subota, 25. veljače 2012.

Uspješni eksperimenti - dio 1.


Konačno došao i taj dan da objavim dobitnu kombinaciju suplemenata koja funkcionira. Dugo mi je trebalo dok to sve sjedne na svoje mjesto jer vremenski to sve jako sporo prolazi a svi bi htjeli sve na brzinu a ja ne objavljujem rezultate dok nisam siguran da funkcioniraju. Dok sam došao do ovih proizvoda bio je zaista dug put eksperimentiranja i rezultate od pola godine do godine dana stavljam vam na par stranica teksta. Da samo ne ispišem suhoparni tekst potrudio sam se i istraživao cijelo to vrijeme. 

Ovaj put pišem o 3 proizvoda (u početku si bila 2 ali sam nedavno (prije 2mj) dodao još jedan) koja su mi zaista pomogla u borbi protiv seboreje i praktički je pred padom (na cijelom tijelu imam samo jedan patch od 2cm na zatiljku gdje je vidljiva klasična seboreja u obliku perutanja i crvenila), da je postala toliko stabilna da mi više niti ne smeta junk food (iako naravno to ne jedem nego ponekad kad se zalomi), da u manjim količinama mogu jesti slatko i da mogu jesti mliječne proizvode (iako niti njih ne jedem) a da se seboreja ne pogorša, onda koža se na nekim dijelovima počela zaglađivati gdje je nekad bila hrapava i sve to čak usred zime! Ono što sam napisao pod Propali eksperimenti je pokrivena glavnina ali ne i svi detalji koje se jednostavno ne daju pošteno sročiti kako koji proizvod djeluje jer kad bih to išao pisati zaista bi mogao napisati cijelu knjigu.
Ajmo sad na ono što ste svi čekali, kako sam to postigao. Kroz moju dugogodišnju praksu ovo vam toplo preporučam kao alat za borbu protiv seboreje. Sve spadaju u borbu iznutra što je bitno. Trenutno trošim ova tri proizvoda i detaljnije ću opisat svaki jer je bitno da dam poveznicu sa ostalim suplementima.

Ukratko to glasi ovako:  Liveraid + Propolis + Zeleni čaj

Zvuči prejednostavno zar ne? Kroz sva moja eksperimentiranja, od sve sile proizvoda ovo je esencija koja radi i što je najbitnije odlično se sinergijski slažu i podržavaju jedan drugog.



1. Liveraid
Za njega ste mnogi već čuli i koliko sam vidio u komentarima neki ga i koriste. Proizvođač je Calivita koji imaju cijelu paletu proizvoda (od koji sam već pogađate skoro većinu probao J tako da bolje ne pitajte koliko je to koštalo) a među njima je taj čuveni Liveraid. Fantastičan proizvod (to sam tek kasnije shvatio a da biste ga i vi shvatili morate pročitati onaj tekst koji sam napisao o amino kiselinama i fazama jetre) koji je vrlo lukavo smišljen, sastojci su aminokiseline u kombinaciji sa sylimarinom, određenim kiselinama i u vrlo malim količinama selen i krom. Svaki od tih elemenata treba jetra za svoj pravilan rad i to u obje faze i u tome je ključ njegova uspjeha. Ima 4 aminokiseline koje jetra treba za detox. Aminokiseline se dobivaju iz proteina a ako jetra ne može razgradit protein (preko žući) zbog lošeg rada kako će onda dobit aminokiseline? Ovako joj dajemo to direktno, bez da ih mora vadit iz hrane. Ubačena je i mala doza sylimarina tako da se istovremeno potiče i obnova jetre i čisti se. Nadalje ubačen je i krom kao i selen jer su i oni ključni u jetri za dobivanje određenih enzima koji opet su bitni za njen rad. Onaj tko god je napravio tu formulu za liveraid je točno znao što radi i mogu mu samo skinut kapu i čestitat. 
Od svih preparata, nakon nekoliko godina crvenila i perutanja na licu, jedini mi je on to maknuo i na neki način stabilizirao. Čak i kad sam ga prestao koristit jedno vrijeme crvenilo se nije više vraćalo nego je lice ostalo čisto (bolja riječ bi bila stabilno) što znači da "popravlja" jetru i da je ona moja teza u mini studiji točna. Uglavnom vrijedi svake lipe i nema te hvale za ovaj proizvod. Gdje je zapelo? Zapelo je što je tu stao. Nadao sam se da će riješit i kosu ali nije.
Pošto sam s liveraidom imao najviše uspjeha s njim sam već zadnji ne znam ni sam valjda dvije godine. On me na neki način održava da se stanje ne pogorša no sad sam tek nedavno otkrio kombinaciju koja s njima daje savršen spoj za rješavanje seboreje. Oboje sami su slabi ali zajedno su neuništivi.
Na početku početku krenite s dvije kapsule na dan a tek na drugoj bočici dignite na 3 do 4 i to vam je dosta. Možete dizati i na 10 ali efekata nema i samo bacate novce a ništa ne dobivate. Ako nikad niste koristili liveraid moguće da ćete imati glavobolje i nalete mučnine ali sa 2 kapsule to mislim da se ne bi smjelo događat. U pravilu bi trebalo uzet pola sata prije jela no može i nakon jela. 



2. Propolis - pošto se javilo dosta ljudi da loše reagira na propolis gdje se stanje dodatno pogorša izbacio sam ga iz popisa. Ako ga i netko želi koristiti onda može ali samo s oprezom, krenut s 1 kapi na dan!!!

Što se mene tiče osobno ga koristim i dalje, većinom ga uzimam ujutro po 7 kapi i nemam negativni nuspojava nego mi pomaže u nizu drugi sitnica nevezano uz seboreju ali ako povećam doze na 15-20 kapi na dan pogorša se stanje znači svatko ima svoj prag tolerancije.
Zeleni čaj i liveraid su jedini sigurno provjereni + zdrava prehrana. 

Ha a šta je sad ovo, pa svi smo čuli za propolis i da on pomaže u jačanju imuniteta (širok pojam ali vi ga gledajte imunitet=jetra), kod upala, pa onda da ima antivirusna i antibakterijska svojstva, da je antioksidans (dosta bitno kod seboreje), da pomaže kod problema zubnog mesa, kod rana…. Ima toga još ali sad ide najbitnije pa ću stavit copy paste.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Vitamin and Mineral Content
from "Bee Pollen, Royal Jelly, Propolis, and Honey," by Rita Elkins, M.A.
According to researchers at the Second Leningrad Scientific Conference on the Application of Apiculture (bee culture) in Medicine, Bee Propolis is rich in:
  • Vitmin A (carotene)
  • Vitamin B1
  • Vitamin B2
  • Vitamin B3
  • biotin
  • an array of bioflavonoids
  • albumin
  • calcium
  • magnesium
  • iron
  • zinc
  • silica
  • potassium
  • phosphorus
  • manganese
  • cobalt
  • copper

NOTE: Propolis contains 500 more bioflavonoids (vitamin P) than is found in oranges.

Except for vitamin K, Propolis has all the known vitamins. Of the fourteen minerals required by the body, Propolis contains them all with the exception of sulfur.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 E baš to podebljano je najbitnije u cijelo propolis priči jer nama trebaju činjenice a ne prazne priče jer kako ćemo inače neke stvari razumjeti. Propolisom jednim udarcem osiguravamo sve ono što je tijelu potrebno i minerale i vitamine koje ne samo da treba koža već i jetra za svoj normalan i učinkovit rad, zato i kaže ona stara bez alata nema zanata. Prirodno je najbolje a ne sintetsko iz laboratorija!
Zato izbacite sintetske vitamine B, E i ostale multivitamine koje sad trošite i ubacite umjesto njih propolis.
Sve to super zvuči na papiru ali je kod mene u početku bio total disaster pa sam digao ruke od propolisa jer mi je pogoršavao stanje. To je bilo dok nisam uvidio 2 cake, vrsta propolisa i doziranje!

Za vrstu propolis mora biti bezalkoholni! 

Za doziranje ide ovako; u početku 5 kapi ujutro kad se probudite i 5 navečer prije spavanja. Taj uvodni početak neka bude tjedan do dva. Nakon toga ide po 10 kapi ujutro i navečer i to je to. Ne dizati više od toga jer  jetra koja je slaba treba ju polako vraćat u normalu a ne odmah u turažu jer onda radite više štete nego koristi. Vrijedi pravilo manje je bolje.
Te doze vrijede za 10% otopinu (piše na pakiranju). Ako kupite ovaj od 20% onda prepolovite kapi, znači po 5 ujutro i 5 navečer. Jednostavno ga nakapajte u usta pa ga onda popijte s malo vodom.
Obično taj bezalkoholni proizvođači označe kao baby. Ja osobno koristim bezalkoholni baby propolis od Apipola i taj mi je provjereno dobar. Ostale vrste s alkoholom ili kojekakvim biljnim mješavinama ne kupovat!

Samo sa ta dva proizvoda ste sve osigurali jetri i dali joj sav alat, kako njoj tako i cijelom organizmu. Ovo će posebno pomoći onima koji su na početku i nisu prošli kalvariju eksperimentiranja. Početak je najbitniji, čim krene perutanje treba odmah reagirat a ne čekat i ignorirat. Da se mogu vratit u prošlost dok mi je seboreja bila na začetku i sam sebi dati ovaj tekst vjerujem da nikad ne bih zaglavio sa seborejom.



3. Zeleni čaj
Kaže se šećer dolazi na kraju ali ovdje su sve 3 točke šećer! :)
Zeleni čaj sam tek nedavno ubacio a otkrio sam njegove blagodati sasvim slučajno nakon što sam dobio vrećicu zelenog čaja na poklon, valjda sam se bojao čajeva jer sam imao dosta neuspjeha sa biljkama pa sam smatrao da će biti i ovdje ista stvar no prevario sam se. Zeleni čaj je jako bitan jer sadrži spektar enzima. Također „stabilizira“ inzulin u tijelu što vidim i po sebi da tijelo puno lakše podnosi šećer a akne su prošlost. Da i to je još jedna moja boljka osim seboreje – akne koje su uzrokovane isključivo šećerom. Šećer je pravio u mom slučaju duplu štetu, povećao perutanje i uzrokovao akne. Otkad trošim zeleni čaj akne su gotovo potpuno nestale a seboreja je stabilnija i nema više da izbije perut ovisno o količini slatkog koje sam pojeo. Testirao sam, pa sam u par navrata jeo dosta slatkog, sve je bilo stabilno i kod akni i kod seboreje. No ja na taj zeleni čaj gledam s druge perspektive, gušterača proizvodi inzulin koji je hormon koji natjera stanice da prime šećer. A tko deaktivira višak inzulin i stavlja ga pod kontrolu? Već pogađate – jetra. Upravo tu leži caka zelenog čaja u tim njegovim enzimima koji se zovu katehini. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najistraženiji katehin i njegovi efekti su znanstveno dokazani. Studije su pokazale da učinkovito stabilizira glukozu u krvi. Opet treba na to gledat sa strane da on u biti pomaže jetri u obavljaju svih tih silni funkcija i to je cijela pozadina ove priče jer jedino jetra vrši sve pretvorbe šećera u mast i obratno.

Da ne duljim imate samo koristi od njega i počnite ga trošit. Fantastično funkcionira za seboreju što je najbitnije i samo pomaže i djeluje protuupalno kao vitamin C. Što se tiče okusa meni je OK iako je okus više neutralan i pijem ga bez šećera jer sam se zaista odvikao od šećera. Ako baš morate zasladiti onda stavite malo meda i limuna ali nikako obični šećer je poništava te enzime.
Kad kupujete zeleni čaj, kupite ga isključivo u rinfuzi odnosno u jednoj vrećici a ne u onim malim vrećicama koje su standard kod čajeva. Od takvih čajeva nema koristi, samo malo bojila i maltodekstrina i to je to, ukratko smeće. Zeleni čaj možete kupiti u Muelleru, China Sencha i to je provjerena kvaliteta za razliku od nekih iz trgovačkog lanca što sam vidio da prodaju.

Što se tiče pripreme čaja, nabolje je da se voda zagrije na 80C (taman kad krenu prvi mjehurići a još nije prokuhalo) i onda se ubaci jedna čajna žličica čaja u ne znam cca 350ml vode. To odstoji 2-4 min, procijedite ga i to je to! Na taj način dobivate najmanje kofeina u čaju a najviše katehina ;) Ja obično popijem 2 šalice na dan a kad ne stignem samo jednu. Možete slobodno popit i više od toga, preporuka je čak 4 šalice na dan no ako se popije previše možete dobiti proljev no ja nisam imao s tim problema, to ovisi opet o probavi pojedinca ali uglavnom ako dođe do toga da znate gdje je problem.




Da zaključim: te 3 stvari su zaista esencija onog što je meni pomoglo i ono gdje sam vidio pozitivne efekte i ovo bi se moglo stavit pod uspješni eksperimenti (mislim da će i to bit naslov ;) ). Sve to pomaže jetri da se vrati u normalu gdje je bila prije. Ovo što pišem trenutno djeluje, možda će se u budućnosti nešto drugo pokazat da je bolje a ovo lošije no ovo je trenutno najbolje što stoji na raspolaganju. Ovo sve spada u unutarnje faktore o kojima sam već pisao. Osim ova 3 proizvoda podrazumijeva se da jedete voće i povrće (mrkva na prvom mjestu, svježa paprika, sad zimi kiseli kupus, jabuke, zelena salata) i što manje šećera. Jedite lješnjak, badem i pistacio. Pistacio bi posebno izdvojio jer djeluje antiupalno kao i zeleni čaj dok šećer promovira upalu i crvenilo. Cijena mu je pretjerano nabijena ali vrijedi svaki gram kojeg pojedete, tijelo će vam biti zahvalno. Također koristit što manje industrije, odnosno pokušati je minimizirati, ne znam tipa da perete suđe u rukavicama a ne golim rukama, da kupujete prirodnu kozmetiku osim naravno iznimke šampona protiv peruti gdje nema izbora, ali kreme obavezno. Pastu za zube također imate prirodnu bez fluora tipa Weleda iz DM-a. Praškove i omekšivače provjerene marke i to birajte ako ima u ponudi Sensitive. Najbolja kvaliteta vam je u Muelleru gdje se prodaje roba za njemačko tržište a ne „balkansko“ gdje stavljaju lošije komponente unutra i pitanje je dali su prošle kontrolu. Da ne kupujete uvijek najjeftinije tipa gelove za kosu, mirise i ostalu kozmetiku. Razlike u cijenama nisu bezvezne. Kvaliteta košta! Liveraid 245kn, propolis 50kn, zeleni čaj 20kn, ukupni trošak oko 315kn. Čista koža bez seboreje? Neprocjenjivo! :) (sad zvučim kao u reklami za mastercard ali ne mogu si pomoći kad je istina!)

Znači osim ta 3 suplementa tu je cijeli spektar sitnih promjena koje navodim kao primjer o kojima ljudi ne razmišljaju i nisu ni svjesni. Najbolje rješenje bi bilo potpuna promjena životnog stila jer očito sada nešto ne štima kad smo došli tu gdje jesmo. No danas je to praktički nemoguće zato mislim da je ovo ravnoteža između starih navika u kombinaciji sa puno sitnih promjena koje nemaju preveliku ulogu ali kad se nakupe ipak čine pomak. Zato ovo i traje sve tako dugo. Ja vjerujem da bi sa totalnom promjenom stila (prehrana na prvom mjestu) i suplementima i što već ne, seboreja u roku od 3 mj. nestala jer sam vidio pomake na sebi u nekim eksperimentima da je tako nešto zaista moguće. No teško i nerealno je očekivati da itko od nas to može ostvariti, zato ja kažem da je ovo sve o čemu cijelo vrijeme pišem (razumijevanje gdje si i šta imaš + pametni potezi) update na stare životne navike version 2.0 :)

Zasad toliko od mene i ovo je ukratko više-manje sve što mi trenutno pada na pamet. Dalje ne očekujte rezultate preko noći. Tijelu treba vremena i sasvim je normalo da recimo mjesec dana (iako je to rijetkost) da nema nikakvog pomaka i onda u roku par dana se dogode velike promjene. U početku možete očekivat, glavobolje, mučnine, čak i pogoršanje što je super pokazatelj da su se stvari pokrenule s mrtve točke i da to što radite funkcnionira! Meni kad su krenule prve promjene perut na određenim mjestima očistila u roku par dana kao da je nikad nije niti bilo a još do nedavno se ljuskalo i crvenilo. Nakon ovoga zar ima još oni koji smatraju da seboreju uzrokuju neke "space" gljive, da je to upala lojni žlijezda i da je šampon odgovor na to? 

