subota, 25. veljače 2012.

Uspješni eksperimenti - dio 1.


Konačno došao i taj dan da objavim dobitnu kombinaciju suplemenata koja funkcionira. Dugo mi je trebalo dok to sve sjedne na svoje mjesto jer vremenski to sve jako sporo prolazi a svi bi htjeli sve na brzinu a ja ne objavljujem rezultate dok nisam siguran da funkcioniraju. Dok sam došao do ovih proizvoda bio je zaista dug put eksperimentiranja i rezultate od pola godine do godine dana stavljam vam na par stranica teksta. Da samo ne ispišem suhoparni tekst potrudio sam se i istraživao cijelo to vrijeme. 

Ovaj put pišem o 3 proizvoda (u početku si bila 2 ali sam nedavno (prije 2mj) dodao još jedan) koja su mi zaista pomogla u borbi protiv seboreje i praktički je pred padom (na cijelom tijelu imam samo jedan patch od 2cm na zatiljku gdje je vidljiva klasična seboreja u obliku perutanja i crvenila), da je postala toliko stabilna da mi više niti ne smeta junk food (iako naravno to ne jedem nego ponekad kad se zalomi), da u manjim količinama mogu jesti slatko i da mogu jesti mliječne proizvode (iako niti njih ne jedem) a da se seboreja ne pogorša, onda koža se na nekim dijelovima počela zaglađivati gdje je nekad bila hrapava i sve to čak usred zime! Ono što sam napisao pod Propali eksperimenti je pokrivena glavnina ali ne i svi detalji koje se jednostavno ne daju pošteno sročiti kako koji proizvod djeluje jer kad bih to išao pisati zaista bi mogao napisati cijelu knjigu.
Ajmo sad na ono što ste svi čekali, kako sam to postigao. Kroz moju dugogodišnju praksu ovo vam toplo preporučam kao alat za borbu protiv seboreje. Sve spadaju u borbu iznutra što je bitno. Trenutno trošim ova tri proizvoda i detaljnije ću opisat svaki jer je bitno da dam poveznicu sa ostalim suplementima.

Ukratko to glasi ovako:  Liveraid + Propolis + Zeleni čaj

Zvuči prejednostavno zar ne? Kroz sva moja eksperimentiranja, od sve sile proizvoda ovo je esencija koja radi i što je najbitnije odlično se sinergijski slažu i podržavaju jedan drugog.



1. Liveraid
Za njega ste mnogi već čuli i koliko sam vidio u komentarima neki ga i koriste. Proizvođač je Calivita koji imaju cijelu paletu proizvoda (od koji sam već pogađate skoro većinu probao J tako da bolje ne pitajte koliko je to koštalo) a među njima je taj čuveni Liveraid. Fantastičan proizvod (to sam tek kasnije shvatio a da biste ga i vi shvatili morate pročitati onaj tekst koji sam napisao o amino kiselinama i fazama jetre) koji je vrlo lukavo smišljen, sastojci su aminokiseline u kombinaciji sa sylimarinom, određenim kiselinama i u vrlo malim količinama selen i krom. Svaki od tih elemenata treba jetra za svoj pravilan rad i to u obje faze i u tome je ključ njegova uspjeha. Ima 4 aminokiseline koje jetra treba za detox. Aminokiseline se dobivaju iz proteina a ako jetra ne može razgradit protein (preko žući) zbog lošeg rada kako će onda dobit aminokiseline? Ovako joj dajemo to direktno, bez da ih mora vadit iz hrane. Ubačena je i mala doza sylimarina tako da se istovremeno potiče i obnova jetre i čisti se. Nadalje ubačen je i krom kao i selen jer su i oni ključni u jetri za dobivanje određenih enzima koji opet su bitni za njen rad. Onaj tko god je napravio tu formulu za liveraid je točno znao što radi i mogu mu samo skinut kapu i čestitat. 
Od svih preparata, nakon nekoliko godina crvenila i perutanja na licu, jedini mi je on to maknuo i na neki način stabilizirao. Čak i kad sam ga prestao koristit jedno vrijeme crvenilo se nije više vraćalo nego je lice ostalo čisto (bolja riječ bi bila stabilno) što znači da "popravlja" jetru i da je ona moja teza u mini studiji točna. Uglavnom vrijedi svake lipe i nema te hvale za ovaj proizvod. Gdje je zapelo? Zapelo je što je tu stao. Nadao sam se da će riješit i kosu ali nije.
Pošto sam s liveraidom imao najviše uspjeha s njim sam već zadnji ne znam ni sam valjda dvije godine. On me na neki način održava da se stanje ne pogorša no sad sam tek nedavno otkrio kombinaciju koja s njima daje savršen spoj za rješavanje seboreje. Oboje sami su slabi ali zajedno su neuništivi.
Na početku početku krenite s dvije kapsule na dan a tek na drugoj bočici dignite na 3 do 4 i to vam je dosta. Možete dizati i na 10 ali efekata nema i samo bacate novce a ništa ne dobivate. Ako nikad niste koristili liveraid moguće da ćete imati glavobolje i nalete mučnine ali sa 2 kapsule to mislim da se ne bi smjelo događat. U pravilu bi trebalo uzet pola sata prije jela no može i nakon jela. 



