ponedjeljak, 3. kolovoza 2009.

Seboreični dermatitis i liječenje

Seboreični dermatitis je tip ekcema kod kojeg su pogođene žlijezde lojnice. Kod kože imamo dva tipa žlijezda: znojne i uljne. Znojne žlijezde ispuštaju znoj kao temperaturni regulator i otvor za toksični otpad. Uljne žlijezde proizvode masnu supstancu za vlaženje kože i davanje sjaja i glatkoće kosi. Uljne žlijezde se nazivaju sebaceous žlijezde. Derivat iz te riječi je riječ Seborrhea koja znači " protok ulja", zato kad čujete izraz Seborrheic dermatitis odmah znate da su u pitanju lojne žlijezde a ne znojne.
Ovakvo označavanje ekcema sa podtipovima koristi se u svrhu detaljnijeg definiranja ekcema. Seboreja je i dalje ekcem koji predstavlja ispuštanje toksina. Ono signalizira opterećen imunološki sustav uzrokovan toksičnom aktivnosti. Upala je uzrokovana toksinima koji su preopteretili organizam i zbog toga je potrebno utvrditi toksine koji to uzrokuju.
Klasifikacija podtipova ekcema pomaže u daljnjoj identifikaciji alergena/uzroka/iritanta. Na primjer kod kontaktnog alergijskog ekcema zna se točno koji iritant uzrokuje upalu. Otrovni bršljan je primjer vanjske supstance koji uzrokuje ovakav tip dermatitisa ili ekcema.
Sa seborejom možete početi određivati krivca iritacije unutar organizma, koji se obično unosi hranom. Kod osoba sa seborejom hrana u kojoj prevladavaju zasićene masnoće, prerađeni šećer i loša hrana su glavni faktori koji pridonose neravnoteži unutar organizma. Kandida (Candida yeast) će doći da najranjivih dijelova tijela i promovirati iritaciju. Takva prehrana promovira rast kandide koja povećava količina histamina u organizmu i uzrokuje upalu odnosno crvenilo.



Slabe točke ovise od osobe do osobe. Kod seboreje čini se da su to žlijezde lojnice koji ima najviše na glavi, iza uši i oko nosa i upravo zbog toga se događa upala na tim područjima. Kada vam dermatolog dijagnosticira seboreju definitivno bi morao preporučiti da uzimate hranu bogatu vlaknima (hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.) jer stvaraju nepovoljne uvijete za kandidu i lakše su za probavu.

Također bi vam trebao napomenuti da uzimate esencijalne masne kiseline (omega 3) i vitamin E jer oni pomažu koži da zadržava vlagu. Također treba napomenuti problem zasićenih masnoća i šećera u ishrani pošto su oni glavni promotori upale. Prehrana bez glutena (bijelo brašno) u mom slučaju je dala odlične rezultate.
Kod seboreje uljna supstanca koja se ispušta zbog vlage je žućkaste boje koja upućuje na visoku aktivnost imunološkog sustava (rezultat bitke protiv toksina ili mikroba). Kada toksini ili mikrobi uđu u tijelo bijele krvne stanice kreću u rat protiv njih. Žućkasta supstanca je posljedica takve bitke. Činjenica da žlijezde lojnice kod seboreje ispuštaju žućkastu supstancu ukazuje na rat u tom dijelu. Također može i otkriti rast (prerast) kandide. Dodatno reakcija kod seboreje ukazuje na određene nedostatke koje je potrebno obnoviti. Stres također igra ulogu kod ekcema jer dodatno oslabljuje organizam i pokreće ispuštanje kortisola koji povećava histamin u tijelu i s time dodatno pogoršava ekcem.
Zbog toga fokus treba biti usmjeren na prehranu bogatu vlaknima (namirnice bogate vlaknima su: integralne žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenje) i esencijalnim nutrijentima. Nedostatak esencijalnih nutrijenata nije moguće nadoknaditi metabolizmom jer su specifične kemijske građe i nezamjenjivi a tu spadaju: vitamini, minerali, esencijalne aminokiseline (valin, leucin, lizin, metionin, arginin…) i esencijalne masne kiseline (omega 3 i omega 6). Sa uravnoteženom prehranom i esencijalnim nutrijentima možete pomoći tijelu da se oporavi.
Među osnovne esencijalne nutrijente treba uključiti brokulu, špinat koje podižu imunitet. Ovo su neki od najčešćih nedostajućih elemenata koji su prisutni kod ekcema: beta karoten, cink, selen, omega 3, omega 6, omega 9, kvercetin, vitamini C, D i E. Tu su također bitni magnezij i vlakna. Te nedostatke je nabolje nadomjestiti preko konzumacije cijele hrane, ukoliko to nije moguće onda samo preko kvalitetnih suplemenata u minimalnim količinama kroz duži period.


