utorak, 25. siječnja 2011.

Aditivi u hrani

Pošto smatram da je seboreja ništa drugo nego zatrovani organizam ovaj naslov je jedan od bitniji u cijeloj ovoj priči. Danas je hrana postala najmanje bitan faktor svakog kućanstva, kako kod onih s dobrim prihodima a pogotovo kod oni s niskim primanjima. Svijet industrije nikad nije bio jači nego danas gdje su lanci samo produžena ruka u raspačavanju "otrova" i gdje su mali i sitni proizvođači osuđeni na propast. Eko proizvodnja jednostavno ne može konkurirati industriji koja je u višestrukoj prednosti; ima novac, tehnologiju, može proizvesti velike količine u malom vremenu, ima distribuciju, marketing ali nema ono najbitnije KVALITETU I ZDRAVLJE.U prošlosti, pogotovo u Hrvatskoj i ostalim zemljama u okruženju, se jelo puno zdravije nego danas. Ljudi nisu morali brinuti o takvim problemima kao mi danas, onda nije bilo niti aditiva kao danas niti toliki izbor namirnica i ostalih proizvoda. Ljudi na selima su sve više manje sami proizvodili za svoje potrebe a ostatak se otpremao u gradove.
Danas je uvoz sve to preokrenuo naglavačke.


U utrci za profitom kompanije smišljaju načine kako što više zaraditi uz što manje posla. Jedno od glavnih oružja koji su smislili jesu ti prokleti aditivi. Aditivi su iluzija, daju nešto što ne postoji, kratko rečeno zrak. U gorem slučaju prikrivaju pravo stanje namirnice.
Tako danas imamo primjer da se prodaju "domaće" kobasice koje sadržavaju aditive! Oni koji su odrasli na selu znaju dobro šta je prava domaća i odimita kobasica koja može jako dugo stajati (no apetit je brži od vremena:) ) i njoj nisu potrebni aditivi ako je pripremljena po pravilu. Čim se stavljaju aditivi nešto s tim meso nije u redu.
Jednom sam probao tu kupovnu kobasicu iz trgovačkog lanca (niti privatne mesnice nisu iznimka, čast izuzecima) i mogu vam samo reći, šrot teški, žnj klasa bez okusa i mirisa, takvih 5kg vrijedi kao 1kg prave.
Takvih primjera ima na stotine. Parizere i paštete valjda ne smijem niti spominjat, s kojim god mesarom sam pričao kaže da ni za živu glavu on to svojoj djeci nebi dao na stol!

Danas ljudi više brinu o odjeći koju nose i autu kojeg voze nego o hrani koju jedu! Tužno ali istinito. Nije to samo kod nas, nego i vani. Neki dan sam gledao reportažu na satelitu gdje "napredni" Nijemci uopće ne vode brigu o prehrani i većina gleda isključivo cijenu. Mnogi uopće nisu znali objasnit BIO hranu, odnosno eko hranu. Deklaraciju čita svega 10% kupaca itd.


Inače pod BIO hranom se podrazumijeva da u sebi ne sadrži GMO, da je najmanje 95% organskog podrijetla i da smije sadržavati samo propisan broj aditiva. Dopušteno je oko 30 aditiva dok za "normalnu prehranu" je dopušteno oko 300 aditiva. Dakle niti BIO ne mora biti "svetinja" no za mene je to ono što bi hrana trebala bit a ne ovo smeće što se danas nudi.

Ljudi se sve više "bude", odnosno postaju svjesni da ovo dalje nema smisla i da ovakav način vodi u propast. Tumori, rakovi, ekcemi, alzheimeri i ostale boleštine haraju svijetom kao nikad i onda se još pitamo odakle to sve. Ljudi moraju postati svjesni i odgovorni da svojim ponašanjem podržavaju trovače jer kupnjom njihovi proizvoda dajemo im zeleno svjetlo da u miru proizvode dalje. Onog dana kad se stvori kritična količina ljudi i kad opale proizvođače tamo gdje ih najviše boli a to je džepu, onda će se nešto promijeniti. Ulaganjem u zdravu hranu ulažete u svoje zdravlje i onu razliku u cijeni jeftinog proizvoda i skupljeg ćete platit kroz zdravlje prije ili kasnije to vam mogu garantirat. Sve se vraća sve se plaća.