2. Propolis - pošto se javilo dosta ljudi da loše reagira na propolis gdje se stanje dodatno pogorša izbacio sam ga iz popisa. Ako ga i netko želi koristiti onda može ali samo s oprezom, krenut s 1 kapi na dan!!!

Što se mene tiče osobno ga koristim i dalje, većinom ga uzimam ujutro po 7 kapi i nemam negativni nuspojava nego mi pomaže u nizu drugi sitnica nevezano uz seboreju ali ako povećam doze na 15-20 kapi na dan pogorša se stanje znači svatko ima svoj prag tolerancije.
Zeleni čaj i liveraid su jedini sigurno provjereni + zdrava prehrana. 

Ha a šta je sad ovo, pa svi smo čuli za propolis i da on pomaže u jačanju imuniteta (širok pojam ali vi ga gledajte imunitet=jetra), kod upala, pa onda da ima antivirusna i antibakterijska svojstva, da je antioksidans (dosta bitno kod seboreje), da pomaže kod problema zubnog mesa, kod rana…. Ima toga još ali sad ide najbitnije pa ću stavit copy paste.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Vitamin and Mineral Content
from "Bee Pollen, Royal Jelly, Propolis, and Honey," by Rita Elkins, M.A.
According to researchers at the Second Leningrad Scientific Conference on the Application of Apiculture (bee culture) in Medicine, Bee Propolis is rich in:
  • Vitmin A (carotene)
  • Vitamin B1
  • Vitamin B2
  • Vitamin B3
  • biotin
  • an array of bioflavonoids
  • albumin
  • calcium
  • magnesium
  • iron
  • zinc
  • silica
  • potassium
  • phosphorus
  • manganese
  • cobalt
  • copper

NOTE: Propolis contains 500 more bioflavonoids (vitamin P) than is found in oranges.

Except for vitamin K, Propolis has all the known vitamins. Of the fourteen minerals required by the body, Propolis contains them all with the exception of sulfur.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 E baš to podebljano je najbitnije u cijelo propolis priči jer nama trebaju činjenice a ne prazne priče jer kako ćemo inače neke stvari razumjeti. Propolisom jednim udarcem osiguravamo sve ono što je tijelu potrebno i minerale i vitamine koje ne samo da treba koža već i jetra za svoj normalan i učinkovit rad, zato i kaže ona stara bez alata nema zanata. Prirodno je najbolje a ne sintetsko iz laboratorija!
Zato izbacite sintetske vitamine B, E i ostale multivitamine koje sad trošite i ubacite umjesto njih propolis.
Sve to super zvuči na papiru ali je kod mene u početku bio total disaster pa sam digao ruke od propolisa jer mi je pogoršavao stanje. To je bilo dok nisam uvidio 2 cake, vrsta propolisa i doziranje!

Za vrstu propolis mora biti bezalkoholni! 

