nedjelja, 17. listopada 2010.

Stanje seboreje krajem 2010






Stanje danas na kraju 2010. je i više nego dobro. Nakon gotovo 4 godine borbe nemam potrebe za kortićima, šamponima protiv peruti, nikakvim kremama, niti problem s svrbežom i ostalim mukama koji idu uz seboreju. Crvenila i perutanja na licu nemam odavno, koža nije više onako hrapava nego glatka. Stanje u kosi nije tak bajno, imam peruti po cijeloj glavi ali nije u debelim slojevima niti mi je osjećaj tup (ako znate na šta mislim), ne svrbi me niti me zateže. Koristim jedan jedini prirodni šampon jer i ovi obični protiv peruti su štetni kad se analiziraju sastojci. no znam da kad svrbi jednostavno nemate izbora i prisiljeni ste. Jedem sve po redu osim mlijeka a šećer minimalno i većinom iz voća.
Napredak je u početku bio jako spor no s vremenom i silnim eksperimentima sve bolje i bolje, pogotovo nakon što dobiješ sliku o svom stanju i da nije sve SF. Moji prvi počeci nakon dermatologa i njihovih krema su bili prehrana, bolje rečeno izbacio sam sve što je sadržavalo aditive jer sam imao i niz drugi problema osim seboreje, pa sam našao na onu čuvenu listu štetni aditiva i tako malo pomalo počeo sam to proučavati i sve dublje ulaziti u taj nekad meni potpuno neznan svijet. Da mi je netko prije 4 godine rekao za aditive mislim da bih ga blijedo gledao.



Neznam kako da vam drugačije prenesem svoja (sa)znanja i iskustva nego da ih jednostavno napišem i uzmite ih zdravo za gotovo. Tako je jedna stvar od njih da pod svaku cijenu izbjegavate HIDROGENIZIRANO ULJE kojeg imate u ovim jeftinim grickalicama poput smokija i čipsa. Tipičan primjer kad dođete u kaufland i imate skupi čips lorenz koji 200g košta 15kn i neki X koji košta 5kn. E onda uzmite i pročitajte sastojke. Ako ima bilo koja riječ sa hidro bježite od toga. To hidrogenizirano ulje vam je sintetičko ulje koje vam je doslovce obična plastika koja se taloži i razara jetru. Izmislili su ga ameri za vrijeme 2. svjetskog rata kako bi imali dosta jeftinog ulja za vojsku.
No da se dalje vratim na tekst, nakon aditiva su došli na red sastojci u šamponima i kremama koji si i više nego šokantni šta sve stavljaju unutra. Jednostavno sam sve štetne izbacio iz uporabe i polako prelazio na prirodne. Dezodorans sam izbacio također je dosta njih sadrže aluminij koji se taloži u mozgu a što se povezuje sa alzheimerom ne trebam niti spominjat. No vidim sad ide na bolje, poput garniera koji je "izmislio" s mineralitom ili nivea-e s srebrom. Ne može me niti jedna studija ili argument uvjerit da je to posve sigurno. Onom tko tvrdi suprotno kažem neka uzme žličicu i neka onda pojede tu kremu pa da vidimo, naravno nakon toga uvijek tišina. Držim se jednog zlatnog pravila, ono što nije jestivo ne stavljaj na kožu i točka. Zašto je toliko bitno, zato jer se tu radi o kremama koje stavljamo svaki dan na kožu, iz dana u dan i tako godinama i naravno da se to sve taloži u organizmu. Kao da nije dovoljno što se trujemo preko hrane i zraka.



Za detaljnu analizu svake kreme imate stranicu skindeep gdje imate bazu sa svim sastojcima a ja ću vam stavit neke koje sam dosada sam analizirao.
Dalje izbacio sam pastu za zube koja sadrži fluor i prešao na prirodnu. Pastu koju koristim je Argital jer su mi najbolje.
Od šampona koristim također Argital koji je najblaži šampon s kojim sam prao kosu. Probao sam i Argital šampon ali ovi su mi najbolji, vlasište nije suho i spaljeno kao nakon ostalih. Uglavnom s njima perem kosu svaki drugi ili treći dan, našamponiram i odmah isperem bez držanja na kosi. Radim samo jedno ispiranje nikad drugo.
Tijelo perem sa prirodnim sapunima. Imate fantastičnih sapuna u DM-u, najbolji mi je Sympatico.
Za lice tu i tamo koristim koristim Nikel kremu s peršinom. Krema je čista petica, 100% prirodna, lako se razmazuje, odmah se upije i ima vitamin C i vitamin B upravo ono što nama treba, C protiv crvenila i B za njegu. Umivam se samo s hladnom vodom.
Od vitamina i minerala imate sve u jednoj tableti i velikim dozama tako da ne kupujete sve zasebno. Tu vam je sve cink, selen, vitamin B, ma sve. Zove se Twinlab Dualtabs. Cijena je malo paprenija no za twinlab svakako vrijedi dati zadnju lipu jer djeluje. Ostale marke pogotovo Natural Wealth izbjegnite jer su jako loši, njih da i to samo ako baš nemate izbora ili niste pri lovi. Sad znate zašto sam rekao da pripremite bankovni račun.
Dezodorans mi je Spray Mist iz DM-a. Potpuno prirodan, nema mirisa i drži 24h. Za miris uzmite neki parfem.
Eto nadam se da nisam nešto izostavio no s obzirom da je ovo verzija 1.0 s vremenom kako budem nadopunjavao budem objavio dodatke. Ovaj tekst će vam dati uvid da sami preuzmete stvar u svoje ruke, seboreja je dosadna i komplicirana no nije najgore što čovjeka može zadesiti. Najbitnije je da budete ustrajni. Najbolji dio s seborejom je taj što čovjeka natjera da krene misliti o mnogim stvarima koje je dosad uzimao zdravo za gotovo. Neće vam nitko drugi pomoći osim sami sebi. Najbolje su mi priče o autosugestiji i da je seboreja na psihičkoj bazi, kao stres, ovo ono, ma dajte tko danas nije pod stresom? Stres je sastavni dio života i teško ga je izbjeći. Da sam slušao takve priče i dan danas bi bio na teškim kremama i šamponima.
Ukratko odgovor na seboreju je detox, detox i detox. Problem je unutra i njega treba riješiti, sigurno se neće samo od sebe riješiti. Kreme i kojekakvi tretmani su kupovanje vremena i bacanje novca, potrošio sam hrpu love na silne kreme i tonike a za šta, nisam se s mjesta maknuo nego sam prikrivao problem.