Kad budem imao nešto novijeg  koje bih s vama podijelio bez brige stavljam sve na blog. U drugom dijelu budem stavio "srebreni metak" za seboreju ali ovo gore je temelj za njega inače neće djelovat ili ako upali biće kratkog vijeka. Lijepi pozdrav i počnite mislit svojom glavom i ne dajte drugima da misle za vas!

by Viktor

243 komentara:

  1. Odlicna analiza jos jednom, mislim da si dosta pogodio sa ove tri stvari iako naravno, opet je svaciji organizam drugaciji, ali recimo, primetio sam da sam drasticno smanjio prehlade otkad koristim propolis pa cu nastaviti da ga koristim bez obzira na seboreju, doduse potrazicu taj bez alkohola.

    Zeleni caj mi se odlicno pokazao kada sam hteo i da smrsam malo, tako da je on svakako odlican, iako je volim i da kombinujem kamilicu i nanu takodje.

    E sad, ovo za liveraid nisam nikad uzimao ali sam planirao jer jednostavno ja dugo godina sam mislio da imam nekih problema sa jetrom, takve sam simptome imao, iako je kao sve u redu. To moze samo da koristi, doduse nema taj Calivita, sta mislis o nekom Liveraid na bazi gujine trave - Milk Thistle, nema tih dodatnih elemenata kao npr. selen i brom, da li se to isplati?


    Jos neke novine u mom rezimu su - vodeni rasprsivac u koju se sipa obicna voda iz flase, da povremeno vlazim lice - rasprsivac je praktican kao brzo umivanje, voda se ne sliva jer izlazi kao mikro cestice i tako mozete i da pravite neke svoje maske u kucnoj radinosti.

    Inace, meni je seboreja daleko primetnija na licu, kosa nekad ima perut nekad ne, nekad je masna, nekad svrbi teme, i jeste se malo stanjila kosa, ali to je nista u odnosu na konstatne problem sa predelom levo i desno oko nosa - jednostavno nema pravila, koza je masna, nekad suva, nekad crvena kao zariste, a nekad se primiri. Ogroman je broj uticaja da bih znao sta je tacno pokrece. Obicno saginjanje ili toplota mogu u trenutku da izazovu crvenilo i hrapavu kozu, ili prosto umivanje i stavljanje vode na lice. U tom smislu sam primetio da stvari koje izazivaju crvenilo - su ustvari najbolji pokazatelj sta je problem i u kom pravcu treba da idemo. Npr. nemoguce je da coveku koza reaguje osetljivo na obicnu vodu, a to je upravo ono sto se meni desava pa to je neki pokazatelj da ona slabo hidrira, sto znaci da moram da je istreniram stalnim vlazenjem da se navikne na to i usput da pijem jos vise vode. Ili npr. jos odavno sam primetio da kad kad jedem pomorandzu pa stavim ruku na lici da to bukne kao pozar u sekundi i svrbi, pa je bilo slicno i sa stavljanjem vitamina c na lice, ali posle par dana koza se vec navikla i manje je svrbela. Tu je i problem sto, iako neko moze da unosi vitamin c preko hrane, to se zbog nekih razloga ne odrazava na kozu lica, ili za nekog drugog neki drugi vitamin ili mineral, pa tu treba uci u dvostruki rat, nahraniti posebno iznutra i spolja...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako taj Liveraid ima milk thistle onda je ok, ali mislim da mora imat barem još koji sastojak jer je ovaj calivitin ima osim njega i cijeli spektar drugi sastojaka, ali naravno da možeš s njim probat pa vidjet kako češ reagirat, može samo pomoći a ne suprotno. Uz njega kombiniraš i propolis i zeleni čaj i pomaka mora biti čak i ako se ne vide.
    Dobro znam te nalete svrbeža i crvenila na koži, imao sam to prije i sam, pogotovo kad se tijelo naglo preoptereti. Sad čak i da mi to naleti, traje par sekundi ali to je možda par puta godišnje da mi se dogodi i to uvijek kod trčanja.
    Nema pravila jednostavno si čovjek mora naći rješenje za iznutra i izvana jer druge nema. Kod mene je zasad sve stabilno (kako je do prije par godina bilo mogao bi se smatrat izliječen) ali nikako da probijem tu granicu da se povuče do kraja i da mogu reći nemam seboreju.
    Sve to ide jako sporo i mogu reći da sam tek možda u zadnji pol godine pogodio tu terapiju i da možda ovo ljeto zaista i uspijem pobijedit seboreju jer prošlo ljeto sam bio jako blizu da je maknem.
    Osim toga gore što sam napisao znojenje jako puno pomaže i mislim da bi sauna uz ovo gore bila točka na i. Osim nje trčanje je još bolje da se čovjek giba.

    OdgovoriIzbriši
  3. DELETED POST
    Čitat pravila, sve piše!

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdrav.Ja imam seboreju vec godina,sada je stanje grozno,katastrofalno,lice je crveno skroz,koza se peruta mnogo.Sta bi mi ti savjetovao da uzmem od krema u apoteci,ja zivim u Bosni inace.A koza mi je prilicno osjetljiva,znaci sta da uzme osoba sa najgorom mogucom seborejom,tebi vjerujm vise no dermatlozima

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve piše ovdje - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html
    Tu je spisak krema koje su za seboreju. Zapiši i u potragu po apotekama. Inače poznato mi je kad je nekad teško doći do takvih krema, ali danas su apoteke zaista opremljene nego prije par godina i skoro se u svakoj može pronaći neka krema sa spiska.
    Probaj sa sensibiom DS i Uriage Cu-Zn kremom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Cekaj gore kako si napisao obje ove kreme su za crvenilo,znaci treba da uzmem jednu od njih,a sta da uzmem za lice,konkretno kako si ti iz stanja klasicne seboreje presao u normalno stanje u kojem si sad?sta si uzeo i ono ti pomoglo?

    OdgovoriIzbriši
  7. hocu reci sta da uzmem za ovo perutanje lica

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve ti piše na blogu. Liveraid je temelj svega, bez njega nema ništa. Osim njega temelj je i zdrava prehrana.
    Za kremu odaberi bilo koju! Pa nećeš obje mazat, ja sami ti dao samo primjer.
    Ljudi bez ljutnje ali zaista sve piše na blogu, dajte si truda pa malo proučite. Na onom linku gore pod kontrola seboreje zaista piše hrpa toga, spisak krema, šampona, suplemenata, metoda....
    Sve servirano na pladnju a vi i dalje postavljate suvišna pitanja.
    Svatko je od nas različit, nekom djeluje jedan šampon dok drugome našteti. Eksperimentirajte, nema druge.

    OdgovoriIzbriši
  9. Posto sam izbacio hljeb iz ishrane vec odavno,i mogu reci da zaista je uzrok crvenila,no izgubio sam na kilazi,pa znas li kako da to balansiram,sta da jedem da vratim kile

    Isto tako imam spremljen jak,dobar whey protein za misicnu masu,dal ce on zeznuti stvar?

    OdgovoriIzbriši
  10. Evo procitao sam da su tebi suplementi pogorsali stanje,znaci da ne uzimam to,ali sam smrsao skroz,jbg ne znam sta onda raditi,ili hodati mrsav ili sa seborejom

    OdgovoriIzbriši
  11. Kud god okreneš ne valja :)
    Isto je i kod mene, ako ne jedem kruh stalno sam gladan i gubim na kilaži. Pomogne kod peruti i crvenila ali i kad ga jedem nije da baš toliko ga pogorša. Kruh se pravi od brašna a to je ništa drugo nego čisti protein i to gluten. On je inače težak za probavu odnosno razgradnju i tu i je problem. Kod nas je jetra-probava slaba i u lošem stanju i zato se događa da od kruha se stanje pogorša.
    S proteinima nećeš ništa dobit, možeš probat ali bacaš lovu kao što sam i ja bacio. Stanje se pogoršalo jer se protein dobiva iz mlijeka a uz njemu ti je kazein, isto težak protein za probavu, isto kao i gluten. Oni jednostavno preopterete probavu i jetru i zato se stanje pogorša.
    Ja sam digao ruke od toga svega i jedem kruh normalno, jer jednostavno nemaš izbora. Možda da sam bio uporniji i izdržao duže razdoblje bez kruha tijelo bi se samo izbalansiralo i vratilo u svoju normalnu težinu.

    OdgovoriIzbriši
  12. joj seborejo seborejo!Ja cudne bolesti majko mila.Sta je prijatelju sa ovim laserom,hoce li on skinuti crvenilo da se ne patim vise nikad il ce opet zezati nesto?I dal da odem dermatologu,ima li ikakve sanse da oni nesto pomognu posto sam ja izgubljen sa ovim,ti si bio izrazito uporan i sam svoj doktor bio,ja se nebi tako snasao.

    p.s Skuzio sam da sjedenje pred racunarom ili tv-om pogorsava stanje,provjereno kod mene,ali bas bas pogorsava,kada cijeli dan ne sjedim ispred tih tehnoloskih cuda stanje se poboljsa,ali hajd ti pa izdrzi tako

    OdgovoriIzbriši
  13. Hehe teško da će ti tu ikakav laser pomoći, čak i da nekim čudom pomogne kratko će trajat. Iako ne vidim smisao u djelovanju laser i na kojem to principu djeluje, samo spaljivanje kože neznam da je ikome dobro donijelo.
    Naravno da pogorša jer si neaktivan, sve stoji, rad probave i jetra ništa ne rade nego se uspavaju. Napisao sam u brzom vodiču da je fizička aktivnost jedna od točaka koja je bitna zbog znojenja jer se onda tijelo čisti. http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2011/05/brzi-vodic-za-seboreju.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Komentar obrisan - anonymus bez imena.

    OdgovoriIzbriši
  15. azazela-

    pozdrav..
    imam pitanje u vezi liveraida. iskoristila sam jednu bočicu, po tri tablete dnevno.. nisam imala nikakvih nuspojava.. a perutanje se poboljšalo što ne bih mogla reći i za opadanje obrva i kose.
    zanima me da li kod njega vrijedi kao i kod ostalih suplemenata da se koriste 3 mjeseca i onda pauza od 1 mjesec? tj da li ti tako radiš?
    i koliko ga već dugo koristiš te kakav je utjecaj u kombinaciji sa zelenim čajem i propolisom na opadanje kose, obrva itd..?

    unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  16. Po nekom pravilu u pravu si ali ja ga koristim konstantno, kao što sam i prije njega koristio i druge suplemente pa eto još sam tu :)
    Što se tiče opadanja, meni se pojačalo ispadanje obrva u zadnje vrijeme, prije su bile trepavice ali iako opadnu narastu nove tako da nije problem, samo se malo šokiraš kad iščupaš sa lakim potezom njih 3, 4 odjednom.
    Uglavnom ne obazirem se na to.
    E sad što se tiče te kombinacije, svaka odrađuje svoj dio posla. Koristi od zelenog imam vidljive - nema akni od šećera, onda recimo prije ako sam pojeo i manju količinu slatkog to se odmah reflektiralo na perutanje, i najmanja količina slatkog je pojačala perut a o aknama da ne govorim.
    Danas je obratno, koliko god jeo slatkog (testirao sam zadnji tjedana, bolje rečeno uživao nakon toliko godina odricanja) efekti na peut su minimalni, svega blago pogoršanje, možda 15% od onoga kako bi prije reagirao.
    Liveraid mi recimo kontrolira zadah. Krajem prošle godine sam ga prestao koristit jedno 2mj. Zadah je bio grozan u bilo koje doba dana a ne samo ujutro. Prije bi ga rješio sa acidophilusom ali sad ne mogu jer eto od njega nekim čudom dobije akne. Dok sam na liveraidu zadah je savršen, bilo ujutro bilo navečer neovisno prao ili ne prao zube, koje naravno perem redovito.
    Što se tiče propolisa vidljivi efekti su nemam one kao male bijele fleke na noktima, koje su znak nedostatka nekog vitamina, mislim da je B.
    To je ovo što je vidljivo, a što imam više energije i x drugi faktora da ne govorim.
    Jedino što mi još ne funkcionira kako treba je probava, to sam svega na kratko uspio rješit sa čišćenjem jetre ali onda kasnije opet po starom a već mi se gadi pomisao da moram opet pit gorku sol i grej :(

    E sad ima još nešto zanimljivo, recimo sad je koža na licu kao je čista ali ne ono dubinski baby čista kako da se izrazim.
    Kad prestanem koristit sve suplemente koža na licu nakon dan dva bude baš baby čista. U čem je kvaka neznam. Valjda ovi suplementi teraju jetru da se čisti pa zato.

    Još jedna bitna stvar koju sam zaboravio napisati u članku fizička aktivnost. Prošlo ljeto sam koristio propolis i liveradi i bio sam dosta aktivan u vanjskim radovima gdje sam se znojio svaki dan. U to vrijeme koža na licu je bila savršeno čista, perut se povukla sa uški i u nekim dijelovima kose.

    Moj savjet; ako si imala i malkice poboljšanja sa perutanjem od liveraida NE STAJ. Koristi ga dalje. Onda nakon njega kad se seboreja iznutra malo dotuče ćeš umjesto njega uzet drugi suplement, budem stavio koji na blog čim uhvatim vremena.

    OdgovoriIzbriši
  17. Da za propolis da nadodam, sjetio sam se naknadno, otvorio mi je apetit, rješio problem s desnima koje su bili kao upaljeni i jako osjetljivi kad perem zube i najbitnije, nisam 100% siguran ali mi je on rješio alergiju na mlijeko.
    Eto toliko od mene,
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  18. Viktore sto se tice ove kose,ja koristim Kelulal sampon ali ja nikada nisam primjetio da imam perut,ili da mi kosa opada,i kako uopce da znam da mi je kosa ok,da nije vise pod utjecajem seboreje?Ovakva mi je uvijek bila

    I jednu zanimljivost za kraj,cijeli dan znaci kad ne jedem hljeb spadnem pune 4 kile,iako jedem obilno,sutradan jedem hljeb normalno,4kg se vrate.Ne mogu da vjerujem,nisam smio da 2 dana ne jedem hljeb nikako,spao bi i vise od 4kg.Smijesno

    OdgovoriIzbriši
  19. Kelual je dosta jak šampon, ustvari spada među najjače. Probaj ga prestat koristit pa češ znat jesi li pod utjecajem ili ne :)
    Ovo za kilažu zvuči nevjerovatno, kod mene max 1kg varira tokom dana ali 4 ni u ludilu. Kako je to moguće neznam.

    OdgovoriIzbriši
  20. Poceo sam ga koristiti tek prosle sedmice,do tad nisam nista koristio,stvarno nikad nisam primjetio perut ali eto,ipak cu ga koristiti.Nego zanima me jel stvarno moguce ocelaviti od ovog sranja od bolesti?

    Ne mozes vjerovati znaci,ja se izvagam prije jela,odem jedem nesto sa hljebom,vratim se na vagu,odmah 1.5-2kg tezi.Puno sam smrsao,sad sam poceo piti i protein i nek sve ide do vraga :D

    OdgovoriIzbriši
  21. Ma sumnjam da ćeš oćelavit, jedino ako je prirodno odnosno genetski onda tu nema pomoći.
    Javi kak ide s proteinom nakon par tjedana dali ide na bolje il na gore.

    OdgovoriIzbriši
  22. Vido
    Kakva su vam iskustva sa hljebom od drugih žitarica, npr. raž ili heljda?

    OdgovoriIzbriši
  23. Koristim ih tu i tamo ali jako rijetko i nema neke razlike, kruh kao i svaki drugi.

    OdgovoriIzbriši
  24. Ljudi provjereni savjeti

    Sjediti ispred racunara,tv-a i tome slicno je jako lose ako imate seboreju,i to ne samo jer se ne krecete jer zracenje i sam onaj upaljen ekran koji vam udara u lice je stetno,pitao sam i jednog dermatologa koji mi je to potvrdio.Znaci probajte ne biti ispred racunara cijela 2 dana stanje se mora popraviti

    Ako ste u pubertetu,seks ili masturbacija takodje pogorsava stanje,osim sto akne moze proizvesti crvenilo je zagarantovano

    Viktore,protein se negativno pokazuje za sada,stanje se pogorsalo

    OdgovoriIzbriši
  25. Prekini ga trošit. Lijepo sam ti gore objasnio zašto on ne djeluje. Pokloni ga nekom od ukućana neka ga potroše, tako sam na napravio, zbog fantastičnog okusa nije im teško palo.

    OdgovoriIzbriši
  26. Da mi je da kile nabacim,znas u kakvom sam bedaku,strasno,ne zelim mrsav hodati,hljeb jedem ali od njega se ne debljam,samo mogu doci do prijasnje kilaze,nikako preko toga,protein je jedini nacin da dobijem kile,to znam sigurno jer tako mi je genetski,brat moj dok nije poceo piti ta cuda bio nije dobio na masi

    OdgovoriIzbriši
  27. Viktore nema kod nas u Bosni onih krema sto si mi rekao,ni liveraida,ni sensibio,bar ne u mom gradu.Jbg,morat cu dermatologu,sta ti savjetujes,da odem privatnom ili u dom zdravlja?