Za doziranje ide ovako; u početku 5 kapi ujutro kad se probudite i 5 navečer prije spavanja. Taj uvodni početak neka bude tjedan do dva. Nakon toga ide po 10 kapi ujutro i navečer i to je to. Ne dizati više od toga jer  jetra koja je slaba treba ju polako vraćat u normalu a ne odmah u turažu jer onda radite više štete nego koristi. Vrijedi pravilo manje je bolje.
Te doze vrijede za 10% otopinu (piše na pakiranju). Ako kupite ovaj od 20% onda prepolovite kapi, znači po 5 ujutro i 5 navečer. Jednostavno ga nakapajte u usta pa ga onda popijte s malo vodom.
Obično taj bezalkoholni proizvođači označe kao baby. Ja osobno koristim bezalkoholni baby propolis od Apipola i taj mi je provjereno dobar. Ostale vrste s alkoholom ili kojekakvim biljnim mješavinama ne kupovat!

Samo sa ta dva proizvoda ste sve osigurali jetri i dali joj sav alat, kako njoj tako i cijelom organizmu. Ovo će posebno pomoći onima koji su na početku i nisu prošli kalvariju eksperimentiranja. Početak je najbitniji, čim krene perutanje treba odmah reagirat a ne čekat i ignorirat. Da se mogu vratit u prošlost dok mi je seboreja bila na začetku i sam sebi dati ovaj tekst vjerujem da nikad ne bih zaglavio sa seborejom.



3. Zeleni čaj
Kaže se šećer dolazi na kraju ali ovdje su sve 3 točke šećer! :)
Zeleni čaj sam tek nedavno ubacio a otkrio sam njegove blagodati sasvim slučajno nakon što sam dobio vrećicu zelenog čaja na poklon, valjda sam se bojao čajeva jer sam imao dosta neuspjeha sa biljkama pa sam smatrao da će biti i ovdje ista stvar no prevario sam se. Zeleni čaj je jako bitan jer sadrži spektar enzima. Također „stabilizira“ inzulin u tijelu što vidim i po sebi da tijelo puno lakše podnosi šećer a akne su prošlost. Da i to je još jedna moja boljka osim seboreje – akne koje su uzrokovane isključivo šećerom. Šećer je pravio u mom slučaju duplu štetu, povećao perutanje i uzrokovao akne. Otkad trošim zeleni čaj akne su gotovo potpuno nestale a seboreja je stabilnija i nema više da izbije perut ovisno o količini slatkog koje sam pojeo. Testirao sam, pa sam u par navrata jeo dosta slatkog, sve je bilo stabilno i kod akni i kod seboreje. No ja na taj zeleni čaj gledam s druge perspektive, gušterača proizvodi inzulin koji je hormon koji natjera stanice da prime šećer. A tko deaktivira višak inzulin i stavlja ga pod kontrolu? Već pogađate – jetra. Upravo tu leži caka zelenog čaja u tim njegovim enzimima koji se zovu katehini. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najistraženiji katehin i njegovi efekti su znanstveno dokazani. Studije su pokazale da učinkovito stabilizira glukozu u krvi. Opet treba na to gledat sa strane da on u biti pomaže jetri u obavljaju svih tih silni funkcija i to je cijela pozadina ove priče jer jedino jetra vrši sve pretvorbe šećera u mast i obratno.

Da ne duljim imate samo koristi od njega i počnite ga trošit. Fantastično funkcionira za seboreju što je najbitnije i samo pomaže i djeluje protuupalno kao vitamin C. Što se tiče okusa meni je OK iako je okus više neutralan i pijem ga bez šećera jer sam se zaista odvikao od šećera. Ako baš morate zasladiti onda stavite malo meda i limuna ali nikako obični šećer je poništava te enzime.
Kad kupujete zeleni čaj, kupite ga isključivo u rinfuzi odnosno u jednoj vrećici a ne u onim malim vrećicama koje su standard kod čajeva. Od takvih čajeva nema koristi, samo malo bojila i maltodekstrina i to je to, ukratko smeće. Zeleni čaj možete kupiti u Muelleru, China Sencha i to je provjerena kvaliteta za razliku od nekih iz trgovačkog lanca što sam vidio da prodaju.