Također bi bilo potrebno napraviti detoksifikaciju cijelog organizma a tu spadaju crijeva, jetra, bubrezi i antiparazitno čišćenje. Čišćenje jetre po metodi Hulde Clark je jedan od način s kojim su mnogi imali uspjeha u rješavanju raznih problema. To osobno mogu potvrdit da je dosta učinkovita i pomažu u izlječenju cijelog tijela.

Što se tiče vanjske njege kože najbolji su isključivo prirodni proizvodi koji promoviraju izlječenje. Proizvodi koji sadržavaju esencijalne masne kiseline poput boražinog ulja ili safflower oil (lažni šafran) su odlični u zadržavanju vlage, zatim vitamin E koji također pomaže u zadržavanju vlage i procesima izlučivanja, vitamin C koji je prirodan antihistamin i antioxidans te na kraju beta karoten koji je ključan u jačanju imuniteta. Linija kozmetike na bazi meda je također odlična u prirodnoj njezi kože. U moru proizvoda svatko mora naći onu koja njemu odgovara jer je svatko od nas različit i ne pristaje mu svaka kozmetika.


Ukoliko koristite hidrokortizone i kortikosteroide oni samo suzbijaju simptome i ne mogu vam niti opisati koliko je to opasno. Morate se posvetiti problemu i njegovom liječenju jer vas vaša koža upozorava na procese koji se odvijaju unutar tijela. Gašenje tih upozorenja samo daje lažni osjećaj sigurnosti. To je kao da izvadite bateriju iz dimnog alarma jer vam smeta buka. Svrha tog alarma je da vas upozori na opasnost i da vam spasi život. Utišavanje upozoravajućeg signala je opasno. Istu stvar činite s kortikosteroidima, gasite alarme na tijelu. Tijelo vas upozorava na visoku toksičnost u organizmu koja se otela kontroli. Upala, crvenilo, svrbež itd. su dokaz bitke između imunološkog sustava toksični uljeza. Kortikosteroid suzbija imunološki sustav i slabi ga. On također djeluje antihistaminski. Istu stvar možete dobiti uz pomoć vitamina C koje je prirodan i nema štetne posljedice.
Liječenju ekcema, u ovom slučaju seboreje mora se pristupiti: interno , eksterno i vanjsko. Interno se odnosi na zdravu hranu i nutrijente, eksterno se odnosi na prirodnu njegu kože i vanjsko na identifikaciju alergijskog iritanta ili supstance koju organizam ne podnosi najbolje. U ovom slučaju interni i vanjski se provode istovremeno kroz zdravu prehranu i izbacivanjem šećera masnoća koje promoviraju rast kandide i jačanje upale.
Dalje je bitno spomenuti izvor vode jer flor i klor u vodi mogu promovirati upalu i blokirati izlječenje i na taj način stvaraju domino efekt bez obzira na zdravu prehranu. Na primjer nezdrava prehrana može promovirati oštećenja kroz koja prodiru flor ili klor i oni su ti izazivaju upalu a ne hrana. Zato je bitno sagledati cijelu sliku prehrane i načina kako tijelo funkcionira. Često je rješenje problema jednostavnije nego mislimo, možda nam fali samo jedan nutrijent ili nam neki drugi smeta. To je na primjer kao da u automobil točite krivo gorivo i onda ga vodite kod mehaničara i radite silne popravke a treba samo promijeniti vrstu goriva. Kod ljudi često "točimo" naš organizam sa lošim gorivom i na taj način promoviramo unutarnji disbalans i nedostatak nekih elemenata.

