi preparati koje trošim djeluju iznutra.

    OdgovoriIzbriši
  46. ma pogledat ću i pokušati naći neki šampon s najviše ocjenom 3...a čuj ovo vitamin b coplexa onaj od krke s 30 tabletica ima toksičnu ocjenu 7 za para-aminobenzojevu kiselinu..a potrošio sam ga već 2 kutijice, sada ga definitivno izbacivam, ali našao sam kapsule PRONERV, 20 kapsula imaju samo ; vitamina B 100mg, B6 200mg, i B12 0.5 mg... u jednoj kapsuli narvno...neznam dali su ta tri vitamina dovoljna da ih nazovemo b complex a ova B12 ima veliku koncentraciju s 0,5 mg, jer to je zaista puno...ali ima toksičnost 1, vitamin B1 imam toksičnost 1, a B6 ima 3...dakle bolje su ove kapsule nego tabletice vitamina B complexa od krke ..nadam se ...

    OdgovoriIzbriši
  47. To vjerovatno misliš na PABA (para-aminobenzojeva kiselina). Za nju piše da je dio folne kiseline no problem je u njenim derivatima koji mogu biti štetni. Dali je zaista štetna? Možda njeni nekakvi sintetički derivati inače mislim da nije štetna bez obzira što su tamo stavili ocjenu 7.

    OdgovoriIzbriši
  48. ej mack pozzz, jesi ovo analizirao neke preparate, i šta misliš da onaj tko ima seboreju malo više posveti brizi jetre i koristi neke lijekove..jer je ovak djelovati na kožu zaista besmisleno , nikako da prestane... jer svi smo se složili oko toga da je problem u nutra s toksinima, pa sam mislio da bi bilo dobro na neki način jetri pomoči da se bori s tim toksinima i savlada to a ne da ih šalje do lojnica kože glave...dali postoji neki lijek za jetru , naravno kada se o toksinima radi, dakle dali postoji nešto što bi pomoglo jetri da se riješi tih toksina u organizmu..

    OdgovoriIzbriši
  49. postoji kako ne, samo je cijena malo paprenija no savršeno obavlja posao. nije lijek već suplement i sa svojim sastojcima pomaže jetri da lakše obavlja svoju funkciju. radi se o preparatu liveraid od calivite koji je namjenit baš za toksine. uz pomoć njega sam uklonio crvenilo s lica. zašto o njemu nisam pisao? zato što niti on nije rješenje nego je dio rješenja jer kad se prestane koristit stanje se djelomično vrati na staro. to nije odgovor na pitanje što je izvor toksina. ovo na koži je samo vrh ledene sante.

    OdgovoriIzbriši
  50. jako zanimljiva teorija i najrealnija koju san vidio..ja sam prije nekoliko godina počeo imati probleme sa peruti i to sam pokušao rješiti sa raznim šamponima(oronazol,selegel,eucerin..itd..)..svi ti šamponi su pomogli..ali problem je šta je to trajalo maksimalno 3-4 tjedna i nakon toga se sve vratilo..šta je najgore od svega sa vremenom se pojavilo i crvenilo i svrbež s tim šta se to proširilo izvan tjemena..najviše po desnoj strani lica..iako nije službeno dijagnosticirano milsim je tu očito kako se radi o seboroičnom dermatitisu..sada ću sigurno probati sa detoksikacijom i vitaminima..samo me zanima da li su oni jastučići za detoksikaciju djelotvorni?..

    OdgovoriIzbriši
  51. Nisam probao i iskreno prvi put čujem za to. Kad sam proguglao i vidio da su to obične nalijepnice koje se nalijepe na nogu i kao promjene boju do jutra i to je dokaz detoxa. Dal bi to djelovalo? Hm tko zna, to vrijedi pravilo; svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno.

    OdgovoriIzbriši
  52. Anonimno6/1/11 16:47

    pozdrav, prije svoga sve pohvale na članak..ja imam 19 godina i dijagnosticiran seboreični dermatitis....sve se zapravo pojavilo zapravo još prošle godine s blagim svrbežom vlasišta ali ja nisam obračala pozornost i preko ljeta se smirilo i sada u 11 mjesec prošle godine pojavilo se crvenilo, svrbež lica...također i svrbež i peckanje vlasišta...otišla sam kod dermatologa koji iako me nije ni pogledao rekao je d aje to seboreični dermatitis i da je to zbog godina u kojim se nalazim..prepisao mi je šampon kelual ds i oronazol kremu za lice...čice uspijevam kontrolirati i ono uopće nije crveno niti više svrbi jedino se ponekad zacrveni ali vlasište je u užasnom stanju: iako nema crvenila niti je perutanje vidiljivo tj skoro da ga ni nema glavni problem je taj svrbež i jako mašćenje kose s kojim se pojavilo i opadanje..inače sam imala dugu čvrstu i gustu kosu...a sada u ova zadnja 3 mjeseca kod pranja mi opadne i 200 vlasi....pokušala san potražiti pomoć i za to, iako su prvo rekli da je to normalno jer imam dugu kosu i prepisivali su to jesenskom razdoblju, ipak san kupila b.complex vitamine ali ni ini ne pomažu...kosa mi ne otpada u pramenovima nego po čitavom vlasištu ravnomjerno...bojim se da će mi se prorijediti još više ..neznam kako da zaustavim to opadanje?? neznam jel ovo uopće u menen i saboreja jer me dermatologica nije ni pogledala nego je odma pretpostavila da je to to i prepisala kreme

    OdgovoriIzbriši
  53. Ako imaš perutanje kože sa crvenilom i svrbežom onda je seboreja. Opadanje je gotovo nemoguće zaustaviti već ga držati po kontrolom, vitamini b komplexa sa minimum. Uzmi neki kvalitetne multivitaminske kapsule, recimo od kala i omegu3, oni će ti pomoći. Šampon mjenjaj obavezno, neznam kakav sad koristiš al obavezno mjenjaj nakon svake potrošene bočice da se seboreja ne prilagodi. Vidim da sad svi više manje imaju protiv perutanja + protiv opadanja pa probaj njih.
    Pazi na prehranu i to je sve što možeš učinit.

    OdgovoriIzbriši
  54. Anonimno7/1/11 17:22

    nisam ni mislila skroz zaustaviti jer je po meni i normalno da kosa opada i da raste nova..al vidim da je većini ljudi što samčitala po forumima kosa se prorijedila iako vidim da je to većinom slučaj u muških..ja primjertim da mi raste i nova kosa ali me zanima hoće li to biti tako uvijek ili će se bar neko razdoble smiriti bar malo? postoji li mogućnost da ostanem bez kose?

    OdgovoriIzbriši
  55. neće se smirit, barem nije kod mene, stara kosa kakvu sam prije imao, nije se nikad vratila. sumnjam da češ ostat bez kose, samo će bit tanka i bez života.

    OdgovoriIzbriši
  56. je li istina da se seboreja tijekom ljeta povuče..i znaima me dali je to prolazna faza ili je to za cijeli život? naime ja iman 21 godinu i dermatologica mi je rekla da je to zbog prijelaznog razdoblja??

    OdgovoriIzbriši
  57. samo se primiri dok traje ljeto no i dalje je tu i da traje cijeli život dok se ne rješi problem koji to uzrokuje.

    OdgovoriIzbriši
  58. evo i ja patim od seboreje čini mi se...isto se nedavno pojavila a po simptomima koje imam možda i nije..simptomi su mašćenje kose, crvenila isto skoro d i nema perutanje malo i svrbež ponekad ne konstantno(mogu izdržat da neperem kosu i po tjedan dana je da je masna ali ne svrbi toliko uopće) jedino po čemu su mi svi simtomi to je da mi unatoč tome kosa ispada dosta sad neznam jel to bilo zbog jeseni(žensko duga kosa) te zbog lica koje se vie masti oko nosa i crveni ali bez perutanja(nikako)

    OdgovoriIzbriši
  59. To može biti nešto drugo ali ne vrijedi nagađat, jedino dermatolog može dati pravu dijagnozu. Doktori jedino to i znaju, samo dijagnostika a ostalo palac dolje. Zato fino odi kod dr opće prakse nek ti da uputnicu za dermatologa tak da ideš na sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  60. šta misliš mack,za seboreju, trenutnog stanja; nema peruti, nema svrbeža ni crvenila, samo maščenje i opadanje polagano svuda po vlasištu jednako i tanka vlas...dakle trenutno moje stanje seboreje bilo je i gore ali na tome sada stojim, dali da koristim limun, jaje i maslinovo ulje i držim svake sedmice na glavi po 4 sata prekriveno najlonskom folijom, preporuča mi neka žena to, no magistrica farmacije mi savjetuje da perem kosu samo jajetom s mlo dodanog alkohola...šta misliš o svemu tome...?

    OdgovoriIzbriši
  61. Teško mi je dati savjet jer ni sam nisam nikad volio s tim petljat, jednostavno mi se ne da s tim zahebavat. Vjerovatno nemože škodit i sigurno da je zdravije nego neka industrija. Uzmi neki blagi šampon pa njega troši. Prvo mi na pamet pada od bioderme šampon node koji je zaista blag sa sigurnim sastojcima - http://www.pharmatheka-consult.hr/Bioderma.html
    To je samo primjer, imaš tonu tih bio shopova i šta sve neznam, webshopova s kojih se naruči.... ma ono danas je zaista zlatno doba što se tiče toga pa si nešto pronađi. Ja bih radije taj node nego si stavljao jaja i maslinovo ulje.
    Samo kažem ti odi do dermatologa jer po meni to nije seboreja čim nema peruti, ni crvenila niti svrbeža. Možda ti samo trebaju kvalitetni vitamini za kosu čim je tanka. Kakva ti je prehrana? Dal si pod stresom konstantno? Ako si na sendvičima stalno i pod stresom si onda nije ni čudo da ti je stanje takvo.

    OdgovoriIzbriši
  62. vidim da si napiso da si uspio riješit problem ispadanja kose..na koji način?

    OdgovoriIzbriši
  63. I jesam i nisam. Jesam u smislu da sa shvatio i saznao u praksi da kosa jest blokirana toksinima iznutra i da se može obnovit. Kako sam to mpostigao ne sjećam se točno ali ak se ne varam trošio sam onaj methodraine sa šljivom i istovremeno radio vađenje toksina sa suncokretovim ulje (tkz. oil pulling). Terapija jest funkcionirala jer je počela rast na rubovima mlada kosa i postala je stabilnija na rubovima, nije se uvijala. Zašto sam prestao? Zbog drugih razloga, općenito stanje seboreje se pogoršavalo, pogotovo na licu i postao alergičan na neke druge stvari koje nisam dosad bio. Možda je to bio dobar put i trebao sam nastavit no šta je tu je.

    OdgovoriIzbriši
  64. meni baš i nije svejedno jer sma ipak žensko pa nebih htjela ostati bez kose..sada uziman vitamine c i b nadam se da će imatio nekog učinka a i više jedem voća i povrća, također koristim šampon od koprive, jer sam primjetila da mi oni tipa oronazola samo još gore naprave...a što se tiče lica to sam skoro pa i zalječila skroz crvenila skoro i nema (koristim prunaks losion meni je super pomogao) jedino još tu kosu iako mi ni kod nje nije toliki problem svrbež nego najviše ispadanje koje me baš opterećuje i mašćenje

    OdgovoriIzbriši
  65. ej Mack, čitam u tvojoj analizi preparata sapun Sympatico, super je , nema jake kemije...šta misliš dal bi se mogao koristit za pranje kose, jer nema jake kemije i šta misliš o onim starim sapunima, kabaš što ih zovu, za pranje veša, davno su se koristili i za kosu i stari ljudi ih hvale...dakle reci mi mišljenje o ovom sapunu Sympatico i kabaš, dal su za kosu?

    OdgovoriIzbriši
  66. Znam za te stare sapune i vjerujem da su dobri no mislim da je sympatico još bolji jer ima eterična i prirodna ulja. Kako nebi mogao kosu prat. Ja preko ljeta, kad su jake vrućine i moraš se češće tuširat, koristim samo sympatico (dolce vita taj mi je najbolji) i za kosu i tijelo.

    OdgovoriIzbriši
  67. Mene zanima koji aftershave i kremu za brijanje da koristim ?
    Isto tako možeš li molim te stvitit tu list aditiva koje spominješ u u izvježću na kraju 2010.
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  68. Još sam nešto zaboravio pitati. Kako da ukompniram borbu protiv prištića i ublažavanja simptoma seboreje. Pretpostavljam da ti prištići nisu povezani sa seborjeom jer ih nema previše. Znači kako čistiti lice koje ima seboreju i koji su prirodni preparati i kreme mogu pomoći u borbi protiv prištića.

    OdgovoriIzbriši
  69. Uzmi bilo koju pjenu za brijanje ali da je sensitive. Ja koristim gillette fusion sensitive. Za aftershave koristim kremu za lice od jedne relativno nepoznate firme. Ono jeftino smeće od aftershavova za 15-20kn izbjegavaj jer ne samo da imaj običan alkohol i miris (A NE PARFUM) nego su toliko škrti da stavljaju sintetičko ulje umjesto prirodnog ulja i to obično stave samo jedno ulje. Koži je potrebna njega nakon brijanja a ne spaljivanje.

    Lista za aditive - http://www.2shared.com/file/-QdEzsgM/DODACI_PREHRAMBENIM_PROIZVODIM.html

    To sam davno pokupio negdje na forumu. Inače nije da se pridržavam samo te liste nego općenito izbjegavam hranu gdje ima hrpu aditiva. Ajde jedan do 2 je još OK, ali kad dođeš u slastičarnu gdje prodaju torte i imaju po 10 aditiva ajme pa to je šrot teški. Parizere i paštete da ne spominjem. Uglavnom samo zdravo jesti, naravno koliko je to moguće.

    Prištevi ti nisu povezani s seborejom, jer imam ih i ja. Kod mene su uzrokovani šećerom i to samo kad pojedem više od 20g šećera na dan :)
    Kako sam došao do toga ne pitaj me :)
    Nekad sam koristio od vichya normaderm. Krema je super ali kad sam vidio sastojke bacio sam je a i seboreja na licu mi se pogoršavala tako da nikad na zelenu granu sve dok nisam skužio da je slatko u pitanju tako da danas nemam s njima problema.
    Jedan korisnika je na forumu preporučio baleine proizvode iz DMa i kaže da mi ne smeta seboreji pa eto pokušaj i ti, možda ti bude odgovaralo.
    1.Balea Med mlijeko za čišćenje lica,ultra sensitive
    2.Balea Med ultra sensitive tonik za lice
    3.Balea Med ultra sensitive krema za lice,Tagescreme

    Ta krema ti može slobodno biti i aftershave (znam da je čudno kad navikneš na klasični aftershave prijeći na kreme al nema meni je puno bolje i naravno zdravije)

    OdgovoriIzbriši
  70. Hvala ti na odgovoru i moram ti reći da činiš veliku stvar sa ovim blogom. Reci mi još samo jel se može u DM-a kupiti ta Nikel krema koju si spominjao i Artigal prozvodi ? Također, koji sapun koristiš za pranje ruku ?

    OdgovoriIzbriši
  71. U nekim Dm-ovim ima je a u nekim da. Argital moraš naručit sa terraorganica.
    Probaj sa baleom. Mislim da im je ovo fantastična linija ultra sensitive. Ako se ne varam mislim da imaju i pjenu za brijanje sensitive.
    Inače jako puno ljudi koristi baleu i svi su zadovoljni. Kloni se nivea-e sensitive jer lažu.
    http://balea.de/cgi-bin/balea_neu_bei_balea.pl?k=&hp=1295651299
    http://balea.de/cgi-bin/balea_med.pl?id=ph_hautneutral&k=&hp=1295651332

    Sapun samo sympatico.

    OdgovoriIzbriši
  72. pozz mack, ma nigdje da nađem simpatico sapun..pa sam kupio onaj obični , jeftini šampon, jer sam mislio ak je jeftin velika je vjerovatnoća da nema jake kemije u njemu, pa sam ga analizirao s onim ocjenama toksičnosti, ali nisam mogao da nađem sve sastojke ; anjonski tenzidi do 10%, nejonogeni tenzidi do 2 %,,iris, konzervans, Cl 19140 + 42090 do 100mg/l.tako piše za sastav...to su oni jeftini šmponi od litre ,što ih ima kupit napr, kopriva, kamilica , ovaj moj je od breze, šta misliš o ovom šamponu, dali je dobar...jeli jak možeš li ga analizirati , jer ja nisam mogao...

    OdgovoriIzbriši
  73. Valjda je dobar, neznam. Proguglaj malo o tim tenzidima. Ako si zadovoljan s njim koristi ga, nemora nužno značit da ako je jeftin da je odmah i loš iako je u većini slučajeva obratno. Kod kozmetike nema pravila, jeftina, skupa, marka, ma na sve moraš pazit.

