četvrtak, 26. svibnja 2011.

Brzi vodič za seboreju

Konačno sam uhvatio malo slobodnog vremena da ponovno posvetim seboreji i potrazi za svetim gralom – rješenjem. Jedan od korisnika me pitao odavno da napišem kratki vodič za početnike koji nemaju vremena čitati sve živo, pa evo ga. Pošto nitko živ još nije pronašao rješenje za seboreju evo nekoliko uputa koje će vam pomoći da se lakše borite s tim stanjem (namjerno nisam napisao bolest).
Znači ovo je vodič namjenit početnicima što i kako dalje. Ja kad sam krenuo u taj svijet prvi put u životu sam čuo za riječ suplement, crvenilo posvuda po glavi, peruti možeš je žlicom kupit, dermatolozi samo dijele nekakve losione i šampone koji djeluju mjesec dva kasnije po starom ili još gore a ti umireš od svrbeži,  bolova nategnute  i perutave kože te se pitaš kako da okončaš ovu agoniju?
Za seboreju se treba potrudit i pobrinuti IZVANA i IZNUTRA!
Ajmo prvo riješit unutarnji dio koji je najbitniji.


Unutarnji dio: 
1.  SUPLEMENTI. Tu su najbitniji vitamini B, biotin, omega 3, vitamin C, beta karoten i silimarin.
Ima ih još ali ovi su temeljni i za većinu dostatni.
Oni koji nikad nisu njih trošili i oni koji su tek ušli u ovaj vrli svijet seboreje – počnite se educirati o njima jer sad su vam postali saveznici u borbi protiv seboreje. Ovaj prvi korak je temelj za sve drugo, neće vam pomoći niti upola zdrava prehrana koliko ovi suplementi.
Nije nužno da ih sad sve kupite i koristite odjednom ali recimo biotin + omega 3 + silimarin su obavezni jer su odlična kombinacija i temelj za sve drugo. Vitamini B su dobri jer pokrivaju širok spektar potreba našeg tijela poput kose, kože i jetre dok je biotin samo za kožu. Da vam olakšam za uzimanje doza ima jednostavno pravilo – poduplaj ono što piše na bočici. Što se tiče izbora marki postoji jedno pravilo – eksperimentirajte. Izbor je zaista velik sa svakakvim kombinacijama. Ima čak i gotovih formulacija – vitamini za kožu i kosu. Proizvođača imate raznih ali recimo među kvalitetnijim su KAL, Twinlab, Calivita … 



2. PREHRANA. Izbacit šećer i mliječne proizvode bar na mjesec dana. Znam da je to teško ali to je jedini način. Znači nema čokolade, marsova, snickersa, keksa, kolača, sokove, mlijeko, vrhnje, jogurt… Ovo je i najteži dio u toj cijeloj priči jer je slatko i mlijeko svuda oko nas. Nažalost ako barem niste se malo žrtvovat onda nemojte očekivati čuda.
Tu sad ima više slučajeva, nekima ne smeta baš sve, recimo mogu jesti šećer jer im ne utječe na seboreju, neki mogu mlijeko. Ja sam "teži" slučaj – niti jedno niti drugo, ako išta krenem konzumirat stanje se drastično pogorša, zato kažem da izbacite oboje za početak dok ne stavite seboreju pod kontrolu.
Što se tiče šećera iz voća, može ali ne pretjerivati. Tu bih samo izbacio banane jer su živi šećer, pogotovo one žuće, zato ako ih već kupujete i ne možete bez njih onda kupujte što zelenije. Povrće može sve po redu, što više to bolje, ja mlatim po redu, blitvu na prvom mjestu (znam dosta ljudi koji je ne vole i ne jedu a neznam zašto, sa rižom ili kuhanim krumpirom u kombinaciji sa ribljim štapićima za prste polizat), poriluk, kupus, zelena salata.
Općenito morate jest što zdravije.
Dalje jako bitno da ne zaboravim, izbacit paštete, sve konzerve osim sa ribom, parizere, sve kupljeno i zapakirano u lancima, sve mesne i prehrambene proizvode što imaju hrpu aditiva u sebi (sve sa E oznakama), pizze, čipseve, smokije i ostale grickalice. Kupujte svježe samo u mesnicama gdje vam odreže i zapakira. Jest što više ribe a manje svinjetine. Opet pravilo - jest što zdravije.
Onda nema jela poslije 8h navečer jer tijelo prelazi u "mod" za čišćenje i nema potrebe da ga opterećivati sa dodatnom obradom hrane.
Znam da nije lako to sve ali vjerujte mi sve je stvar navike a tijelo će vam biti zahvalno.

