ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Propali eksperimenti



Prvo pitanje koje si postavljam, odakle započeti, jer prijašnjih godina toliko sam toga isprobao a nisam imao uspjeha ili je rezultat bio mršav. Pokušat ću kratko proći kroz sve što sam prošao. Sav ovaj info više manje vadim iz dnevnika jer toliko toga ima da jednostavno sam prestao pamtit. Ovo je samo ugrubio i dio svega šta sam sve prošao. U samom početku sam krenuo sa suplementima a tek kasnije zahvaljujući bespućima interneta i na druge stvari o kojima nikad niti slutio da ću čitat ili isprobavat. Ovaj tekst koji sad pišem je presjek otprilike 4-5 godina unatrag jer svaki od eksperimenata je oduzeo od 2-3 mjeseca pa naviše da se pokažu rezultati. Ako rezultata nema ideš dalje. Sve ovo dalje napisano je temeljeno isključivo na vlastitom iskustvu. Nisu pomogle i to je to, tu sva priča za mene staje, sve drugo je bespotrebna diskusija.

-Suplementi
Biotin je bio prvi suplement koji sam kupio, nakon njega su krenuli ostali, jer sa s njim imao najviše uspjeha. Zatim su došli vitamin B komplex koji je isto djelovao odlično, pa omega3. Naravno tu su bili i cink od kojeg sam samo dobio akne po cijelom licu kao i od beta karotena. Bili su tu i drugi, kao multivitaminske kapsule od raznih proizvođača, ZMA, MSM (Methylsulfonylmethane), češnjak u tabletama, vitamin A, vitamin C u kapsulama/prahu, NAC (N-acetil-cistein), magnezij, krom, željezo, glutamin, lecitin, selen, pivski kvasac …. Bilo je još nekakvih ali se ne mogu sjetit koji su. Uglavnom omegu 3 i vitamin B sam u kombinaciji sa sensibiom DS dosta dugo koristio, gotovo 2 godine i to je fantastično fukcioniralo. Tu sam najviše vremena "izgubio" jer stanje je bilo kao pod kontrolom a u biti nije jer sam se perutao kako u kosi tako i na licu samo je to sve bilo jako malo ili nimalo crveno pa se dobije dojam da si ok a u biti nisi jer samo 2 tjedna ako sam se maknuo sa tih suplemenata crvenilo se vraća u punom zamahu a svrbež postaje nepodnošljiva. Ukratko u tome periodu sam bio ovisnik o suplementima a najgore je što daješ novac a ništa ne postižeš, mislim postižeš kontrolu ali to nije dovoljno! Pa nitko od nas ne želi ostatak života biti na suplementima zar ne? Zato palac osrednje.

-Zapper
Također jedna od stvarčica koja jako puno je obećavala a malo dala zauzvrat. Prošao sam i tu teoriju o parazitima, kako oni mogu puno stvari poremetit u organizmu pa se i jedna od stvari navodila seboreja jer na površini sve zvuči dosta uvjerljivo, da će zapper sa svojim frekvencijama uništit sve od bakterija i virusa, kandide i šta sve ne. Naravno ja to naručio i vjerno se držao uputa ali seboreja je i dalje ne okrznuta. Dali stvar funkcionira ili je prevara? Teško je to reći za druge bolesti, ali seboreja tu definitivno ne spada a to sam tek kasnije shvatio.


-Dermatolozi
Također i oni zaslužuju svoj kutak u ovoj listi propalih pokušaja. Izgubljeno 4 mjeseca dok sam bio pokusni kunić šta će djelovat a šta ne i još najmanje 6 mjeseci da se vratim u "eru" prije njih dok je još head & shoulders bio bog i batina za seboreju. Što reći osim da je jadno od te struke kako i dalje slijepo propisuje i daju tretmane ljudima koji ne djeluju. Ja još neznam niti sam igdje pročitao da su dermatolozi nekome pomogli. Bitno da smo se okitili titulama i laganini pokupimo paru i ajmo doma a pacijente ko hebe. Sad bih ovdje mogao napisat listu krema i šampona i losiona kao kod suplemenata šta sam sve trpao na sebe. Rokove primjene kortikosteroida ne da sam poduplao nego učetverostručio. Čudim se kako sam i ostao živ. To je nažalost jedna od faza koji valjda mora svatko od nas proći jer eto nadaš se da unatoč silnim doktoratima i farmacetskoj industriji lijeka ipak ima. No grdno sam se prevario kao i mnogi drugi. Oni bi trebali biti ključni kad je seboreja još u razvoju da se obuzda i sasječe u startu. Umjesto da se odmah krene s propisanom prehranom i suplementima oni utrpaju kreme i šampone. Što reći osim tuga i jad cijelog sustava koji je zakazao u potpunosti zato palac dolje.