    OdgovoriIzbriši
  74. mack sapun johnson baby, mislim koristit za kosu,jer mi treba nešto blago i bez kemije, analizirao sam ga i rezulteti su;
    sodium tallowate 0-1
    sodium palm kernelate 0
    aqua 0
    glycerin 2 (za glicerin piše,da je reproduktivna toksičnost)
    parfum , s obzirom da je sapun proizveden u grčkoj to je grčki parfum, nisam ga našo u bazi podataka
    paraffinum liquidum 2-4
    pentasodium pentetate 0-1
    tetrasodium etidronate 1
    sodium chloride 0
    disodium phosphate 1
    cl 77007 2
    cl 58000 4
    cl 77891, nisam mogao naći...dakle dali je pogodan za prnje kose, dali je blag , s obzirom da neki od sastojaka poput glicerina imaju prirodnu toksičnost i slično...

    OdgovoriIzbriši
  75. Ako su to sastojci onda si bez brige. Nemoj se puno zamarat detaljima, to što glycerin ima toksičnost to je vjerovatno zabilježeno u nekoj od studija i u velikim količinama, da i ti jedeš samo šećer tjedan dana, također bi se mogao okarakterizirat kao toksičan. Gledaj samo na broj, sve do 6 prolazi, iznad NE!
    Taj šampon je odličan čim su stavili parfum, jer da nije bio bi fragrance.

    OdgovoriIzbriši
  76. pozz mack! svaka cast na svemu napisanom. procitala sam prve dvije studije (ne znam koliko jos ima ali zadrzat cu se sad na ove dvije jer imam pitanja vezana za to).
    1. ja cesto pijem vit. B i C (tretnurno onaj Bio C 500, a nekad Plivit C), ljeti redovito pijem beta karoten, medutim nisam bas primjetila neka poboljsanja kad pijem betu i vitamine. ljeti vidim malo bolje stanje ali to pripisujem godisnjem dobu jer mi je seboreja najjaca u jesen i zimi kad je veca vlaga
    2. ne znam jesi li mozda pokusao seboreju povezati i s hormonima? ja kada sam pila kontracep.tbl (pila sam ih 8 god, a seboreju imam 12god) sam imala savresn ten i seboreja je bila pod kontrolom. sad kad sam prestala jednostavno je podivljala
    3. ovisnik sam o cokladama i imam periode kad ih jedem svaki dan, a ima dana kad mi treba malo "odmora" ali isto nisam primjetila neke znacajnije promjene u kozi s obzirom na kolicinu cokolade koju pojedem
    Kao sto sam napisala,mozda si negdje spominjao ali ja nisam vidjela jer nisam sve citala pa ako jesi samo me uputi na link da ne pises sve ponovo.
    Unaprijed hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  77. 1. Probaj bez suplemenata pa vidi razliku. Te suplemente treba trošit i troši ih i dalje a to što oni kao ne djeluju na površini ti ne znaš kako oni djeluju iznutra. Da ih ne trošiš stanje bi možda bilo puno gore, seboreja može biti još jača ili ti se proširiti na druge dijelove, recimo prsa.
    2. Jesam povezao sam je odavno s hormonima ali mi ta informacija puno ne pomaže čak i da znam da su hormoni u pitanju. Tu je glavno pitanje tko upravlja hormonima? Odgovor je začudo jetra! Zašto je došlo do disbalansa hormonalne ravnoteže? Začepljena jetra možda? A kako je onda došlo do njenog začepljenja?
    Shvaćaš srž problema? E to je ono što ja pokušavam otkriti. Jetra je jedna od glavni karika ali nije srž problema. Jetra sve diktira, imunitet, hormone, masnoće, iskorištavanje hrane, probavu....
    To što si pila hormone sve ti govori, dobivala si ih umjetnim putem i nivo u tijelu ti je održavan umjetno a uz njih vjerovatno je bilo i drugi sastojaka poput cinka jer i on djeluje na ten.
    3. Tu vezu seboreje sa šećerom nisam uspio 100% odgonetnut. Zašto nekima smeta a nekima ne. Ja sam tek sad otprilike došao na prvu stepenicu iskorištavanja šećera, znači sad kad jedem šećer ni meni toliko ne smeta kao prije. Pojeo sam neki dan dosta pekmeza od višnje (znam da ne smijem al nakon pol godine i ja si mogu dati gušta) i nije mi buknula! Prije toga sve što sam pojeo slatko izbaca mi u obliku peruti preko kože. Kako to? Neznam dali su hormoni u pitanju ili šta al definitivno je povezano sa jetrom i inzulinom jer koliko sam čitao kad gušterača proizvede inzulin i pusti ga u krvotok dok se nivo šećera ne snizi, jetra je ta koja mora deaktivirati višak inzulina! Ako ona to ne radi jedno od mogućih objašnjenja je to da ga onda izbaci preko kože.
    Po toj logici tvoj slučaj seboreje spada u blaži oblik, jer ipak ti funkcionira "sanacija" šećera zato možeš jest slatko.

    Eto sad vidiš koliko je to sve složeno i zahebano. Zato i pišem ovaj blog, zbog sebe i drugih.

    OdgovoriIzbriši
  78. Hvala na odg :)
    Samo da se nadovezem na to sto si rekao da mi se moze prosiriti na prsa - stvar je u tome da mi se prvo pojavila na prsima (u cca. 6.-7. razredu oš), a za godinu-dvije na vlasistu (krajem 8.razreda). Kao sto si i sam napisao razlicito se manifestiraju na vlasistu, a razlicito na kozi. I skuzila sam da mi pasu Afroditini proizvodi. Konkretno, tusiram se s onim njihovm samponom za kosu i tijelo. Za sad mi je za seboreju na prsima najbolji Afrodita med i vanilija. Ne znam jesi li analizirao njihove proizvode ali navodno su jedni od najboljih na trzistu. S ovim si me blogom bas potaknuo na razmisljanje i definitivno cu prouciti proizvode koje koristim.
    Hvala ti jos jednom!! Stranica ti je super!
    M

    OdgovoriIzbriši
  79. Drago mi je da sam ti pomogao barem malo pomoći a pogotovo da sam barem nekog potakao na promjenu i razmišljanje. Da se samo jedna osoba promjeni, ovaj blog se opravdao. Za te sastojke sam napisao kako ide analiza. Odvoji malo vremena, uzmi sastojke (neznam dali pišu na ambalaži šampona ili su bili na kutiji) a uputstva kako i što imaš sve ovdje - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2010/11/analiziranje-sastojaka-u-kremama-i.html

    Ja ne mogu svima sve analizirati ali mogu dati znanje kako se to radi a to je najbitnije jer kad čovjek jednom nauči to i savlada kasnije je mačiji kašalj. Meni je jako dugo trebalo dok sam ja to sve naučio, i sastojke i dok sam otkrio tu stranicu i kako to sve funkcionira. Da mi je netko dao ovako gotove upute, sve servirano na pladnju mislim da bih bio presretan. Zato pišem to sve na blog, da ono što sam teškom mukom sticao da drugi ne moraju kroz to prolazit.

    OdgovoriIzbriši
  80. pozz Mack, evo jedno meni interesantno pitanje, a to je; seboreja je povezana s unutrašnjim stanjem organizma( svima nam je sada jasno), a šta bi bilo kada se kosa nebi prala i do 15-20 dana..???(naravno onaj tko ima seboreju kada bi to učinio, zanima me dali bi se žljezde lojnice malo smirile, ali da neizazovem kontra efekat..npr.nastajanje nekih prištića po koži glave)...imam masnu kosu, tanka je, opada svuda podjednako, ali nemam svrbeži i peruti, tako da nakon 7 dana od pranja kose, masnoća kao da i nije tu, kosa lagano dolazi do volumena i bolja je skoro nego u trećem danu od kupanja :))jer postaje oštra, (al naravno masna , ali ne tolikoo)...

    OdgovoriIzbriši
  81. Hehe probaj pa nam javi :)
    A neće se neznam šta dogodit, dok ne smrdi dobro je :)

    OdgovoriIzbriši
  82. da li je u seboreje uvijek prisutan svrbež? jer meni je prisutno mašćenje kako kose tako i lica te blago masno perutanje vlasišta ali svrbež nije

    OdgovoriIzbriši
  83. Svaka cast na članku, trudu i volji da podijeliš sve s nama i hvala ti na tome :)
    Od doktora očito nema prevelike koristi, a i sama sam se uvjerila u to.
    Naime, moji problemi su počeli prije 3 god. kada sam popila dosta jake antibiotike (mislim da si i ti spomenuo da su kod tebe antibiotici aktivirali probleme)i od tada mi se masti kosa i imam perut. Do tada sam imala čak suhu kosu, tu i tamo perut koju se moglo drzati pod kontrolom. Kada sam prije 3 god. popila antibiotike sve se preokrenulo. U međuvremenu sam otkrila probleme sa štitnjačom pa je stanje još i gore. Kosa se i dalje jako masti, a o opadanju neću ni govoriti, jer sam zbog toga u popriličnom stresu. Znam da štitnjača također ima ulogu u svemu ovom, ali najviše me brine što za štitnjaču moram uzimati terapiju pa tim više opet opterećujem jetru (iako dr.kaže da joj ne šteti). Više ne znam ni što da mislim ni što da radim jer, zdravo se hranim, koristim kal-ove vitamine (uz pauze), plibex, velike količine voća i povrća,omegu 3 preko lanenog ulja, zdrave bjelančevine...
    Istina je da svaki organizam reagira drugačije na sve ono loše što udišemo, jedemo, koristimo i da se svakome na drugačiji način manifestira, ali svima nam je zajedničko da moramo te otrove čim prije eliminirati iz tijela. Zato mi je jako zanimljiv ovaj blog jer se konkretne stvari spominju i radujem se svakom tvom (i onih koji čitaju)novom koraku k poboljšanju jer to znači više nade za nas ostale.

    OdgovoriIzbriši
  84. Pošto neznam tko je tko ovako ću napisat :)
    @prvi anonymus
    Ne nužno ali perutanje da. I kod mene svrbež varira, većinom ga nema ali tu i tamo se pojavi više manje na istom mjestu - zatiljak.

    @drugi anonymus
    Ista stvar kao i kod mene, prije je perutanja bilo u nikakvoj mjeri i jeo sam sve po redu i nisam imao nikakvih većih problema. Nakon antibiotika ošlo sve u mp3. Crvenilo na licu izbilo, u kosi se pravila kora od peruti, svrbež neizdrživ... uglavnom htio sam se skalpirat u više navrata koliko je gadno bilo.
    Sad sam recimo približno na početku prije ere antibiotika samo moram na sve pazit inače raspad sistema. Štitnjaču nisam kontrolirao jer valjda je OK.
    Zato sam i počeo vodit blog, zbog sebe i drugih jer vidim da ima jako puno ljudi (svake godine sve više) s kožnim problemima, klasika perutanje i crvenilo.

    OdgovoriIzbriši
  85. @drugi anunimus kaže ;)
    Drago mi je da ti je toliko bolje :) Ja bih jedva dočekala da mi se stanje vrati bar na približno kao prije pa makar morala živjeti samo na biljkama. Jedino žalim što sam išla po dermatološkim ordinacijama i koristila sve i svašta na njihovu preporuku pa vjerujem da se i zbog toga nisam oporavljala dovoljno brzo. Sada mi kosa abnormalno opada, ali nema šanse da koristim ijedan medicinski losion (kako sam, ne znajući, nekada prije). Od zadnjih god. dana držim se toga -kako si sama napravim-tako mi je...

    OdgovoriIzbriši
  86. Anonimno2/2/11 14:24

    evo čitajući ovaj tvoj blog vidim da možda i ja najvjerovatnije imam saboreju..u mene je problem veliko mašćenje kose, a i same kože pogotovo područje oko nosa, čelo, područje prsa i i dijelom leđa. ali u mene nije prisutan svrbež a ni perutanje (jedino vlasište ali skroz malo blago perutanje a svrbeža nema) a crvenilo je blago izraženo..jeli to možda povezno sa seborejom

    OdgovoriIzbriši
  87. Pravac dermatologu! Ovako napamet i paušalno dijelit dijagnoze je gubitak vremena.

    OdgovoriIzbriši
  88. Anonimno7/2/11 23:28

    čitajući vaše postove nevjerojatno mi je to koliko se simptomi poklapaju sa mojima, već nekoliko godina mi se oko nosa i na spoju obrva peruta koža, ništa posebno zasada ali pred cca 2 g otišao sam doktoru opće prakse koji mi je propisao elocom mast, tom masti bi se tu i tamo namazao i stvar bi bila riješena, isto tako imao sam perut koju sam riješio vichy dercos šamponom, poanta je bila ne koristiti puno i stvar je bila pod kontrolom i uopće nije bilo problema. nekidan sam otišao dermatologu zbog sitnih točkica na nosu koje su mi se pojavile i tu počinje priča o seboreji, i kako kaže dermatolog paketu koji sam dobio sa tim, perut,opadanje kose, ljuštenje kože i crvenilo, svraba nemam;a za točkice na nosu je kriv elocom koji je kortikosteroid i koji je uzrokovao pucanje kapilara na nosu, trenutno imam 3 točkice i naručen zahvat za skidanje puknutih kapilara. uzrok po doktoru može biti svašta iako zdravo živim, bavim se sportom, ne pušim, ne pijem pretjerano, iako imam odgovoran posao ne dopuštam da me stres uhvati, prilično zdravo jedem ne koristim skoro nikakve preparate tako da nekako mislim da mi je to genski, ali još ću više pripaziti na prehranu i ubaciti još više vitamina, zasada mi ne predstavlja problem iako sam proćelav u 29 g, a nitko u mojoj obitelji nikada nije bio ćelav i površina lica zahvaćena je jako mala i javlja se svakih 2-3 tjedna ako se ne tretira. da elocom mast nije kortiko steroid bio bi dobro riješenje ovako možda probam sa još nekom neutralnijom masti mislim belobaza, za sada mo stvarno ne predstavlja problem tako da se nadam da ona neće smetat meni pa neću ni ja njoj, nadam se da neće uznapredovat

    OdgovoriIzbriši
  89. pozdrav...imam po licu neke crvene fleke i izgleda mi kao da koža na licu izgleda kao da ima seboreju....brada mi se isto crveni ali sam također dobio neke sitne prištiće u cijeloj toj regiji.....znači ,ta moja seboreja je u početnoj fazi samo sto mi se javljaju te crvene fleke po obrazima........čime bi te prištiće rješio,,?a kako da pokušam se rješit tih fleka.....čitao sam sve sta piše ,ali me zanima sta mi preporučate u vezi tih vitamina......koje bi trebao prve koristit?hvala

    OdgovoriIzbriši
  90. i da ,zaboravio sam pitat nesto...dali je moguće pokušat to izlječit sa bioterapijom i/ili fitoterapijom?i čime radite detokskikaciju ? hvala.....

    OdgovoriIzbriši
  91. Za tebe jedna riječ - dermatolog. Može biti neka bakterijska infekcija ili tko zna što zato najbolje idi kod dermatologa jer će on znat to dijagnosticirat ili te poslat da vadiš nalaze.
    Sa bioterapijom i fitoterapijom nemam iskustva ali ako su kao što pišu onda zašto ne.
    Detoksikaciju možeš obavit na 100 načina. Čajevi, sokovi, pripravci......
    Vitamine - twinalb.

    OdgovoriIzbriši
  92. puno hvala,kad završim sa dermatologom javim vam rezultate

    OdgovoriIzbriši
  93. citala sam i citala dok me oci nisu zabolele.svaka cas na svemu.jedno pitanje.da li seboreju moze da izazove alergija na histamin

    OdgovoriIzbriši
  94. Teško je reći. Alergije i seboreja jesu povezani ali da sad jedno uzrokuje drugo sumnjam no ništa nije isključeno jer sam se svega načitao.
    Uzroka može biti na stotine, no kako kaže stara poslovica sve ceste vode u rim, tako je ovdje sve vodi na jetru.
    Ma već sam lud od toga svega, nigdje konkretnog pomaka ili ako ga bude kratkog je daha ali ulupao sam hrpu vremena i love na to sve i opet sam na početku jer ona je i dalje tu.

    OdgovoriIzbriši
  95. kažeš da si ti izgubio dobar dio kose.jesi li siguran da to nije androgena.ja također iman seboreju s masnim vlasištem i kožom lica ali u mene gubitak kose nije izražen iako mi kosa otpada.jeli to onda seboreja?

    OdgovoriIzbriši
  96. super članak,potpuno mi je promjenio pogled na tu bolest i mislim da si potpuno u pravu kad misliš da je seboreja u stvari zatrovani organizam

    OdgovoriIzbriši
  97. mack šta misliš o pilfudu, dali je štetan...ja sam ga koristio uz preporuku dermatologa i to tri različita dermatologa...i neznam dali da ga opet poćnem koristiti, jer se bojim te kemije, a neznam dali je monoksidil štetan za kožu glave..dakle dali bi to bilo dobro koristiti ili ne..???