    OdgovoriIzbriši
  28. Zna li neko gdje mogu naruciti ovu sensibio d.s kremu?Kod nas nema,evo citam na netu gotovo svima je pomogla

    Damir

    OdgovoriIzbriši
  29. Kao da moraš tu, tamo pod kontrola seboreje imaš cijeli spisak krema pa nađi neku koja se može kupit.

    OdgovoriIzbriši
  30. A za liveraid imaš http://bh.calivita.com/
    pa se tu registriraj i naruči.

    OdgovoriIzbriši
  31. izgleda da je sensibio definitivno najbolja,da mi je tu.Jelde ti nebi pristao na to da je ti kupis pa meni posaljes,ja bi ti platio i kremu i dodatno koliko god zatrazis,bolje tebi platiti nego da trosim pare na propale pokusaje.Platit cu ti koliko god treba

    OdgovoriIzbriši
  32. Sensibio jest u rangu najboljih ali ima i drugih krema koje se mogu nabavit kod tebe, recimo ova - Uriage Cu-Zn krema. Sensibio je i kod nas teško naći jer ga ne drže sve ljekarne. Recimo u mom gradu ga nema i sad da ga trebam morao bi naručivati ili ići dalje tražit.

    OdgovoriIzbriši
  33. trazio sam i uriage cu zn kremu ali nema,ima samo neki gel sa cu i zn ali to nije to.Sensibio sam cuo svakome je pomogla i moze se koristiti na duze vrijeme,ucinio bi sve da dodjem do nje bolje nego da stavljam neke otrove na sebe jer mi je inace lice osjetljivo.Gledao sam na nekim stranica ti mozes sebi naruciti postom pa ti oni dostave,ako budes htio da to meni proslijedis platit cu ti nebitno koliko,samo da se rijesim ovog sranja

    OdgovoriIzbriši
  34. Sorry al morat ću te odbit jer sam i druge prije tebe odbijao, jer nisi samo ti u pitanju onda bi morao biti fer i prema drugima a ja ne želim biti kurirska služba.

    OdgovoriIzbriši
  35. E jbg ja bi tebi poslao jer znam kakvo je sranje ovaj dermatitis,u mene je stanje skroz katastroflano,sumnjam da iko u drzavi ima nesto slicno kao ja.Ali nema veze.Sta je sa ovim gelom uriage,za sta je on?

    OdgovoriIzbriši
  36. Vido
    Ja sam počeo da pijem propolis kapi i smanjilo mi se perutanje, al' su mi počele usne da se suše. U isto vrijeme sam počeo da pijem domaći Kefir, sad ne znam šta od to dvoje daje efekat. Sada mi je crvenilo najgore, proširilo se po čitavom licu. Razmišljam da kupim ovu srebrnu vodu, da li je to neko koristio?

    OdgovoriIzbriši
  37. Bježi od kefira ko vrag od tamjana, ja sam ga sam pravio sa onom kombucha gljivom i isto se stanje drastično pogoršalo, zato ga prestani trošit. Nastavi polako sa dozama propolisa kako sam napisao.

    OdgovoriIzbriši
  38. Najnovije otkrice - i nije toliko novo, jer sam i od ranije znao da mi smeta polen i da mi pravi alergiju jednom u par godina. Medjutim, tu je i prasina, koliko god se trudili da odrzavamo cistim prostor, prasina i grinje se zavlache u krevete, tepihe... i posto sam provlacio kablove kroz celu kucu nesto nagutao sam se prasine i alergija se javila odmah. Simptomi su apsolutno isti kao kod prehlade. Ustvari, svako je "alergican" na to samo je pitanje u kojoj ce meri i koliko cesto da se manifestuje. Medjutim, to sad baca novu svetlost na seboreju - crvenilo dokazano raste sa naletom prasine na lice, pa je i seboreja jedna slicna vrsta reakcije organizma kao i alergija, jedini je problem sto je stalno manje-vise vidljiva. Poenta priche je da svi mi sa seborejom treba da obratimo dodatno paznju na prasinu, filtraciju vazduha, eventualno i klimu, ali umereno koriscenje. Mislim da nisam otkrio toplu vodu, jer je jasno da je seboreja gora uvek kad je nesto "vruce" a blaza kad osecamo hladniju prijatniju klimu, kao sto nam morska voda prija licu.

    OdgovoriIzbriši
  39. Slažem se. Tko kontrolira imunitet? Jetra. Greška je u jetri. I ja sam bio jedno vrijeme alergičan, na šljive, na travu i kasnije na mlijeko.
    Sad nisam na ništa od toga. Sve je uklonjeno čišćenjem jetre i detoxima ali i propolis je tu odigrao ulogu barem kod mlijeka.
    Isto je i s prašinom. Organizam preburno reagira na nešto, samo ovdje s seborejom je još malo složenije.

    OdgovoriIzbriši
  40. Imam 39 godina. Nikada mi nije dijagnostikovana seboreja, iako po svemu sudeci je imam, i to vec mnogo godina. Do tog zakljucka sam dosla jer sam bila kod dermatologa da izlecim akne na licu. Dermatolog mi je dao agresivne kreme Airol (grcka krema protiv akni) i Linola krem (protiv seboreje). Uglavnom, mazala sam po savetu dermatologa uvece 2-4 sata Airol, a pre spavanja Linola, prvih pet dana pila sam antibiotik. Prvih nedelju dana je bilo ok, ali poslednje tri se stanje drasticno pogorsalo, nisu vise izlazile akne, ali mi je lice izgorelo u pecatima, perutanje do besvesti, na ulicu nisam mogla da izadjem, ni puder nije mogao da pokrije. a sto boli... akne su se preselile na ledja i u kosu! kad je pocelo oticanje lica, prestala sam s mucenjem... onda mi je slucajna prolaznica na ulici rekla: imas lice kao sto je moj sin imao kada je imao tretmane kod dermatologa, punih 6 meseci. rekla sam joj kod kog dermatologa sam bila, a ona kaze da je i njen sin bio kod njega, i jos kod masu njih, ali da je njoj rekla jedna Romkinja, isto tako na ulici, da lice pre spavanja treba namazati bademovim uljem (cist peskir obavezno na jastuk), ujutru premazati lice tonikom od kamilice (moze i kesica od caja - caj se popije, a kesicom nekoliko puta da se premaze lice) i popodne popiti najminimalniju dozu tabletice za smirenje. Iz ishrane izbaciti slatkise. Njen sin je tako tretirao lice 6 meseci i akne, kao i sva perutanja su nestala. E, sad, kada sam logicno razmislila, perut iz kose, kao i perutanje koze meni je nestalo samo prosle godine kada sam sprovela strogu proteinsku dijetu radi smanjenja kiselosti organizma (svi koji imaju seboreju ili gljivice imaju kiseliji organizam!), u trajanju od 3 meseca, najvise od svega sam konzumirala badem! Pre 4 dana sam presla na ovaj tretman (i kosu pre pranja sam namazala bademovim uljem na nekoliko sati, kao i obavezno telo posle tusiranja). Vec za 4 dana meni je koza zacelila, ni jedna flekica, akni nema (nadam se da ce tako ostati), perut je minimalna, a perutanje po telu nestalo. Obzirom da sam resila da se tih napasti oslobodim za stalno, uvela sam u ishranu kefir (ili jogurt zbog regulisanja varenja), kompleks vitamina i minerala (duovit), obavezno limunada sa pola limuna u casi vode, kalcijum i magnezijum sumeci, zeleni caj, ne jedem hleb vec skoro godinu dana (minimalno unosenje glutena), salatu od listova maslacka (sa belim lukom, prirodnim jabukovim sircetom, maslinovim uljem) za ciscenje jetre. Kada sam u toku dijete izbacila gluten (odrekla sam se hleba za stalno), izbacila sam i sve ono sto moze da sadrzi aditive i kvasac (dobro, poneka palacinka, pica ili pljeskavica u tortilji moze), ubacila sam 2 puta nedeljno fizicku aktivnost, odlazak pesice na posao (dnevno 2-3 km). Minimalan unos namirnica koje zovu 4 bele smrti: brasno, so, secer, masti, kozice nikako. Vise ribe zbog omega3. Rezultati su vec vidljivi, moja koza blista, kao sto nije vec vise od 10 godina, koliko muku mucim. Imunitet mi je toliko jak da iako su svi oko mene bolesni, meni je super. Obzirom da mi na ovom blogu pomazu neki saveti, a posebno tekst autora, resila sam da ovo podelim sa vama, jer verujem da jos mnogima moze pomoci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podijeli tvog iskustva i isto zanimljiva priča i tko zna nekome možda i pomogne. Dio sa glutenom i šećerom je isto bitan i zaista tu dvojbe nema da su štetni.
      Zaboravila si napisat ime!!!
      Ako nije problem ubaci ga jer po pravilu bi ga treba brisat, no s obzirom da nije konverzacija u pitanju nego podijela iskustva ostavljam ga.

      Izbriši
    2. Izvinjavam se sto se nisam potpisala uz prethodni komentar.
      Sanja

      Izbriši
  41. Počeo sam uzimat propolis apipol bezalk. kapi sinoć sam popio pet kapi i jutros pet ali sad mi se seboreja upalila kao nikad prije.
    Sad neznam jeli to samo početna reakcija koja će se s vremenom smirit ili da prestanem uzimat propolis ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prekini skroz na par dana dok se ne smiri i onda kreni polako po jednu kap na dan, pa diži polako dok ti ne bude smetalo. Kod mene se to događa ako uzmem 15 kapi 2x na dan a vidiš kod tebe je još gore.

      Izbriši
    2. Ok. Trošit ću samo zeleni čaj i liveraid mjesec dana da malo ojačam jetru pa ću onda počet s propolisom. Javit ću rezultate.

      Izbriši
    3. Može i tako. To mi je isto fascinantno kako kod nas seboreja reagira na imunostimulanse tipa propolis dok kod zdravih ljudi nema takvih efekata.

      Izbriši
  42. Anonimno1/4/12 13:39

    E ovaj blog mi je otkriće godine!
    Od djetinjstav imam suhu i crvenu kožu lica, perut-čitaj nedijagnosticirani seboroičnidermatitis. Od mazanja soleom i niveom (u djetinjstvu)do skupih šampona protiv peruti i kojekakvih krema...isprobala gotovo sve! Pomoglo ništa! Svi šamponi protiv peruti su pomagali prvi puta...kasnije ništa! Uredno početkom zime koža poludi i onda pola godine borbe...na kraju od sunca nestane većina problema.
    Ovih dana sam bila na rubu živčanluka jer mi ništa ne pomaže...liječnici više ni ne idem jer jedino zna dati Eucerin ili belodermu na što poludim!
    U biljnoj ljekarni kupila šampon Aleodermala za osjetljivo vlasište i kožu (na preporuku ljekarnice)i to je prvi šampon nakon čije upotrebe nemam provalu crvenila po čelu i licu.
    Sad kada sam otkrila ovdje tvoje savjete planiram ih primjeniti odmah.
    Zanima me jesi li isprobavao Hedera propolis? Mislim da je on smao u kapsulama.
    Planiram početi polako s propolisom i zelenim čajem...s liveradom bih malo pričekala....
    Senchu već koristim,ali ne redovito...vjerojatno mi je zato koža znala imati bolja izdanja na par dana.

    Ne mogu opisati svoje oduševljenje ovim blogom...konačno netko tko zna o čemu govori i to iz vlastitog iskustva.
    Hvala! Ema

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. AKo ti taj šampon pomaže drži se njega. To ti je uvijek tako, nekome neki proizvod djeluje a na nekome suprotno. Nisam probao Hederu no malo sam surfao po njihovoj stranici i moram priznat da na prvi pogled mi se ne sviđa njihov propolis baš zbog tih kapsula - "Sadržaj 1 želatinozna kapsula sadrži cca 270 mg čistog propolisa i cca 130 mg pčelinjeg cvjetnog praha s dalmatinske biljke bušinac (Cistus sp.)."

      Ovako propolis i zeleni čaj obavezno se moraju kombinirat (barem u mom slučaju) jer sam primjetio da ako koristim zeleni čaj sam bez ičega koža na licu se pogorša. Propolis je teško naći jer svatko drugačije na njega reagira, zato sam napisao da bude bezalkoholni i baby. Meni jedino taj odgovara. Probao sam matičnu mliječ u kapsulama i prošao sam kao Alen gore, stanje se pogoršalo. Probao sam i propolis a peludi (tako je pisalo a to je valjda taj cvjetni prah) isto se pogoršalo.
      Pogorša se i od ovoga ali ako uzimam u veliki dozama tipa 20x2 na dan.
      Još pored svega taj njihov propolis ima cvjetni prah i biljku bušinac.
      Neznam, pokušaj s njim, možda ga dobro primiš, prati stanje pa vidi dal će ti se pogoršat stanje.
      Cilj i jest iskoristit prednost propolisa ali bez pogoršanja, jer kažem taj propolis na dugoročno samo donosi dobro, jer djeluje kao imunomodulator i ima proteine i aminokiseline svej na jednom mjestu.

      Izbriši
  43. Anonimno1/4/12 21:34

    E da ni meni se nije svidio taj dio da je propolis u kapsulama i da ima tu neku biljku dodanu za koju uopće ne znam što je. Mislim da ću probat s tvojom preporukom propolisa.
    Promjene u prehrani sam već uvela...i stavrno to ima smisla...
    Kuhaš li zeleni čaj po preporuci s vrućom vodom ne vrelom...koliko ga dnevno popiješ?
    Hvala na savjetima, samo tako nastavi...ova starnica je korisnija od hrpe literature o ovom problemu. Pozz! Ema.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja samo prenosim svoja iskustva i iz mog iskustva propolis mora biti čisti bez dodataka. Popijem 2 šalice čaja na dan, nekad preskočim ali rijetko. Taman kad krenu prvi mjehurići i ono već vidiš da se približava vrenju to je to, ubaciš čaj i ostaviš 3-4min.
      Budem probao ponovno izbacit kruh, prije rečeno ugljikohidrate koliko je to moguće da vidim rezultate.

      Izbriši
  44. Pozdrav.Viktore koje kreme koristiti za ovo perutanja lica?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve ti piše ovdje - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html
      Nađi si neku koja ti odgovara.

      Izbriši
  45. pozz malo sam zbunjen ostao iskustvom Sanje koja je pisala gore u komentarima.
    znam kad sam bio kod dermatologice da mi je rekla da orašasto voće treba izbjegavati da često izaziva upale i ako se ne varam to sam pročitao i na ovom blogu nisam siguran davno sam čitao starije postove.. to je zbog vitamina E on pogoršava stanje... e pa ja izbjegavam orašasto voće ali čitajući iskustvo Sanje koja stalno konzumira bademe i bademovo ulje ostao sam zbunjen, sam ja nešto krivo shvatio ili?

    Hvala na odličnom blogu i hvala ljudima na podjeli iskustava.
    peace

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisi koje orašasto voće u tome je caka. Ja sam gore ako si čitao, napisao za pistacio da ga treba jest. Zašto? Dao sam čak i link na stranicu za analizu hrane na kojoj lijepo piše Inflamation Factor 86 i onda ispod piše mildly anti-inflammatory.
      I sad kad odeš gore u tražilicu u upišeš almonds (badem na eng.) kaže za Inflamatory factor 278! Visoko antiupalan! Znači mogao bi se jesti, čak i preporučljivo bi ga bilo jesti. Kad se pogleda sastav vidi se da ima vitamin E kao glavni sastojak pa je vjerovatno zato toliko antiupalan jer vitamin e je antioksidans.

      http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3086/2

      Izbriši
  46. Viktore vidi ovo.Dermatolog mi napisao da koristim acidi borici(2x5min),advantan krema 2x dnevno 7 dana,aha pjena 2xdnevno.KOJI JE REDOSLJED OVOGA,ON MI NIJE OBJASNIO,VALJDA JE MISLIO DA ZNAM STA IDE PRVO,DAL PJENA,KREMA ILI OVA VODICA ACIDI

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Redoslijed je samo jedan - kanta za smeće a ne tvoja glava. To ako ti bude pomoglo biće kratkog daha a nakon toga te čeka pakao. Rdoslijed je valjda prvo ta pjena za lice da kao malo očisti pa onda malo kiseline da spali kožu i krema dođe kao šlag na tortu i sve divno i krasno. Farmacija sretna kao i doktori jer su okrenuli lovu a pacijent još sretniji, no ta sreća će trajat dok se ne probudi i shvati da je živio u iluziji.

      Jesi ti pročitao uputstva toga što si dobio? Evo ti za kremu - http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP-I-530-09-05-02-289.pdf i lijepo piše KORTIKOSTEROIDNI DERMATIK.
      Ovu pjenu koliko vidim koriste za lice ovi koji imaju akne i sl. Nekim djeluje nekima iskuši kožu. Nije loše, ako ti ne paše ne troši dalje i kupi si bioderma tonik H2O za čišćenja lica.

      Za tu kiselinu se malo više informiraj - http://forum.bih.net.ba/showthread.php?t=54294
      Imaš pun internet toga, toliko infa na par klikova i zaista nije teško doći do infa.