Industrija, a pogotovo njihovi dr.mr.sc. glasnogovornici koji tvrde da su aditivi sigurni i da nema opasnosti mogu me pppppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiippppppppppp.
Nema sigurni aditiva, svi oni na neki način oštećuju organizam, samo im treba više vremena da počnu djelovati. Tijelo je elektrokemijski stroj koji je osjetljiv na svaku promjenu u hrani. Ne kaže se u zdravom tijelu zdrav duh.
Poznam više ljudi koji su alergični na aditive, pogotovo na ove u mesnim prerađevinama. Nekad sam i sam bolovao i imao problema sa aditivima. Simptomi su različiti, glavobolje, kvrge koje se pojave nasumce po tijelu i budu po par sati pa se povuku (zamislite kvrgu nasred čela kao da ste dobili kamenom u glavu) ili otečene usnice (zamislite da vam se usnica u roku 1min udvostruči, kao da ste bili na loše obavljenom botoxu), crvenila po različitim dijelovima tijela...
Uglavnom pakao i sad neko mi netko kaže da je aditiv zdrav!
Konkretnije u jednom trenutku sam došao do zaključka da kvrge uzrokuje E250 a on je u 90% mesa što se prodaje pa ti vidi šta ćeš jesti :)
Sve to čovjek izdura al najgore u toj cijeloj priči je da se čovjek njih ne može riješit!! Sve sam pokušao, čajeve, kupke, zdravom prehranom, djetama... ništa nije pomoglo.
Onda sam naišao na firmu Calivita i njihov preparat Liveraid za koji sam pročitao u pričama uspjeha da riješava aditive. Nakon 2 bočice, aditivi su bili prošlost.
Ovo nije reklama niti radim za njih no proizvod im je fantastičan. Kao bonus mi ja maknuo prokleto crvenilo oko nosa i očistio lice.
Eto vam odmah i rješenje kako se riješiti aditiva ako ikada budete imali problema s njima :)

Za kraj vam stavljam link o štetnosti aditiva i koje izbjegavati. Ja sam sebi isprintao i stavio u novčanik tu listu aditiva i inače ih izbjegavam no kad nemam izbora pogledam na listu da vidim koliko ih je štetno i dali su crveni.

Odlična stranica, čak ima i plakat sa listom aditiva koji su u crvenom.

Također ima još jedna danska stranica sa detaljnijim opisom svakog od njih.

Ostale stranice sa kojih imate još infa: Danas.net , Net.hr

Ovdje sam stavio svoj prvi file koji sam imao za aditive. Lista nije potpuna, ali imate objašnjenja mnogi aditiva i sastavljena mala lista za printanje. (za download pdf-a piše vam na dnu stranice; Save file to your PC: Download)


OSVJEŠTENI POTROŠAČI DANAS KUPUJU NAMIRNICE ZA KOJE SU SIGURNI DA SE U NJIMA NE NALAZE ŠTETNI I OPASNI ADITIVi. LISTIĆ SA POPISOM TIH ADITIVA UVIJEK IMAJU SA SOBOM PRILIKOM KUPOVINE.

nedjelja, 23. siječnja 2011.

Soda bikarbona i limun u njezi kože


Surfajući bespućima interneta naletio sam na jedan jeftin a učinkovit način za čišćenje kože lica.
Potrebna je jedna žličica sode i pola ocjeđenog limuna. Limun procjedite tak da dobijete čisti sok bez vlakana.
korak1: umijte se mlakom vodom
korak2: sad mokrim prstima lagano utrljate sodu preko cijelog lica. Neki u ovom koraku tope sodu u vodi pa onda to nanose na lice no ja sam koristio direkt u prahu, malo je grublje ali učinkovitije.
korak3: ostavite na licu 5-10min dok se ne osuši i ne počne zatezat
korak4: umijte se ponovno i ručnikom osušite lice
korak5: vatom za lice nanesite limun polagano da se dobro upije. Malo će peckati no to je samo prvi par sekundi.
korak6: Nakon što se limun upije lice premažite kremom ili uljem. Osobno koristim ružino ulje jer mi ga koža najbolje prihvaća a kad ga koža upije meka je kao bebina, već znate šta :)
Od svih mogućih tonika i neznam šta sve ne ovaj način je najbolji što sam probao. Koža je dubinski očišćena a to nije niti jedan postigao.

Inače ovaj tretman se koristi za uklanjanje ožiljaka od akni.
To radim jednom tjedno maximum jer je dosta agresivno za kožu, no koža je fantastična, meka i glatka i sve one sitne prljavštine i mikro perut koja se ne vidi al se osjeti pod prstima su uklonite. Probajte, nemate šta izgubit.

by Viktor