    OdgovoriIzbriši
  98. To je u biti proizvod protiv ćelavosti a glavni sastojak je taj minoksidil. Sad koliko je štetan teško je reći jer ako je nekome potreban i pomaže i ima više dobrobiti onda nije štetan, u suprotnom je.
    Na tebi je dali ćeš ga koristit, ako ti jest potreban i nema nuspojava onda troši ako ti je toliko potreban.

    OdgovoriIzbriši
  99. ma mack ja sam onaj koji je koristio caduta sebo, ak se sjećaš, pa evo sada imam to mascenje kose...al ne i svrbež i perut...mascenje je sve slabije...no opadanje je slabo ali konstantno..mogu uvijek izvući par dlaka s tjemena...pilfud sam koristio...2 mijeseca, dlake su mi poćele rast ćak po prstima od toga kako sam nanosio pilfud po tjemenu, ali kad sam prestao te dlake s prstiju su nestale, bojim se da će se to desiti s dlakama na glavi ako se prestane koristiti da že opasti,no dakle neporižem da od njega se meni malo kosa pogusca no mislim da samo netrebam naglo prestat terapiju...zanimalo me tvoje misljenje o kemoji tog proizvoda jer to nije komercijalni proizvod kao caduta sebo nego lijek iz medicine, i dermatolozi ga preporućuju, dakle tvoje misljenje o pilfudu nije tako lose, (kao o nekooj jakoj kemiji)?

    OdgovoriIzbriši
  100. Da se razumijemo svaki lijek koji nudi farmacija nemože biti dobar na dugoročno. Bolesti se ne liječe sintetičkim kemikalijama već prirodnim putem koji je sporiji ali na dugoročno bolje rješenje. Bio to pilfud ili caduto koji možda pomognu samo kratkoročno na dugo ti gubiš. To ja zovem samo kupovanje vremena i ništa drugo. Ako kosa ne raste mora bit razlog zašto ne raste, dali je prirodan gubitak ili posljedica bolesti. Već samo mašćenje ti govori da tu nešto nije u redu koje je možda uzrokovano prethodnom kemikalijom i sad opet ići problem rješavat s drugom kemikalijom to neće ništa riješit.
    To je isto kao što šampon riješi perut na nekom vrijeme i sve super, ja sam izliječen, mogu sve dalje po starom. To je samo iluzija, nikada niti nisi bio izliječen, seboreja je i dalje tu svo vrijeme.

    Ja sam zagovornik suplemenata da se s njima pokuša riješit problem. Zašto? Zato što danas hrana nije kvalitetna kao prije, jedeš praznu masu koja nije bogata vitaminima, enzimima...
    Danas smo pod stresom više nego ikad, jedemo smeće od hrane koja je nakljukana pesticidima i tko zna čime. Šećer da ne spominjem.
    Problem je taj što tijelo troši enormne resurse da to preradi i izbaci iz tijela. Samo jedan aditiv u hrani zahtjeva prolazak kroz niz faza u jetri da bude spreman za izbacivanje kroz mokraću ili stolicu. Šećer također, za njegovu preradu treba hrpa minerala.
    Nismo svi jednaki i svačiji organizam drugačije reagira na hranu. Netko dobije par kila u nekoliko dana ako malo ne pripazi na prehranu, dok drugi jedu sve po redu i nemogu dobit masu.

    Ja da sam na tvom mjestu prvo bih probao sa suplementima za kosu (http://www.agram89.com/ispis.php?tgb=kosa_ispadanje) a ne kemikalijama. Suplementi su u biti ono što bi trebali dobit u hrani no danas je to nemoguće postić zato je ovo najbolje rješenje. Da je skupo jest, ali zdravlje nema cijenu.

    OdgovoriIzbriši
  101. Anonimno1/3/11 09:29

    ej mack slažem se s tobom, naravno zahvaljujem na dobrom odgovoru i savjetu, svakako , nabavit ću te suplemente, kak si ti nabavljao te suplemente jel narućio prek neta ili u ljekarnama to ima...?i ja bih zbavio one sve boćice (3 ili 4 imaju-ćini mi se), dal bi se dnevno mogla koristiti po jedna kapsula iz svake boćice ?

    OdgovoriIzbriši
  102. Ma nema potrebe sve, dosta ti je jedna. Možeš prvu ili zadnju. Koliko piše toliko koristi. Nekad sam izvana naručivao ali slabo se to isplati, osim ako kupuješ na veliko ili je ogromna razlika tipa 100kn. Za 50kn razlike mi se ne da zahebavat pa kupim kod nas.
    Znam za jedan slučaj gdje je čovjek gubio kosu i počeo ćelavit dok nije saznao da je uzrok dehidracija. Počeo je pit min 1L vode na dan i trošit omegu3 i kosu počela rast! Eto koji je glup i banalan razlog gubitka kose, voda!

    OdgovoriIzbriši
  103. Anonimno1/3/11 12:55

    a znam, samo kak je tesko pogoditi pravi razlog, pogotovo kada ni dermatolozi daju različite dijagnoze i sredstva iječenja za isti problem...ali ostaje na osobi kao individualna stvar da se preispita dali je problem sam po sebi prirodno se desio sam ili je posljedica neke kemije, kao kod mene...samo neznam dali neka kemija može da ima tako dug efekt ćak 2,5 god..da su posljedice prisutne..no jedno je sigurno, neću više nikakvu kemiju koristiti, samo eto suplemente i dat ću kosi time potreban materijal za razvitak, a ostalo je na organizmu da se izbori sam s toksinima, i ako, ako..ak ne nemogu više puno toga ućiniti...

    OdgovoriIzbriši
  104. Anonimno2/3/11 10:45

    pozdrav!Ja imam po licu nekakve flekove kao ekceme .Znači kod mene nastaje fleke kao kod osipa samo sto je crvena a i površina kože izgleda kao da je oštečena i suha.
    Ribu sam pojeo mozda 10 puta u životu ,a i sve ostalo sve svodi na meso i krumpri..Znači i prehrana mi je u problemima..Te fleke su se počele pohavljivat kad sam bio u velikom stresu a i sada sam isto jer sam nedavno prekinuo sa zaručnicom....
    imam pitanje za vas.Mislio sam kupiti Omegu 3 I biotin pa da mi to bude 1 kura.Sta mislite o tome ?Koliko bi bila dnevna doza omega 3,a kolka biotina?
    Dali ko ima iskustva sa Eucerin kozmetikom sa masnim kiselinama i noćurkom
    Mislim za 4 dana krenuti na bioterapiju pa cemo vidjet dali to pomaže .
    Unaprijed zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
  105. Ako misliš krenut na bioterapiju onda nemoj trošit ništa drugo.
    Pošto si na početnik ja bih na tvom mjestu probao methodraine sa šljivom za detox. Odradit jednu kuru, onda nakon toga omegu3 2 kapsule na dan i biotin i uz njih vitamine b komplexa jer je u vitaminima B biotin u premalim količinama. Neznam kakav je eucerin ali sam ga davno koristio i nisam bio zadovoljan s njihovom kozmetikom a sad dal ove nove kreme od njih valjaju neznaš dok ne probaš :)
    Nakon jedne kure od 3 mjeseca sa omegom i biotinom stat pa opet methodraine. Tak vrti u krug, mislim da bi nakon dosadašnjeg iskustva to bilo najbolje za početnike, koji tek dobijvaju tak neke fleke ili imaju sitnu perut ili slično.

    Javi dal ti je pomogla bioterapija i registriraj se da nisi anonymus pa onda više neznam tko je tko.

    OdgovoriIzbriši
  106. Anonimno4/3/11 13:07

    E DOBAR DAN.IMAM FLEKE PO LICU BAS KAO OSOBA KOJA JE NAPISALA OVAJ POST PRIJE MENE.IMAM VELIKIH PROBLEMA SA TIME ,A JOŠ VEĆIH SA SAMOPOUZDANJEM.NAIME ,TO ME TOLIKO SMETA DA SAM MORAO ODUSTATI OD JEDNE CURE KOJA MI SE SVIĐA VEĆ DUŽE VRIJEME.STRAH ME DA ME ONA NEBI SAMA OTPILILA JER SE MI CUJEMO PREKO FEJSA I MOBITELA.KAKO SE VI NOSITE SA TIME.ZNAM DA NIJE OVO MJESTO ZA OVAJ POST ALI STVARNO IMAM PUNO PORBLEMA SA SAMOPOUZDANJEM.HVALA.

    OdgovoriIzbriši
  107. Nema potrebe za vikanjem (velika slova su oznaka za vikanje).
    Prije sam bio sličan tebi. Ukratko obično opterećivanje glupostima od kojih nema koristi a to je zbog toga jer nam je predobro u životu. To je jednostavno jedan od ludih faza u životu al me to jednostavno prošlo samo od sebe. Postoje puno gori problemi od našeg samopouzdanja. Jednostavno život te mora "pritisnut" da se promjeniš, a kad se promjeniš proći će i ta nesigurnost ili nedostatak samopouzdanja.
    Ak će tvojoj ženskoj smetat nekakve fleke onda te nije vrijedna, odjebi je, gubitak vremena, nije ti suđeno, pojavit će se netko drugi koji će vidjet više.

    OdgovoriIzbriši
  108. Anonimno5/3/11 16:42

    ekipa,zanima me dali biotin 1000 mcg mogu uzimati po 2 tablete na dan....preporučeno je 1tableta ...dali ce mi bit nesto ako uzmem 2...dali bi rezultati mogli biti brži i boljisa 2 tablete...hvala.dali je ko imao iskustva sa takvom kurom biotina

    OdgovoriIzbriši
  109. Ma neće ti ništa biti, višak se izbaci kroz urin. Ja sam trošio od 5000mcg po tableti.
    Rezultati su bili da ti nokti rastu ko ludi, koža malo masnija, kosa neznatno brže raste no kvaliteta ostaje ista.

    OdgovoriIzbriši
  110. Anonimno6/3/11 21:10

    e mack šta misliš dali je dobro koristiti limun pomiješan s medom za masnu kosu koja opada...ili čak pivom mazati tjeme...čitao sam o tome nešto...što misliš o tome..ili ak ništa nevalja od toga šta misliš samo limunov sok razrijeđen s vodom nanijeti na tjema ali bez ispiranja poslje vodom...?

    OdgovoriIzbriši
  111. Anonimno7/3/11 12:58

    e da sa se spriječi perutanje kože, koji je suplement najbolji prema vašem iskustvu...dali je ko mazao lice uljem noćurka ili koristio u obliku kapsula noćurak sa vitaminom E.
    kakvi su bili rezultati?koža mi je jako suha i dehidrirana pa bi s nekom kremom trebao obnoviti kožu .-koja bi krema bila dobra za to.(dali mozda becutan ili kreme sa masnim kiselinama).Vidim da je vec neko bio spomenuo kreme sa masnim kiselinama pa zato ja pitam....jer mi treba nesto da se obnovi koža i da nebude tako dehidrirana i da se ne peruta

    OdgovoriIzbriši
  112. Limun i med možda budu dobra kombinacija samo neznam dali će to imati nekog efekta. U pivu isti nema bogzna što osim hmelja. Probaj nemaš šta izgubit.
    Na ulje noćurka nisam dobro reagirao, neznam zašto al od njega mi seboreja bukne dok se kod drugih smiri. Opet isti savjet, probaj.

    OdgovoriIzbriši
  113. Anonimno7/3/11 17:06

    a mack šta misliš o tome da se na masnu kosu, odnosno seboreju na tjeme nanese malo maslinovog ulja, već prije 2 godine mi je to predlagalo mnoštvo ljudi no neki nisu, ak misliš da je maslinovo ulje zdravo i za masnu kosu što misliš dali je istekao rok mojoj bočici pravog domaćeg maslinovog ulja kojeg čuvam već 2 god..u hladnjaku..al sam pazio da se nezaledi, još dobro izgleda...hvala

    OdgovoriIzbriši
  114. Anonimno7/3/11 17:49

    Dragi ljudi ,molio bih pomoć!Naime želim provest čišćenje jetre i bubrega jer to dosada nikada nisan radio ,a imam problem sa s.d.

    Moli bih ako netko zna da mi opiše postupak!
    Hvaal unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  115. Anonimno7/3/11 21:32

    što se tiće bubrega sigurno nemaš problema toliko koliko si to sam sebi umislio, jer da imaš pri javljanju lječniku opče prakse bi sve bilo jasno ak imaš problem ideš na dijalizu...ali svakako o jetri ne vrijedi trošiti riječi ak se nezna u kojem stanju se tvoja jetra nalazi, imamo u medicini nazive poput "masna jetra", javlja se kod dijabetičara i pretijelih ljudi, postaje uvečana i osjetiš laganu bol prilikom dodira....no to su extremne situacije,nastaje i kod alkoholičara...no ak imaš problem s seborejom, tvoj glavni zadatak je prehrana, voče i povrće su glavni jelovnik tada, proteini iz piletine, ostala mesa ja nepreferiram toliko, izvor omega 3 kiselina iz ribe, losos ..sardina..grožđe za željezo, i naravno vitamini b komplexa..amino kiseline..i ak to neupali što se tiće hrane onda neznam stvarno...šta reći...no to je dugotrajan postupak, jer nemožeš se hraniti zdravo par mijeseci i očekivat rezultate pa zdrava hrana treba da bude svakodnevnica...stres čovjeće je glavni razlog seboreje, znam iz iskustva, onda jaka kemija , pa onda hormonalni poremečaj štitne žlijezde, ideš čistiti jetru i bubrege a nisi se zapitao šta ti je s štitnom žlijezdom koja regulira cijeli metabolizam ..ma nemožeš se sam liječiti, kada nisi možda ni odredio gdje leži problem , no jetra svakako može da bude, al nema nagađanja ak želiš prave rezultate..i mack reci mi gdje da nabavim one kapsule s vitaminima dao si mi http://www.agram89.com/ispis.php?tgb=kosa_ispadanje..nema u ljekarnama..i za maslinovo ulje šta misliš, pitao sam te negdje gore...pozzz

    OdgovoriIzbriši
  116. Anonimno8/3/11 07:44

    Prijatelju sa ovim se borim dug niz godina i mislim da iman više iskustva od tebe.Sve to šta si naveo upućuje na to da si početnik.

    Dakle,molim nekog tko se više razumi da me uputi kako provodit čišćenej jetre pa i bubrega,jer zbilja s time nemam iskustva.Dotično je dobro povremeno radit bez obzira na tegobe,već kao prevenciju

    OdgovoriIzbriši
  117. LJUDI AKO SE NE ŽELITE REGISTRIRAT A PIŠETE KOMENTAR POD ANONYMUS ONDA STAVITE SVOJ NADIMAK NA POČETKU KOMENTARA da se izbjegnu situacije poput ovih gore ili se isti ljudi jave nakon nekog vremena pa više neznam ni ja tko je tko a kamoli drugi koji dođu prvi put.

    OdgovoriIzbriši
  118. ******1*********
    Za maslinovo ulje možeš probat, mnogi su imali uspjeha. Neznam kako ide recept, mislim da se utrlja u vlasište i ostavi sat vremena pa onda pod tuš, pogledaj si na googlu kako točno ide.
    Za rok mislim da nebi trebalo bit problema ako je stajalo na hladnom ali probaj ga, ako ima čudan okus baci ga.

    *******2********
    Dalje za čišćenje jetre imaš postupak detaljno opisan ovdje - http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/ciscenje-jetre/
    Moje iskustvo čišćenja ima ovdje - http://www.forum.hr/showthread.php?t=450760

    **********3**********
    Kako nema? Imaš sve na toj stranici od agrama, ono je bio samo direktan link na preparate. Evo popis centara - http://www.agram89.com/v2/?page_id=centri#middle_menu_anchor
    Ja sam kupovao u ovoj u Ilici. Nazoveš telefonom dali imaju i to je to.

    ****4******
    Zadnji anonymus - gornji anonymus ti je dobro napisao, bubrezi su zadnji na listi problema. Jetra da al bubrezi ne. Ima procedura i za bubrege, potraži na internetu, mislim da piješ neki koktel čajeva i bilja. Za početak uhvati se jetre i zdrave prehrane, u tom grmu leži zec. Zdrava prehrana je samo temelj no ne i lijek. Neke stvari i procesi u tijelu se mogu pokrenut samo uz pomoć izvan hrane, tj. uz bilje i suplemente.

    Ako imaš iskustva kao što kažeš, piši! Imamo komentare, imamo blog. Sastavi tekst, pošalji mi na mail, objavit ću ga.