      Neznam koliko ti je kritično perutanje ali ja osobno NE BI STAVLJAO TO NA SEBE. Pogotovo ne tu kremu jer vjeruj mi kasnije će biti puuuno gore. Prošao sam taj pakao dok se nisam "skinuo" sa farmacije i tih njihovi kemikalija.

      Ja savjetujem ali odluka je na tebi.

      Rekao sam 100x i opet ponavljam, ljudi manite se dermatologa i njihovi krema i koječega. Lijepo sam objasnio zašto vam NEĆE POMOĆI. Samo gurate problem pod tepih.

      Izbriši
  47. Ja sam Viktore citao tvoj blog i drzao se manje vise svega,ishrana pogotovo,jedem maksimalno zdravo,koliko sam u mogucnosti,mlijeko i secer nikako ali nikako.U mene je malo ozbiljniji problem,lice mi izgleda necisto,ocigledno nije samo problem dermatitis,ovdje treba jos neke stvari sredjivati
    Sta bi moglo biti to,inace sam svjetle puti,bio sam bijel kao sir,ali sada mi je lice nekako potamnilo,ima tu i tragova crvenila pogotovo na nosi i oko ociju,ali lice je dobilo neku drugu boju,tamniju,prljaviju.I ima na licu naslage masnoce,nekada ih mogu prstima nastrugati kasiku cijelu.
    Sta je tu rijesenje,da li je ova krema i za ovakav slucaj dobra,ja je trneutno stavljam samo na jedan manji dio lica da vidim kako ce proci,ako tu ne bude valjalo onda nece i na ostalo,ali pjena mi se cini ok,osjvezavajuce

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta je s perutanjem na licu i u kosi? Kažeš da imaš tu i tamo crvenila? Seboreja je točno ograničena s perutanjem i crvenilom, može čak i biti masnoća (ali baš u tolikim količinama kao kod tebe nisam niti ja nikad imao iako se smatram da sam bio teži slučaj) ali sad da je cijelo lice tamnije stvarno neznam. Možda imaš uz seboreju dodatno alergiju na neznam tipa sunce ili tak nešto. Osim prehrane šta si još uveo? detox? suplementi?

      Izbriši
  48. Ja imam klasicnu seboreju tako da je naravno perutanje prisutno,zbog ove peruti na licu ono izgleda nekako necisto,neglatko,masnocu skinem pridrzavanjem nekih stvari i fizickom aktivnoscu,ali ostanu neke mrlje po licu,pa ne znam dal neku dodatnu kremu uzimati.Imam takodje i bore po licu sto je vjerovatno zbog stresa stalnog a kojeg ne mogu bas lahko izbjeci,pa znas li kakvu kremu i za to?
    Od suplemenata pio sam b kompleks ali nista nije pridonio poboljsanju,pio sam jedno vrijeme i cink radi akni.Sta je sto se tice onih sumecih tableta,dal njih uzimati,imam sve moguce one minerale i vitamine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj sa Sensibio DS jer je jako lagana i brzo se upije. Cink meni uzrokuje akne tak da ništa od njega. Ako vitamin B nije imao efekta probaj sa beta caroten, on je isto za kožu dobar tak da nemožeš fulat. Ono u šumećim je običan šrot tak da bježi od njih, kupi kvalitetno tipa KAL ili Twinlab.

      Izbriši
  49. Sensibio ds sigurno mi nece pomoci jer je preblaga krema za moj slucaj,koristio sam slicne kreme ali nista.Sto se tice bora po licu znas li kakvu kremu mogu uzeti a da mi ne pogorsa stanje ili ne prouzrokuje akne posto ih inace namam ali mi je koza osjetljiva pa moguce je da se pojave?

    p.s Posto je sirutka dobra za jetru,a moguce da seboreja ima veze sa jetrom,da li je piti,steti li ona sta ovako,posto mislim da to ide na fazon mlijecnih proizvoda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda zvučim glupo ali kao da tražiš kruha pored pogače. Ima more krema, sve kreme su više manje na isti kalup, vrte se 20-30 "ljekoviti" sastojaka i to je to. Imaš tamo onaj spisak - Kontrola seboreičnog dermatitisa pa odaberi neku. To su sve kreme namjenite borbi protiv crvenila. Naravno da će nekom odgovarat neka a ta ista drugome ne mora.
      Ja još nisam čuo da neka krema uzrokuje akne??? Šta će ti krema protiv bora?? I ono što reklamiraju i prodaju po paprenim cjenama je samo mazanje očiju.
      Za sirutku probaj, 90% sam siguran da će ti pogoršati stanje.
      Kod seboreje postoji samo jedno pravilo - Eksperimentiraj!

      Izbriši
  50. Jesi li slucajno primjetio da se tebi stanje poboljsalo nakon sto si izasao iz puberteta,pubertet sigurno ima nekog uticaja na pogorsanje,ja imam 20god,moguce da sam jos u pubertetu.meni je najveci problem perutanje lica,da mi je provjereno dobru kremu jer mi je lice osjetljivo i nece svasta,pronaci cu nesto valjda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nema to veze s pubertetom jer su sva godišta zahvaćena i staro i mlado.
      Odaberi si neku kremu - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html
      Malo sam updateao spisak. Navodno LRP su odlične kreme pa probaj s njima. Recimo ova LRP Kerium DS je i za perut i za masnu kožu, sve u jednom što malo koja krema ima.

      Izbriši
  51. Probat cu je ako budem mogao naci je.Vidim tamo ti pise "umivanje H.S samponom",ne razumijem to,zar se to stavlja na lice,i zar uopce ti samponi smiju ici na lice,ja imam neki Kelual i Filoval sampon,oba izuzetno skupa

    OdgovoriIzbriši
  52. p.s citam o ovom atopijskom dermatitisu,ubij ti mene ako onaj dermatlogo mene nije zeznuo,imam osjecaj da moje stanje vise naginje atopijskom nego seboroicnom,spominju su alergije na razne stvari,narance,limun,bjelance,a ja to sve jedem jer sam smatrao dobrim za seboreju,vitamin c.
    Kako provjeriti tu alergiju,izvadim krv i posaljem a oni kao otkriju na sta si sve alergican jel?

    OdgovoriIzbriši
  53. Ma bilo koji šampon koji je protiv peruti može se koristit za umivanje. Pa naravno da može na lice ako ide na vlasište :)
    Ma to moraš ići kod doktora da ti dat uputnicu za alergo testove i onda ideš u bolnicu tamo te pikaju i onda vide na šta si alergičan. Sumnjam da vade krv.

    OdgovoriIzbriši
  54. probat cu onda i na lice.Nego cudno mi je sto svi koji imaju seboreju zale se na perut u kosi,ja je nikada nisam imao,ne svrbi me nimalo,ne koristim sampon nikako,samo stoji,to moze biti dodatak dokaz da mozda nemam seboreju nego atopijski dermatitis,valja otici drugom dermatologu,ovaj je glup

    OdgovoriIzbriši
  55. Sta mislite o konjskom mesu,koliko moze lose uticati na S.D?

    OdgovoriIzbriši
  56. Već više od sat vremena iščitavam sve što se nalazi na ovim stranicama o seboreji,a povod je moja prijateljica koja je prije deset dana otkrila da preparati koje koristi u kontrolisanju seboreje, nisu dozvoljeni da se koriste i za vrijeme trudnoće. Naravno, odmah je prestala sa uporabom, ali situacija je sada već kritična. Svrab i crvenilo sa tjemena, širi se na lice,a još veći strah je za već rijetku kosu. Mislim da sam shvatila ključnu ulogu jetre , kao i nedostatka vitamina, tj. povećanu potrebu za određenim vitaminima. Iz komentara sam također shvatila da lokalna upotreba preparata tipa krema, šampona i ostalog, što ona koristi, nije nikakvo trajnije rješenje. Eksperimentiranje sa Liver Aid-om, propolisom i zelenim čajem, kao i C, E, B, vitaminom,..ishrana...i ostalim nabrojanim u vašem tekstu, može donijeti najbolje rezultate za nju. Njeno pitanje je i bilo što činiti bez kremica i pomada specijalnih za seboreju? Bilo bi ovo najsretnije rješenje za moju dragu trudnicu. Pridružujem se pohvalama i zahvalama na iscrpnim informacijama, a ako imate neke savjete ili komentare na temu 'trudnoća i seboreja', samo izvolite, čekam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neznam o kojim preparatima se radi ali pretpostavljam da su u pitanju kortikosteroidi. Može koristiti šampone protiv peruti (http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html). Na link ima cijeli spisak pomagala. Može koristit omegu3 koja će smirit stanje i eventualno neki kvalitetan suplement tipa biotin. jesti što zdravije s naglaskom na povrću i voću sa što manje industrijski poslastica.
      Nažalost to je sve što se može napravit dok trudnoća traje, sve ostalo ispada iz igre. Šamponi su odgovor na njen problem, Bioderma, Vichy, ovi obični tipa H&S pa crni šampon(iako je i on pod upitnikom), izbor postoji i nisu prejaki da smetaju organizmu a opet obave posao.
      Za kremu isto ima sve na spisku. Moj favorit je odvijek Bioderma DS ali ima i drugi kvalitetni krema koje kontroliraju crvenilo a da nisu štetni ili da imaju kortiće u sebi.

      Izbriši
  57. Ljudi nemojte se smijati ali izgleda da i Bog ovdje ima nekakve veze :D.Ja kada se ponasam divljacki,iz loseg djela u lose uhvati me napad ne moze ga dr.house smiriti,kad se smirim malo i lice se smiri,valja biti dobar momak od sad :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Remy što reći nego ovaj svijet je pun skriveni tajni i ništa nije isključeno ;)

      Izbriši
  58. Mislim da i probavni sistem igra bitnu ulogu i da vecina ljudi sa SD ima i neki problem sa stomakom tako da valja poraditi i na tome. Ja sam poceo da se hranim pretezno vocem i povrcem, samim tim su i jetra i probavni sistem manje optereceni i koza se popravlja, a pritom sam izbacio sve preparate.
    Jedino sto preferiram slatko voce pa ne znam da li taj vocni secer moze negativno uticati. Ako neko zna, odgovor je dobrodosao.
    I da, da li neko ima iskustva sa travarima, lecenjem biljem?


    Marko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se u potpunosti. Igra ulogu samo je pitanje što je točan uzrok. Problem je na relaciji jetra-crijeva samo dali loš rad crijeva utječe na jetru ili je obratno to je pitanje.
      Slatko samo po sebi nije problem, problem je što ga probava ne obradi kako treba. To je sve toliko složeno da jednostavno čovjek se pogubi u svemu tome.
      Ono što mene zanima je uzrok. Sve više manje ovo što sam napisao na blogu je samo kontrola i ništa drugo ali kao da i imamo neki izbor još kad se perutaš i kad te svrbi samo daj bilo šta.

      Sa travarima imam loša iskustva, probao sve moguće kombinacije biljni pripravaka i svaki put dobijem pogoršanje tako da sam od toga definitivno digao ruke. Od ostalih ljudi neznam, nekima i je pomoglo.

      Izbriši
  59. Viktore ti se definitivno predobro razumijes u ove stvari,ja sam laik za ovo,pa da te pitam

    A DERMA dermatoloski sindet pise na kutiji,ovo meni lici na sapun,vjerovatno je to, sa ekstraktom zobi,ne isusuje kozu,bez parfema,bez parabena,tako nesto.Sad me zanima dal je ovo ok koristiti zbog S.D i dal ovo ublazava akne ili ih pogorsava,posto meni tu i tamo poneka zna se pojaviti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako je (a koliko vidim da je) za osjetljivu kožu onda može. Na akne ti neće utjecat jer je to unutarnji problem, može eventualno pomoći ali zeleni čaj je lijek za akne (barem u mom slučaju).

      Izbriši
  60. Pozdrav

    Ja se javljam prvi put,bila bih zahvalna na tvom misljenju:
    Imam 26g,zensko sam,i recimo da sam dobrih 10 g u nekakvom nezdravom psihickom stanju. Sve je pocelo jednim jakim emocionalnim sokom; pretpostavljam da sam nakon toga upala u depresiju. Cesto mi i danas dolaze epizode pesimizma,placa,melanholije, neposobnosti da se icem radujem,i ma koliko da sam svjesna svog stanja ne mogu nikako da se trgnem i izvucem...no dobro,priznanje je valjda prvi korak ka izljecenju..ne uzimam nikakve medicine.
    Druga stvar je da mi se pojacala maljavost po tijelu i dobila sam je na neuobicajenim mjestima (brada,ispod bade isl). Prije nekoliko godina testosteron mi je bio na gornjoj granici.Kakav je sad-ne znam.Ginekoloski nalaz je pokazao i policisticne jajnike (blaza forma).
    Koza po T-zoni mi je bila jako masna,uz prosirene pore.Tu sam kasnije dobila crvenila,s manjim-vecim intensitetom svraba i ljustenje,i tako godinama.No ono sto me buni-cesto mi uz lagan svrab oteknu ocni kapci,bude crvenila,a nekad se i oljuste.Takodje po pregibima vrata dobijem crvene fleke uz svrab i ljuskanje,nekad me zasvrbi i na pregibima laktova,al nema vidljivih promjena,jedino blago najezena koza kad pocesem.DIjagnoze kod par ljekara-seboreicni ekcem.
    Mene zbunjuje otkud na vratu i ocima,jer nisam nikad cula da nekom tuda izbija,i to me jako brine?
    Pretpostavljam da se kod mene mozda mijesa s atopijskim ekcemom,tj nekom alergijom na nesto...
    Vlasiste mi je cisto.Kortizon izbjegavam,mogu reci ne koristim.
    Ishrana:hm....dosad-umjerene kolicine tjestenine,nesto vece kolicine slatkog,manje kolicine gaziranog,dosta povrca,voca i svega onog sto se naziva zdravim.
    Pretpostavljam da je moja seboreja kombinacija stresa koji naravno utice na rad organa i hormonalnog disbalansa-sto vodi i toksinima.
    Sto se tice organa: gastroskopija-OK,2 UZ-ok,bez abnormalnosti,jedino blago zamucena zuc,presavijena,zeludac kaskadnog oblika.Opet,drugi UZ nije ovo pokazao. Vrijednosti jetre su bile OK.
    Krenula sam s ishranom zvanom LCHF uz kombinacije cajeva za jacanje zuci,ciscenje jetre i slicno- kadulja,kopriva,pelin isl.Mnogo ljudi pise da su se rijesili vremenom tih ekcema,cak i psorijaze,ali da u pocetku kod seb.ekcema dodje do jakog pogorsanja. Mene seboreja drzi od decembra i nikako da me skroz popusti,prije sam imala cistih period po par mjeseci.Sad imam po nekoliko dana.
    Planiram kupiti ventiliranu glinu za oralnu upotrebu.Imas li iskustava s tim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podijeli iskustva.
      10 godina emocionalnog trpljenja definitivno ostave svoj trag i to moraš rješavati. Razgovor s nekim bližnjim, frendicom ili ići kod psihologa, samo se neće od sebe rješit jer moraš to izbacit iz sebe.
      Emocije mogu utjecati na tijelo jer stavljaju tijelo pod stres, stalno to govorim da je tijelo pod turažom i to ide neko vrijeme dok se ne krene pucati po šavovima a onda izbijaju ovakve "gluposti" gdje koža koja se uzima zdravo za gotovo odjednom postaje crvena i perutava.
      Maljavost je posljedica hormonalnog disbalansa jer unutarnji organi (već tko proizvodi i kontrolira hormone) ne odrađuju posao kako treba. Da i odeš kod doktora oni ti mogu dati tablete (ako uopće i postoje a u to ne sumnjam) da to uteraju u red no problem je i dalje tu, samo je prikriven.

      Dobro si pretpostavila da imaš više stanja odjednom, sad to bio atopijski ili psorijaza to je posve nebitno jer je problem isti - koža u banani uzrokovana lošim unutarnjim stanjem.

      Nalazi što se vade neće ništa pokazat jer ovo je izvan dometa medicine, sva ta sila tehnologije 21. stoljeća a perutanje kao prije 2000 godina ostalo isto.

      Čuo jesam za tu glinu i navodno nekima je pomogla. Nisam je probao tak da nemam s tim iskustva. Možeš je probat, stvarno nemaš šta izgubit (osim love naravno) a potencijalni dobitak je velik tako da go for it.

      Za LCHF znam i u neku ruku je podržava i slažem se sa dosta toga no ima dosta stvari s kojima se ne slažem. Ne podržavam ekstreme, tipa vegetarijance niti LCHF koji propagira masnoću i istovremeno tvrdi da su žitarice nezdrave.
      Te dijete koje se nude, pa kojekakvi programi prehrane su kao neke moderne sekte koje posjeduju "sve tajne stvorenog" i odmah rastumače i zemaljsko i božansko.