Što se tiče pripreme čaja, nabolje je da se voda zagrije na 80C (taman kad krenu prvi mjehurići a još nije prokuhalo) i onda se ubaci jedna čajna žličica čaja u ne znam cca 350ml vode. To odstoji 2-4 min, procijedite ga i to je to! Na taj način dobivate najmanje kofeina u čaju a najviše katehina ;) Ja obično popijem 2 šalice na dan a kad ne stignem samo jednu. Možete slobodno popit i više od toga, preporuka je čak 4 šalice na dan no ako se popije previše možete dobiti proljev no ja nisam imao s tim problema, to ovisi opet o probavi pojedinca ali uglavnom ako dođe do toga da znate gdje je problem.




Da zaključim: te 3 stvari su zaista esencija onog što je meni pomoglo i ono gdje sam vidio pozitivne efekte i ovo bi se moglo stavit pod uspješni eksperimenti (mislim da će i to bit naslov ;) ). Sve to pomaže jetri da se vrati u normalu gdje je bila prije. Ovo što pišem trenutno djeluje, možda će se u budućnosti nešto drugo pokazat da je bolje a ovo lošije no ovo je trenutno najbolje što stoji na raspolaganju. Ovo sve spada u unutarnje faktore o kojima sam već pisao. Osim ova 3 proizvoda podrazumijeva se da jedete voće i povrće (mrkva na prvom mjestu, svježa paprika, sad zimi kiseli kupus, jabuke, zelena salata) i što manje šećera. Jedite lješnjak, badem i pistacio. Pistacio bi posebno izdvojio jer djeluje antiupalno kao i zeleni čaj dok šećer promovira upalu i crvenilo. Cijena mu je pretjerano nabijena ali vrijedi svaki gram kojeg pojedete, tijelo će vam biti zahvalno. Također koristit što manje industrije, odnosno pokušati je minimizirati, ne znam tipa da perete suđe u rukavicama a ne golim rukama, da kupujete prirodnu kozmetiku osim naravno iznimke šampona protiv peruti gdje nema izbora, ali kreme obavezno. Pastu za zube također imate prirodnu bez fluora tipa Weleda iz DM-a. Praškove i omekšivače provjerene marke i to birajte ako ima u ponudi Sensitive. Najbolja kvaliteta vam je u Muelleru gdje se prodaje roba za njemačko tržište a ne „balkansko“ gdje stavljaju lošije komponente unutra i pitanje je dali su prošle kontrolu. Da ne kupujete uvijek najjeftinije tipa gelove za kosu, mirise i ostalu kozmetiku. Razlike u cijenama nisu bezvezne. Kvaliteta košta! Liveraid 245kn, propolis 50kn, zeleni čaj 20kn, ukupni trošak oko 315kn. Čista koža bez seboreje? Neprocjenjivo! :) (sad zvučim kao u reklami za mastercard ali ne mogu si pomoći kad je istina!)

Znači osim ta 3 suplementa tu je cijeli spektar sitnih promjena koje navodim kao primjer o kojima ljudi ne razmišljaju i nisu ni svjesni. Najbolje rješenje bi bilo potpuna promjena životnog stila jer očito sada nešto ne štima kad smo došli tu gdje jesmo. No danas je to praktički nemoguće zato mislim da je ovo ravnoteža između starih navika u kombinaciji sa puno sitnih promjena koje nemaju preveliku ulogu ali kad se nakupe ipak čine pomak. Zato ovo i traje sve tako dugo. Ja vjerujem da bi sa totalnom promjenom stila (prehrana na prvom mjestu) i suplementima i što već ne, seboreja u roku od 3 mj. nestala jer sam vidio pomake na sebi u nekim eksperimentima da je tako nešto zaista moguće. No teško i nerealno je očekivati da itko od nas to može ostvariti, zato ja kažem da je ovo sve o čemu cijelo vrijeme pišem (razumijevanje gdje si i šta imaš + pametni potezi) update na stare životne navike version 2.0 :)