    OdgovoriIzbriši
  119. pomagajte....koža mi se počela strašno perutat ,a na mjestima gdje se najviše peruta ostaje mi crvenilo nepravilnog oblika.....kako da se rješim tog perutanja...sta je sve vama pomoglo...?
    a uz to sam dobio i neke akne po licu......dali je ko imao problema s tim i čime ih maže....(mislim na akne)

    OdgovoriIzbriši
  120. Hello.novi sam ovdje pa me nesto zanima...pročitao sam sve ,ali ako bi netko imao vremena pa da napiše na primjer..koje je od suplemenata koristio i u kojoj dozi ,nakon koliko je vidio poboljšanja i sta se točno popravilo....onda isto vrijedi i za detokskikaciju (sta,koliko,koja poboljšanja)..onda za kreme i slično....
    jer ja mislim da bi ovako bilo bolje ...neko novi bi se mogao u svemu izgibiti jer ima toliko toga ,a na kraju nema nista jer nezna od kuda krenuti...ja planiram otici kod doktora da mi odredi i procjeni koji mi vitamini iminerali nedostaju....od nečega morama krenut.
    P.S-mack said forum ti je super i divim ti se koliko si vremana u sve to uložio....sta kaže tvoja cura (ako ju imas) na sve to....jel i ona sudjeluje u istraživanjima o lijeku za seboreju?

    OdgovoriIzbriši
  121. ja sam koristio detoksikacju sa methoddraine od šljive i bilo je ok...tek sam na kraju kure vidio da piše da ima joda ,a on izaziva akne ....i sad je to počelo izlazit na površinu(akne)..
    dali je ko koristio zelenu glinu ventiliranu za detoksikaciju....

    OdgovoriIzbriši
  122. Pozz Mack.Ispričat ću ti svoj slučaj.Kao tinejdžeru mi se kosa na pojedinim mjestima zakovrčkala onako kao da si je preletio let lampom,svaka dlaka svoju politiku.Ali ja nisam na to obračao pažnju,tjeme je osim tu i tamo malo prhuti bilo u redu.Kasnije tokom godina kosa je gubila snagu,dlaka je rasla ali sve kraće a zatim je počela ispadati,tako da sad imam na tim mjestima alopecije već duže vrijeme.Moram naglasiti da kosa nije u potpunosti ispala već da tu postoje male dlačice kao paperje.Alopecije u tako razmještene da ne može se govoriti o ćelavosti usljed djelovanja muških hormona.
    E sad prije nekoliko godina mi se iza uha pojavila naraslina koja je svrbila,i perutala se ,nali bradavici.Posjetio ssam lječnika koji je dijagnosticirao seboroičnu bradavicu,tretirao je tekućim dušikom(jednokratno) i propisao diprogentu kremu.Kasnije sam nažalost otkrio da su to čisti kortikosteroidi,kojisu znamo kako štetni.nažalost ja sam tom kremom mazao povremeno to mjesto godinama,ali ništa.Dok mažem to se povuče pa se onda ponovo javi,Kasnije se pojavilo na još dva mjesta i na tim mjestima se prilično proširilo.
    To mi je dojadilo pa sam ponovo posjetio lječnika koji i dalje tvrdi da je to seboroična bradavica,(sada tri)i uzeo je komadić kože za biopsiju,čije nalaze sada čekam.On tvrdi da je riješenje u laserskom odstranjivanjtih tih navodnih bradavica.Molio bih te tvoje mišljenje kao i dali si se do sad susreo s ovakvim iskustvima.
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  123. Ja šumom a vi drumom. Sve anonimci pa sad ti znaj tko je tko i kako njega kvotat.
    Evo novi nek si prvo malo daju truda pa nek se bolje informiraju, mislim da jedan vikend ili 2 popodneva su sasvim dovoljno da se informiraju, pogotovo ovdje na blogu i forumu gdje ima tonu materijala i infa.
    Naravno da će se u početku činit puno, al treba vremena za sve pa tako i za ovo.
    Evo samo na ovo stranici imate hrpu infa od krema do čajeva (http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html).
    Imate arhivu, sve je lijepo sortirano po godinama i mjesecima i klikate na ono što vas zanima.
    Sad da ne pišem pod komentare vidim da ću trebat sastavit vodič za početnike nešto tipa seboreja for dummies u stilu ostali vodiča za dummies.

    Sad ukratko da odgovorim anonimcima. Za seboroičnu bradavicu nikad čuo.
    Ovo sa jodom je isto glupost, ja inače volim slano i nekad pretjeram ali nikad nisam imao problem s aknama koje su uzrokovane jodom ili slanim. Kod mene akne uzrokuje šećer i to je sve, al onda mi se i seboreja pogorša.
    Kod tebe je vjerovatno došlo do neke unutarnje detoksikacije jer je sredstvo bilo učinkovito pa sad ti toksini izlaze van u obliku akni jer jetra ne može ih filtrirat.

    OdgovoriIzbriši
  124. ja se zovem TIBOR
    Evo ja sam jucer rekao da sam novi .imam seboreični dermatitis po licu .procitao sam dosta sto ste svi pisali.ali neko je bio pitao kako da se ukloni perutanje.ti si pisao da treba biotin koristit.ono je teorija...ali dali je ko u praksi rješio perutanje uzimanjem biotina?ja sad razmišljam o tome.....cujem da isto neko spominje bioterapiju i fitoterapiju.sto se tiče bioterapije i ja cu počet od iduceg mjeseca ,a stose tiče fitoterapije cujem da korištenje ulja crnog kima ,ulja noćurka , i par drugih ulja dosta pomazu.uzima se oralno ,ali pomaze i mazanje tih mjesta .ja cu probat kad si skupim nesto novaca .

    OdgovoriIzbriši
  125. treba mi pomoc i to sto prije.Kako da uklonim perutanje kože po licu.S čime da uklonim to.Vidim da je dosta vas pitalo to pitanje ,ali nije bilo pravog odgovora.Kako more i sunce djeluju na dermatitis?jel ko probao koristit acidosalus kremu od Nikela?stvarno sam očajan ,pomozite!

    OdgovoriIzbriši
  126. Ako ti treba hitno rješenje, onda ide svakako šampon protiv peruti s kojim umivaš lice svaki dan, dalje treba ti sensibio DS od bioderme za borbu protiv crvenila i njegu kožu, iznutra omega 3 po 2 kapsule na dan i vitamine B complexa 2-3 kapsule na dan. Za maximalno 2 tjedan crvenilo će proć.
    To je meni pomoglo kad sam imao crvenilo na licu.
    Za acidosalus neznam dali djeluje ali navodno da da pa pokušaj.
    Taj odgovor se mogao naći na blogu a i piše koji komentar gore gdje sam stavio link - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html - i tu je sve navedeno što sve pomež i stvarno mi nije jasno da je toliko teško malo si dati truda i pročešljat blog i google.

    OdgovoriIzbriši
  127. a koji bi to bio šampon protiv peruti za lice?koji vi koristite

    OdgovoriIzbriši
  128. JEL JA MOGU KOSTISTIT HEAD&SHOULDERS ZA UMIVANJE LICA?MISLIM NA TO PERUTANJE

    OdgovoriIzbriši
  129. Naravno da može. Ja ne koristim niti jedan jer mi ne treba. Probao sam od niveae ovaj novi liquid clear system i smeće teško, čak i ovo malo peruti što imam na glavi nije uspio s mjesta pomaknut a kamoli potpuno maknut.
    H&S i Fructis su mi bili najbolji dok sam ih trebao.

    OdgovoriIzbriši
  130. kako se riješiti prjetjeranog mašćenja kože i kose..meni nisu toliki problem perutanje i crvenilo nego masna koža?

    OdgovoriIzbriši
  131. Nešto ti ne štima. Kod mene je trenutno ok, al je na granici suha-normalna. Ima dana kad je totalno suha i na licu i vlasištu. Prije sam imao masnu, sa lica sam mogao prstima pokupiti mast.
    Problem kod mene je bio u šećeru. Šta je kod tebe neznam, moraš sam otkrit.

    OdgovoriIzbriši
  132. koliko možeš mack izdržati da ti se neumasti kosa, koliko dana...ja nakon kupanja , neraćunajući dan koji sam se kupao mogu da izdržim 3 dana. jest malo masna ali ne toliko, a trugi dan mogu na noktu primjetiti , kada protrljm po tjrmrnu noktom, malu caklinu, od masnoće...jel i kod tebe tako ili bolje?

    OdgovoriIzbriši
  133. Najduže nisam kosu prao 7 dana i bila je OK, niti suha i masna, onak baš kak treba bit. Malo masnoće mora bit ne baš potpuno suha.
    Nekad sam imao taj problem sa mašćenjem, pogotovo lica, el otkad pazim na prehranu sve OK.
    Kod mene je slučaj sa masnoćom da je to kao ispušni ventil. Ako pojedem slatko u većim količinama sve mi to izbaci na kožu u obliku masnoće. Šećer i majoneza (koju obožavam) su mi zabranjeni inače krenu akne, mašćenje i seboreja se pogorša.

    OdgovoriIzbriši
  134. pozdrav mack!
    Odlucio sam da kupim liver aid pa me zanima da li je bolje uzimati prije ili poslije jela.
    Zanima me jos jedna stvar da li bi bilo dobro poslije liver aid-a poceti trositi calivita trimex.
    Molio bih tvoje misljenje u vezi florame sampon protiv peruti jer mi se kosa dosta masti pa ju perem svaki treci dan.

    OdgovoriIzbriši
  135. Pa kao po "propisu" trebalo bi pola sata prije jela al iz iskustva to nema razlike kad uzimaš, bitno da je popiješ.
    Trimex nisam probao al slobodno možeš ili njega ili ocean21 al kreni prvo samo s liverom da vidiš nakon jedne bočice rezultate i pomake.
    Florame protiv peruti nisam probao ali jesam druge i ta cijela linija je odlična tako da baš neznam kako će ovaj s peruti bit. Probaj nemaš šta izubit osim 140 krznenih :)
    Uz to preporučam zdrava prehrana i vježbanje ili vožnja biciklom. Recimo meni dok vozim bicikl i ako se oznojim koža bude potpuno čista tako da i to pomaže.

    OdgovoriIzbriši
  136. a pokušat ću baš onda i ja izbaciti slatko iako nije da baš puno pojedem...koliko ti je trebalo da se stabilizira to s mašćenjem nakon što si izbacio slatko? jer me ovo već nervira masnoću s lopatom skoro mogu kupit i po kosi i prsima

    OdgovoriIzbriši
  137. Nemam pojma jer davno je to bilo a već sam toliko sa svačim eksperimentiro da neznam više.

    OdgovoriIzbriši
  138. Odličan blog, hvala na svim informacijama koje ste podijelili s nama. Meni je prije cca 3 mjeseca izbilo crvenilo na podlaktici i u donjem dijelu vlasišta, a sve to za vrijeme uzimanja antibiotika. S obzirom da ih vrlo rijetko koristim pročitala sam na uputstvu da je to moguća nuspojava prilikom uzimanja istih i da prođe nakon nakon kure, pa nisam tome pridavala preveliku pažnju iako sam, naravno, poludila kad je to izbilo. S obzirom da to nije nestalo do danas, a vas nekoliko je navelo da su antibiotici razlog nisam mogla vjerovati da je to moguće. Vrlo rijetko koristim lijekove tako da mi nije palo napamet da bi moja pretpostavka bila točna nego sam pojavu crvenila i perutanje povezala isključivo sa stresom, prehranom i cigaretama. E sad sam na početku ali barem znam od kuda početi ili nastaviti. S obzirom da ne volim kemiju i vrlo malo vjerujem u čudotvorne kreme, o dermatolozima da ne govorim jer mjesta gdje se nalaze ne želim tako skoro posjetiti zbog neučinkovitosti iz prošlosti, tražila sam rješenje za svoj problem u prirodnoj "medicini". Prvo sam čula za veliku učinkovitost cimeta i meda pa sam preko noći stavljala obloge oko ruke što bi zaista smanjilo crvenilo. Počela sam ujutro uzimati žličicu meda s cimetom.Prije mjesec dana sam prestala s time jer sam otkrila jednu novu stvar - crni kim. Načula sam o velikoj učinkovitosti ulja crnog kima i prije ali nisam ga isprobala. Sad mogu reći, nakon mjesec dana, da vidim pomak. Posao mi je dosta stresan i malo sam sklona nervozi tako da se crvenilo pojača kad sam u takvom stanju ali redovitim korištenjem ima dana kad se ovaj dio na podlaktici gotovo i ne vidi. Mogu samo reći da probate,progooglate što o njemu pišu(mene je posebno zainteresiralo kad sam vidjela da liječi psorijazu) a nekih sastojaka kojie navodite kao obavezan dodatak prehrani ima u njemu.Ja sam se nakon čitanja ovog bloga ozbiljno zapitala o svom načinu života i shvatila ovo kao opomenu da je vrijeme da počnem zdravije živjeti.

    OdgovoriIzbriši
  139. Zdravka drago mi je da si pronašla nešto što ti djeluje. To ulje crnog kima još nisam probao ali jesam sve moguće varijacije na temu meda i propolisa ali bez efekta ili značajnijeg pomaka. Cimet je inače zdrav a koristim ga tu i tamo jer snižava razinu šećera u krvi.
    Ovo cijela priča sa seborejom je toliko složena da što više čitam i saznajem to manje znam. Onome tko uspije ikada doći do pravog uzroka i pozadine cijele priče mislim da slobodno može dobit nobelovu nagradu.

    OdgovoriIzbriši
  140. Svatko od nas je svoj vlastiti liječnik i jedino si mi svojim sklopom u glavi možemo pomoći. Možda će zvučati smiješno ali dok god sam mislila da je to užasno što mi se događa i da sam bespomoćna tako je i bilo. Korak po korak počinjem voljeti sebe sa svime što jesam pa sam ovo nekako shvatila kao upozorenje da nešto ne radim kako treba i da je vrijeme da počnem mijenjati svoj način života. Ovakva upozorenja kao što je seb.der.su ružna ali nas možda vode u smijeru promjene gdje više nije nevažno što jedemo, pijemo i koliko spavamo. Ja imam 35 godina i do sada se nijednom nisam previše zapitala o svemu tome. Ovaj blog i kasnija istraživanja po netu su me jučer držali budnom do kasno u noć jer sam po prvi puta zaista krenula u analizu onoga što jedem, s čime se tuširam i perem kosu. Hvala ti na tome. Pročitala sam da se crni kim treba koristiti minimalno 2-3 mjeseca da bi se vidio značajan pomak pa ćemo vidjeti. Imam puno povjerenje u to i javit ću kako je prošlo. Ali s tvojim savjetima, Mack, o vitaminima i prehrani, sigurna sam da će se rezultati ubrzati. I da, ovo je jedna vrlo komplicirana boleština koja ružno izgleda, ali to je zapravo najmanji problem jer je, kako si rekao, samo vrh ledene sante.

    OdgovoriIzbriši
  141. mack ja mislim da je razlog opadanja kose maščenje, mislim da zbog prekomjernog maščenja kosa opada , ali tkođer smatram da zbog toga nove vlasi nemogu ni da rastu, pa polako dolazi do prorijeđenja a kasnije do čelavosti...to da zbog maščenja kosa opada uvidjeo sam kod sebe, dok sam imao normalnu suhu kosu i tjeme bila je pregusta, ali po uzimanju preparata pojavilo se i maščenje, pa mi sada podjednako svuda kosa se prorijeđuje...naravno i masti se...zanima me jedna stvar a to je...šta ako se polako masnoča smanjiva, svki par mjeseci je recimo blaža ,no kosa naravno i dalje opada...i sada se zapitam recimo da je potrebno 3 ili 4 godine da se tjeme oporavi i dođe na normalu (ak se uopče oporavlja) s intezitetom opadanja kose koje je dakle bilo prisutno sve u tom vremenu, dakle pitanje je kada eto tjeme recimo ozdravi odnosno manje se bude mastilo a od toga je prošlo par godina (3 ili 4) što će biti s onim folikulama odnosno vlasima koje su ispale prije 2 ili 3 godine dali opet mogu narasti ili su zauvijek te stanice uništene ...dakle to me zaista zanima, jer mi je dermatologinja još prije 2 godine kazala, kad sam ih u opće i podsjećivao, no sada više ne, jer jedni kažu ovako drugi onako, dakle drematologinja mi reće da ako vlas ispadne i za dva do tri mjeseca ako ne naraste nova vlas na tom mjestu gdje ja ta prva ispala, stanica je umrla i uništena i nemože više da tu naraste vioše nova vlas...dačli je ta tvrdnja točna

    OdgovoriIzbriši
  142. Iz mog iskustva nije točna. Šta kontrolira rast kose ja neznam ali znam da je rast moguć jer dok sam radio "oil pulling" sa suncokretovim uljem jedno 2 mjeseca izašlo je par novih vlasi na dijelovima na kojima je kosa opala tj. na zaliscima.
    Dali mašćenje utječe na rast, to može a i ne mora bit. Trenutno mi je vlasište suho a kosa je stabilna, znači ne opada ali je i dalje slaba i vlasi su tanke.
    Uglavnom kosom se previše ne zamaraj, bolje se brini za tijelo iznutra a kosa će doći sama od sebe s vremenom. Trošit na sredstva protiv opadanja i neznam šta sve ne ne vrijedi, to je slijepa ulica. Bio sam tu , prošao sve to, gubitak vremena i novca. Tek kad sam počeo "popravke" iznutra imao sam rezultata.