      Mene uvijek zanima zašto i kako nešto funkcionira i šta bi se moglo promjenit da se to popravi, tipa ako je netko alergičan na gluten ili mlijeko. Uvijek mora bit neki uzrok za sve. Tko zna možda tim ljudima samo fali tam pitaj boga nekakav protein koje je potreban za proizvodnju enzima kako bi se hrana mogla preradit a sad ići ljudima prodavat priče da su žitarice štetne to ti dođe kao oni prodavači zmijskog ulja iz filmova.

      Tu psihu definitivno moraš rješit, kreni odtud a za tijelo daj mu suplemente i zdravu hranu da to lakše pretrpi. Još si mlada i cijeli život je pred tobom a prošlost ostavi iza sebe i gledaj naprijed i ovaj život sad u ovom trenutku. Glupo je da sad i buduće trpe zbog prošlog koje je bilo i prošlo zar ne?

      Glavu gore i drži se.

      Izbriši
  61. Nemoj me plasiti tom psorijazom,nijedan doktor ju nije ni pomenuo,a i ne lici na nju:) Uskoro cu povaditi kompletnu krvnu sliku,mozda uraditi kompjutersku analizu organizma,nalaze hormona i alergo-test.Da vidim ima li igdje ikakva fizicki slaba karika.Bas me zanima.Doktori su dobri barem za dijagnostiku.
    -Lijekove- ne zelim trpati u sebe jer doktori nisu obrazovani da traze i otklonu uzrok,vec da maskiraju simptome,zato svi mi muku mucimo s ovim problemom.
    Ja ne kazem da ocekujem sa sigurnoscu cuda od te LCHF ishrane,ali zvuci logicno.Mnoge zene su izlijecile PCOS,stitnu zlijezdu i dovele u red hormone,samo treba vremena.Cak su nestale stvari koje ukazuju na teze bolesti,primjerice lupus.Izbjegava se svaki brzi izvor ugljikohidrata,seceri i sve sto se pretvara u glukozu,jer dize naglo inzulin i druge hormone.Jede se raznovrsno meso,ne samo crveno,vec velike kolicine ribe s omegom3,iznutrice,piletina....samo se ne uklanja prirodna masnoca s mesa.
    Od drugih masnoca se koriste samo one dobre,kao prilozi i za przenje: djevicansko maslinovo ulje,kokosovo,maslac i slicno.Izbjegava se sve sa prevelikim udjelom omege 6 i 9 u odnosu na 3.
    Velike kolicine povrca i sumskih bobica se mogu jesti.Zaista,izbor hrane je ogroman.Izbjegava se sve preradjeno i sa E-brojevima.
    Zitarice se izbjegavaju radi glutena,podizanja inzulina i jer sadrze neke antinutrijente koji kradu dobre tvari organizmu.No,recimo,onaj dio zitarice koji zaista valja-mekinje-se stavljaju u LCHF hljeb.
    Sta je problem s alergijama na gluten ili laktozu? Brasno se tretira hemikalijama da bi se izbijelilo.Jedemo velike kolicine bijelog brasna,a jedini dio koji zaista vrijedi jeste ljuska zitarica. Taj dio je potpuno zanemaren u ishrani.
    Mlijeko je puno antibiotika i hormona,pri preradi se uglavnom ubije i ono malo dobrog u njemu.
    Kad kombinujes zatrovanost i disbalans modernog organizma sa ovako unistenim zitaricama i mlijekom dobijes netolerantnost.Citala sam da neke osobe koja ne podnosi mlijeko u tetrapaku sasvim normalno podnose domace nepreradjeno mlijeko sa sela....
    Eksperimentisacu,bude li nekih rezultata rado cu se javiti i nadam se bar malo pomoci drugima.

    Mnogo ti hvala na brzom odgovoru i potpori Viktore.Jako si ljubazan.Sretno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne naprotiv sretno tebi!
      I obavezno javi u budućnosti rezultate nalaza i dali su išta pronašli jer i mene to zanima.

      Izbriši
  62. iz licnog iskustva mogu reci da hrana nema veze sa S.D,ja em jeo fast food cijelu sedmicu em ne silazio sa povrca i voca isto je,stanje nekad ok nekad lose,klima def.,dok je proljece bilo lice bilo fantasticno,kako ovo malo zahladni opet se vrati

    Viktore sto se tice stavljanja sampona na lice,recimo ovaj Keulal ja koristim,koliko dugo se to drzi na licu i koliko se sampona stavlja,malo,malo vise,srednje??

    p.s moze li akne poruzrociti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda u tvom slučaju da ali ne i u mom. Svatko je različit i nismo svi isti.
      Ma staviš malo samo, utrljaš i umiješ se.
      Ne može.

      Izbriši
  63. Viktore sto se tice aloe vera kreme,dal da je koristim,cuo sam da je to za akne,jel tacno?kako se konkretno zove ta krema,ili se uzima gel ili sok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma aloe vera je dobra za sve, barem je tako na papiru no ne i za seboreju. Ja sam davno kupio aloe veru u obliku gela no bila mi je bezveze, seboreju pogoršala, koža ostane nakon tog gela zategnuta. Probaj bilo koju sam aloe verom ali ne očekuj čuda.

      Izbriši
    2. konkretno eto neki dan mi se pojavile akne po licu,one podkozne crvene,pa me zanima kako ih smiriti,cime ih namazati?obicno ih nikad nemam ali eto ne znam sta je bilo,vjerovatno stres pred ispite.
      I citao sam da kortikosteroidi,onaj sastojak sto ima u kremama za seboreju pogorsava akne,treba paziti i na njeg

      Izbriši
    3. Pij zeleni čaj nikakve kreme jer ti neće pomoći.

      Izbriši
  64. pijem ne pomaze caj.nije moguce da bas nikakve kreme ne pomazu,mnogi kazu da im pomogne nesto

    OdgovoriIzbriši
  65. Seboreja mi je dijagnostikovana pre 4 godine, ali sam oduvek imao peruti i crvenilo lica na promenu godishnjih doba. Dermatitis mi se javio u toku stresnog perioda. Dermatolog mi je prepisao sinoderm, sebamed sapun i mycoseb. Recheno mi je da mazem sinoderm chim primetim bilo kakvu promenu na kozi, shto sam ja, i radio - budala.
    Seboreja se pojavljivala i nestajala periodichno. Nisam previshe razmishljao o tome. Bilo je loshih i dobrih dana.
    U isto vreme sam vukao i upalu mokracnih kanala i urolog mi je prepisivao antibiotike, koji su mi pomogli dok sam ih pio, ali nakon toga se sve vracalo. U medjuvremenu keva mi je u jednoj biljnoj apoteci u mom rodnom gradu kupila neke kapi iz Rusije i poslala da probam - kao: "od biljaka su i ne mogu da shtete". Nakon dve nedelje problemi s mokracnim kanalima su nestali, ali sam nastavio da pijem preventivno kapi josh neko vreme. Sada u opshte takvih problema nemam.
    Taj dogadjaj me je naveo da sve vishe chitam o seboreji i o alternativnim reshenjima. I dalje sam koristio sinoderm ali samo po potrebi. U medjuvremenu sam listao razne forume, naleteo na ovaj blog, experimentisao na sebi raznim kremama. Probao sam i Bioeliksir Dermio. Jeste skupa, ali nishta bolje nisam namazao na lice, medjutim dva meseca nakon shto sam je potroshio dermatitis se vratio. Povezao sam to s dve stvari, prva je prestanak korishcenja kortikosteroida u periodu korishcenja bioeliksira, a drugo, greshka koju sam napravio je shto nisam kupio njihove kapi za chishcenje organizma umesto kreme, jer seboreja nije neshto shto dolazi spolja kao shto sam nauchio od Viktora i josh nekih autora, vec nashe unutrashnje stanje.
    Moram da pohvalim autora bloga shto me je pokrenuo u traganju za reshenjem. :)
    Jedina stvar s kojom se ne slazem je uzimanje suplemenata. Nash organizam je u stanju da pomogne sam sebi, ali to mu treba dozvoliti. Uzimanje suplemenata ga samo chini lenjim u toj borbi.
    Danas skoro da uopshte nemam problema s kozom. Promenio sam ishranu u potpunosti. Jedino shto od kozmetike koristim je nivea total repair protiv peruti (koje imam sve manje, pa chak je i iz ushiju nestala, a mislio sam da nikad nece) i ulje jojobe i to samo ujutru. Imao sam paklene dve nedelje skidanja s kortikosteroida. Ko je proshao zna shta je...
    Sada se uglavnom hranim vegetarijanski pa chak nekim danima i veganski, i gledam da to bude presno voce, povrce, orashasti plodovi, zelenish, a jednom nedeljno postim na sochnom vocu. Ne vecheram posle 8 i doruchkujem posle 10 ujutru i to uglavnom voce, jer se u tom periodu telo chisti. Pijem uglavnom vodu i chajeve (kupujem na merenje, ne one iz kesice). Shto sam duze na takvoj ishrani, vidim da telo ima sve manje i manje potrebe da se chisti.
    Ne mozesh ochekivati da cesh za mesec dana izbaciti toksine i sluzi koje su se gomilale chitavog zivota, ali dozvoli telu da se bori i ojacha. S druge strane, od kada sam pocheo da se budim ujutru bez crvenila i perutanja, nivo stresa se jako smanjio. Sve je to jedna velika lanchana reakcija.
    Preporuchujem knjige Ernsta Gintera, Arnolda Ehreta, Viktorije Boutenko... ne treba menjati ishranu na svoju ruku. Posavetujte se s nekim ko se razume ili chitajte i informishite se. Ne ochekujte da ce se chudo dogoditi nakon nedelju ili mesec dana, ali budite istrajni u borbi i hranite se i pijte svesni da je ono shto unosite u sebe lek. Nemojte jesti samo zbog ukusa ili gladi, vec jedite da bi bili zdravi.
    Izvinjavam se na ovako dugom komentaru, ali znam shta znachi boriti se s ovim sranjem i kako ponekad chovek izgubi veru u izlechenje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bane zahvaljujem se na podijeli iskustva, vjerujem da će pomoći ili barem ohrabriti i druge da se uhvate u koštac sa seborejom i da krenu rješavati problem iznutra.
      Slažem se da suplementi nisu trajno rješenje no bolje ikakva pripomoć nego nikakva.
      Taj period skidanja sa kortića sam i ja prošao i jest bio je pakao i to zaista nebi želio nikome da prođe.
      Nažalost cijeli sustav prehrane je tako napravljen da bude brz, fin i nezdrav i onda se tome teško oduprijeti. Još kad te stisne stres života prehrana je zadnja stvar na koju svi mislimo jer "ne boli odmah" tek kad se dogodi seboreja onda se reagira i to na krivi način.
      Ja sam pokušao u više navrata tvoj način ishrane i čitao i druge autore i uvijek sam pao, jer kad vidiš kako se drugi hrane i svi zdravi teško je to ignorirati i hladno promatrat.

      Ja sam sa svojim stanjem isto jako zadovoljan, gotovo čist a opet jedem normalno. Znači ono standardna prehrana, meso, krumpir, kruh, voće , povrće i tu i tamo slatko se zalomi.
      Ne jedem parizere, kojekakve industrijske salame ili paštete. Rijetko pijem sokove. Pazim kakvu kozmetiku stavljam na sebe. Zaista minimalne ali pametne promjene koje život znače.

      Izbriši
  66. Slazem se s tobom, Viktore. Svako treba da potrazi reshenje koje mu odgovara i da se toga pridrzava.
    Danas u gradovima, pa chak i selima, ima jako malo zdravih ljudi, a savrsheno zdravih - ne verujem. Na nekim ljudima se to jednostavno ne vidi, imaju zdravu kozu, a jedu sve, ali kao shto si ti pisao ranije, ko zna shta se krije ispod. Mozda zvuchi glupo, ali mozda mi imamo srece shto nam se upozorenje pojavilo bash na kozi.
    Znam dosta ljudi iz svoje okoline koji su ishranom reshili dosta hronichnih "bolesti", isto tako znam i one koji su chitavog zivota delovali zdravo, i onda je samo krenulo (moj otac pre svega).
    Iz tih nekih razloga sam i krenuo da se bavim ovakvim experimentima, da bih pomogao sebi i svojoj porodici. Da oni vide, pre svega, na mom primeru, da je moguce srediti se od nechega za shta doktori tvrde da je hronichno.
    Da li je potrebno veliko odricanje - definitivno, ali je to mala cena za ono shto se dobija vremenom.
    Prvo su i moji roditelji bili u tripu (pogotovo keva) da greshim, medjutim vremenom i ona pochinje da uvidja da je meni sve bolje, kako fizichki tako i psihichki. I prijatelji, ponekad pomisle - "vidi ovog shta radi", ali vremenom su se navikli. :)
    Pri tome, da neko ne pomisli, ja nemam previshe para, ponekad jedva sastavljam kraj s krajem. Radim kao frilenser, pa s toga, moram da cimam ljude za svoje pare iz dana u dan.
    Eto, da ne gnjavim vishe... :)

    OdgovoriIzbriši
  67. Jeste li vi primjetili da vam je stanje losije ako sjedite ispred racunara ili tv-a duze?,meni se seboreja pogorsa izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U nekom postotku da ali to rješim gibanjem. Hodanje kombinirano s trčanjem barem jednom na dan i problem rješen.

      Izbriši
  68. Nebojša

    viktore, trebam savjet! kao i svi ovdje.. :)

    imam problema sa seborejom 3 godine..ljeti lakse, zimi teze.. :D

    kako se zadnji godinu dana bavim svaki dan fizickom aktivnoscu, izbacio sam sve salame, pastete, svu zacinjenu hranu, pizze, kobasice, slatkise, alkohol, nisam nikad pusio..

    Perutala mi se koza na podrucju brkova, izmedju obrva, po obrazima i po nosu. Imam prosirene pore, te moram svako 2-3 dana cijediti jer su puno nakupi onih dugackih za cijedenje.

    bio sam u dermatologa, dala mi je kremu kojoj su sastavili u ljekarnoj od:Beloderm cr 15.0, Orazol cr. 20.0

    Poslije nje, mi je nestalo skroz sa brkova, malo se poboljsalo ostalo.

    Poslije brijanja nemam nikakih problema, ali mi koza ne normalno dehidrira te pijem ogromne kolicine vode (inace popijem preko 2l dnevno najmanje) i 2 dana nakon brijanja mi se skine po sloj koze na nosu i oko nosa, te iscjedim pomalo neke mitasere potom mi koza bude super dan-dva i tako sve.
    poslije citanja na tvom blogu koristim liveraid, omegu 3 i ponekad vitamine.
    Stanje nije katastrofa, ali znam da moze puno bolje.

    Zanima me koji bi mi sapun ili losion preporucio za te prosirene pore koje je zacas napune necim, koje kremu da koristim posto mi se peruta koza svaki dan i skim po sloj koze. Uglavnom, zaboravio sam ti reci da imam i po ledima. Valja li ta krema, ako ne sta bi mi preporucio?

    Mozda je ovo vazno, ali ja nisam obracao paznju dok ovdje nisam procitao to oko jetre.

    u 11 mj. prosle godine na ultrazvuku su mi rekli: " Jetra nesto masivnija, izoehogenije strukture parenhima sa mjestimicnim ehogenijim sjenama i nakupinama ehogenosti vise u sredistu jetre ali bez izdvojene bez žarišne lezije"

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma u apoteci su ti dali kortikosteroid zato ti se i povuklo.
      Ona druga je valjda oronazol krema, sve isto stvar, djeluju i štete i imaju nuspojave.
      Za brijanje i meni je slično ali traje kratko zato to obavim prije spavanja ili navečer tako da koža bude ujutro OK. Koristi sensitive pjene. Čak mislim da bi brijači aparat bio još bolje rješenje.
      Liveraid će ti pomoći ali treba vremena.
      Budem stavio još jedan proizvod koji mi je pomogao.
      Od krema uzmi bilo koju neku za crvenilo i perutanje. Imaš spisak krema pod Kontrola seboreje. Koju uzeti zaista neznam, stalno preporučam Sensibio DS jer je definitivno nb1 i po sastavu i po učinkovitosti i možeš je stalno koristit, no ima i drugi dobri krema.
      Losion isključivo neki jako blagi, tipa bioderma H2O, koji je blag i učinkovit. Probao sam i druge firme no taj je jedini koji valja, bar meni i dan danas nakon neznam ni ja koliko je na tržištu.
      Neznam koliko dugo to provodiš sve ali treba ti najmanje 6mj da dođeš na pristojnu razinu i to govorim kad se skineš sa kortikosteroida.

      Izbriši
    2. Nebojsa

      Viktore,

      hvala ti. sta mislis da uzmem i od bioderme sensibio pjenjusavi gel? kakav je on?

      Izbriši
    3. Nebojsa,

      i koji Head and Sholders šampon kupiti ( npr.suha/masa..itd) ??