Zasad toliko od mene i ovo je ukratko više-manje sve što mi trenutno pada na pamet. Dalje ne očekujte rezultate preko noći. Tijelu treba vremena i sasvim je normalo da recimo mjesec dana (iako je to rijetkost) da nema nikakvog pomaka i onda u roku par dana se dogode velike promjene. U početku možete očekivat, glavobolje, mučnine, čak i pogoršanje što je super pokazatelj da su se stvari pokrenule s mrtve točke i da to što radite funkcnionira! Meni kad su krenule prve promjene perut na određenim mjestima očistila u roku par dana kao da je nikad nije niti bilo a još do nedavno se ljuskalo i crvenilo. Nakon ovoga zar ima još oni koji smatraju da seboreju uzrokuju neke "space" gljive, da je to upala lojni žlijezda i da je šampon odgovor na to? 

Kad budem imao nešto novijeg  koje bih s vama podijelio bez brige stavljam sve na blog. U drugom dijelu budem stavio "srebreni metak" za seboreju ali ovo gore je temelj za njega inače neće djelovat ili ako upali biće kratkog vijeka. Lijepi pozdrav i počnite mislit svojom glavom i ne dajte drugima da misle za vas!

by Viktor

subota, 11. veljače 2012.

Krema od magarećeg mlijeka





Dugo nisam pisao o kremama, stoga evo konačno jedan od naslova posvećen novo otkrivenoj kremi koju sam isprobao na prijedlog poznanika. Iako vidim da kozmetička industrija stidljivo plasira kao tobože prirodne kreme za sensitive kožu još uvijek nije to to.
Samo ću navest neke firme koje sam probao, nivea, afrodita pogotovo, onda alverde i lavera. Sve one imaju liniju sensitive ali jednostavno uvijek ima neki dodatni sastojak koji mi ne odgovara i nakon par dana mazanja stanje se krene pogoršavat, vraća se perutanje i crvenilo i onda dođete u situaciju da ne možete, pogotovo sad preko zime, ništa stavit na lice za njegu za vrijeme ove hladnoće a koža suha kao barut pa sam koristio ulje noćurka ili ružino ulje.
Konačno sam riješio i taj problem si našao takvu kremu koja jednim udarcem rješava sve u jednom. Radi se o kremi koja ima u sebi, osim određenih biljaka i magareće mlijeko. Znam da na prvu loptu zvuči čudno, jer i meni je u početku dok nisam malo dublje to proučio i vidio da ima smisla i da je zaista savršen odabir za glavni sastojak. Zašto? Odgovor je vitamin C! Oni koji su čitali na blogu o njemu sam pisao kako djeluje na kožu i da se čak može vatom direktno nanosit na kožu jer on rješava crvenilo instant. Nisam vidio puno krema sa vitaminom C, osim onih antiaging krema, jer tamo ga trpaju zbog kolagena koji je potreban da koža izgleda mladoliko no taj dio nas ne zanima, zapravo i da jer je to praktički bonus, ali bitno je to da je vitamin C antihistamin. Na dalje nije isti vitamin C u prahu u obliku askorbinske kiseline i prirodni. Prirodni je puno potentniji jer je već povezan sa mineralima i zato dugo drži što nama upravo i treba. Da ubacim jednu činjenicu o magarećem mlijeku mlijeku - sadrži šezdeset puta više vitamina C nego kravlje. A osim toga ima i niz drugih vitamina i minerala i sve to lijepo zapakirano u prirodnu masnoću! I sad netko neko kaže da prirodna nije savršena :) Rješenja su svuda oko nas samo ih treba ugledati.
Osim toga to mlijeko sadrži i druge vitamin tipa vitamin A, pa E al to više-manje sve znate da su oni potrebni koži jer već na uši svima izlaze jer ih trpaju proizvođači u sve kreme. No opet je kvaka ovdje jer nisu ubačeni sintetički u kremu nego su prirodni dio mlijeka!
Još jedna stvar koja je isto zanimljiva je da mlijeko sadrži omegu 3 i omegu 6 koji dodatno njeguju kožu i zadržavaju vlagu koja je potrebna perutavoj i upaljenoj koži.
Kremu koristim već neko vrijeme i mogu samo reći čista petica. U početku krema će se nekima možda činiti masnija ali kad se koža navikne nakon par dana brzo se upije i ostane samo meka koža. Par minuta nakon mazanja crvenilo potpuno nestaje a koža dobiva baršunast izgled. U početku lice izgleda masnije ali što se duže koristi masnoća se brže upija. U početku je to upijanje trajalo i pola dana da bi sad smanjilo na pol sata do sat vremena maximum. Krema nema mirisa što je po meni plus. Zašto plus? E tu se mnogi pobune kad čuju da nema mirisa. Miris je sam po sebi složena formula i sastoji se od desetke spojeva. Sintetički spojevi koji čine miris su fragrance zato su i jeftini, u biti većina tih komponenti u fragrancu je otrov i teška kemikalija koju definitivno ne želite u kremi pogotovo za seboreju! Kad se miris sastoji od prirodni komponenata onda dobijete parfum. Oni jesu prirodni jer su spojevi biljnog porijeka no ni to ne želite jer oni preko kože dospijevaju u organizam i mogu samo uznemiriti imunitet ili iziritirat kožu! Sad znate zašto svi naglašavaju na proizvodima velikim slovima NO FRAGRANCE.