-Antiparazitni program
Ista stvar kao i zapper samo su biljke u pitanju. Klinčić, crni orah i pelin se koriste kao "čistači" tijela od raznih nametnika. Također i to je palo sve u vodu, bačen novac i vrijeme jer seboreja je i dalje tu i uopće ne pokazuje znakove da se pomakne. 

-Homeopatija
Dok se neki kunu u nju nažalost meni ne samo da je uzela vrijeme i novac nego mi je i pogoršala stanje kao i dermatolozi. Seboreja je ojačala i dobio sam novi problem – suhe usnice i totalno suhu kožu na cijelom tijelu. Usnice su konstantno bile suhe, svaki sat sam morao mazati labelom! To je trajalo jedno godinu dana dok se nisam toga otarasio s jednim drugim preparatom. Uglavnom kasnije sam preko neta saznao da su suhe usne jedan od znakova trovanja metalom a kod homeopata sam dobivao Arsenicum Album koji po definciji spada u toksične polumetale! Da se razumijemo sam princip homeopatije djeluje ali ne način na koji se primjenjuje! Ići davati naslijepo ljudima pripravke na bazi metala je na nivou srednjeg vijeka kad se mješavina žive i olova propisivala za glavobolju lol. Da gospon ali to vam je jako razrijeđeno 1 na pitaj boga koju i potpuno je sigurno. Ne hvala! Nikad više sebe i svoje tijelo tako olako prepuštat šarlatanima jer neznamo za puno stvari kako fukcioniraju. Dermatolozi su me debelo unazadili  a ovi su još unakazali. Koža s usnica se gulila svaki dan i nema toga labela koji je to mogao ublažit. Vode da neznam koliko sam pio samo je prolazila kroz mene i stalno kao da sam bio dehidriran. Oko godine dana sam trpio te suhe usnice dok ih nisam konačno riješio s oceanom21.

-MMS (miracle mineral supplement)
Također potaknut pričama uspjeha i o tome kako je mnogima pomogao i da navodno pomaže kod seboreje odlučio sam se i na to. Također potpuni promašaj, seboreja je ostala neokrznuta.

-Antikandida dijeta
Opet jedan u nizu eksperimenata koji je dao nikakve rezultate. Teorija glasi da je kandida napala organizam i da ona izlučuje mikotoksine koji truju organizam i na taj način opterećuju i iscrpljuju organizam. Kandida voli slatko i teško se "ubija" i zato je najbolje oružje da se ona izgladni. Sve super na papiru ali kako je u praksi? Ukratko neizvedivo. Pokušao skoro 3 tjedna na antikandidi dijeti, živio praktički na blitvi i riži, a seboreja neokrznuta. Samo sam izgubio kile, kud i ovako imam slab imunitet još ta dijeta, morao sam se vratit na normalnu prehranu jer sam shvatio da to nije odgovor na moj problem. Glavnu stvar u toj priči s kandidom svi zaboravljaju, ona živi u cijelom probavnom traktu od našeg rođenja i ići se borit protiv nje je borba sa vjetrenjačama i najveća glupost koju možemo napravit! Kandida nikad niti nije bila problem već MI, naš organizam koji je slab i iz nekog razloga ne obavlja svoju funkciju! Kaže se da u svakom zlu ima nešto dobro, ovdje je bio pojam toksina koji truju organizam i to mi je zapalo za oko jer mi je to dalo potpuno novi pogled na cijelu tu priču sa seborejom jer me zanimalo dubinski da to razjasnim zašto se to sve događa. Rezultat toga je bila mini studija i moje fokusiranje na jetru. 

-Prehrana bez glutena
Pored svega moram reći da sam pokušao i sa prehranom bez glutena. Utjecaj na seboreju je bio minimalan. Gluten je protein koji je sam po sebi težak za probavu pa dosta opterećuje probavni sustav i to se vidi po naslagama na jeziku ujutro i po stanju kože kad koža izgleda lošije u smislu da nije glatka i čista. No razlika između velike količine glutena (pogotovo tjestenine) i bez glutena je zaista minimalna, za razliku od šećera ili mlijeka gdje su efekti puno veći i to sa malim količinama. Ustalom izbacit gluten je poprilično teško, mlijeko i šećer su uspjeh i veliki napor ali još i gluten, nema šanse. Da ne kažem da je gluten bezopasan, postoje bolesti koje su povezane s glutenom, poput celijakije, autizma itd. da ne nabrajam no to nije u mom slučaju i sa seborejom povezano.

