petak, 16. rujna 2011.

Proteini i aminokiseline


Ljudi ponovno se javljam nakon duže pauze da vas izvjestim o novostima.
Ovako što se tiče seboreje ona je i dalje tu no zaista na minimalnom području, jedan mali dio na zatiljku i naprijed na rubu vlasišta na čelu. Perutanje se odvija i dalje ali jako smanjem intenzitetom, nije kao prije ubrzano, čak se jedan dio i povukao iza ušiju i u ušima. Sad je tu koža potpuno normalna i masna kako i treba biti. Sadašnje stanje je zaista vrhunac koji koji sam postigao u zadnje 4 godine!!!

Što se tiče šampona, koristim običan H&S svako drugo pranje a za normalno pranja bilo koji, neki sensitive od balea-e ili bilo koji drugi, imam ih više. Sad sam počeo trošit i seborin tonik koji je kao za uklanjanje peruti i jačanje kose. Baš zbog toga sam ga i uzeo da pokušam povratit izgubljenu kosu uz rubove zalisaka jer tu i tamo ima pokoja vlas koje se pokušavaju probiti znači da im treba poticaj.
Dal će to djelovat ili ne teško je reći ali uzeo sam ga "bonus" jer nemam zaista šta izgubit savršen je jer ne pogoršava perutanje nego ga čak i suzbija (tako piše ali to nisam primjetio da imam ikakvog efekta na perut). Kosa je stabilna i jaka, ispadanje ravno nuli kao i obrva. Trepavice tu i tamo mjenju intenzitet ispadanja.

Od suplemenata trošim i dalje liveraid tu i tamo. Također sam zadnje isprobavao od enciana artičoku u šumečim tabletama. Od nje mi se nakon samo tjedan dana zagladila koža na čelu. Nastavio bih je i dalje koristit ali sam prestao jer su mi se usnice počele isušivati. Tako da stvar u nekom obliku ipak djeluje.



Da je bilo padova i uspona jest a sad ću malo detaljnije opisati šta djeluje a šta ne.
Eksperimentirao sam ovaj put sa proteinima i aminokiselinama. Pošto liveraid sadrži 4 aminokiseline i nedostatak proteina u prehrani uzrokuje kočenje 2. faze detoksifikacije u jetri odlučio sam uzeti u većoj količini te suplemente koje koriste bodybuilderi. O tome sam već pisao koje se faze detoksifikacije odvijaju u jetri. Samo specifične aminokiseline se koriste u 2. fazi. Proteini se cjepaju na aminokiseline tokom probave pa sam pretpostavio da je možda došlo do greške u tom koraku jer jetra ne može dobiti prijeko potrebne aminokiseline za svoj rad. No unatoč svemu ništa nije dalo rezultata, ne samo to nego se stanje počelo pogoršavati! Znači definitivno problem nije niti u nedostatku proteina niti u njihovoj probavi. Problem je negdje dalje. E sad prednost tog liver aida je što je zaista lukavo napravljen, on ciljano ide na prvu i drugu fazu i to u omjeru pola pola. Sadrži prijeko potrebne elemente za jetru u obje faze.

Gdje je zastoj u tom cjelom procesu, a negdje očito jest, zaista neznam. Problem jest povezan s jetrom i probavom samo na koji način to mene zanima. Svaki pokušaj dosada je bio bezuspješan, uvijek naletim na zid. Da suplementi pomažu to stoji to već i ptice na grani znaju samo ja ne želim ovisit o suplementima. Dosad svaki suplement koji sam probao, svaki je vezan za neku od tih faza u jetri. Vitamini B komplexa pogotovo, omega3, vitamin C, quercetin....
Svaki od njih je potreban u jetri. Sad zašto jetra ne funkcionira kako treba i gdje je problem neznam.
Sav ovaj "uspjeh" dugujem promjeni prehrane, odnosno izbacivanju mlijeka i šećera. Mlijeko je više manje čisti protein a ostalo voda. Očito jetra se ne može nositi s tim proteinima kad se stanje od njega pogorša. Dalje zašto od šećera? Opet za njegovu preradu je potreban inzulin i jetra koja taj šećer mora pretvorit u energiju ili uskladištit u mast. Ona to kod mene očito nije u stanju napravit pa sve šalje na kožu.
Zasad nema druge nego se i dalje oslanjat na pomoć suplemenata i promjenu prehrane. Najbolje svatko za sebe to mora odredit što mu odgovara a šta ne.

by Viktor