      Izbriši
    4. Pa možeš probat s njim umjesto losiona. Prije kreme opereš s tim gelom lice i to je to. Tako 2x na dan.
      H&S - Sensitive. Taj mi je najbolji jer kao malo manje isuši vlasište. No ako ti je kritičnije onda si uzmi onaj citrus za masnu kosu.

      Izbriši
  69. Nebojša

    Viktore,
    zaboravio sam ti napisati na imam sad upaljeno ovo podrucje ispod ociju kod nosa, kao da ima bubuljica ali nema nista iscjediti..i samo se pojaca upalu, doslovno vruce bude...

    Uglavnom, frende pomagaj kako mozes..hvala!

    OdgovoriIzbriši
  70. prosirene pore kod mene su takodje prisutne,kako ih maknuti ljudi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Endy malo korištenje googla ti nebi naškodilo.
      http://www.pharmatheka-consult.hr/proizvod.php?id_programa=1&oznaka=bioderma&id_kolekcije=5&id_proizvoda=40

      Izbriši
  71. Ma koristim ali ne znam sta je od toga dobro a sta nije,sta moze pogorsati seboreju ili izazvati akne a sta ne,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To ti ne može niti neće nitko odgovorit. Dok ne probaš nećeš znati.

      Izbriši
  72. Viktore jel uredu njegovati kozu ovako nekim neutralnim kremama da tako kazem,koji ne sluze za dermatitis,nego iskljucivo za njegu koze,jel postoji neka granica sta se smije a sta ne smije a da ne pogorsa stanje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sretno u pronalasku takve kreme jer ja je nisam uspio naći. Da neznam koliko blaga je bila uvijek je imala u sebi neki sastojak koji bi mi smetao i samo bi pogoršala stanje.

      Izbriši
  73. kako onda neke druge nedostatke na licu mimo seboreje maknuti?recimo evo sad kako je ovo vrijeme se poboljsalo kod mene lice je puno bolje,no ima nekih sitnih nedostataka,mrlji koji recimo znam moja sestra rijesava nekim kremama,pa koja je alternativa za mene?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moraš si naći kremu koja rješava nedostatke a da ne dira seboreju. Eksperimentiraj.

      Izbriši
  74. filip

    imam jedno pitanje u vezi propolisa. U tekstu o propolisu piše da koristiš bezalkoholni propolis tj baby. Nabavio sam apibaby propolis slovenskog proizvođača Medex i u uputama piše da je samo za vanjsku primjenu...znači li to da mi ovaj ne može pomoći?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Kapi od 5% alkoholna otopina propolisa u se preporučuje za herpes, manje opekotine, rane, abrasions, upala zubnog mesa i sluznice usta i želudac ulcers."
      Naravno da će pomoći, sad sam gledao sastav i OK je. Ovo što oni pišu da se vatom nanosi na površinu su priče za malu djecu. Ja sam imao afte x puta i ta metoda nikad nije funkcionirala, dok ti ne nakapaš veće količine u usta nema izliječenja, tako da slobodno ga troši.

      Izbriši
  75. Kako se tacno zove taj propolis i gdje se kupuje,u apoteci?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma propolisa imaš svuda, po trgovinama, drogerijama ili apoteci. Samo traži baby propolis.

      Izbriši
  76. Nivea for man jel uredu koristiti za nas koristnike seboreje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovisi šta koristiš. Ako ti ne smeta koristi. AKo već hoćeš niveu preporučujem sensitive.

      Izbriši
    2. evo pogledaj ovo konkretno,izgleda mi pravo dobro

      http://www.nivea.rs/Proizvodi/Nega-lica/pure-effect/Stay-clear-tonik-za-ciscenje-lica

      Izbriši
    3. Ma to je samo tonik za čišćenje lica. Ako ti treba ono za što je namjenit uzmi i probaj ga. Valjda neće naškodit sboreji.

      Izbriši
    4. probat cu jer bar po opisu to je ono sto mi treba.No vidi ovo,juce sam imao lice ok,od 1 do 5,ocjena cak do 4,a danas je pala cak na 2,ne razumijem,u samo dan da se tako pogorsa,pridrzavao sam se svega kao i obicno,opasno mi ide na k. ovo sranje

      Izbriši
    5. hahah tak je i kod mene, varira iz sata u sat :D
      Neznam s čim je povezano, valjda sa radom i opterećenošću jetre ili probave.

      Izbriši
    6. igra li sunce kakvu ulogu u svemu ovome,evo ja kada udjem u kucu lice duplo bolje,je li to samo kod mene ili opcenito?

      Izbriši
    7. Naravno da igra. UV zrake same po sebi su štetne za tu gljivicu pa joj "otežava" normalan život. Osim toga onda se proizvodi vitamin D, koža mjenja boju....

      Izbriši
    8. pa ima li kakva krema ili sl. da se stavi prije izlaganja suncu,moram biti napolju??

      Izbriši
    9. Zašto bi stavljao kremu? Možeš ako ti sunce smeta. Meni ne smeta tako da ne stavljam ništa :D
      Inače imaš krema sa UV zaštitom. Ovo je primjer takve kreme - http://www.mojaljekarna.hr/product_info.php/avene-krema-protiv-crvenila-legere-p-66
      Znači rješava i crvenilo o štiti. Naravno to ako ti smeta sunce.

      Izbriši
  77. Viktore jesi li kad stavljao limun i krastavce na lice kao masku,cisti li to lice ili sta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam. Jesam stavljao limun nakon onog tretmana sa sodom što sam opisao na blogu. Prvo te krene peći nakon toga koža glatka i dezinficirana. Iako je sve to dosta agresivno, bar za moju kožu. Pojave se crveni flekovi kojima trebaju sati da se maknu.

      Izbriši
  78. Sunce, sunce, sunce. Neverovatno, dva dana suncanja i druga pesma. Bilo je vec malo kriticno do pre par dana, ultra veliko crvenilo lica - pocinjem da sumnjam da to nije samo seboreja, mozda i alergija... ali kada sam se obrijao to je sledecih 3-4 dana bio Popokatepetl, zariste takvo da je sramota bilo izaci a nista crvenilu da stane na put.

    Inace, ranije sam pravio tu gresku da sam izbegavao kreme i losione za suncanje (osim mleka posle suncanja da smiri kozu) bojeci si da dodatno isprovocira crvenilo, ali primecivao sam da upravo zbog crvenila lica, lice ne moze da "primi" onu pravu bakarnu pocrnelu boju, kao da nije dosta nego ta seboreja funkcionise i kao stit od sunca i barikada da lepo pocrnimo u licu kao sto pocrnim fino na ostalim delovima tela, vec samo budem crven. Sada sam probao sa losionom nekim, i deluje fino za sada. Probao sam i "tursko kupatilo", sauna koja vlazi i na bazi mentola, i izuzetno mi prija. Interesantno da vrucina, koja bi inace trebalo da mi smeta kad mi se upali lice, ovde prija licu - i posle sunca i posle solarijuma lice kao da je procisceno malo. To su fantasticni elementi za proucavanje kada bi se doktor interesovao, i koji su kontradiktorni shvatanju seboreje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni sunce ne smeta, znam da nekim sa seborejom smeta, e sad zašto je to tako teško je razjasnit. Alergije na sunce postoje zato se takvi moraju čuvat. Čak mogu imati druge simptome a ne samo crvenilo tipa šamrcanje ili glavobolje.
      Brijanje jako iritira kožu. To sam i na sebi primjetio, sva sreća pa ta nestabilna faza traje svega jedan dan pa se lice nakon toga vrati u normalu.
      Onima kojima sunce smeta moraju koristit zaštitne kreme koje rješavaju i crvenilo.
      Primjer sam naveo - http://www.mojaljekarna.hr/product_info.php/avene-krema-protiv-crvenila-legere-p-66
      Zaista izbor je velik i da se to kontrolirat.

      Izbriši
  79. Pozdrav Viktore,
    Također imam problema sa SD i danas sam slučajno naletio na tvoj odlični blog. Htjeo bih probati terapiju sa liver aid+propolis+zeleni čaj, samo je cijena za calivitin liver aid na njihovoj stranici malo paprena (332 kn). Zanima me da li postoji sličan proizvod od neke druge firme ili se možda može negdje kupiti po manjoj cijeni? Da li se isplati možda naručiti ovako nešto s ebaya: http://www.ebay.com/itm/1x-Liver-Aid-200-Softgels-/140621054335?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20bdab017f#ht_1612wt_1163 ili bolje ne eksperimentirati s takvim stvarima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično pitanje! Drago mi je da si postavio i dao sam si truda pa sam prošao sastojke. Kaže stara narodna poslovica; Koliko para toliko muzike! To vrijedi kod svakog proizvoda pa i suplementa.

      Ovako, na prvi pogled sastav proizvoda ne izgleda loš, čak se dobije i 200 kapsula i troše se samo dvije na dan, što bi ugrubo bila doza za 3mj. Čak i cijena nije loša. Ali proizvod je ukratko - smeće.
      Zašto? Pogledaj samo njegov sastav:

      Supplement Facts:
      Serving Size: 1 Softgel

      Vitamin E...................................10Iu
      Vitamin C (Ascabic-Acid)............10mg
      B-1 (Thamine)..........................2.5mg
      B-2 (Riboflavin)........................2.5mg
      Niacinamide..............................10mg
      B-6(Pyridoxine HCL).................2.5mg
      B12 (Cyanocobalamine)..........32.4mg
      D-Calcium Panthonate..............200mg
      Liver Desiccated......................200mg
      Liver Concentrate......................65mg
      Liver fraction #2........................65mg
      Milk Thistle Powder....................50mg
      Lecithin.....................................25mg
      Choline Bitartrate.......................25mg
      Ferrous Loncentrate....................25mg
      Methionine.................................25mg
      Polyunsaturated Fatty Acids...........9mg
      L-Cysteine HCL............................4mg
      Thioctic Acid..............................2.5mg
      Desoxy Cholic Acid.......................5mg
      Glycine......................................25mg
      L-Aspartic Acid.............................5mg
      L-Arginine.................................2.5mg
      L-Glutamine.................................5mg
      L-Glutathione.............................2.5mg

      Na početku su stavili vitamin E i C koje imaš u svakom drugom suplementu i ne igraju neku preveliku ulogu u detoxu. Pomažu u netralizaciji radikala no ne rade detox!
      Dalje imaš sve moguće vitamine B komplexa, od B1 do B12. Oni mogu pomoći i hoće no nisam za to da se stavljaju u proizvode za detox jetre jer ti vitamini su ipak sintetika i sintetikom se ne rješavaju problemi pogotovo jetre. Uostalom ja dobim akne od njih, od bilo kojeg suplementa koji ima u sebi vitamin B. Slučajnost?
      Sve to,iI vitamine E i C i vitamine B možeš dobit u najjeftinijoj šumećoj tableti koju imaš za kupit i svim trgovačkim lancima i drogerijama za manje od 10kn! :D

      Pola spiska eliminirano, ajmo dalje.

      Liver Desiccated......................200mg
      Liver Concentrate......................65mg
      Liver fraction #2........................65mg

      To su ti ništa drugo nego osušena goveđa jetrica. Sad odakle im ideja da se to trpa neznam, valjda jer je jetra puna vitamina A i kojekakvih drugi enzima, sve 5, ali to tako osušeno? Uostalom jetra je filter i nisam baš za to da se ona jede jer ćeš pojesti i hrpu drugih otrova koje ona nosi u sebi. Pogotovo jetra od američke stoke za koju se više manje zna s čim se ona hrani.

      Izbriši
    2. Ajmo dalje;
      Milk Thistle Powder....................50mg
      Lecithin.....................................25mg

      Evo prvi sastojci koji nešto vrijede ali i tu se debelo šparalo. Šta je milk thistle (sikavica) powder? Ništa drugo nego osušena i mljevena biljka. A ovo je njen sastav:
      "The compounds in milk thistle, which are dominantly flavonoids, include silymarin, silybin, isosilybin and silibinin."
      Nas zanima ovaj silimarin za koji valjda već i vrapci na grani znaju. Taj silimarin se vadi it tog praha. Def. silimarina kaže: Silymarin is a complex of flavonoids extracted from milk thistle.
      Eto silimarin je čisti ekstrakt iz tog milk thistle praha.
      Umjesto da su dali čisti silimarin oni su dali mješavinu praha u kojoj tko zna koliki je postotak silimarina.

      Onda ovaj lecitin je bezveze, ja sam ga trošio u kaspulama u velikim dozama pa nisam primjetio razliku. Ustalom imaš ga dosta u kokošjim jajima pa je nepotreban u suplementima.

      I za kraj najvažniji dio; aminokiseline.

      L-Aspartic Acid.............................5mg
      L-Arginine.................................2.5mg
      L-Glutamine.................................5mg
      L-Glutathione.............................2.5mg

      Pogledaj samo količine, 5mg, pa 2.5mg, šta reći nego jad i bijeda. Da su stavili 50 od svake nebih A rekao ali staviti recimo Arginina koje je najjača od njih svih samo 2.5mg je sramota.



      Ajmo sad malo na Calivitu šta oni kažu čisto da napravimo usporedbu;

      L-argininin 100mg
      L-cistein 100mg
      L-ornitin 100mg
      Metionin 100mg
      Alfa-ketoglutarna kiselina 100mg

      Koliko ima arginina ovdje? 100mg i to u samo jednoj kapsuli, a na dan se troši i po 3 kapsule što znači ti uzimaš 300mg arginina!!!! A ondje samo 2.5mg po kaspuli. Mislim što tu treba dalje komentirati.

      Još jedna važna kiselina - Lipoinska kiselina koje u Caliviti ima 12,5mg.
      Onaj liveraid sa ebaya ima tkz. thioctic acid što je u biti ista stvar odnosno puni naziv je alfa lipoinska kiselina koje ima svega, već pogađate 2.5mg :D

      Na kraju ekstrakt sikavice (Sylibum marianum) u caliviti je 15mg. Po meni je to smiješno malo a šta su tamo strpali, čak nisu niti ekstrakt stavili nego prah i to 50mg u kojem ima tko zna koliko ekstrakta.

      Sad na samom kraju najbitniji faktor - cijena.
      Taj sa ebaya sa poštarinom za HR košta ugrubo 30$ što je oko 175kn. Liveraid košta za članove (ona cijena od 3xx je bezveze stavljena jer nemožeš kupit proizvod ako nisi član :D) 250kn + 15kn poštarine znači 265kn.
      Znači dolazimo do razlike od 90kn. Gore sam naveo razlike između njih i razlike u kvaliteti je enormna. Onaj proizvod je čista pljačka, stavili malo vitamina B, mrvicu aminokilseline i goveđe jetrice da bolje zvuči i sve to za 175kn. Je po kapsulama ako se gleda dobiješ 200 komada ali kakve kvalitete? Možeš dobit i 1000kapusla opet neće bit dosta.

      Ako već hoćeš ići do financijskog makimuma, jedna calivitina kapsula vrijedi kao 20 onih. Uzimaš jednu calivitinu na dan i kupiš vitminski B komplex u šumećim tabletama koje su 10kn te ih piješ zajedno. Tako dobiješ i ovce i novce zar ne? :)


      Nadam se da sam odgovorio kako treba i da sam opravdao zašto sam to sve stavio na blog. Uvijek treba gledat na kvalitetu. Dal je liveraid savršen? Nije, ipak je to suplement. Dal je cijena skupa? Jest, nabijena debelo iznad onog što vrijedi. Dali imamo izbora? Baš i ne, ponuda je uzmi ili ostavi.
      I meni je cilja, ako se već nemogu rješit seboreje, držati je barem pod kontrolom za što manje para. Hoću i ovce i novce :D
      Tako da je to stalno balansiranje između love i efekata.

      Izbriši
    3. Puno hvala na odgovoru. Mislio sam da postoji neka kvaka. Ništa, vreme je da počnem šparat ;)

      Izbriši
  80. Da Viktore, mozda se nisam najbolje izrazio ali - sunce je, na mom primeru, najveci i gotovo jedini lek, pa kazem da bih ja da sam doktor u tom pravcu usmerio svoja istrazivanja.

    Sunce i suncanje izvuku maksimum iz mog lica da izgleda fino, tako da crveni predeli leva i desno od nosa ne budu toliko primetni. Jedino sto kazem je, da za razliku od ostalih delova tela - ruke, noge... gde inace ne postoji seboreja, i dalje na licu ne mogu da dobijem bas tu idealnu bronzanu boju kakvu bih zeleo kao sto je na ostalim delovima tela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda nema druge nego kupit ležaljku i peći se na suncu :)
      Ali ako ti pomaže drži se toga i možeš samo pojačati sa nečim drugim tipa znojenje. Barem je ta kombinacija prošlo ljeto meni pomogla, a uz to sam trošio i propolis.
      Sad ću vidjet kako će biti ovo ljeto.