23 komentara:

  1. Anonimno6/3/10 13:19

    Odlican tekst i zabrinuo me jer imam djevojcicu koja vec dugo vremena ima gnojne upale iza uha, sad joj se prosirilo i u uho i ispod nosa, a ne zelim je voditi u doktora da joj prepisu kortikosteroidne kreme jer se njih vec nagutala do sada radi drugog zdravstvenog problema.
    Ne vjerujem vise u klasicnu medicinu, zelim je prirodno lijeciti,a prvenstveno joj promijeniti prehrambene navike...mislim da ce to biti najteze.
    Hvala na dobrim savjetima, mislim da svaki zdravstveni problem treba pocetii lijeciti iznutra, a ne samo simptomatski. Za sada malenu mazem Bepanthenom i maslinovim uljem, popmaze donekle, ali ne sasvim. Ljeti joj takodjer prodje radi cmora i sunca, ali muku mucim ostala tri godisnja doba.Mozda da je odvedem i na alergoloski test?

    OdgovoriIzbriši
  2. Alergotestovi jesu dobra stvar za početak tako da se barem zna koje stvari treba izbjegavat. To je isto sve privremeno, jer recimo mogu vam reći alergični ste na brašno i po njima vi bi trebali izbjegavati brašno no to nije rješenje, problem je i dalje tu. Ako i jesu alergije u pitanju onda možete biti 100% sigurni da je problem toksičnost. Ta toksičnost može biti uzrokovana bilo čime, možda cjepivo koje je bilo puno žive pa se rezulatati tek sad pokazuju, zatrovana hrana puna pesticida i teških metala, kemikalije s kojima je neko vrijeme bila u kontaktu tipa paste za zube ili šampona... dakle uzrok je nemoguće otkriti nego treba sanirati štetu.
    Ako se ta mjesta iza uha crvene i perutanju onda je sigurno seboreja u pitanju jer i sam imam je na tim mjestima al je u stanju mirovanja tak da mi ne pravi probleme. Kod seboreje je problem u toksičnosti i organizam treba pročistiti, i sam tražim rješenje koje mora biti jeftino i učinkovito i za sada isprobavam neke prirodne metode al to do ljeta imam šta radit tako da ću tek onda znati šta djeluje a šta ne. Problem je unutra i nema te kreme čak da je i prirodna koja će to riješiti, naravno ako ste sigurni da mala ima seboreju. Što se tiče doktora mogu samo reći da ima valja dijagnostika a liječenje i sve drugo križajte. Tako sam i sam išao kod doktora da mi potvrde što sam si sam dijagnosticirao i ajde reko da probam njihovu terapiju a gadno sam se pokajao samo mi se pogoršalo i proširilo na cijelo lice, fala bogu uspio sam to sanirati i svesti na nevidljivost.

    OdgovoriIzbriši
  3. dali valjaju natural wealth suplementi?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav!
    Zanima me ciji uzeti vitamin c i u kojoj dozi za seboreju.
    Drugo sto me zanima da li djeluje otopljeni vitamin c u vodi na vlasiste.

    OdgovoriIzbriši
  5. možeš bilo čiji, tu nema neke razlike u kvaliteti, ja koristim onaj iz dm-a u plavoj kutiji a prije toga sam kupovao u apoteci neke druge marke i sve su više manje iste.
    vitamin c sam koristio samo na licu tako da mislim da može bez problema na vlasište samo u puno manjem omjeru nego na lice, ima ovdje doziranje za lice - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html.