    OdgovoriIzbriši
  143. Ja već dvije godine pijem tabletice selena, i pomažu. Stanje se drastično pogorša kad zaboravim popiti.

    OdgovoriIzbriši
  144. koje su to tabletice možeš li mi reći, kak se zovu, proizvođać i ostalo...no nemora značiti da će svakome pomoći,možda nekom fali nešto drugo a ne selen..

    OdgovoriIzbriši
  145. Pozdravljam cijeli tim i moja je preporuka Prunaks,bilji preparat za utrljavanje u vlasište,koji primjenjujem već dvije godine,i prezadovoljna sam.Kupuje se u ljekarnama.

    OdgovoriIzbriši
  146. mack pozzz, ja sam onaj s caduta sebo preparatima koje sam koristio ...i analizirajući malo dalje stvari od one uobičajne granice, gdje svi spoznamo problem ali ne i uzrok, postavio sam sebi pitanje šta se dogodilo s metabolizmom ako je nekada sve bilo ok, pretpostavku kao odgovor na to pitanje sam dao pa jaka kemija je dovela do toga, daljnjim analiziranjem stvari i proučavanjem famozne caduta sebo sam ustanovio da taj preparat nije u stanju da traje tako dugo i da ima posljedice čak 3 godine...oko toga su se sa mnom složile i dermatologinje , dok sam ih posječivao , no sada više ne...pa sam si opet postavio pitanje ak je to doprinijelo seboreji no nije i valjda odgovorno za njen nastanak i moj konačni odgovor na sve bi bio STRES, koji je dugo trajao i time pogoršao hormonalno stanje organizma...no koje hormone daljesam proučavao i stavio upitnik na štitnu žlijezdu, sam sam si zbavio uputnicu da testiram štitnu žlijezdu i njene hormone, rezultati su bili ubrzan rad te žlijezde tako da se svi procesi u organizmu brzo odvijaju, što negativno utjeće na srce i naravno opadanje i mašćenje kose...oko toga se složio i primarius i internista...koje već titule imaju ta dvojica , kak se kaže ispravno neam pojma..i mislim da sam otkrio svoj problem a na posljetu i njegov uzrok, šta misliš ti na sve to...

    OdgovoriIzbriši
  147. Ja nisam doktor da dajem dijagnoze ali ako je kod tebe u pitanju štitna žlijezda kakvu si dobio terapiju i dali ta terapija djeluje na seboreju? Ako da onda je tvoj problem rješen, super za tebe, javi se nakon terapije dali je imala kakvog efekta.

    OdgovoriIzbriši
  148. terapiju još nisam dobio...no nadam se da će imati efekta...moram doći na red kod ovih doktora..ali javim kako je prošlo...pozz mack

    OdgovoriIzbriši
  149. Anonimno1/4/11 15:54

    mack pozzz, dali misliš ovo nadolazeće vrijeme, topliji dani i velike vručine koje će svakako , nadam se biti, dali su lošiji za seboreju ili joj pogoduju...dali da izbjegavmo mi seboreičari sunce i izlaganje suncu ?

    OdgovoriIzbriši
  150. Ma kakvo izbjegavanje, izađi na svježi zrak, istrči se, skači i uživaj u životu!

    OdgovoriIzbriši
  151. Anonimno2/4/11 20:40

    pozzz mack, zanima me šta misliš o tome da se za smanjeno lučenje loja upotrijebi onaj preparat koji daju dermatolozi a to je ;tetraciklini,a k Zašto kod teških slučajeva upotrebljavaju se i neki lijekovi sa sebosupresivnim djelovanjem (sprječavaju pojačano lučenja loja). Takvi su lijekovi oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni. Lijekovi kao što su kortikosteroidi ili izotretionin u teškim slučajevima mogu dovesti do poboljšanja. u lokalnoj terapiji upotrebljavaju se selenijev sulfid, sredstva koja sadrže sumpor, salicilnu kiselinu i katranski šamponi. Isto tako upotrebljavaju se losioni ili kreme koje sadrže kortokosteroide. dakle šta misliš o tome navedenom, zanima me kortokosteroid i sumpor, kao prva stvar a druga bi bila -našao sam dosta članaka gdje stoji da seboroični dermatitis i nije odgovoran za opadanje kose, šta misliš koji protein bi bilo dobro uzimati za kosu keratin ? jer od njega se kosa sastoji..ili možda uzimanje amino kisalina ? šta misliš o svemu tome ?

    OdgovoriIzbriši
  152. To je slijepa ulica u kojoj ćeš izgubit vrijeme i novac, to je sve što ću ti reći.
    Za aminokiseline, mislim da vrijedi pokušat ali samo kvalitetne marke puput Dymatize ili Labrade.

    OdgovoriIzbriši
  153. Anonimno9/4/11 17:33

    Odlican post, i ja sam dosao do slicnih saznanja, moj ujak doktor me je ukorio da se ne lijecim, kako on kaze, preko interneta, al' sta cu kad dermatolozi jedino znaju da ti daju kortikosteroidne kreme ili antifugalne sampone, ma pojma nemaju!

    Osim ovog sto si naveo, ja mislim da su seboreju kod mene stvorili:
    1.) nedostatno lucenje testosterona kod muskarca, da li sti takac slucaj mozes znati po tome da li ,ijako si mrsav, imas celulitne naslage oko stomaka koje ne mozes skinuti bez obzira koliko vjezbas (moj primjer)
    2, Kontinuirani stres pod kojim sam bio godinama, a nisam koristio nikakav antistres terapiju,
    3.Ja inace imam urodjeno pojacano lucenje znoja pri najmanjem naporu, budem skroz mokar a taj znoj uopste ne smrdi !
    4. Ishrana, ne mogu bez cokolade i konzumiram je u enormnim kolicinama

    Usljed seboreje, kosa mi se stanjila i dosta poispadala i zalisci su skroz ocelavili, niko mi u porodici nije celav, kosa je ispadala tako sto bi dlaka bila masna sa masnom ljuspicom na sebi
    5. Primjetio sam da mi zimi se stanje pogorsa,
    Ljeti, kada se puno krecem, jedem povrce i voce, idem na jezero i suncam se sto me nevjeratno opusta, seboreja se prilicno povuce.

    Sada na pocetku proljeca planiram sljedece:

    Posto mi je u zimskom periodu se sweboreja pogorsala, kosa mi je konstantno masna i puna peruti ma koliko je cesto prao ma kojim samponom, idem na sljedeću detoksifiaciju.

    Ciscenje jetre i krvi, (milk thistle-silmarin, kurkuma, nim od hymalaje (aruvedska bilja za ciscenje jetre i krvi), alga chlorella)
    Mislio sam da probam ono sto je sad hit u svijetu, oblozi koji se stave na petu preko noci koji izvlace toksine

    Volio bi da znam koju vrstu detoxa ti planiras ?

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  154. To su i meni moji govorili u početku kad sam s tim tek krenuo, danas je obratno, kad nešto trebaju kažu daj pogledaj na internetu.
    Za te flastere znam al nisam probao, treba pokušat zašto ne, ako djeluju super ako ne jebga idi dalje.

    E ovako što se tiče detoxa koristim liveraid koji ima u sebi silimarin i aminokiseline koje pomažu jetri u uklanjanju otrova. Odnedavno sam počeo trošit i sok od cikle i sok od mrkve. Ima ga u plodinama, od enciana i schneekopea.
    Vozim bicikli ili šetam svaki dan da se tijelo malo oznoji i da se poguraju neke stvari iznutra.

    Prije par dana sam izbacio i kruh jer sadrži gluten a i prošle godine sam imao uspjeh kad sam izbacio kruh samo zaista treba snage i volje za to izvest jer jednostavno obožavam kruh i najgore mi kad svi jedu svježi kruh a ja moram rižu ili palentu.
    Imam seboreju na određenim mjestima na glavi pa me baš zanima dal će se pored svega toga počet povlačit, čim krene bude stavio post.
    Na to me potakao anitin blog koji je netko objavio na forumu.hr gdje se žena stvarno potrudila i jednostavnim rječnikom objasnila više stvari na jednom mjestu - http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/nepodnosljivost-glutena-uzrok-mnogih.html

    OdgovoriIzbriši
  155. Bas me interesuje kako ce proci ta tvoja dijeta bez zitarica....

    Ne znam koliko vjerujes u to, ali meni je pogodilo 100% , ako ci citao knjigu ishranu po krvnim grupama, ja sam grupa A i to je grupa kojoj odgovaraju zitarice a manje meso, dok je grupa O suprotno

    Meni je reakcija mog organizma neki pokazatelj, ko zna mozda je to pogresno, ali ako npr. pojedem cevape oscjecam se iscrpljeno, dok zobene pahuljice sa medom (komplekni ugljikohidrat), osjecam se odlicno, pun snage i energije !

    Ja sam primjetio da mom organizmu godi bilo sta zeleno, salata, articoka, brokole, kopriva, grasak.

    Uglavnom misljenja sam da samo ishranom mozda ne mozemo u potpunosti izlijeciti seboreju, ali mozemo je bar drzati pod kontrolom, jedino je na nama da eksperimentisanjem otkrijemo koje su to namirnice koje nam gode i koje ciste organizam !

    OdgovoriIzbriši
  156. hey, javljam se sa druge strane sveta, pre svega - svaka cast na blogu, mislim, da su tvoje primedbe jasno opisane i logicne. sama sam pod velikim stresom zadnje 4 godine, sto mi se poznaje na kg, a pre 4 dana po prvi put pojavio se mi je problem srboreje, sto sam nepravilno pripisala uporabi novog styling produkta za kosu. mislila sam da je alergicna reakcija na produkt.Eto, dobila sam steroidni losijon za nanos 1x dnevno,ne vise od 3 dana. A mene skalp jos uvjek svrbi....!!! Neko mi je rekao da je za dermatitis jako dobar Papaw Ointment (papajina krema. I to sam nanoslia zadnja 2 vecera na skalp, ali sam morala kosu samponitati ujutro, zbog posla. Kao frizer vidim svasta i uvjek odsavetujem strankama uporabu komercialnih sampona kao sto su H&S, Fructis, Pantene, ... jer sastoje od jeftinih sastojaka kao sto je silikon = plastika, koja se ne ispire iz kose, nego suprotno, sloj plastike osatje na njoj (obuce kosu u pastiku), kosa iznutra umire, a izvana se jako svetli. Mislim, da takvi produkti ostaju i na nasim skalpovima, ne samo na kosi i gotovo ne pomazu kod problema prhuti.
    Sutra je nov dan, pocinjem sa extra unosom zelenjave, voca i vitaminskih dodataka, a izbacujem sve salamice... Hvala!!
    PS
    Netko je rekao da zene nikad ne ocelave - to bas nije istina. I mi ocelavimo, al zato nosimo perike :)))

    OdgovoriIzbriši
  157. Hehe naravno da i žene gube kosu a ne samo muški.
    Svi ti šamponi a pogotovo boje za kosu od kojih je većina kancerogena su teške kemikalije kojima se trujemo svaki put kad se tuširamo. Nitko o tome ne razmišlja šta ima unutra bitno da lijepo miriše!
    Kad se dogodi zlo kao seboreja onda čovjek krene razmišljat o mnogim stvarima.
    Taj steroidni losion je samo privremena "pomoć", tijelo to mora iznutra odradit. lako moguće da je bila neka kemikalija u tom stylingu koja je bila kap koja je prelila čašu.
    Zasad izdrži taj najgori dio i odmah kreni sa vitaminima B, omegom 3, maximalno zdravo se hrani, znači izbaci salame i paštete obavezno, jest što više voća i povrća i pokušat koristit prirodnu kozmetiku u smislu da sastojci nisu agresivni i da je na pakovanju naglašeno da nema silikona, parabena....
    Jednostavno to ti je jedino rješenje inače ti prijeti opasnost da se raširi dalje i sve će biti gore i gore. Jednom kad se nešto načme teško se vraća natrag na početno stanje

    OdgovoriIzbriši
  158. Evo opet mene. Jucer sam pocela uzimati 2x dnevno 2 kapsule 1500mg ribljeg ulja(omega 3), pa od firme Swisse "Liver detox" 2 tabl dnevno, isto tako od Swisse "Women's Ultivite - multi-vitamin mineral anti-oxidant & herbs, Gluten free" 1 tabl dnevno. Mack, dali ti je poznata ova firma i njihovi proizvodi i sta ti mislis?
    Styling produkt koji je bio "kap" se je razlikovao od ranijeg u jednoj sestavini - ovaj je imao PARFUM.Cim sam ga upotrebila, osjetila sam kao da mi koza "gori" a nakon toga taj svrab, malo po malo pa na kraju naopako.
    Oko boja za kosu nemojte misliti da ikoga branim ali mogu reci, da se je u zadnjem desetljecu mnogo toga promjenilo pa i regulativa sta moze biti u boji za kosu. SVI kancerogeni sastojci su strogo zabranjeni, ali su drugi koji su otrovni i u manjim dozama jos prisutni.:( Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  159. eh, zaboravih da spomenem da uzimam i vitamin c :)))

    OdgovoriIzbriši
  160. Prvo ću ti reći na dobrom si putu, jer za seboreju se treba pobrinuti. Ona nije jedna od onih stvari, ah bude prošlo samo od sebe.
    Prvi put čujem za tu firmu. Vidim da je australska firma. Gdje si kupila te njihove proizvode i koliko si platila?
    Recimo liverdetox im je isključivo na biljnoj bazi što nije loše al sve ovisi o pojedincu kako će reagirati na određene sastojke.
    Nakon mjesec dana mora bit nekakvog pomaka pa ćeš vidjet nakon prve bočice kakav je proizvod.
    Ako je ovaj imao parfum to je dobro jer parfum je dobiven prirodnim putem dok je fragrance čista sintetika.
    Nešto se promjenilo, ili nešto u tebi ili su oni promjenili formulu ili omjere sastojaka.
    Ako ti je koža "gorila" to je tipična alergijska reakcija koje su mene par puta odvele na hitnu, samo su bili aditivi iz hrane u pitanju.
    Ovo za sastojke stoji, napredak jest napravljen ali nedovoljno. Izbace jedan tipa amonijak a uvedu deset drugih ili netaknu ostale.
    Još je kana za kosu najsigurnija i najjeftinija.
    Sa vitaminom C nemožeš fulat samo si odredi pravu dozu ako je u prahu ili ako je u kapsulama onda još bolje.

    OdgovoriIzbriši
  161. "vjestica"
    pozdrav Mack i svaka cast na trudu! evo kuckam po netu i trazim sve o seboreji jer mi je decko ima (jucer dijagnostikovana onom kamericom za kosu i vlasiste, ali ima je dugo). Kad sam ga ja preuzela u svoje ruke :) isprobali fitoval za perut, pa nije pomogao, pa recept za perut pa nije pomogao, pa onda ja ugledam taj pregled vlasista i zakazem ga :). (seboreja sa perutanjem samo na glavi, bez svraba, sva sreca nema ni akni i kaze doktorica da je kosa odlicna sto se tice kvaliteta, znaci samo problem vlasiste). Vidim da niko ne spominje preparete koje je on dobio (od Bayera 2 bocice sa pipetom + pjena za njegu vlasista (imaju velikim slovima ispisano F+s , pa F+U....) i koriste se dan prije pranja kose, pa sutradan pranje kose iskljucivo tom pjenom za njegu vlasista, pa poslije pranja druga bocica iz koje se opet nanosi sredstvo pipetom, a prvo i zadnje se masiraju (nikako utrljavaju u vlasiste) po 2 minuta, a pjena 5 minuta (naglasila doktorica da ona nije bas za kortikosteroide i da obicno vama muskima ovim preparatima to radimo mi zenske :)) pa me zanima ima li neko iskustva sa tim preparatima i kakvi su rezultati (mi smo tek sinoc poceli). E sad.... sto se tice otrovcica, ovaj moj ne pusi, ne pije kafu (nikad i nije), studirao je na vojno-tehnickoj akademiji i zdrav je uvijek bio, obzirom da je svih 5 godina zdravlje praceno stalno na vma(osim jednom povecanje bilirubina utvrdjeno zbog neke kole mislim sinalco cole). Trenutno postimo oboje ovaj Vaskrsnji post (samo trava i zelenjava + riba vec nekih 40-ak dana) ali ne primjecujem neki pomak na bolje, obzirom samo na hranu.
    Na akademiji se aktivno bavio fudbalom, a sada rekreativno ili trci .... Tezak je na koristenju kozmetickih preparata, pa cak i parfema, ono vise voli obicni sapun nego kako on kaze hemiju :) tako da vjerujuci u to tvoje da je negdje neki otrovcic usao u organizam pokusavam shvatiti STA ?! Jedino sto mi pada na pamet je da nije brom koji stavljaju vojsci svuda, a garant su i njima 5 godina u hrani servirali ?!
    Citam da neki koriste H&S sampon, ali on je meni koja nemam problema izazvao iz cistog mira perut :S
    Zanima me imas li iskustva sa hemel prirodnim proizvodima i da li mozda kad zavrsi sa terapijom da to koristi, posto nemam ideje sta da koristi poslije..padao mi na pamet vichy sampon, al me isprepadaste sa pricom o toksicnosti...
    a da..... za suhu kozu ako neko ima problem (meni su se javljala perutanja po rukicama ili celu, ali nije seboreja) odlicni su preparati A-derma iz apoteka (mlijeko za tijelo, koje ja koristim i za lice) tako da mozda ne bi bilo lose ni za perutanje seboreicno ga isprobati...nekako izbalansira kozu.... pa mozda nekom bar olaksa.....
    Hvala unaprijed za svaki komentar....