-Gladovanje
Ovo bi spadalo u najekstremnije "terapije" gdje se servira priča da gladovanje liječi bolesti. Možete naći na internetu knjigu Malahova u kojoj on piše o tome da se ne jede 3 i više tjedna pa se tijelo "samo popravi". Nisam se usudio to radit jer bih drastično pao sa kilažom a i pretpostavljao sam da ne bi funkcioniralo. No na jednom stranom forumu sam naletio na jednog stranca koji je to započeo, 24 godine i ima seboreju cijeli život. Uglavnom sa njim sam kontaktirao, čak je i dnevnik na blogu vodio za svaki dan, izdržao je 25 dan bez jela, sad već odgovor naslućujete, seboreja je ostala neokrznuta.
Ja sam bio razočaran jer sam se nadao da će zaista od toga nešto bit, a mogu mislit kako je tek njemu bilo. Zato je najbolje učit na tuđim greškama i drago mi je da to nisam išao izvodit.

-Leaky gut
Pojam koji se koristi za propusna crijeva koja nisu u stanju zadržati sadržaj pa se on lagano probija kroz stijenke i dolazi u krvotok i na taj način toksini, virusi i bakterije dolaze i krvotok i doslovno nas guše iznutra. How to fix it? Odgovor je bio aloe vera. Pio je 3 mjeseca ali uzalud, seboreja se čak i pogoršala. Još jedan u nizu promašaja kako i teorije tako i vremena i novca.

-Čišćenje crijeva
Ovdje se tvrdi da toksini iz crijeva uzrokuju probleme. Pokušao sam psylium-om i glinom za detox crijeva koje sam naručio izvana, opet bez rezultata. Zaključak: crijeva imaju svoj ritam rada a na preradu hrane igra ulogu isključivo jetra i ništa više, to je sve što mogu reći jer u to sam siguran zbog dolje navedenog razloga. Za bolju funkciju i rad crijeva pomaže jedino najobičnije hodanje jer mišići dok se kreću proizvode hormone koji vrše utjecaj na cijeli probavni sustav. Pa i ima neke logike, probava mora radit učinkovitije kako bi se iz hrane izvuklo što više energije.

-Čišćenje jetre
Stari recept u kojem se koristi grejp, maslinovo ulje i gorka sol. Sama procedura traje dan i pol ali je cijeli postupak odvratan, od pijenja gorke soli do navečer kad se treba popit ulje i grejp. Kao rezultat uspješnog čišćenja su zeleni kamenčići koji izgledaju kao grašak. Imao sam ih odmah od prvog čišćenja i stvar zaista funkcionira. Nije imala nikakvog efekta na samu seboreju ali je na niz drugi stvari poput, više energije, nestale određene alergije, prestanak bolova kod trčanja na desnoj strani ispod rebara baš gdje je jetra, prestanak bolova u kičmi, savršena probava i stolica u smislu da nema zvukova prerade, nadutosti, težine i neznam čega. Stolica je savršeno oblikovana, niti premekana niti pretvrda.
Dosad sam čišćenje obavio 8 puta, ali unatoč tome seboreja je i dalje tu bila svo vrijeme bez znakova poboljšanja. Zato palac osrednje i ona može služit samo kao temelj za dalje ali ne kao i rješenje problema. Ukratko čišćenje jetre mogu preporučit.

-Psiha
Ona se navodi kao jedna od potencijalni uzroka. Kaže stara poslovica u zdravom tijelu je zdrav duh a ne obratno. Naravno da duh djeluje na tijelo i to ja ne sporim ali ići čovjeku koji trpi vidljive posljedice na koži reći sve ti je u glavi je površno i neodgovorno. Ja na to gledam s druge strane, duh može stavit tijelo u "turažu" i naravno lanac je jak onoliko koliko je jaka najslabija karika što je kod nas jetra. I da se dogodi stres on nije uzrok seboreje on je samo kap koja je prelila čašu jer jetra niti prije nije bila "zdrava". Tko od nas nije pod stresom ili da nismo imali teški razdoblja u životu? Pod toj logici svi bi imali seboreju koji su pod stresom. Vjerojatno da  ima slučajeva gdje su seboreja ili psorijaza zaista posljedica psihe no ti slučajevi su jako rijetki ili su im priče nategnute i vjerujem da postoji i kod njih logično objašnjenje zašto je do toga došlo. Da sam slušao te priče, to ti je na bazi psihe, vjerujte mi zasigurno ne bih bio tu gdje jesam. Na kraju ako je psiha uzrok zašto onda suplementi i druge stvari djeluju? Zašto onda oni imaju ciljani efekt? Pretpostavlja se da je organizam zdrav i da se psiha iskazuje na tijelu u tom obliku kakav jest i onda bi po toj logici hrana bila suvišan i bezvrijedan faktor a s hranom i suplementi. Suplement se i deklarira kao dodatak prehrani i kao takav nije lijek s razlogom, jer on ne liječi a kod seboreje je on paradoksalno lijek ili na granici lijeka jer ima enormne efekte na seboreju! Zar je i dalje psiha uzrok svega a hrana se smatra potpuno nebitnom kao što poneki tvrde? Zašto dermatolozi ne krenu odmah sa suplementima u liječenju a ne da ja moram preko interneta vadit informacije da pomažu omega3 i vitamin B!? Znači onda primjerice kao što se sad dolaze u Švedskoj do zaključaka kako gluten zaista može uzrokovat psihičke bolesti tipa depresije, šizofrenije ili autizma. Što je onda tek sa kemikalijama, cjepivima i aditivima u hrani? Za određene aditive je poznato da uzrokuju hiperaktivnost kod djece, nadimanje, glavobolje, nesanicu a i dalje se stavljaju u hranu… Znači tu se došlo do poveznice hrana-bolest a kod seboreje ili psorijaze nije?
Dali je i dalje psiha kriva za seboreju? Presudu prepuštam vama, za mene palac dolje za psihu.