      Izbriši
  81. ===Aden===

    Ja sam od onih sto im sunce skodi, pa moram nositi kacket ali ni to mi ne pomaze, ako je temperatura ekstremna. Osjecam da mi se seboreja spusta na lice pa se lice uspali i crvenilo je pojacno. Inace prije nisam imao seboreju na licu ali od prosle godine se spustila i nervira me za poludit. Osjecam kao da mi neki isekti silaze niz lice, a ustvari se nista ne vidi golim okom, osim sto vidim kao neke pecate, koji izgledaju kao da sam lice grebao noktima. Ti si Viktore spomenuo ovu Avene kremu, i jos neke si spomenuo da je izbor veliki, pa te molim da mi kazes na koje si jos kreme mislio? Ja sam probao neke avene kreme i totalno mi nisu odgovarale, pa zato pitam. Inace seboreju imam vec oko 5 godina i rijetko sam nasao nesto da mi odgovara. Sada mi je lice najgori problem jer osim sto ruzno izgleda pecka i svrbi. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jarane obratii se Bogu malo ako si vjernik,do Njaega je to sve,bar u mom slucaju

      Izbriši
    2. Spisak krema imaš ovdje - http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html
      Hrpu infa kako i što promijeniti/poduzeti imaš sve na blogu. Neznam što si sve dosad pokušavao ali očito to nije dovoljno. Mazanje pomaže ali ne rješava pravi problem. Bit će ti velik napredak ako je samo uspiješ stavit pod kontrolu da se ne širi dalje.

      Izbriši
  82. Viktore sta mislis o onom prozivodu sto reklamiraju Eltone se zove,neki sastojak puza ima u sebi,za sve,oko 60 eura je cijena,znaci da nije bezveze.Spominje se da lijeci crvenilo izmedju ostalog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam probao tako da ne mogu komentirati. Cijena od 60e je ne da je nabijena nego pljačka. Osobno nikad ne bih izdvojio više od 200kn za bilo kakvu kremu da neznam kakav sastav ima. Za tu lovu ta krema bi trebala odradit transplataciju kože i pomladit me za 10 godina :D :)

      Izbriši
    2. Kazu da cisti lice upotpunosti,ljudi su zadovoljni,ali jest skupo.Nego da te pitam,iako sam procitao tvoj cijeli blog nekako nisam skuzio kako perutanje lica kontrolisati,spomenuo si mnoge kreme za crvenilo,i druge metode,ali sta sa perutanjem,eto recimo ja sam neku noc neki sapun stavio na lice,isusilo mi ga skroz i sad perut na licu haos.Cime to mazati,ima li neka krema koja se svakodnevno moze koristiti,ili neki drugi nacin?

      Izbriši
    3. http://seboreicnidermatitis.blogspot.com/2009/07/nacini-za-kontrolu-seboreicnog.html
      Te kreme koje su tu navedene su i za crvenilo i za perutanje. Ovo je bila pogreška što si oprao lice sa sapunom a nisi s ničim namazao. Izaberi neku od tih krema, recimo Sensibio DS ili bilo koju drugu na koju naletiš u apoteci. Jednu od tih moraju imati.

      Izbriši
    4. cime sam trebao namazati?Ovaj sapun je bio greska sam po sebi jer isusuje lice,sad imam neki a derma sapun koji ne isusuje lice,dal i za njeg vrijede neka pravila?

      Izbriši
  83. Kakva je ova NIVEA SOFT sto si napisao?I citajuci upustva za ove kreme ne pise nigdje da su za perutanje,posto je u mene tezi slucaj ima li neka koja bas naznacuje da je za perutanje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije loša, jeftina tak da nemaš puno za izgubit iako nije za perut.

      Izbriši
  84. Anonimno2/5/12 22:21

    ===Aden===

    Viktore imam jos jedo pitanje. Da li si cuo za sampon Asebon i sta mislis o njemu? Navodno ljudima je pomogao. ima ga u dvije verzije za masnu i suhu perut. Htio bih ga probat ali bojim se da ne napravim kao sa nekim drugim samponima jos gore stanje. Pa bih tebe molio za misljenje, jer mozda je kortic.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije kortić bez brige, ali šampon je koma. Meni ne da je smanjio perut nego je povećavao :)

      Izbriši
  85. Anonimno3/5/12 01:36

    ===Aden===

    Ok, a koji ti sampon trenutno koristis?

    OdgovoriIzbriši
  86. Evo gledam ovu gavez mast,pise da je izmedju ostalog i za psorijazu,ekceme i druga koznja oboljenja,da li bi ti ovo Viktore stavljao na sebe da ti je lice lose,bas lose?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Davno sam prošao i taj dio kad sam naišao na taj čuveni gavez. Navodno je jako učinkovit ali sam odustao od njega jer navodno izaziva oštećenja jetre zato se nisam htio kockati. Industrija nije svetinja no barem testiraju prije nego se pusti u prodaju a ponekad i oni naprave savršenu kremu - poput, opet pobavljam Sensibio DS. Ja mislim da sam po sastavu pregledao više manje sve kreme od industrije i prirodna ulja i prirodne kreme ali niti jedna nije niti do koljena Sensibiju i po učinkovitosti i po ne-štetnosti po organizam.
      Gavez mast bi bila zadnja na spisku koju bi stavljao na sebe jer jednostavno ne vjerujem joj.

      Izbriši
    2. Ja sam iz BiH,mislim da ovdje nema te kreme jer je iskljucivo na hrvatskim trzistima,pa ima li neka zamjenska,prije svega za perut posto u mene crvenilo i nije tako izrazeno???
      Moze li H&S na lice kao sredstvo protiv peruti?

      Izbriši
    3. Ako nema te kreme, stavio sam na spisak koje kreme su isto za crvenilo i perutanje. Neka druga mora biti, ne vjerujem da nema niti jedna!? Valjda imate kvalitetnije ljekarne jer sve ovisi o njima koju robu naručuju. Recimo i ko nas ima ljekarni koje su šupe a ima zaista koje posluju na zavidnom nivou, čak i ako nešto nema u roku od 3 dana nabave.
      Slobodno lice operi šamponom i nakon njega oabvezno krema jer isuši kožu.

      Izbriši
  87. I ovo te zelim pitati,citam u jednoj knjizi o lijecenju medom raznih bolesti,izmedju ostalog spominje se dermatitis

    Uglavnom ukratko kaze da caju od zalfije dodamo 2-3 kasike meda i to promjesamo,zatim stavljamo 2-3 puta dnevno na lice

    Za crvenilo prokuhvati u mlijeku cvjetice zove,zatim dodati med i promjesati,nakon toga na gazu staviti deblji sloj ove smjese i staviti na lice te drzati 30 minuta,1-2 puta dnevno.Crvenilo navodno skorz iscezne

    Evo svi mozete ovo probati,sta mislis inace o ovome Viktore?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čim sa vidio žalfija i med odmah mi padne mrak na oči. Zašto? Zato što sam sve to više manje prošao, tu fazu sa biljem i alternativom i prirodom, rezultat ću ti sumirat u samo dvije riječi - NE FUNKCIONIRA. Ne da ne funkcionira nego i pogorša stanje.
      To naravno vrijedi za mene ne mora značit da neće tebi pomoći zato isprobaj sam.

      Izbriši
  88. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  89. Kod nas jedna od najboljih je navodno A-dermina kolekcija krema i ostalih cuda,ja imam tu kremu,na bazi cinka je,pise ovo ukratko "namjenjena je njezi ostecene koze.Umiruje kozu,iritacije,pomaze obnovi povrsinskog sloja koze.Stiti ostecenu kozu od pojave dodatnih infekcija.Sta sad mislis o ovoj kremi,krema je onako srednje velicine,kosta oko 8 eura,jel se ona moze mazati nakon koristenja sampona?
    Ja koristim inace ovaj Kelual sampon na licu,od njeg mi stanje bude malo bolje,ali da li i nakon njega treba neka krema ili...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pardon,na bazi zobi je krema a ne cinka

      Izbriši
  90. Evo jedina krema koja bi se mogla naci kod nas je ova Avene Diroseal,ona je samo za crvenilo zar ne?jesi je probao?

    OdgovoriIzbriši
  91. Viktore definitivno sam odlucio isprovati kombinacije sa propolisom,citao sam dosta o tome,pa mi treba tvoj savjet ili potvrda da je ovo uredu,naime pise ovo

    DERMATITIS
    Kod banalnih oblika dermatitisa izazvanih streptokokama, stafilokokama i drugim bakterijama med i propolis imaju povoljan terapijski efekat. Oštećeno mjesto se maže medom ili 20%-nom propolisom mašću ili 30%-nim alkoholnim ekstraktom propolisa. U slučaju potrebe se pravi zavoj.
    SORIJAZA
    Kožno oboljenje u mjestima savijanja udova, u ograničenim poljima kože u obliku ružičastih pjega i papula pokrivenih ljuspama poput peruti. Preporučuje se liječenje oralnim uzimanjem propolisa 3 puta dnevno u čaši vode ili mlijeka. Liječenje traje 2-3 mjeseca. Kod bolesnika sa zastarjelošću bolesti do 1 godine, stepen izlječenja je 64-71%, zastarjelost do 5 godina – 46%. Efekat liječenja će biti veći ako se ono kombinuje sa spoljnim tretiranjem oštećenih mjesta 20% alkoholnim ekstraktom propolisa ili 15-30% propolisovom mašću.


    Jel uredu da kupim ovakve proizvode?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako dosad nisi ozbiljnije reagirao na propolis,, tipa da ti bukne nakon par kapi kao nekima onda kupuj i kreni polako.

      Izbriši
  92. Anonimno4/5/12 13:25

    Nebojsa

    Viktore,

    sta velis druškane na ovu kremu, jesi cuo ista dobro o njoj?

    http://www.kozniproblemi.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Too good to be true. Za potpuno uklanjanje seboreje i to u roku 2-3 dana čak i kortikosteroidima treba najmanje toliko vremena da počmu djelovati. Nije mi jasno kakav to spoj mora biti da tako brzo ukloni a sad da je isključivo na biljnoj bazi sumnjam.
      Za sastav piše: na bazi minerala i nevena. Mislim stvarno, ako može industrija (koja je prva koja bi trebala skrivati sastojke) stavit spisak sastojaka pa onda može i mali alternativni proizvođač. To im uvijek zamjeram, ja nemam osobno ništa protiv toga da netko sam proizvodi ali nekakav nivo transparentnosti mora biti. Čim nema sastojaka i čim vidim SF priče kako sve nestaje u par dana meni se pali alarm i nekako me to odmah odbije u startu, makar se kasnije dokazalo da zaista djeluje.
      Ako želiš slobodno je naruči i isprobaj pa tu podijeli sa ostalima dali djeluje ili ne. Nema tu neke posebne mudrosti, naručiš i probaš. Nažalost nema druge opcije nego testiranje na sebi samom.

      Izbriši
  93. Citam na netu da postoje dvije vrste peruti,suha i masna,i u zavisnosti od toga se bira sampon,ne razumijem sada kako da znam kakva je u mene perut,ja sam upravo narucio neki Oronazol sapom,kazu da je medju najboljim,ali on je za suho,a sta ako je u mene masna perut???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda ode kosa i koža! ;)
      Šalim se naravno, ma pusti priče masna, suha, bitno da djeluje.
      To mi nikad nije bilo jasno masna i suha, pa mislim dotle se došlo da se i perut klasificira. Ja sam u prošlosti probao i jedne i druge šampon i to je sve isti ž drugo pakovanje.
      To je ono kao i s noćnim i dnevnim kremama, ono kao da krema zna jeli noć ili dan. :)

      Izbriši
    2. Navodno masna perut se ocituje u tome da je puno deblja,pomjesana sa lojem,nemoguce ju je skinuti ovako rukom recimo,dok ova obicna suha perut je onako bjela i sitna.I ove doktori vise jedu govnu,mislim da njih zaboli nesto za ovu seboreju,nista ne rade povodom toga

      Izbriši
  94. I kako da znam u kakvom mi je stanju kosu,citam na internetu gdje zaista celavost prijeti nama seborejom obdarenim,kako da znam jel ok ili nije?uhvatim se za kosu i malo je kao pocupam pa ako bude dlaka na ruci onda i dalje ispada je li?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nemoj se puno s kosom opterećivati, koncetriraj se na seboreju jer ona je uzrok. Ako ti je genetski predoređen gubitak kose onda tu nema pomoći.

      Izbriši
    2. Na svim lijekovima za seboreju pise da ona cesto ubrazava gubitak kose,zato se plasim,genetski sam uredu 100% sto se tice kose,ali seboreja je problem,pa zato pitam,kako da znam kvalitet kose,kakva ne treba da bude znas li?Isto ovo pitam da znam kada mi je stanje bolje da malo umirim sa terapijom ako mi je prestalo

      Izbriši
    3. endy iskreno nemam pojma. Nemam ja kristalnu kuglu iz koje sve vidim. Ja sam u istoj koži kao i ti i samo prenosim svoja iskustva i saznanja.

      Izbriši
  95. Razumijem,no da te pitam jesi li siguran da samponi mogu na lice,recimo ovaj Oronazol sampon,jedan od najboljih,medjutim vidim prodaja se i krema Oronazol za lice,dal je onda greska sampon stavljati na lice protiv peruti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajd ti meni reci kako se ti tuširaš? Dal ti izoliraš lice pošto šampon ne smije na lice? Zašto ne bi smio? Ta krema vjerovatno ima iste sastojke kao i šampon tako da sve je to ista stvar.

      Izbriši
  96. Pozdrav.Za sta je advantan krema zna li neko,crvenilo,gljivice,je li dobra ili ne,ima li neko iskustva,je li se moze koristiti uporedo sa drugom kremom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hari malo googla nebi škodilo. Obična kortikosteroidna krema i ništa drugo znači gasi upalu i to je to.

      Izbriši
  97. Kako se boriti sa podkoznim aknama,znam da imaju veze sa seborejom,postoji li neka metoda?,da li mazati nekom kremom koja je konkretno protiv akni ili nesto blaze,prirodnije?

    OdgovoriIzbriši
  98. Pozdrav svima.Moram vam reci da sam gotovo pa nasao formulu za redovno odrzavanje pod kontrolom seboreje.Naime,AHA PJENA navece,nakon sto se dobro lice osusi nanijeti aloe vera gel,lice je cistije a perut ni na vidiku.Ostaje mi samo crvenilo,tu trazim savjet od tebe Viktore,koja krema je bolja za izrazenije crvenilo

    Avene Diroseal ili neka Euecerin krema,navodno oboje sigurno drze crvenilo podr kontrolom,da li je to istina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa one sve kreme na spisku koje sam stavio su više manje sve za crvenilo. Sad koju marku odabereš to je na tebi, dok ne probaš nećeš znati. Osobno nebih Eucerin, nisam nikad bio zadovoljan sa njihovom kozmetikom. Za Avene su svi zadovoljni i puni hvale tako da probaj radije s njim.

      Izbriši
    2. Probat cu Avene,od svih krema koje si naveo na spisku u BiH sama ta ima,a i ova Eucerin tako da ne mogu puno biti izbirljiv
      No ako imas bilo kakve necistoce na licu,ili masnu kozu pokusaj nabaviti ovu AHA pjenu,ovo je nesto najbolje sto sam u zivotu vidio,ne postoji osoba koja ju je koristila a da je rekla da nema ucinka,ne mogu da vjerujem kako mocnoooo

      Izbriši
  99. Kupio sam kremu Viktore,prilicno je mala a skupa,pa jel to znaci da skroz tanak sloj se stavlja na lice,i dal ona zaista uklanja crvenilo ili je to od osobe do osobe?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno me pitaš, krema bi trebala djelovat a i ne mora, nema pravila. SVe se to svodi na eksperimente, zato i postoje oni testeri da se krema prvo isproba samo što to ljekarne ili nemaju ili dobiju par komada koje odmah podijele.
      Ma namažeš tanko, al ne samo ono ultra tanko, onak umjereno.

      Izbriši
  100. Pozdrav Viktor!
    Imam 20 godina i imam seboreju/psorijazu oko 3-3,5 godine. Najgore stanje mi je na vlasištu, a na licu gotovo da ni nemam. Primijetila sam ga je većina komentara i tvojih savjeta usmjerena upravo na kreme za lice, pa me zanima sto bi po tvom mišljenju bilo najbolje za vlasište (osim šampona) a da po mogucnosti nije u obliku masti nego losiona.? dosad sam koristila masti i losione sa salicilnom kiselinom, a u zadnje vrijeme losion za koji sam saznala da je kortikosteroid pa bih ga htjela zamijeniti ali ne znam čime. Možda propolisova mast? ili nešto što nije masno? (jer imam dosta dugu kosu pa mi je nezgodno ako je mast)

    Također, pošto imam 20 godina nekako se bojim ovakvih stvari poput liveraida.. ili mi ne može ništa loše učiniti? da skupim hrabrosti i probam takvo što?

    (naravno,sada intenzivno krećem s mijenjanjem prehrane i izbjegavanjem stresa iako sam na faksu i počinju ispiti što mi malo otežava..)