    OdgovoriIzbriši
  162. "vjestica"
    auuuu sad ugledah da je i to nase rougj caduta - sebo, a svi se zalite na to :(

    OdgovoriIzbriši
  163. hey, evo mene opet. swiss su australski i tu sam jih i kupila. kostaju mnogo jer su kao jedini sa 25g izkustva i znanstveno dokazani, da 'rade' bla,bla,.. ali ako uporedim koliko platim za pregled kod doktora, pa onda za ljek u apoteci (koji ionako ne radi)- bolje se mi izplati kupiti vitamincice.
    prvi dan uzimanja sam dobila jaku glavobolju, pa sam na vrh svega uzela i nesto protiv toga, pa mi je onda jos i pozlilo a glavobolja me nije prosla tako da sam sada na 'pauzi' jos koji dan pa cu pokusati ponovo. hvala za tvoju podrsku, javit cu se ja ponovo ako budem primjetila ikakvu promjenu.
    ps - retko cete dobiti 100% kanu - i tu su vec primesali svasta (prava kana je samo i izkljucivo crvena). frizeri nikada ne nanose profi boju za kosu koja je obojena sa kanom, jer kana ima u sebi neke metale, koji poslje nanosa profi boje reagiraju i unistavaju kosu

    OdgovoriIzbriši
  164. @ vjestica
    Hvala na javljanju i što si ovako podijelila svoju priču. Kockica po kockica i mozaik se slaže.
    Što se tiče šampona to zaista ovisi o pojedincu. Recimo meni bilo što od kozmetike na biljnoj bazi smeta i iziritira mi kožu dok je kod nekih drugi suprotno.
    Kažeš dečko ti je bio zdrav al opet ima problem. Teško je nagađati što se je pošlo po krivu ali sigurno nije samo od sebe se pokvarilo. Šta njemu smeta teško je nagađat ali nešto je preokrenulo stvari. Kažem nemoguće je nagađati, dal je to povezano s hranom, kemikalijom kojom smo u nekom peroidu bili izloženi, ili cjepivo kojim je cjepljen....

    Recimo čitao sam o tome kako organizam reagira na toksičnu tvar. Navodno sve radi preko signala, svaka tvar ima svoj signal ili kod koje tjelo prepoznaje. Kad ta tvar dođe u tijelo receptori prepoznaju taj signal i znaju koje radnje trebaju obaviti da obrade tu tvar. E sad tu postoji jedna kvaka. Da bi se taj set koraka odvio organizam mora imati određen set proteina.
    Znači ti proteini su u biti alat s kojima tijelo obrađuje tvari koje unosimo u tijelo ili dolazimo s njima u kontakt.
    ukoliko tijelo nema u nekom trenutku sve proteine na raspolaganju on neće biti u stanju obradit neku tvar.
    Još smiješnije je da što je tvar toksičnija treba velika količina proteina i gotovo sve moguće kombinacije. Ako neki protein nije na raspolaganju organizam nemože tu tvar obradit jer je potreban točno određen broj sa točno određenim redoslijedom.
    Doslovce vrijedi BEZ ALATA NEMA ZANATA!
    Sad dolazi još lijepši dio - organ zadužen za proizvodnju većine proteina (ne računajući probavu koja ih samo razgrađuje) koje ne možemo dobiti putem hrane je JETRA!
    Zato cijelo vrijeme tvrdim da je problem jetra.
    I sami ste probali s hranom i nema rješenja.
    Ista stvar i kod mene, evo 8 dana nisam jeo kruha i koža bude malko čišća ali povlačenja nema. Zato sam privremeno odustao od toga.
    Poznam slučaj gdje je čovjek gladovao 20 dana da se riješi seboreje (čitao je malahova i kako se gladovanje sve izliječi) i nije ništa postigao.
    Vodio je i blog, komunicirao sam s njim skoro svaki dan i nažalost sve je palo u vodu.
    Na kraju mu je više pomogao neki čaj nego 20 dana gladovanja.


    To sam primjetio kod seboreje da se isto manifestira a ima različitih uzroka, od problema sa imunitetom, nedostataka neki minerala do toksičnosti organizma.


    @anonymus
    Taj swiss je onda odličan ako zaista tako djeluje!!!
    Znači da je doza prejaka čim te glava zabolila. Smanji dozu! Ako te glava bolila i bila ti muka onda te kapsule guraju otrov iz tebe. Na tvom mjetu nebih odustao jer moraš nastavit. To će ti bit na početku a kasnije lakše.
    Kupila si ih u hr ili naručila preko interneta?
    Kolika je cijena?

    OdgovoriIzbriši
  165. Pozdrav ljudi evo jedan vrhunski dokumentarac inace radi se o raku koja je "neizleciva" bolest sadasnjice, tako da verujem da je i ovo nase stanje izlecivo, samo treba napasti organizam svom artiljerijom da bi se vratio u normalnu funkciju.Vredi pogledati, s obzirom da se u dokumentarcu i pominju stvari koje truju nas ljude poput zive, genetski modifikovane hrane, fluora, duvana, alkohola (da napomenem da duvan i alkohol nisu kao sto su bili pre 100 god)i mnogo drugih stvari.Pa ako nekog interesuje veoma interesantan dokumentarac neka ga pogleda.

    Prije više od 80 godina dr. Max Gerson je razvio terapiju koja nudi rješenje za većinu bolesti koje danas u zapadnom svijetu odnose nebrojene živote i narušavaju kvalitetu življenja velikog dijela stanovništva.

    http://www.youtube.com/watch?v=-ba62Y-PFe4&feature=player_embedded

    OdgovoriIzbriši
  166. Hi, Mack. Swiss sam kupila u Australiji - ja tu zivim (zato se javljam sa druge starne sveta). Taj sam dan potrosila oko $70 na tim tabletama ali ne znam koliko su bile te specificno posto sam bacila racun ali od prilike $30. Glava mene jako cesto boli (stres) ali taj dan moze biti kriv moj cocktail da mi je i pozlilo. Ponovo cu jih pokusati uzimati od ponedeljka, polako - malo po malo,da priviknem organizam na novitet. :)) Pozdrav! G

    OdgovoriIzbriši
  167. Aha sad je jasnije.
    Uzmi samo taj liver detox, jednu kapsulu na dan, ništa drugo osim njega.
    Pij dosta vode i par dana će biti loše zatim bolje.
    Tak je i meni bilo kad sam krenuo na naglo sa drugim sredstvima i sa ovim liverom što sad trošim.
    Javi kak će proć.

    OdgovoriIzbriši
  168. Pozdrav!
    Vidim da je članak stvarno 5+ i da si skroz skužio kak sve funkcionira. Molim te, dopusti da ti iznesem svoje nedavno iskustvo jer sam više lud i ne znam kud bi sa sobom, niti kaj da radim... Ovak, problema sa seborejom na kosi imam oduvijek,ponekad se gotovo povuče, a ponekad jednostavno eksplodira. Ne želim sad previše filozofirati i daviti te, ali stvarno ne znam više kaj da napravim.
    Prije nekoliko mjeseci seboreja mi se toliko pogoršala da mi je kosa nenormalno ispadala. Doslovno sam imao ljuskave grebene po vlasištu. Odlučio sam se ošišati na skroz kratko kako bi započeo terapiju. I ok, odem ja na testiranje minerala i ispadne da mi fali cinka, omege i biotina. Ok, kupim si te vitamine (Solgar) i sad ih uzimam eto ima 2 tjedna. U međuvremenu sam bio kod dermatologa, tj kod žene za koju pouzdano znam da je stručnjak. Žena mi prepisala poznati kortić, tj Belosalic. Koristio sam ga prvo 10 dana i tek mi se nakon 8og dana počelo onak pošteno čistit tjeme. Međutim nakon što sam ga prestao koristit prokleto djubre (pardon my french) se vratilo već nakon 2 dana i niš žena mi kaže da krenem sa belosalicom opet ali svaki drugi dan i da se nakon toga prebacim na šampon pergaine. I dobro povuče se meni seboreja SKROZ i ja sav happy, ali nema tog šampona... nigdje! I dobro kaže ona meni (derm) da si uzmem NODE od Bioderme, ali obični. I ok.. jučer kupim taj šampon (70kn+svi ostali šamponi koje su mi ''preporučavali'' u zadnjih par mjeseci čini trošak od kojih 300kn bačenih u vodu), operem kosu, malo osušim i... pogledam i vidim LJUSKU NA LJUSCI, ono totalna katastrofa... od jednog jedinog pranja... po cijelom vlasištu... nisam mogao vjerovat, mislim si ono wtf... pa kako je to moguće? Ne znam sad kaj da radim? Belosalic više ne bih smio koristiti jer se može navodno max 3 tjedna... Ovaj šampončić mi je očito izazavao neku kontra reakciju ali ne kužim kak? Dobro nebitno šta je tu je... eto baš sad idem na posao i opet sav seboreičan i sve me svrbi da ću poludjet. Ne znam, dali možeš nekakav savjet dat, dal da odem u Vinogradsku na kožne bolesti da mi to srede? Ili da uzmeme šampon od Dr.tenta? Nema smisla ić na forume svi pričaju svoje, a ja para više za kupovanje šampona koji ne djeluju nemam! Sori kaj sam se raspisao ali to je fakat ukratko:) Please, bar neki savjet.. nešto..

    OdgovoriIzbriši
  169. Ovako što se tiče šampona tu nema neke pameti nego jednostavno metoda pokušaja i pogrešaka.
    Nađeš koji ti odgovara i držiš se njega dok ne krene popuštat. Obično se krene od ovih jeftini iz trgovine pa onda na skuplje a sad što je tu je. Naravno da ti node ne paše jer si krenuo prvo sa kortićem a da si krenuo sa nodeom onda bi vjerovatno funkcionirao samo fino polako i postupno. Taj kortić te je unazadio a ne pomogao!
    To perutanje stalno se odvija i ljuske se stvaraju, to što šampon djeluje to ne znači da je ljuskanje zaustavljeno trajno nego je zaustavljen proces i to sam prividno.

    To je slijepa ulica s tim šamponima i kortićima i obično ne završi dobro.

    Neznam šta da ti savjetujem ali mogu ti reći ovo. Ima hardway i easyway.
    Teži put je, kontrolirano puštanje perutanja. Znam da zvuči glupo ali to je dobar način da se tijelo samo ispuše i izbalansira i perutanje će samo se smirit. U među vremenu paziš na prehranu, izbaci junkfood (paštete, hrenovke), slatko (kolače, čokolade, poslastice) jedi povrće i voće.
    Te vitamine je dobro što trošiš, treba ti omega3, biotin i vitamini b complexa, to troje zajedno, piješ istovremeno. Za šampon si uzmi neki jeftini, probaj od head and shoulders za početak. Imaš taj crni i ondaj sa selenom od vichya, oni su odlični i većino u potpunosti čiste vlasište. Ali njih koristi u zadnjoj liniji obrane! Prvo idi sa slabima iz trgovački lanaca!!!!

    Upamti tijelo će se samo smirit i nemoj živjeti u utopiji da vlasište mora biti čisto!
    Pa i ja imam peruti na određenim djelovima i peruta se ali mi ne smeta, tu i tamo me zasvrbi a ljuskice ispušem fenom! Pored svega toga ne koristim nikakav šampon protiv perutanja, da uzmem ovaj najslabiji head and shoulders bio bi 100% čist a da ove jače niti ne spominjem. Čak ne trošim niti nikakve vitamine niti omegu3.

    Ne želim ih metat jer je i ovako to perutanje jedva vidljivo i pustio sam tijelo da se samo balansira, kontroliram to preko prehrane.
    To perutanje mi je pokazatelj kako jedem.
    Ako se opustim i krenem po starom jest sve po redu, odmah mi bukne perutanje!
    Isto ako je nešto nezdravo bukne mi.
    Krvav put je bio dok sam došao od mjesta gdje si ti sada i gdje sam ja sada, mislim da sam bio i gore jer isto sam izgubio u to vrijeme dosta kose i htio se skalpirat koliko su debele naslage peruti bile i to na cijeloj glavi. Lice da ne spominjem.
    Danas je više manje čisto no ne u potpunosti jer experimentiram sa drugim preparatima a u tome sam si nanio druge probleme pa i njih rješavam.

    Easy way bi bio za tebe da kupiš još jedan teški šampon i staviš belosalic i miran si par mjeseci.

    Znači sve sam ti rekao. Ne očekuj niti ne pokušavaj postići čisto tjeme. To je greška i radiš veliku štetu i samo odgađaš neodgodivo i riskiraš da ti bukne na ostatak tijela tipa lice i prsa.
    Uzmi jeftini šampon, omegu3, vitamin b complex, pripazi na prehranu, pij samo vodu, rekreiraj se da ubrzaš proces (istrči se vani, odi u teretanu, vozi bicikl bili vanjski bilo sobni, odi u saunu, bilo šta samo da se oznojiš pošteno). Znojenje će drastično pomoći da se toksini pokrenu i preusmjere kroz tekućinu nego kroz perutanje.
    Kad se sitacija smiri uzmi methodraine od šljive za detox pa probaj snjim. Osim njega pokušaj sa nekim čajevima za detox jetre.

    To ti je ukratko što i kako dalje, to je s tvoje strane ostalo će tijelo obavit samo mu daj priliku i opet ću ponovit MANI SE DERMATOLOGA.

    OdgovoriIzbriši
  170. Ej. Hvala ti puno na pomoći i na savjetima. Imaš skroz pravo i sad vidim neku poveznicu između mog obžderavanja junk foodom u zadnjih više mjeseci i ne-vježbanja, jer kad razmislim prije dok sam bio aktivniji nisam imao takve probleme.. Morat ću regulirat prehranu prije svega a šampon.. kaj koristit cu sad laganini ovaj Node, ali manit ću se kortića... Evo upravo sam oprao s Nodeom ali stavio sam ga ful malo i ok je..
    Imaš pravo i za dermatologe, jer koliko god neki od njih fakat bili stručni, svi beru dobru lovu i naravno da im je u interesu da ti preporuče neki ''određeni'' šampon za koji ziher dobivaju akontaciju heheh...
    Tnxs

    OdgovoriIzbriši
  171. Pozdrav Mack, naišao sam na jedan ćlanak o konoplji (kanabisu, tkz. marihuani), možda je lek u njoj :D.Evo deo članka....
    Sjeme konoplje u zdravlju i medicini
    Na području zdravlja i medicine primjena konoplje mogla bi dovesti do dramatičnih poboljšanja u društvu.
    Sjeme konoplje jedan je od najbogatijih izvora ALA (alfa-linolenske kiseline), biljnog oblika esencijalne masne kiseline omega-3. ALA ima strukturu od 18 ugljikovih atoma koja se u tijelu produžuje u lanac od 22 ugljikova atoma radi sinteze DHA (dekosaheksaenske kiseline) i EPA (eikosapentaenske kiseline). U tom obliku omega-3 ugrađuju se u mozak, stvarajući ključan dio neuronske membrane.
    Omega-3 iz morskih izvora javlja se kao DHA i EPA, a uzimanje omega-3 u tom obliku zaobilazi potrebu za pretvorbom. Međutim, ALA i sama ima blagotvornih učinaka, dok korištenje omega-3 iz morskih izvora predstavlja ozbiljno opterećenje za vodeni okoliš. Osim toga, omega-3 vrlo je reaktivna molekula, pa ih oštri industrijski uvjeti koji se koriste pri ekstrakciji i uklanjanju mirisa ulja ostavljaju sa suboptimalnom aktivnošću i mjerljivim razinama zagađenja, uključujući živu i poliklorirane bifenile (PCB-i) koje je moguće naći u brojnim uzorcima proizvoda na tržištu.
    Srećom, većina ljudi lako može pretvarati ALA u DHA i EPA u dovoljnim količinama za optimalan razvoj mozga. Dobro je što dvije skupine s pojačanim potrebama za DHA i EPA – trudnice i mala djeca – posebno djelotvorno obavljaju tu pretvorbu. Rad enzima odgovornih za pretvorbu može biti usporen ako postoji višak zasićenih masnih kiselina, zato za optimalne rezultate treba smanjiti njihovu količinu u prehrani.
    Postoje dvije vrste esencijalnih masnih kiselina: omega-3 i omega-6. Zovemo ih 'esencijalnima' zato što ih tijelo ne može sintetizirati, zbog čega ih je potrebno dobivati iz hrane. Za optimalno zdravlje idealan odnos između unosa omega-3 i omega-6 bio bi jedan dio omega-3 na svaka tri dijela omega-6 (1:3). Industrijalizacija zapadnjačke prehrane i konzumiranje repičinog i drugih inferiornih ulja iz masovne proizvodnje – koja u svakom slučaju imaju nizak udio omega-3 – imali su kritičan učinak ozbiljnog smanjenja unosa omega-3 uz istovremeno dramatično povećanje unosa omega-6.
    Tijelo održava homeostazu kroz dinamičnu ravnotežu između suprotstavljenih sila; na primjer, skeletno-mišićni sustav balansira suprotne mišiće za pregibanje i opružanje radi održanja položaja tijela. Biokemijski, tijelo održava svoju unutarnju homeostazu osjetljivim balansiranjem proupalnih i protuupalnih učinaka. Tijelo mora biti u stanju pokrenuti djelotvornu upalnu reakciju kako bi odbilo napad mikroorganizama i kao pomoć kod zarastanja rana, ali potom mora biti u stanju ograničiti tu upalu kako bi spriječilo neželjene kolateralne štete na okolnim tkivima.
    Općenito govoreći, omega-6 masne kiseline i njihovi derivati djeluju proupalno, dok omega-3 stvaraju medijatore koji obuzdavaju upalnu reakciju. Uz prevladavanje omega-6 i nedostatak omega-3 tijelo je u trajnom stanju suvišne upale.