-Alkanizacija i pH vrijednost
Isto još jedna u nizu teorija koja govori da se tijelo previše zakiseli pa da ona napreduju gljive i narušava se balans organizma. Da skratim koristio sam baš od Calivite Liquid Chlorophyll koji je baš za to. Uglavnom i to je palo u vodu i stanje se i od njega pogoršalo što je isto zanimljivo, znači da ipak ima nešto u tome. Tu bih također naveo jedan od paradoksa ili bolje rečeno misterija da kod određenih ljudi seboreja se potpuno povlači ako piju jabučni ocat (mislim da je 2 žličice na dan, da baš jabučni, ni vinski ni alkoholni ni ne znam kakav drugi). Kod mene to ne funkcionira zato i tu palac dolje.

-Detox
Ovo bi trebala biti glavna tema no napisat ću kratko jer nemam o čem pisat kad nije bilo efekata. Ljekovito bilje u obliku čajeva sam pokušao u 2 navrata, nažalost bez uspjeha. Jedina mješavina koja zaista jest djelovala je Methoddraine sa šljivom u pozitivnom smislu. On je jedini koji je zaista pomogao i maknuo je perutanje oko i u ušima. Znači nije pogoršavao stanje kao neki drugi detoxi. Da sam nastavio dalje možda bi i imao daljnjeg uspjeha ali nisam imao živaca to ponovno piti 21 dan. Onda također od Calivite sam probao Ocean21. To je inače mješavina za detox organizma sa raznim algama i aloeverom i sokovima od cikle i mrkve koja je bila efektivna u 2 stvari, on mi je rješio one ispucale i suhe usnice koje su uništili homeopati. Sve bi bilo super no on je imao manu. Pogoršalo mi se perutanje u kosi i to drastično! Kako i zbog čega neznam, uglavnom perut mi se širila ponovno na uši i bivala sve deblja zato sam odustao.


Ovo bi bilo ukratko o svemu što sam prošao i kako sam se borio sa seborejom. Svi ovi pokušaji su oduzeli debelo puno vremena, neki više neki manje ali svakom sam dao pošteno dosta vremena da se pokažu. Sve ovo je bio trnovit put da me dovede do zaključka i da napišem onu mini studiju i kojem sam pokušao sam sebi dočarati i objasniti što seboreja zapravo jest. Nažalost nisam još pronašao rješenje, bar ne još, ali i da jesam odavno bi već bilo na blogu. Ovo i ona mini studija je samo djelić i suma svega onog što sam prošao kroz eksperimente i još debelo pročitanih tekstova o svoj mogućoj tematici vezanoj uz svijet seboreje, od vitamina i kako oni djeluju na tijelo, kojekakvih tretmana i čajeva, knjige raznih autora i svih mogući područja vezanih uz zdravlje i tijelo čovjeka do znanstvenih studija o raznih tretmanima te na kraju jetrenim procesima.

by Viktor

subota, 19. studenoga 2011.

Komentiranje


Ovo pišem da se jasno i glasno naglasi da ubuduće sve anonimne komentare brišem! Nikakva poštena diskusija se ne može razviti da odgovaramo jedni drugima sa @anoniman, @anoniman ovaj ili onaj. 
Dobar dio ljudi se potrudio registrirat ili u najmanju ruku u prvi redak stavit ime i na taj način se olakšava i drugima da povežu priče jedni drugih.
Na dalje, dio komentara je zaista bezveze, ljudi su toliko lijeni da nisu niti pregledali ostatak bloga koja je krcat infom, nego su odmah sa googla direktno našli na blogu i postaju kao anonimci. U početku sam to puštao no vidim da se lista komenatara napravila kilometarska i dobar dio je samo nabacan, a nemam živaca zasad sve to filtrirat i pročistit da zaista to bude jedan sveukupan kvalitetan materijal kako bi se pomoglo drugima,  pogotovo novacima.

Osim toga smatram da su potpis i pozdrav osnova kulturnog komuniciranja!
Lijepi pozdrav!