Osim magarećeg mlijeka ima i druge biljke koje ciljano djeluju na kožu i tu sam najviše brinuo da neće koja od biljaka iritirati seboreju no ništa od toga, upravo suprotno.

Zašto pišem o ovoj kremi? Dugo sam tražio masnu kremu za po zimi a da ne pogorša seboreju. S ovom sam riješio i taj problem. Meni je koža po zimi inače dosta suha a pogotovo nakon tuširanja ako koristim agresivniji šampon tipa h&s. Sensibio je prelagana krema i ne pruža nikakvu zaštitu od hladnoće i njegu kože jer nema drugih sastojaka koji njeguju kožu. Jedina meni masna krema koja je bila OK  je svima poznata plava nivea koja je živa kemija i ako je koristim dobijem instant glavobolje i mučninu tako da pripazite što mažete po sebi jer prije ili kasnije sve to završi u nama. Koliko god glupo zvučalo ali o tome sam već pisao u prethodnim postovima. A o upijanju masnoće i težini te iste da ne govorim.
Tako da ova magareća krema ispunjava sve moguće kriterije, prirodna, ima hrpu prirodni sastojaka, masnija a opet lagana i koža ostane meka i glatka te što se mene tiče za seboreju dobiva palac gore.


Što se tiče tonika za čišćenje lica umjesto njega sam uzeo i sapun za lice isto od magarećeg mlijeka. Sapun je OK jer dubinski očisti kožu a ne uznemiri seboreju ali nakon njega obavezno mora ići krema jer zateže i isuši kožu što i nije problem jer tako i tako se to dvoje koriste u kombinaciji. Sapunu treba samo vlaga i ništa drugo, ostalo sve štima jer se ne pjeni previše i kad se čisti lice s njim gotovo kao da je nekakav losion a ne sapun.
Umjesto tonika mogu preporučit taj sapun jer ja koristim trenutno oboje i jako sam zadovoljan. Puno je prirodnije za kožu nego kemijski tonici.
Glavno pitanje gdje naručiti? Sve možete naručiti preko interneta (pitam se a što danas ne ide preko internetaJ) na stranici - http://www.magare.hr/proizvodi.html. Neven koji je "autor" tih proizvoda, ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG Ciganović) te se potrudio pa je postavio i svoju web stranicu što je veliki plus danas tako da se može „čuti i glas malog čovjeka“.
Toliko od mene i lijepi pozdrav!

PS: Za one koji me stalno pitaju i čekaju rezultate od onda 2 proizvoda što sam obećao još malo strpljenja. Do kraja mjeseca bude i to, čekam da neke stvari sjednu na svoje mjesto.

by Viktor