    OdgovoriIzbriši
  172. Znam za slične članke gdje se pridodaje velika i po meni pretjerana pažnja omegi3.
    Istina da djeluje na razvoj mozga, ali kod djece u razvoju!
    Rađena je britanska studija gdje su jednom razredu djece davali po 2 kapsule za svaki ručak u školi. Drugi razred je dobivao placebo. Na kraju godine na testiranja djec koja su dobivala omegu 3 imala su 20-30% bolje rezultate.

    E sad nama seborejašima je ona bitna jer djeluje protuupalno, ne samo to nego je jetra koristi u drugoj fazi kod obrade toksina. To su 2 razloga zašto ona djeluje.

    E sad ima njena i druga mana o kojoj svi šute a ta je da ona prigušuje imunološki sustav. Zato mislim da ljudi koji su zdravi nebi trebali to pretjerano trošit i vjerovat reklamama gdje propagiraju da ćeš sutra dobit infarkt ako je ne trošiš.

    OdgovoriIzbriši
  173. Kazu da ima vise omega 3 u konoplji nego u lanenom semenu, cak i u ribi.Samo gde bi mogao nabaviti ta semena ili jos bolje ulje iz konoplje, nije valjda da treba da idem do nekog narko dilera i da mu kazem e imas da mi prodas semena od konoplje (verovatno bi mislio da sam poljoprivrednik na crno :D), mislim ipak je to ilegalna biljka (a vidis jako bogata omega 3).

    OdgovoriIzbriši
  174. Anonimno1/5/11 15:18

    sto se tice nacina ishrane tu si u pravu,mora da se pazi sta se jede.uzmite bre naberite ovu koprivu dok je ima napravite sok od nje ne moze da skodi pa pijte,cedite sveze voce i povrce ako ga ne jedete ali pre svega pitanje je i kako perete kosu isa cim.dok sam bila mala,tj. dok me je majka kupala znalo se prvo sapun pa sampon trlja,trljaasve se pusi onda dok ispira sampon sa glave ujedno me jwe i cesljala i takvu kosu nikad necu imati vise.tada se koristio merima decji sapun i najobicniji merima sampon litarski kopriva breza kamilica itd.od kada sam sama pocela da se kupam.em sam se merima prodala privatniku koji ko zna sta sad pakuje i u sapune decje i u sampone, em sam ja izbacila sapun za pranje kose.kupila sam jedan od tada skupljih sampona i tu su pocele moje muke perut,posle upala koze glave opadanje u pramrnovima, bono teme jednom recju moja muka.dosla sam do toga da sam morala svakodnevno da perem kosu jer sam vecujutru posle pranja izgledala ko da sam izasla iz bureta sa uljem.kosa je opala vise o polovine ali samo sa temena jos uleplena masna kao grob da sam.onda ti ja resim da se pozabavim tim problemom pa pocnem da svrljam internetom da se edukujem i mogu vam reci jedna moja braco i sestre po kosi zajebite sve sto vam se prica po internetu,ne kupujte skupe sampone protiv opadanja i peruti nedo obican npr bio melem za svaki dan i pre toga nadjite negde katranov sapun i stime perite kosu.kazu da ne valja da se trlja sapunom ili samponbom dok je mokra,TRLJAJTE da se odlepi sa jebene glave ako kosaoce da opava poasce a perut ce jos vise da je gusi ,znaci trljaj prvo sapinoim pa samponom da na kraju dok ispiras cesljaj da sve to ispadne sa glave.posle trljaj glavu sa peskorom ko po tudjoj glavi,zar mislite d nas stede po frizerskim salonima a kosa nikad lepsa i glava nikad belja.dokle god sam joj titrala jajca sve je gora bila.svaki dan sam morala da je perem sad poi nedelju dana mozeda cuci a da se ne zamasti kao onda.znam i sama de ne mogu da nacisto povratim izgubljenu kosu ali makar ovo sto mi je ostalo dobilo je na volumenu i kvalitetu i bre ne opada kao sto je opadala. sad pocla jhe i iz cela neka paucina da izbija pa ko zna mozda za deset sledecih godina se povrati kad mi je trebalo deset godina da naucim kako da je operem.saska

    OdgovoriIzbriši
  175. Anonimno5/5/11 20:11

    Pozdrav Mack,mucim se sa seborejom oko nosa i cela,vec deset god.Vec dugo koristim Didermal krem,ali mi to vise ne pomaze.Izadje mi crvenilo svaka dva dana,taman prodje pa krene ponovo.Nije mogice da sav valjda toliko pod stresom.Ne znam da li da taj deo lica namazem dnevnom kremom,ili ne,inace koristim Loreal derma genezis.Odustala sam davno od dermatologa ,koji god sapun da stavim na lice,odmah buknem,probala sam i sapun od kozjeg mleka,ma nista.Hvala ti na savetima,pozdrav Daca.

    OdgovoriIzbriši
  176. Nema pomoći u kremama. Moraš krenut iznutra. Stalno ponavljam omega 3 + vitamini B. Krema možeš ići kao pomoć a ne osnova. Za kremu preporučam sensibio DS ali ima hrpu drugi firmi koje imaju u svom programu neku za crvenilo.
    Umjesto sapuna probaj koristit šampon protiv peruti. Dok sam bio kritično meni je to jako pomoglo. Svako jutro umjesto sapuna ti koristiš malo šampona. Nakon njega nekakva krema koja ti paše. Za šampon to moraš jednostavno isprobat koji ti odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  177. Anonimno9/5/11 20:22

    Pozdrav mack,saboreju sam dobila prije otprlikie tri godine,poslije poroda.Prvih mjeseci nisam ni znala sta mi je dok mi nije tjeme pocelo da krvari od silnog svrbeza e onda mi je ustanovljen saboreicni dermatit i od tada koristim Diprosalic(betametasone i acido salicilico)jedino mi je to pomogalo do sada uz upotrebu raznih sampona od kojih se najbolji pokazao stiproxal (ciclopiroxolamina i acido salicilico)ali valjda sma postala imuna na sve to i evo sada opet crvenilo i svrbez a o kosi d anegovorim.Imala jsam dosta jaku i gustu kosu koja je sada prorijedjena i jako masna,zato se javljam u nadi za neki savjet a sve pohvale za ovaj clanak evo vec pisem listu sta od sada jesti :) i dali postoje samponi na prirodnoj bazi i koji su to molim vas pomozite mi,veliki pozdrav za sve

    OdgovoriIzbriši
  178. Za početak izbaci šećer i mliječne proizvode.
    Počni uzimati suplemente tipa vitaminB complex i omegu3. Šampon mjenjaj obavezno jer ne vrijedi ti ovaj više to si i sama skužila da si postala imuna a o tome ja cijelo vrijeme pišem da se šamponi moraju rotirati i da ne očekujemo niti ne postižemo 100% čisto vlasište.
    Imaš razni šampona, onaj crni šampon ili vichyjev sa selenom protiv peruti. Moraš sa njima krenut jer si koristila jaki (od 1-10 gdje je 1 biljni a 10 ultra jaki nabijen kortićima) tvoj je 10. Ovi iz lanaca tipa h&s, garnier su 4-5, crni i taj vichyjev su 5-7 i zato moraš postupno napravit taj prelaz ili možeš i direkt na ove slabe al onda se pripremi na tornado i muke neviđene.
    Ovi na prirodnoj bazi će malo pričekat jer nema šanse da ideš na nji.
    Jedi sve osim onog što sam ti napisao, šećer i mlijeko. Kruh recimo preskoči jednom tjedno, uzmi rižu ili žgance/palentu.

    OdgovoriIzbriši
  179. Cao opet da se javim ja sam ova sto je poslije poroda dobila saboreju,evo ima vec 5 dana se drzim podalje od slatka jedva nekako al moram i mlijeka i vjeruj mi vidi se rezultati malo manje svrbi al jos uvijek je tu crvenilo i perutanje al mislim da sam na dobrom putu,moram ti priznati imao si pravo sve je to u hrani.A sto se tice sampona kpila sam neki u biljnoj farmaciji PS 19 tako se zove i na bazi je Aloe vera,papavero rosso i persun i za cudo bozije ne svrbi me vise al jos je tu crvenilo,pa nadajmo se barem postepeno da ce biti bolje a sto se tice Vichy nikada vise jednom sam koristila i cijelo tjeme mi se upalilo,inace ne preferiram Vichy probala par proizvoda i nisam bas zadovoljna.A tebi sve pohvale za ovaj clanak sta bih ja da sma nastavila sa cortizonima,ovako je teze al mislim daje ovako bolje puno pozdrava iz Italy od Merlinke

    OdgovoriIzbriši
  180. Ma bude se povuklo samo od sebe, moraš dati organizmu da se pročisti. Evo i ja otkako sam se rješio alergije na mliječne proizvode dao sam si gušta pa sam tukao tjedan dana po vrhnju i jogurtu i nakon toga (ne odmah) mi seboreja buknula, pol kile peruti, crvenilo na rubu čela. Odmah sam prestao i sad se lagano povlači.
    Vidjećeš za mjesec dana, neće bit 100% čisto al sa minimalnim perutanjem i nepostojećim crvenilom i svrbežom.

    OdgovoriIzbriši
  181. Kada sam je doktorici spomenuo problem s jetrom i prehranom sa masnocama, secerom, ona me je pogledala u smislu: ne pricaj gluposti. Ja sam dugo vremena jeo puno slatkoga, gazirana pica. Prije seboreje su mi se na tim podrucjima oko usana javljali pristici, zatim po celu, i malo oko nosa i iza usiju se stvarala prhut.
    Seboreju vec imam oko 5 godina, s tim da sam vec i prije 8,9 imao mali dio oko nosa, koji se prhutao, zatim je preslo na vlasiste, kosa je pocela ispadati.
    Iako imam i genetsku predispoziciju za ispadanje kose.
    Mislite li da je to povezano? Na PLIVA zdravlje, pise kako seboroicni dermatitis e uzrokuje ispadnje kose. Poznajem jednog decka sa psorijazom i seborejom i imaju obojica isti volumen kose, nepromjejiv, kod mene je pocelo ispadati u predjelu zalizaka i gornjeg dijela glave. Koristim inace Rougj proizvode, promijenio sam nacin prehrane, ali ima jos uvijek tragova, iako je mnogo manje vidljivo. Farmaceutski proizvodi vrlo slabo pomazu: Geramycini, Locacorten, Oronazol sampon + krema, Macon gelovi, dnevne, nocne Macon kreme, Avene Cicalfate.

    Sada koristim samo gel SAP NO SAP za ispiranje lica i gel za ispiranje vlasista, ne svrbi me vlasiste vise, kada se osisam jako kratko, nema crvenila, ali se zna stvoriti prhut povremeno, kada kosa poraste.

    Isto tako imam geneteske predispozicije za SD, jer mi tata ima crvenilo po nosu, vlasistu, bradi, ispala mu je kosa, ali prije jos nego je dobio crvenilo po licu.

    Dermatolozi tapkaju u mraku i samo svoje sponzore afirmiraju. Kada sam bio u ljekarni na kontroli vlasista, odmah mi je pocelo davanje Rougj proizvoda, koji jesu dobri, ali ne nude konacno odstranjivanje.

    Receno mi je da kosa ispada od seboreje, sto je dvojbeno, jer imam i genetsku predispoziciju.
    Sada mi je taj dio iznad cela masan samo, kada ne ispirem lice 3,4 dana ta masnoca ide u oci, pa oci poslije peku. Dobio sam bio i nekakvu upalu ociju, nije konjuktivitis, nego blazi oblik. Izlaganje stresu isto se moze pridodati stvaranje seboreje, kada se nalazis u okruzenju, koje ti ne odgovara. Dosta mi je bolje stanje nego prije 4,5 godina. Ovaj vas pregled i razlozi nastajanja bolesti su valjani.

    Samo me zanima, kako objasnjavate razvoj SD kod novorodencadi, nije moguce da toksini koje mama unosi idu i na dijete.

    OdgovoriIzbriši
  182. Šta da ti kažem osim da smo svi u istom sosu. Teško je kod tebe reći dali je seboreja povezana s ispadanjem ili ne pošto imaš genetsku predispoziciju, recimo ja nju nemam niti s jedne strane u obitelji pa sam znao da je ispadanje posljedica seboreje. Ali to ispdanje je trajalo dok nisam poduzimao ništa i trošio kortiće i teške šampone. Promjenom prehrane (izbacio slatko i mlijeko) te uzimanjem suplemenata to ispadanje je u potpunosti stalno. Isto mi je krenulo sa zaliscima da bi se kasnije proširilo na cijelu glavu, kose sve manje i vlasi sve tanje. Par puta me skoro infarkt strefio kad sam vidio na rešetku tuš kabine koja kosa i još pogotovo kad se brišem ručnikom. Hvala Bogu to je iza mene, kosa danas nije kao prije no drži se pod kontrolom, enam novog ispadanja.
    Ovo što se tiče novorođenčadi isto sam proučavao i zaključak je bio da toksini itekako mogu prijeđi sa majke na dijete. Ona posteljica koja dijete čuva nije toliko savršena da uspije filtirati sve silne spojeve kojima smo bombardirani svaki dan.
    Naravno da je tu i genetika upetljana no ja nju ne mogu krivit jer genetika je samo posljedica naših djela koja se prenosi s jedne na drugu generaciju.
    No to je slijepa ulica s genetikom opet nismo došli do mehanizma koji to regulira i na koji način spriječiti to.
    Mađari su daleko ispred u svijetu po tom pitanju.
    Radili su studiju i istraživanje u kojem je testirana žuć u tretiranju psorijaze (gori oblik seboreje), naime oni koji boluju od takvih bolesti jetra ne proizvodi dovoljno žući za razgradnju hrane. A tko je odgovoran za nju - jetra, ono što ja cijelo vrijeme tupim.
    Ako je i problem imunološki. tipa alergijske reakcije opet to regulira jetra, itd.

    Tu je previše faktora u igri i jedino se sistmatski pristupom to može riješiti.
    Ovo je sve individualno eksperimentiranje.
    Isto se zapitaš kako malo tek rođeno dijete može imati tumor?
    Odakle sve to?
    O tome ne vrijedi nagađati i razbijati glavu nego treba djelovati.
    Zasad je zaključeno da je seboreja vezana uz probavu i prehranu. Onima koji tu nisu, a možda ih je 1% je nešto drugo u pitanju, tipa alergija na nešto ili im fali nekakav element u organizmu tipa neki vitamin. Mislim da su oni jednostavniji slučaj, mi koji smo osjetljivi na hranu tu je već teži problem.