    Srdačan pozdrav,
    Sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda si u istoj kaši kao i ja, vlasište je glavni problem i šta ngod probao na njeg su slabi efekti osim izbjegavanja slatko-mliječni proizvoda (osim maslaca koji je masnoća).
      Znam za te losione, neznam kako se zove ali sam ga i ja koristio i sve je super dok se koristi kad se skineš katastrofa.
      Mislim ne moraš ti koristit baš losion, ima x drugi stvari, poput one AHA pjene što je neki hvale pa onda x vrsta šampona.
      Od losiona probaj sa Seborin tonikom protiv peruti. Nekome djeluje, meni nije pomogao, možda tebi pomogne.
      Onda imaš od Bioderme Node k emulziju za perut. Ona ti ima salicilnu kiselinu a nema kortić tak da je možeš dugoročno koristit.

      Izbor je velik a baš čisti losion kao onaj što si koristila ja nisam vidio osim prunaks-a.
      Sve se svodi na eksperimentiranje a sad kako će koji proizvod djelovat na nekome teško je reći.
      Pozz!

      Izbriši
    2. Zaboravio sam za liveraid i slične proizvode, nemaš se čega bojat, suplement kao i svaki drugi tako da tu ne vidim oko čega te ima biti strah? Mene bi prije bilo strah teški antidepresiva i kotića jer ne razumijem kako oni djeluju a na suplementima je sastav poznat i lako se na internetu pronađe informacija šta koji sastojak čini tijelu.
      AKo dosad nisi trošila suplemente - počni!
      Bolje lovu preusmjeri na njih i na promjene prehrane a manje na losione i šampone.
      Vitamini B i omega 3 su temelj.
      Kupovat marke! Uvijek je bilo i bit će koliko para toliko muzike. Kod ovih jeftini suplemenata efekti ako budu i na pola od onih skuplji je uspjeh.

      Izbriši
  101. Ja ne koristim nikakve kreme, šampone i slične proizvode jer od toga mi samo bude gore. Koža mi je ionako osjetljiva pa kad uzmem nekakav složeni šampon sa hrpom sastojaka koji su kao protiv seboreje to koža jednostavno ne može podnijet i upali se. Koristim blagi nivea baby šampon s kamilicom i s njim mi ne bude nikakva agresivna reakcija što je najvažnije. Kod prehrane sam izbacio mlijeko i mliječne proizvode, šećer i općenito nezdravu i tešku hranu. Jedem puno voća i pijem dosta limunade(ovo mi je puno pomoglo). Popodne zeleni čaj i ne jedem ništa 3 sata prije spavanja. Ujutro mi lice i vlasište bude skroz čisto, minimalno se pogorša kroz dan zbog raznih sitnih okolnosti ali ništa strašno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se u potpunosti. Šećer je killer nbr.1 kod mene, a mlijeko je al nije baš toliko kao šećer.
      AKo ti to djeluje drži se toga. Limunada je čisti vitamin C u prirodnom obliku koji je puno potentniji od onog u prahu. Ovaj je već povezan sa mineralima pa drži cijeli dan u organizmu jer se polako otpušta.
      Brijanje je isto dosta agresivno, bar kod mene, i taj dio još nisam uspio dokučit zašto je to tako. Paradoksalno ali je tako, dok puštam bradu lice je čisto ali dok se brijem jednostavno za klasu lošije izgleda. Nema veze koju pjenu/losion koristio.

      Izbriši
    2. Meni kad se obrijem lice isto bude crveno i loše izgleda ali ujutro kad se probudim bude idealno. Kad pustim malo bradu lice mi je masnije i crveno oko brade jer sebum se izlučuje preko dlaćica pa se nastojim brijat često (sa nivea sensitive pjenom i gillete blue II). Još da napomenem da je kuhana riba u mom slučaju #1 hrana protiv seboreje.

      Izbriši
  102. Da,slažem se s Alenom u potpunosti oko šampona, i kod mene je tako. Ja koristim Johnsons baby šampon isto s kamilicom!

    Ali sjetila sam se jedne stvari! Pretpostavljam da ste čuli za SILVEREX ! na njihovoj stranici piše: Silverex sprej revolucionaran proizvod bez opasnosti nastanka nuspojava i učinkovit je kod sljedećih problema: akni i bubuljica, suhe i grube kože, lošeg zadaha, kožnih alergija, gljivica na noktima, znojenja i neugodnih mirisa tijela,zaštite zubnog mesa, herpesa, svrbeža nakon depilacije, crvenila kože nakon brijanja, uboda insekata, oštećene kose i prhuti, tvrde kože na stopalima, nadraženosti kože nakon uporabe šminke i sličnih problema.
    E sad, bi li zaista imalo ikakvog učinka? Moj dečko čak ima silverex sprej i ne koristi ga, i nikad se nisam sjetila da bi ga mogla probati za seboreju. Ako mu nije istekao rok ili tako nešto, probat ću pa ćemo vidjeti!!

    Pozdrav! :)
    Sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj kad si spomenula taj Johnsons meni se diže kosa na glavi od njega i prva stvar koja bi gledao je sastav. Alen koristi Nivea-u, ni ona nije sveta krava ali ima dobri proizvoda. A taj Johnsons je u prošlosti trpao kancerogene sastojke u šampone namjenite za djecu, baš taj baby šampon koji je kao tobože najblaži! Neznam koje je godine bila ta afera, mislim 2007 kad su slučajno otkrili u analizi da je njihov šampon bio najštetniji. Ma bila je to velika afera u Americi i onda sad čim neko spomene njihovo ime alarm mi se pali u glavi i imam averziju prema njima makar šampon sad i bio dobar i zdrav.

      Izbriši
  103. silverex.hr, FAQ: Može li sprej izliječiti alergijski dermatitis i ekcem na rukama ili samo poboljšava stanje?
    Kvaliteta spreja sadržana je u njegovoj mogućnosti uspješnog tretiranja mnogih kožnih problema. Učinak i uspjeh nisu stopostotno zajamčeni ni kod drugih kozmetičkih i dermatoloških preparata. Isto je i sa Silverex sprejem. U većini slučajeva sprej kvalitetno otklanja probleme koje ste naveli, bez mogućnosti recidiva. Uspjeh nerijetko ovisi o tipu kože i stupnju infekcije koja je zahvatila određeno područje na koži.

    Hmm... ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba probat pa vidjet. Taj sprej je koloidno srebro i ništa više a sad kako će kome djelovat teško je reći. Ja osobno nisam još probao to sa srebrom ali vjerujem da nemože naškodit.
      Sva ta sredstva super zvuče na papiru ali sam se stotinu puta uvjerio u suprotno.

      Izbriši
  104. Pozdrav svima.Imam 19 godina,.a seboreju vec punih 5.Ono sto je zanimljivo je to da nemam problema sa vlasistem,kosa mi je ok,perut nista,na licu takodje,medjutim problem je malo cudan,nekarakteristican za seboreju.Naime,na podrucju gdje bi trebala imati crvenilo(nos,dio obraza) ja zaista imam neku vrstu crvenila da tako kazem,jer mi nema bas crvenu boju,ali svakako nije prirodno,da li to se tretira kao crvenilo il sta?Boja je nekako tamnija.Druga stvar,na neprirodnoj svjetlosti,recimo ona jaka bijela svijetla,zarulje ili tak nesto mi strasno skodi,kao i ovo svijetlo bez "sunca",kao sto su danasnji dani,lice mi se strasno pogorsa,kada dodjem kuci smiri se za pola sata,sta je problem,ovo mi izgleda cudno,da li ici doktoru,da li sam osjetljiva na svjetlost?Postoje li ouopce kreme koje se koriste za ovo,u depri sam velikog,pa koliko mozes pomozi Viktore.Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam na što misliš na ovo oko nosa, to imam i ja trenutno, zapravo već duže vrijeme. Prije je koža bila izraženo crvena i perutava da bi nakon liveraida postala baš takva kao neko tamnije crvenilo. Ja kažem to je seboreja na standby, samo čeka da bukne.
      Ne diraj. Možeš ali nema potrebe, drži se samo od sebe i ako već hoćeš uzmi neku kremu ali ja nebih ništa dirao.
      To vjerovatno misliš na ove štedne žarulje i fluroscentne lampe?
      Oni jesu štetne, ne zato jer većina ima živu u sebi koja se emitira nego i zbog toga što emitiraju neku frekvenciju koja svim organizmima šteti.
      Nisam samo ja, vež i drugi su primjetili da ako sjediš dugo pred monitorom koža izgleda lošije.
      Svi ovi novi LCD TV-i i monitori svi oni isijavaju tu jednu te istu svjetlost i nažalost to je nemoguće izbjeći. Recimo meni kad je lošije, kad mi je muka ili slično, čim sjednem pred TV ili pred monitor ta mučnina se gotovo instant podupla. Kad si zdrav i ne primjećuješ to.

      Lako moguće da si alergična na tu određenu vrstu svjetlosti jer to postoji. Znam jednu curu koja je alergična na sunce (potvrđeno kod liječnika) i ona koristi neke tablete i maže se kremom, valjda ova što ima faktor za blokiranje UV zraka. Najgore joj je sad preko ljeta kad je sunce najjače. Onda sad čitam po vijestima vani ima dosta ljudi koji su alergični na sva moguća elektromagnetska zračenja iz uređaja i antena tako da danas zaista svega ima.
      Sad kako tebi pomoći za tu svjetlost neznam ni sam.
      Uvijek idi obratno, umjesto da rješavaš simptome rješi organizam koji je u kvaru. Sve vrste alergija su uzrok unutarnjeg problema. Nema ti druge nego isprobavat detox sredstva i sve te moguće preparate za dizanje imuniteta a ima ih kao da nekažem šta, od propolisa i matične mliječi, echinacee, beta glucan, kolostrum-a.....
      Uglavnom imaš sav izbor ovdje - http://www.mojaljekarna.hr/index.php/samolijecenje-imunitet-c-26_71
      Ta ljekarna je najbolje što sam vidio, nemam s njima ništa ali paleta proizvoda ima je enormna i to još online!!!!!
      Izaberi neki od proizvoda i drži se njega.
      Ili to ili detox sredstva.
      Eto to bi bila moja preporuka, nadam se da sam ti barem malo pomogao! Pozz i tebi!

      Izbriši
  105. Ne mogu da rijecima opisem kakvo mi je stanje,zbilja je specificno.Kazes ovo "tamno crvenilo" je ono koje ustvari samo ceka da bukne,vjerovatno je tako,ali kod mene je ovo vec dvije godine neprestano,ne sjecam se ni 20dana koji su mi prosli normalno,evo danas kad sam isla u skolu i vozeci se u autu lice je pocrvenilo plus neke masne naslage se pojavise,ali kad odem na tamnije mjesto smiri se u medjuvremenu,pa ne znam sta vise da radim.Mazala sam ove kreme koje si spomenuo,avene nista,cak imam osjecaj da mi ne dopire do koze,ishranu pazim,ali ono bas kontrolisem,no nista,pa sta da radim,ako je u pitanju unutrasnjost organizma kome da se obratim,koji metodi jer kreme ocigledno ne pomazu?
    sto se tice ovih detox sredstava na linku,sobzirom da ne mogu si priustiti eksperimentisanje sa izrazito skupim ovim bocicama,je li ima neka konkretno za moj slucaj ili moram pitati ljekara za savjet,mada njima nista ne vjerujem,korumpirana bagra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaista onda neznam šta više da ti savjetujem. A ništa onda ti nema druge nego kod doktora pa da ti da nešto na recept, i njima se ponekad posreći pa propišu ono što treba i tako čovjeku pomognu.

      Izbriši
  106. Bila sam 3 puta kod dermatologa,nista od njeg,prepise kremice od firme skojom ima ugovor i et.Ajd jos ovo da pitam ako znas.Ima u blizini da se kod privatnika uradi test sto ti nije uredu sa organizmom,na sto si alergican i tak to,ja cu to uraditi,i na sto trebam sad obratiti paznju a da je povezano sa seborejom i mojim problemom konkretno?Ak znas naravno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam iskustva sa alergo testovima tako da tu neznam šta bih ti dodao. Oni to testiraju valjda na određen spektar alergena a ne baš sve. Možda pomogne ako ti recimo pokaže da je prašina ili neka namirnica u pitanju.

      Izbriši
  107. Citam i ne vjerujem, hvala Vam za ovu stranicu, pravim spisak svega sto preporucujete, javljam rezultate. Jos jednom HVALA

    OdgovoriIzbriši
  108. pozdrav!
    danas sam naišla na jednu reklamu i evo, sad sam pogledala web stranicu : www.kozniproblemi.com.hr
    reklama im je ono, lijecimo kozne probleme u 2 do 5 dana...
    a i stranica mi izgleda totalno amaterski napravljeno.. da ni ne spominjem količinu gramatičkih grešaka,haha! quote: ŠTA je perut
    ne znam, da li uopce uzimati u obzir takvo što?
    no ugl, koga zanima neka si pogleda, mozda sam stekla krivi dojam i imam krivo misljenje. mozda nekome pomogne! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidio sam tu stranicu odavno. Proizvode nisam probao tako da ih ne mogu komentirati. Vjerovatno bi na nekome djelovali ali ne na svima.

      Izbriši
  109. Anonimno3/8/12 00:56

    Pozdrav svima :)

    Za nas koji bolujemo od seboreje jako dobar lijek je kopriva!
    Na internetu ima mnogo clanaka koji govore o njoj,njenoj ljekovitosti (cisti jetru !),
    koje sve vitamine ona ima,kako se priprema itd.
    Ja sam je koristio par sedmica i stvar je vise nego dobra,sve je nestalo(i crvena zarista i perut,al bukvalno sve nestalo)!
    Pio sam caj i prao kosu (natapao kosu i tjeme,dva tri sata poslije pranja samponom),
    a pio sam je samo dva puta na dan jer nisam mogao vise radi posta.
    Nista vas nekosta probajte (meni je dosad jedino ovo pomoglo :) )!
    Znaci normalna prirodna kopriva,ubrana svjeza pripremu mozete naci po raznim sajtovima nema nikakve tajne ni mudrosti.
    Ono sto je meni (barem mislim da je tako) jos pomoglo jeste post.Nezelim da propagiram svoju vjeru,ali zelim da,
    kazem bioloske (fizicke) vrijednosti posta,a jedna od njih (po meni najveca) je ciscenje organizma od svega onoga
    sto nebi trebalo biti u nama!
    Ja bih preporucio svima onima koji zele da pokusaju sa koprivom.NEMA jeftinijeg tretmana,sve je sama priroda.Koristite je
    za caj i za pranje kose (ali dobro bi bilo da prvo operete kosu samponom (da bi se masnoca odstranila)),a onda nakon dva tri sata,
    nakon sto tjeme bude suho (spremno da upije koprivu),operite kosu koprivom (vazno je da se samo kosa i tjeme natopi i sasvim blago utrlja,
    jer nemorate 1000 litara koprive potrosit :),cak ako nemate dovoljno koprive mozete sa jednom casom (sto je prakticno i dovoljno) da natopite kosu i tjeme,
    tako sto ce te staviti neki sud ispod glave i ono sto vam istece sa glave u sud,ponovo u drugi sud izliti i sve ponoviti :D
    Sto se tice caja pijte ga prije jela (bolje djeluje)!
    Ono sto jos nebi bilo lose je da tokom ovog tretmana smanjite na minimum teze masnoce,masne mlijecne proizvode,secere ia tako to, ali nemorate skroz :D
    Isto tako da dovoljno unosite vodu u vas organizam,i povremeno se iznojite :)
    Iz ovoga sto sam napisao,se moze zakljucit da je cilj izbacit "smece" iz sebe,a ove su stvari dobre za to <3 KOPRIVA <3 :DDD
    Ima jos nesto sto bi moglo biti uzrok seboreje (nemora biti u svakom slucaju !).Zvucit ce vam smijesno :D !
    Pokvareni zubi! ili zub ! jer su to izvori jako stetnih bakterija koje mogu dospjeti u krvotok i eto belaja :D
    Bilo kakve vrste kvarova, mozda najgori đepovi (malo rovite po netu) su jako stetni.
    Ja sam zub dogo vremena imao pokvaren,i sada (neki dan kako sam ga poceo sredivat,bilo je i lijecenja!) seboreja je nestala.
    Eh sad da li je zbog koprive,posta ili zuba neznam 100%,ali od to troje jedno jeste 100%,a i ostalo dvoje je imalo imalo ulogu!
    I bjezite daleko od STRESA !!!
    Eto sretno svima nadam se da ce jos nekom djelovati kao i meni,bilo bi mi drago,a i njemu jos vise :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno3/8/12 01:34

      evo dobrog linka :
      http://www.cajlijecenjebolesti.com/caj-od-koprive.html

      Izbriši
    2. Slažem se u potpunosti. Ja sam prije pokušavao sa tim biljnim čajevima, jedan od njih je bila kopriva. Nisam imao rezultata, možda jer su druge biljke bile u igri pa zbog toga. Ostalo mi koprive pa budem probao samo s njom.

      Izbriši