nedjelja, 13. veljače 2011.

Kako sikavica i maslačak pomažu jetri?



Hrana poput prženih krumpirića, krafni i čipsa izvor je lipidnih peroksida (užeglih masti) koji su toksični za jetru, te trans-nezasićenih masnih kiselina. Lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak i oštećuju membrane stanica jetre. Masti kojima treba dati prednost su hladno-prešana ulja, poput maslinovog, sezamovog i bučinog.

Tragovi pesticida u hrani nakupljaju se u jetri i mogu uzrokovati kronična oštećenja jetre. Vrlo je važno temeljito prati voće i povrće te oguliti koru, kako biste izbjegli nepoželjne toksične spojeve. Također, nastojte izbjegavati procesirane namirnice i što više konzumirajte svježe pripremljenu hranu.

Svi znamo da je maslinovo ulje najdragocjeniji dar Mediterana koje obiluje dobrim masnoćama. Po kemijskoj strukturi najvažnija je jednostruko-nezasićena oleinska kiselina (65-85%) zbog koje je maslinovo ulje najzdravije. Stabilnost maslinovog ulja pripisujemo fenolnim komponentama, a vitamin E i beta-karoten zastupljeni su u povoljnom omjeru s velikim postotkom iskoristivosti u organizmu. Maslinovo ulje ima povoljan učinak na jetru i crijeva na taj način što aktivira kontrakciju žučnog mjehura te time pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva.

Izvor: Pliva