    OdgovoriIzbriši
  6. "dali valjaju natural wealth suplementi?"
    nije da nevaljaju al mogu se stavit u treću klasu. ima puno kvalitetniji firmi poput recimo twinlaba-a i kal-a čiji su proizvodi vrhunski i kad ih kreneš trošit razlika se odmah osjeti samo što su skupi kao suho zlato no vrijede svake lipe. ako baš nema love onda uzmi wealthove jer bolje išta nego ništa ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kojim ispitivanjima si to dokazao?

      Izbriši
    2. Vlastitim na svojoj koži.

      Izbriši
  7. procitao sam da si imao problema prilikom antiparazitnog programa pa me zanima koliko bi vrijedilo samo ocistiti jetru pomocu grejpa maslinovog ulja i gorke soli.Jos me zanima da li bi se toksini izvukli pijenjem gline te da li bi urin mogao isto to obaviti.

    OdgovoriIzbriši
  8. što se tiče antiparazitnog ja koristim zapper no može i mms ili biljke koje su najskuplje rješenje.
    jetru definitivno vrijedi čistit, to me čeka samo nikako da uhvatim jedan vikend i da skupim hrabrosti jer je jednostavno odvratno. probava mi je opet u banani tako da ću definitivno to odradit do kraja ovog mjeseca. glinu sam trošio sa psyliumom i neznam dali djeluje na toksine ali sam odustao jer sam imao kroničnu kontipaciju i enormno povišen tlak dok sam je trošio, čim sam stao sve se vratilo u normalu znači da tu definitivno ima nečeg.
    što se tiče urin u njem vidim jedino rješenje zasad jer upravo tak nešt drastično mi treba za detox. za to čekam ljeto i idem na barem 10 dana urina. šta sve nisam isprobao i tu se radi o toksinima i nekom dijelu tijela (crijeva ili jetra) koji ne rade kako treba, u to sam siguran i tu više dileme nema. samo je pitanje kako to sve izbacit u najkraćem mogućem roku jer piti tu neke sokove i suplemente po godinu dvije nemam više živaca, već sam puko od tih silnih testiranja tretmana i suplemenata. mislim rezultat je velik, vratio sam se na sam začetak seboreje što je ogroman korak no čim stanem malo i opustim se evo je natrag trčećim korakom. nama treba neko ultimativno sredstvo za detox i za to mislim da je urin kao stvoren naravno ako je sve istina za napisano u knjizi armstronga.
    uglavnom našao sam par slučajeva gdje su se neki ljudi izliječili kombinacijom zdrave prehrane, klistiranja i čišćenja jetre no to je minimum 1 godine pa naviše.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam primijetio da se prilikom jaceg nerviranja pojavi ne izrazita bol nego vise nelagodnost s donje lijeve strane pretpostavljam na pregibu crijeva.Klistirao sam se obicnim urinom 2 tjedna i primijetio sam jedino da je izaslo dosta sluzi.Nekog velikog poboljsanja nije bilo ali ipak razmisljam da ponovim klistiranje ali ovog puta izkombinirao bih i ukuvani urin ali tek nakon ciscenja obicnim urinom.Ne znam ni sam jer jetru nikad nisam osjetio u zivotu a onda jedino ostaje crijevo jer godinama imam problema sa tvrdom i neredovitom stolicom pa se mozda nesto nakupilo u tom tzv. zavoju crijeva.

    OdgovoriIzbriši
  10. nedavno mi je dijagnosticiran seb. dermatitis.
    najveći problem mi je ispadanje obrva, što se događa jako brzo i nekontrolirano.., a nove ne rastu.
    ako imate ikakvog iskustva s tim, bila bih vam jako zahvalna..

    OdgovoriIzbriši
  11. prošao sam i tu fazu u kojoj su mi ispadale obrve, recimo bilo je i dana kad su mi ispale je lijevoj strani točno po sredini obrve. sva sreća dugačke su pa su ove kraj strane prekrile tu rupu. bilo je i gori i bolji dana. na svu sreću s tim više nemam problema.
    nema ti druge nego deri po vitaminima, biotin, b complex, omega3, jedi što više sirovog povrća, voća i problem će se povući.
    ako na bočici piše 1 tableta na dan ti uzimaš minimum 2 a preporučujem 3.