3. FIZIČKA AKTIVNOST. Jednostavno pravilo – iznojite se dobro. Ovo sam dodao jer sam primijetio kod sebe i kod drugih da jako pomaže znojenje. Vožnja biciklom, trčanje, ma bilo što samo da se oznojite. Sad bih vas mogao davit o koristima znojenja i fizičke aktivnosti ali nema potrebe sve je rečeno.



Vanjski dio:
1. KREME I ŠAMPONI. Tu postoji samo jedno pravilo vezano uz kreme i šampone – kloni se farmaceutskih krema i šampona koje su napunjene kortikosteroidima. Zašto? Zato što su na dugoročno štetne i samo prikrivaju problem a ne rješavaju ga. Daju vam iluziju da imate rezultat i napredak no ono je baš obratno. Da još pojednostavim – da vam pukne cijev u kupaoni i voda lagano izbija kroz zid mislim da ga sigurno neće samo okrečiti. Kad za tjedan dva izbije na tom mjestu ponovno i još se voda dalje proširi po zidu, ako ga ponovno idete krečit sa neki super bojama za suzbijanje vlage svi će vam reći da niste normalni. Voda će izbit prije ili kasnije. Ista stvar je i ovdje. Gurate problem pod tepih i ništa drugo.
Svi vi koji sad trošite kreme i šampone koje vam je propisao dermatolog ( a većinom samo to rade umjesto da vas pošalju da vadite sve moguće nalaze) ste u najgoroj poziciji jer kad se skinete s njih čeka vas kratkotrajni pakao. Nažalost tu školu sam prošao i ja. Ovi šamponi protiv peruti što se prodaju po lancima su slabi i nemaju kortiće u sebi i to je dobro jer se mogu duže koristiti. Ovi farmaceutski su nekoliko puta jači i još su sto puta štetniji od ovih.
Znači vi biste morali preći postupno sa tih jaki na ove slabije.
Imate tu raznih šampona u ponudi h&s, garnier, nivea, vichy, crni šampon… To sve spada u slabe i relativno sigurne za razliku od farmaceutskih. Možda ovaj crni bih stavio u kategoriju jačih ali sigurnih, u svakom slučaju opet bolje nego farmacija.

Za kreme ista stvar. Imate odličnih krema baš za crvenilo koje nisu štetne i mogu se dugo koristit. Najbolja po meni je Bioderma Sensibio DS koja je na prirodnoj bazi a jako učinkovita. Ima sad raznih krema od raznih firmi, negdje i na blogu sam stavio listu svega toga. Uz kremu je preporučljivo i koristit nekakav tonik za čišćenje lica. Tu opet imate od bioderme H20 koji je blag a super očisti. Imate i od drugih proizvođača koji su duplo jeftiniji od bioderme a isto su učinkoviti. Sad sam jedan isprobao i odličan je a malo košta. Kupio sam ga u muelleru od firme Terra Naturi. To je tonik za lice sa krastavcem.
Što se tiče vati za čišćenje lice ne kupujte neke jeftine, niveine su mu se pokazale OK.
Ukratko treba vam tonik za lice, krema i šampon. To je sve za vanjsku njegu seboreje. Šta je bolje za nekog ne mora biti i za vas,  tu morate isprobavat. Ja sam tu naveo samo neke proizvode i nije nužno da se njih držite ali sam vam dao smjernice kuda i kako.


To bi bilo sve što vam treba za početak. Znači borit se sa seborejom iznutra i izvana i rezultati neće izostati. Ovo što sam napisao je zaista minimum i za početak i to je velik napredak ako ste uopće voljni išta napravit od toga svega. Mnogi uopće neće niti pokušavat, drže se slijepo dermatologa i nadaju se neznam čemu. Kad im to sve kažem samo ih zanima dali to može na recept? haha. Šta reći takvom čovjeku kad ne shvaća u kakvom je položaju? Kako takvima pomoći kad se šlagira jer mora dati 100kn samo za kremu a gdje je ostalo, hrana i suplementi.
Ja nikog ne tjeram na nešto nego dijelim svoje iskustvo a ako netko uživa u perutanju i crvenilo samo naprijed, živi kako si i dosad živio.