    OdgovoriIzbriši
  183. bok bok, smotana sam i ne znam staviti nadimak, pa sam i ja anonymous.. ajd nek budem maja :)
    procitala sam dosta komentara gore.. ja imam vec duze vrijeme problem s ispadanjem kose,oko 2 god (sada imam 24) no tek sad se pojavilo crvenilo i svrbez.kosa mi je oslabjela, a i pomalo me strasi pogled na moje vlasiste kad vidim koliko je rijetka postala. isla sam za to kod dermatologa i mislim da nitko nije spomenuo ovo sto mi je on rekao (ili nisam procitala)..uglavnom, rekao je da se radi o seboreji, medjutim, da izmedju ostaloga, prehrane, ne-tjelovježbe, uzurbanog nacina zivota i stresa, naravno mozda postoji zarisni uzrok problema. buduci da je rijec o vlasistu, rekao je da bi problem mogao biti sa sustavima koji su blizu glave (s obzirom da sam iskljucila problem stitnjace, kolesterola, secera, parazita u stolici i sl.) trazio je da donesem nalaze zubara, otorinolaringologa, te da napravim rtg sinusa. a do tada, da pijem iskljucivo vitamin b6 (ne b complex) i da perem kosu sa prirodnim samponima od koprive. ukoliko ne postoji unutarnji problem, tek tada ce preporuciti preparate koji mi mogli pomoci, jer ako je unutarnji problem, preparati su samo bacanje novca.. spomenuo je i pacijente koji su zbog granuloma zuba imali strasan problem s kosom, a nakon rijesenog problema, i nakon nekog vremena, kosa je bila jednaka kao i prije.. nedavno sam kupila neku čisteću pjenu marke taar, prije nisam nikad cula za to, ali sad kad ga istrosim, namjeravam poslusati njegov savjet..
    osim kose, primjetila sam i masnu kozu lica, ali to pripisujem losoj prehrani, uz stres na poslu, lose se i hranim, do sad mi je bilo najlakse pojesti nesto "na brzaka".
    proucit cu i ispitivanje proizvoda koje se tu spominje, naime, prvi put sam na ovoj stranici...

    ima li tko jos kakav savjet? koristi li itko sampone od koprive? vidjela sam da je jedna cura rekla da da..

    OdgovoriIzbriši
  184. Jedan od rijetki dermatologa koji pošteno i kvalitetno obavljaju posao. Odmah mu skidam kapu jer čovjek je profić u svom fahu i nije ti dao odmah teške kortiće i industrijske šampone nego ide temeljito.
    Da istina je da problem s kosom je odraz unutarnjeg stanja i da zubi često znaju biti uzrok (alopecija kose, odnosno ispadanje kose u krugovima je čest problem loših zubi) a osim njih ima i niz drugih problema poput nekakve bakterije koja to uzrokuje ili tihe upale...
    Uglavno na dobrom si putu, drži se njega jer imaš oslonac i super mogućnost da ispitaš zdravlje.
    Ja tu sreću nisam imao, dermatolog mi je preisao šampon i losion i teraj dalje a nemogu doći kod opće prakse i reći ja hoću te i te pretrage. Sad ovako to ide kao po loju.
    Ako ti taj šampon odgovara koristi ga, jednostavnije nemože biti.
    Meni nažalost niti jedan ne paše koji je vezan uz biljke jer mi odmah bukne.

    OdgovoriIzbriši
  185. Mack,pijem beviplex,za dva dana mi stizu bioten i ulje nocurka,i selen za koji dan,ako ti nije problem objasni mi kako to da pijem dnevno,u kom razmaku,posle jela pre...ulje nocurka pise 25 kapi dnevno,inace pre 2 meseca sam prestao da pusim i bolje se osecam,isto imam problema sa saborejom I NADAM SE DA CU JE SE OTARASITI!!!super si ovo objasnio,HVALA UNAPRED

    OdgovoriIzbriši
  186. koliko vidim beviplex su vitamini B što je dobro da uzimaš, neznam koliko dugo ih trošiš i dali si primjetio kakvu razliku. Tako i sam ostalima kreni jedan po jedan da vidiš kako ćeš reagirat. S biotinom nebi smio imati problema, dok recimo ulje noćurka je mnogima pomoglo no meni je odmoglo, neznam zašto ali seboreja je buknula od njega tako da pripazi. Valjda previše stimulira imunitet ili šta već.
    Selen je isto jak antioksidans, njega i ja trošim tak da nemam problema s njim.
    Što se tiče uzimanja nema tu neki pravila. Kao po pravilu bi trebalo uzimati pol sata prije jela al ja ti to svakak uzimam, većinom zajedno s jelom jer koliko sam primjetio efekti su isti.
    Uzimaš sve kapsule zajedno tak da si tu bez brige.
    Jedno sam vrijeme uzimao 6 kapsula odjednom, 3 x na dan i nema problema, imao doma cijelu apoteku. Neznam ni sam šta sam sve trošio, isto što i ti + beta karoten, vitamin C od 500mg......

    OdgovoriIzbriši
  187. poz, svaka cast na ovome sto si napisao... tek sad vidim da seboreja nije tako bezazlena kao sto sam mislio. imam seboreju od 13-14 godine, a sada mi je 20. u pocetku je nisam ozbiljno shvatao, mislio sam da je to samo perut, dok nisam otisao do dermatologa. propisao mi je -vichy dercos- koji mi i nije pomogao. prosle mi je godine prporucio jedan drugar da uzmem -mycoseb sampon- koji mi je stvarno pomogao, ali nazalost, nakon pola godine mi se vratilo na staro (crvenilo, svrbez, perut...)
    sad nesto kao malo drzim pod kontrolom ali jos uvijek imam seboreju.

    u ovih 6 godina koliko imam seboreju, kosa mi se nije ni malo prorijedila niti opala, jako je gusta i hvala bogu na tome.

    ali me od svega najvise zanima dali to moze da ostane tako ili ce nakon nekog vremena i meni da pocne opadati kosa...

    OdgovoriIzbriši
  188. hvala ti,samo mi napisi kada si osetio promenu na bolje,i mislis li da ce mi omega pomoci u nekoj meri>?

    OdgovoriIzbriši
  189. trosim ih vrlo kratko,nekih 15 dana,i nista jos ne primecujem

    OdgovoriIzbriši
  190. @anonymac
    Teško je predviđati ali ako ti tako stoji onda i nebude bilo nekih veći promjena. Eksperimentiraj sa suplementima.

    @Ivan
    Pa moralo je već počet djelovat. Ja sam kod sebe vidio prve rezultate sa omegom i biotin već nakon 2 tjedan a vrhunac je bio nakon mjesec dana i tu je i stalo. Možda kod tebe treba duže da prodjeluje, a ako nakon mjesec dana ne prodjeljuje probaj sa drugom firmom.

    OdgovoriIzbriši
  191. Bok, javljala sam se već prije, ali opet moram pohvaliti tvoju strpljivost i volju da svima pomogneš... Neću duljiti samo želim reći da sam primijetila, što mi je jako čudno i nejasno, da čim više voća jedem da mi se pojavi seboreja oko ušiju i u vlasištu oko čela. Obožavam voće i to mi jako teško pada. Čokolada i šećer mi ne smetaju, ali voće da??? :(

    OdgovoriIzbriši
  192. p.s. kupujem voće na tržnici i ono organskog uzgoja

    OdgovoriIzbriši
  193. @anonymus
    To sam i ja primjetio ali kod banana i ostalog slatkog voća ako pojedem u velikoj količini. Samo problem kod mene je što mi sav šećer smeta, bijeli pogotovo od kojeg dobim još i akne.
    Haha ni meni nije štošta jasno, što dublje kopam to manje znam.
    Sad sam vadio sve moguće nalaze i pazi sad ovo - sve tip-top, to samo potvrđuje pravilo da je teorija na papiru jedno a praksa drugo.
    Mlijeko i mliječni proizvodi (tu ne spada maslac jer je to mast) mi isto pogoršaju seboreju. Bio sam čist i sad nikak da se očistim od silnog pojedenog vrhnja i jogurta.
    Ma to može problem bit samo u jetri, jer ona vrši sve moguće pretvorbe šećera u mast i obratno. Tu je u igri inzulin ali on se koristi kod svake vrste šećera bio to kruh, voće, med, bijeli šećer, sve je to šećer.
    E sad pošto tebi ( a i nekim drugima kojie sam primjetio) ne paše šećer iz voća očito je problem pretvorbe i saniranja fruktoze jer ona je u voću, dok ti bijeli ne smeta čim možeš jest čokoladu koja je obični bijeli šećer pomiješan s kakaom.
    Drago mi je da si se javila jer baš mi i trebaju ovakvi primjeri kao ti da dobijem potpuniju sliku kako sve to funkcionira.
    To su sve detalji o kojima nitko živ ne razmišlja niti ih ne zamijećuje a mogu bit ključ problema.


    DODATAK:
    Evo CP tekst sa jednog foruma o šećerima da malo bolje razumiješ o čem se radi i zašto ti baš voće smeta.
    "Fruktoza je jednostavni šećer,isto kao i glukoza,samo što je razlika u ova dva šećera da fruktoza dospijeva mnogo sporije u crijeva,a time mnogo sporije i u krvotok te je njezina apsorpcija limitirana.Kada fruktoza bude apsorbirana iz naših crijeva,krvotok ju vodi do jetre.Tamo se može dogoditi dva slučaja:prvi je da ju jetra obradi i pretvori u glukozu i pohrani u obliku glikogena,a drugi da je iskoristi kao gorivo za svoje ćelije.Za razliku od glukoze,fruktoza može biti metabolizirana samo u jetri ta tamo biti pohranjena u obliku glikogena.

    Prilikom unosa fruktoze u naš organizam ona ima samo jedno mjesto koje može posjetiti,jetru.Ako su naše glikogenske rezerve u jetri pune,tada se taj šećer ne može više za ništa drugo iskoristiti već jedino što može je pronaći naš trbuh i donji dio leđa u koji mi svi gledamo i stalno povlačimo da vidimo jesmo li izgubili koju kilicu ili ne.

    Kada ljudi čuju za fruktozu obično svi pomisle na voće,ali voće nije jedini izvor tog "lošeg" šećera.Više manje sva voća sadrže fruktozu ali samo je određena količina voća prepuna njome,dok ostala sadrže male količine fruktoze.
    Obratite pažnju na ove namirnice(prepune su fruktoze):Kukuruzni sirup(HFCS),kućni šećer(POLA FRUKTOZA POLA GLUKOZA),smeđi šećer,javorov šećer,šećerna trska,šećerni sirup,med,koncentrirani voćni sokovi(kao multivitaminski). Ovo je osam etiketiranih proizvoda i namirnica koje treba izbjegavati jer HFCS je jedan od glavnih sastojaka u svakom prehrambenom proizvodu danas,a iako je med prirodan to ne znači da se moramo pretrpavati njime,jedna žlica dnevno je čisto dosta.HFCS je jedan od glavnih uzročnika dijabetesa,srčanih bolesti,pretilosti i raka,stoga pogledajte malo koje namirnice kupujete!

    Isto tako je dokazano da fruktoza usporava naš metabolizam.Testirane su dvije skupine djece koja su dobivala istu kaloričnu hranu,samo što je jedna skupina pila vodu i prirodne sokove,a druga skupina voćne sokove sa šećerima te cole,fante itd.Dokazano je da su djeca sa povećanim unosom fruktoze dobila puno više na kilaži od ovih koji nisu uzimali fruktozu."

    OdgovoriIzbriši
  194. koliko bi trebalo da popijem vitamina c u tabletama,jedna je 500 mg?da li ti jos uvek pijes te sumplemente,biotine omege vitamine i koliko dugo?

    OdgovoriIzbriši
  195. Ne trošim ništa od toga trenutno. Seboreja je stabilna ako pazim na prehranu.
    Jedna ti je dovoljna ako je od 500mg to su sigurno one što se polako otapaju.

    OdgovoriIzbriši
  196. Hvala na odgovoru u vezi voća, od tebe sam saznala više nego u svim posjetima dermatologu. Tko bi rekao da je fruktoza toliko zeznuta. Ja inače i imam nekih problema s jetrom i žao mi je u organizam trpati vitaminske tablete kad već volim voće, a ispada da je sve začarani krug. Ja se ne pridržavam nikakvog režima u prehrani, jednostavno osjetim kada mi nešto smeta pa to prestanem jesti ili smanjim. Ali ono što mi najviše paše i od čega se uvijek osjećam bolje i psihički i tjelesno je boravak na zraku. Čim se više krećem uvijek zapažam pomake na bolje. Mack lijep pozdrav do slijedećeg pisanja :)

    OdgovoriIzbriši
  197. govorimo svi o jetri i o seboreji, no tada mislimo na poznatu nam cinjenicu da jetra ima jako vaznu ulogu u svemu pogotovo u rijesavanju stvari s toksinima...no to smo apslovirali glede jete i njene vaznosti, ajde da se sada zapitamo sto je zapravo jetra kao organ i dali se ona obnavlja, odgovor je jetra je zanimljiv organ koji se na srecu regenerira, no ajde da se sada zapitamo ako je jetra organ koji se regenerira, cemu onda strah, sve ce doci na svoje ako se naravno izbjegne secer i alkohol...no zanimljivost za mack za tebe, ne otpisuj mlijeko, odnosno mladi sir, poznat pod tim nazivom u drustvu, je sredstvo za reeneraciju jetre, doktori ga propisuju alkoholicarima koji imaju unistenu jetru, no nemojmo samo misliti da je mlijeko stetno zato sto je masno, pa ljudi kako je onda moguce da taj sir upravo pomaze jetri...i druga stvar na koju stavljam upitnik je stitna zlijezda, kaze se svuda stres jednako opadanje kose, stres se nemoze uvelike izbjeci, no ovak to radi centralna zlijezda u mozgu koja se zove hipofiza regulira rad stitne zlijezde, i to dva hormona T4 i T3, pa imamo dva slucaja stitne zlijezde povecana funkcja i umanjena funkcija, kod povecane funkcije se poveca T4, I SVI PROCESI U ORGANIZMU SE BRZE ODVIJAJU...imamo i suprotan ucinak..hocu da kazem sve se odvija u mozgu, kakve tablete ,ako mozak s hipofizom zezne stvar odnosno vi s vasim stresovima i nekim brigama i sikirancijama to zeznete imate problem...pored jetre stavljam i stitnu zlijezdu u uzrocima seboreje i opadanja kose...jeste li se mozda zapitali ako imate nizak srcani tlak, da imate time i slabiju cirkulaciju a time i opadanje kose ili rijetku kosu zbog toga jer ste s niskim tlakom u onoj drugoj fazi stitnjace tij umanjena funkcija stitne zlijezdem hocu da kazem nije sve u prehrani i mladi sir je ok... :)

    OdgovoriIzbriši
  198. Večito ste umorni i žudite za krevetom? Osećate se jadno? Nikako ne uspevate da oslabite? Ako ste se prepoznali, možda je za to kriv stresan posao ili porodični problemi. Ali kod jedne od 50 žena - i jednog od 1.000 muškaraca - te simptome izaziva nedovoljno aktivna tiroidna (štitna) žlezda. Ukoliko se na vreme ne postavi pravilna dijagnoza, mogu nastati ozbiljni problemi, recimo visok pritisak, srčana oboljenja, anemija i neplodnost.

    Šta je tiroidna žlezda?

    Tiroidna žlezda je žlezda koja nema izvodne kanale i hormone koje izlučuje direktno u krvotok. Ovakve žlezde se nazivaju endokrinim i čine endokrini sistem. To je jedna od najvećih žlezda u našem telu: prosečno teži 20 grama. Nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljanske hrskavice. Ima izgled leptira s raširenim krilima. Njen glavni zadatak je da stvara tiroidne hormone: tiroksin T4 i trijodtironin T3. Ta dva hormona utiču na sve ćelije u organizmu i povećavaju njihovu aktivnost, dakle, utiču na naš metabolizam, i veoma su značajni za razvoj centralnog nervnog sistema.

    Nedovoljno aktivna tiroidna žlezda?
    Tiroidna žlezda utiče na gotovo sve telesne funkcije, uključujući rast, energiju, težinu, puls, holesterol, kao i zdravlje kože, očiju i kose. Hormon tiroksin se transportuje u sve naše ćelije. Kad nivo tog hormona opadne, ceo organizam usporeno radi, pa čovek oseća konstantan umor. Nedovoljna aktivnost štitne žlezde naziva se hipotiroidizam.

    OdgovoriIzbriši
  199. E sad imam snizeni krvni pritisak (prosek oko 110/70), imao sam nekih srcanih smetnji pre jedno 5-6 god (tada nisam imao seboreju), posle godinu dana od toga sam je dobio.Nekada stalno osecam umor, tj ko da nemam energije u sebi, da napomenem sto se tice mlecnih proizvoda mislim da mi oni ne stete, tj ne pogorsava mi se stanje od njih, dok za secer mislim da je stetan.Sad bem li ga jetra ili stitna zlezda?

    OdgovoriIzbriši
  200. Odi napravi kontrolu pa češ znati sigurno. Meni je jetra po nalazima "OK", sad prije par dana vadio nalaze a pretpostavljam da je i štitna žlijezda. Ma ja puno ne vjerujem tim nalazima, obične brojke na papiru koje izbaci kompjuter a kakvo je pravo stanje u tijelu to nitko nezna, ali mislim da se seboreja ne dobiva od loše štitne žlijezde.

    OdgovoriIzbriši