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala..
    obrve baš nije ugodno izgubiti.

    dermatolog mi je dao kremu oronazol, mažem obrve s njom, ali mi uopće ne pomaže protiv perutanja ( mažem oko tjedan dana ) i nisam sigurna dal trebam nastaviti.
    što mi vi preporučujete?

    OdgovoriIzbriši
  13. koristio sam i ornazol, ma loša krema, dobra za održavanje saniranog stanja al za krpanje na brzinu zaboravi.
    neka je bio fluacet gel, al je povučen s tržišta, koji je fantastičan proizvod, taj je micao crvenilo i perutanje u dan dva. nekad sam znao s njim mazat i cijelu glavu :))
    imaš i rozamet kremu, nju sam kratko davno koristio tak da se ne sjećam kak je to djelovalo.

    to su sve kortikosteroidi, možda bi bilo najbolje s nekom "regularnom" kremom protiv crvenila i perutanja. recimo imaš poznati sensibio ds koji je baš za seboreju i crvenilo a na prirodnoj je bazi i možeš mazat do mile volje pa probaj s njim.
    naravno daj mu barem tjedan dana da se pokaže.

    OdgovoriIzbriši
  14. vrijeme od pisanja prošlog komentara do ovog sam provela na vašoj stranici.
    mislim da ću morati naći posao uz studiranje samo za sve suplemente koji mi trebaju :D

    za sada se nadam da ću s njima spriječiti bar da mi obrve više ne opadaju, a sad sam dobila odgovor i na to zašto ne rastu- tako da zahvaljujem za to ( i za cijelu stranicu )u ime svih novih na ovom području..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakvo ti je sada stanje? Jedna obrva mi je skroz oslabila, sve je u rupama, i svrbi, peruta se i crveni. Nervira me svakodnevno. Plasim se da cu je izgubiti skroz, a kortikosteroide necu vise, koristila sam ranije 7 dana, sada se vise ne usudjujem, zelim necije pozitivno iskustvo!!!!

      Izbriši
  15. heh znam kak ti je, sve sam to prošao i sam studiram pa povrh svega toga još samo fali seboreja koja ti izbije doslovno svaku kunu iz džepa. sav džeparac je odlazio na suplemente. imam debelu sreću što starci financijski stoje iza mene inače bio bi tko zna gdje a kamoli da pišem ovaj blog.
    bilo je perioda kad sam imao doslovno cijelu apoteku, šampon ovakav, krema onakva, vitamin ovaj onaj...

    moram još napisat malo detaljniji post o skindeepu i sastojcima u šamponima te kozmetici da se ljudi osvjeste i počnu konačno čitat deklaracije i sastojke a ne gledat na dizajn.
    aditive moram obradit isto..
    uglavnom ima posla.

    OdgovoriIzbriši
  16. :D ok, onda prestajem sa -vi- dodatkom.

    i krećem u rat.

    nadam se da kad idući put nešto napišem- potpis neće biti- bezobrva :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Imam žestoku seboreu na čitavom vlasištu , zadnje vrijeme iza uha na dijelu lica ispod nosa i na obrvama . Što da radim

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja se nacitah raznih muka od pretezno mladih osoba,ali kad vam kazem da tu lijeka nema budite uvjereni da je to tako.Ja sam veoma star 76 godina,a vec sa tim problemom kuburim punih 60 god.Lijecio sam 20 godina 75% alkoholom sa dodatkom sumpornog cvjeta 10%.Poslije nanosenja nema problema sa svrabom 7 dana,pa ponovo."20 godina sam lijecio Alinom,sa istim rezultatom.Zadnjih 20 godina lijecim lozom rakijom sa dodatkom soka od bijelog luka,to je najjeftinije,a rezultat je isto 7 dana pa ponovo mazanje i masiranje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno6/2/16 02:46

      jel ispirate posle nanosenja ili pustite da prenoci?

      Izbriši
  19. imam prištiće u ušima već par mjeseci nikako da odu...jel netko imao tih problema. hvala

    OdgovoriIzbriši